Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

"Върнах се заради любовта и семейството, и защото исках да започна "нов живот" в Европа“, споделя диригентът

Маестро Константин Добройков (Източник: БНР)

Номинираният за "Грами" диригент Константин Добройков е в екипа на Държавна Опера-Пловдив от 2013 г. Той е и диригент на Sofia Record Factory от 2016 г. насам. През 2022 г. дебютира с камерен ансамбъл "Софийски солисти", през 2018 г. - със Софийска филхармония, а от 2016 г. е регулярен гост-диригент в Симфоничния ор кестър на Българското Национално Радио.

През 2014 г. започва близка колаборация с Държавна Филхармония-Кошице, Словакия, където дирижира многобройни концерти в няколко поредни сезона. Константин Добройков е работил и с Радио-Симфоничния Оркестър на Словакия, Братислава, както и с водещия камерен ансамбъл на Словакия "Синфониета Братислава". От 2011 г. до 2013 г. е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ.

Още

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

Роден в семейство на музиканти, Константин Добройков започва музикалното си образование на шестгодишна възраст в НУМТИ "Добрин Петков", Пловдив, с ударни инструменти и пиано. След дипломирането си от Idyllwild Arts Academy, през 2003 г., учи ударни инструменти и оркестрово дирижиране в Oberlin Conservatory of Music. През 2010 г. получава магистърска степен със специалност оркестрово дирижиране от University of North Carolina: School of the Arts. Следват три години обучение за степента "Доктор по музикалните науки" със специалност оркестрово дирижиране в Boston University.

През 2018 г. Константин Добройков специализира в майсторски клас на знаменития диригент Даниеле Гати.

Маестро Константин Добройков (Източник: БНР)

Представяме Ви диригента Константин Добройков в ексклузивно интервю за Impressio:

Купи билет

- Маестро, след Великден, на 29 април, в зала "България" ще дирижирате Симфоничния оркестър на БНР. Разкажете повече за този специален "Моцарт" концерт?
- Наистина вълнуваща среща ни предстои с "Голяма меса" в до минор от В. А. Моцарт на 29-ти април! Вече работим заедно с оркестъра, а паралелно с това и със смесения хор на БНР. Мащабът на произведението е внушителен, поради което репетираме две поредни седмици около великденските празници.

Всички работим от издание Bärenreiter, предоставящо и изискващо изключително детайлно и прецизно вникване в музиката.

Щастлив съм също и, че ще работя със солистите Мария Радоева, Пламена Гиргинова, Михаил Михайлов и Иво Йорданов.

Репетиция с музикантите от Симфоничния оркестър на БНР в Първо студио на радиото (Източник: БНР)

- Пак с Радиосимфониците през 2021 г. бяхте номиниран за "Латино Грами" в категорията за "Най-добър класически албум" с един интернационален екип. Какво беше усещането да получите това признание?
- Трудно беше за вярване първите дни...

Признание от такъв е мащаб е наистина силно вълнуващо и е истинско постижение за всички, участвали в създаването на албума: композитора Ектор Инфансон, солистите Уилям Харви и Рикардо Гаярдо, Симфоничния оркестър на БНР, продуцента на записите Слав Славчев, както и тонрежисьора Марко Стречони.

Маестро Константин Добройков (Източник: БНР)

- Съвместната Ви работа с оркестъра Ви носи професионален успех... Какви са впечатленията Ви от Радиосимфониците?
- Със Симфоничният оркестър на БНР ни свързват вече близо 7 години съвместна работа. Голяма меса в до минор ще бъде моят трети концерт с оркестъра. През сезон 2016-2017 бях асистент на тогавашния главен диригент, Росен Гергов, и работех с Радиосимфониците почти всеки ден в продължение на година.

Чувствам силна близост с този оркестър и поради факта, че с голяма част от състава сме записвали музиката към безброй филми, сериали, видео игри и др.

Разбира се не на последно място (а може би дори на първо!) изпитвам и огромно уважение към професионализма и нивото на свирене, демонстрирано от всеки един оркестрант.

- В Опера Пловдив дирижирате и мюзикъли, които като че ли се превърнаха във Ваша запазена марка? Някои тях, макар и рок и танго опери като "Евита" и "Исус Христос Суперзвезда" от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс, " Мария от Буенос Айрес" от Пиацола...
- Да, така е. И трите заглавия са опери (първите две рок-опери, а третата - танго-опера), но с времето биват възприемани като мюзикъли, поради липсата на характерното оперно пеене, свързвано с оперната традиция до началото на XX в.

Винаги съм споделял мнението, че операта не започва и не свършва с Верди и Пучини, и че ако имаха достъп до технологията и възможностите на електронната музика днес, всички по-стари композитори биха използвали и усъвършенствали целия този необятен звуков арсенал... кой знае.

Като музикант, аз се чувствам длъжен да се подложа на и да изуча всичко, заобикалящо ме днес в музикален аспект. В това число - електронна музика, рок музика, прогресив-рок музика, алтернативни стилове, фюжън между привидно коренно различни стилове, но съчетани по странно задоволяващ (за мен) начин.

Независимо от музикалните ми интереси и предпочитания, винаги подхождам с възможно най-детайлен и верен спрямо нуждите на музиката поглед в работата си - какъвто и стил да е в ръцете ми. Вероятно това ме прави еднакво отдаден както на традиционните жанрове (оперна, симфонична, камерна музика), така и на по-съвременните (мюзикъл, рок-опера, филмова и т.н.)

Константин Добройков след представление на мюзикъла Евита (Снимка: Личен архив)

Още

Постапокалиптично бъдеще в премиерата на рок операта "Исус Христос Суперзвезда" в Пловдив

Постапокалиптично бъдеще в премиерата на рок операта "Исус Христос Суперзвезда" в Пловдив

- Кое от тези заглавия е включено в програмата на Опера Опън 2022 на Античния театър?
- Това лято, в Opera Open 2022 сме включили две от хитовите заглавия на режисьора Веселка Кунчева: болезнено актуалната продукция "Исус Христос Суперзвезда" (2.09 и 3.09), както и силно въздействащата "Мария от Буенос Айрес" (14.09).

И двете заглавия са създадени за представления на закрито, но сега те ще бъдат разгърнати на величествения Античен театър в Пловдив - чудесна причина почитателите им да ги видят отново в един по-различен вариант.

- Миналата година представихте нашумелия мюзикъл "Компания" от Зондхайм и Фърт, копродукция с Народния театър. Какво дава в плюс тази колаборация?
- "Компания" остава в историята като един от шедьоврите на жанра мюзикъл, както с провокативната музика, така и с вечно актуалната тематика.

Артистите от Народния театър надминаха очакванията ми в музикално отношение - в началото на процеса бях силно скептичен, че хора без професионално музикално образование биха съумели да пеят на ОСЕМ различни гласа музиката на Зондхайм, славещ се с изключителна сложност в хармониите на партитурите си... но те успяха.

Плюсът от колаборацията на два театъра с различен предмет на дейност (драматичен и оперен), от два различни града е именно в това - вливането на различията в установените с времето навици на двата състава в един общ процес. Публиката имаше възможността да види нещо по-различно и интересно от обичайната програма, представяна и в двата театъра.

Със Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на сцената на Античния театър (Снимка: Личен архив)

- В Музикалното училище в Пловдив започвате с ударни инструменти и пиано. С ударни продължавате и в САЩ. После рязко сменяте посоката с дирижиране?
- Привидно може би е рязко. За мен процесът започна още в пети клас, когато осъзнах - слушайки за първи път "Матеуспасион" от Бах - че искам да съм в центъра на този огромен звук, да участвам в създаването му.

Оттогава целенасочено започнах да търся информация, да ходя на концерти, да наблюдавам диригентите на живо и по телевизията, да намирам връзка между жестовете им и музиката, която "управляваха".

Да, бях много млад, заминах за САЩ с ударни инструменти, но с годините желанието ми да дирижирам се засилваше, уменията се трупаха - и слуховите, и теоретичните - докато един ден реших, че ще се подготвя и ще се явя на прослушване за магистърска степен.

По време на записи (Снимка: Личен архив)

- Там защитавате и докторантура. Имаше ли вариант да останете и да развивате професионалната си кариера зад океана?
- По време на докторантурата ми прекарах три години в Boston University, учейки с Дейвид Хуус - човек-енциклопедия и изключителен диригент!

Вариант да остана в САЩ по-скоро не пожелах да имам. От една страна имиграционният ми статус на студент беше крайно ограничаващ откъм работни възможности, но и желанието ми за преследване на друг статус в САЩ залязваше последните години на пребиваването ми там.

Константин Добройков със съпругата си Габриела Стамова, която е оперна певица (Снимка: Личен архив)

- Защо се върнахте в България?
- Една от главните причини разбира се беше любовта и семейството ми, но като че ли все повече осъзнавах, че мястото ми не е там. Животът в Америка се промени в "странна" посока през последните години.

Реших, че не желая да имам семейство и деца в света там и затова предпочетох да се прибера и да започна "нов" живот в Европа.

Така се случи, че ръководният екип на Опера Пловдив встъпи в длъжност същата година, в която се върнах.

- Сега сте част от силния и амбициозен екип на Опера Пловдив. Как се чувствате там?
- Аз съм част от екипа на Опера Пловдив още от самото начало, 2013 г.

Веднага стана ясно, че новият екип има за цел да освежи, да поднови, да подмлади, да разгласи и да развие операта. Радвам се, че вече 9 години сме заедно и работим в правилната посока.

На новогодишно турне в Китай през 2019-2020 година (Снимка: Личен архив)

- Какъв е календарът на маестро Константин Добройков до края на сезона?
- Предстоят ми значително количество концерти и спектакли в програмата на Opera Open 2022: концерт, представящ целия албум на Милчо Левиев "Соната 57", премиера на мюзикъла "Fame", две изпълнения на новия балетен спектакъл "Анна Каренина" на хореографа Лео Муич с музика от Чайковски.

Купи билет

По-късно през септември - "Исус Христос Суперзвезда", "Мария от Буенос Айрес", турне в няколко града с един от любимите ми проекти от тази година - "Една нощ в Операта" с 23 песни на Queen, както и едно от големите събития, което беше отложено поради пандемията миналата година - концерт с култовата група LAIBACH - с оркестър и хор на Опера Пловдив (17.09).

Интервю на Мая ФИЛИПОВА

Още

Лия Петрова: За 2022 година си пожелавам мир

Лия Петрова: За 2022 година си пожелавам мир

Още

Тя е Деляна Лазарова и се е устремила към върха!

Тя е Деляна Лазарова и се е устремила към върха!

Още

Вили Стоянов: За тромбона с любов – ексклузивно пред Dir.bg

Вили Стоянов: За тромбона с любов – ексклузивно пред Dir.bg

Още

Маестро Марк Кадин: Старая се главната звезда в концерта да бъде музиката

Маестро Марк Кадин: Старая се главната звезда в концерта да бъде музиката

Още

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Още

 Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

Още

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

Още

Маестра Адрия Чепайте: Музиката е свързана с издигане на душата. Това е най-голямата отговорност на диригента

Маестра Адрия Чепайте: Музиката е свързана с издигане на душата. Това е най-голямата отговорност на диригента

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Това, което е над нотите

Маестро Григор Паликаров пред Виолета Тончева за 150-годишнината от създаването на Верди Реквием

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli