Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маестра Адрия Чепайте: Музиката е свързана с издигане на душата. Това е най-голямата отговорност на диригента

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ С МЕНДЕЛСОН

Маестра Адрия Чепайте: Музиката е свързана с издигане на душата. Това е най-голямата отговорност на диригента

На 8 април литовската диригентка ще дирижира Софийска филхармония, в един изцяло Менделсон концерт, с участието на френския виртуоз на цигулката Огюстен Дюме

Маестра Адрия Чепайте (Източник: adrijacepaite.com)

Адрия Чепайте e литовска диригентка и певица. Музикалното си образование получава във Вилнюс, Литва и Грац, Австрия, където учи оркестрово дирижиране, както и църковна музика и грегорианско пеене.

Тя е член и основател на вокалната формация "Graces & Voices", представяща грегориански песнопения и съвременна полифонична музика. Ансамбълът има записани многобройни компактдискове, последните от които са избрани за "Запис на годината" от списание PIZZICATO, с номинация за Международните награди за класическа музика (ICMA-Awards), получили най-добрите 4 звездни оценки на BBC MUSIC MAGAZINE.

Маестра Адрия Чепайте (Източник: adrijacepaite.com)

Адрия Чепайте е чест гост-диригент на: Литовския национален симфоничен оркестър, Каунаския симфоничен оркестър и Литовския камерен оркестър, с който наскоро има записани два компактдиска, единият от които със съвременна музика на балтийските страни, номирирани за GRAMMY( 2020). По покана на Nordwestdeutsche Philharmonie, Германия през 2020 г. записва компактдиск, посветен на Годината на Бетовен. За Сезон 2021/22 има покани да дирижира в Германия и Швейцария.

Адрия Чепайте разработва свой собствен музикален проект "Възкресение", включващ визуално изкуство и драматургия за Pažaislis Music Festival (Литва) 2021 и 2022 г.

Представяме Ви литовската диригентка Адрия Чепайте, в ексклузивно интервю преди концерта й с Националния филхармоничен оркестър в зала "България" с френската цигулкова легенда Огюстен Дюме:

- Маестра Чепайте, предстои Ви първа среща със Софийска филхармония и с българската публика. Вълнувате ли се?
- Наистина съм много развълнувана. Софийската филхармония със сигурност е един от най-известните и уникални оркестри в Европа. Слушала съм и съм гледала техни записи.

Купи билет

Топлината на звука на оркестъра е проникваща, музикантите наистина са свързани помежду си. Малко са оркестрите, за които бихте могли да кажете със сигурност: той има своя собствена душа и идентичност. Вярвам, че маестро Найден Тодоров и всички музиканти от оркестъра вършат чудесна работа. Ето защо подхождам към Софийската филхармония, както и към българската публика с голямо уважение и вълнение.

- Работили ли сте досега с български музиканти?
- Знам за България, за нейната история, красива природа, курорти, вино. Но това ще бъде първата ми среща с български музиканти.

С голям интерес гледах видеата "Зад кулисите" от турнето на Софийска филхармония във Виена. Това ми даде първата, поне непряка възможност да се "срещна" с някои музиканти от оркестъра. Сега се радвам, че ще ги видя лично.

- От балтийските композитори у нас са познати Арво Пярт, Петерес Васкс, а ако говорим за литовски корени, можем да добавим Филип Глас и Микалоюс Чурльонис - живописецът-композитор, дръзнал да рисува музика. Кой още бихте добавили?
- Благодаря ви за любезния въпрос. Има някои композитори от XX век, които все още предстои да бъдат открити в целия свят, като Юлий Юзелюнас, Освалдас Балакаускас.

Сред съвременните бих препоръчала Алгирдас Мартинайтис, Алвидас Малкис, Раминта Серксните, Жибуокле Мартинайтите.

Маестра Адрия Чепайте (Източник: adrijacepaite.com)

- Работите често с Литовския камерен оркестър, който през 2020-а отбеляза 60 години от своето създаване. Какво Ви дава работата с LKO?
- От 2013 г. имам специални отношения с Литовския камерен оркестър. Като редовен гост-диригент на LKO се наслаждавам на тази артистична ниша. Първо, записахме няколко световноизвестни компактдиска на литовски композитори.

Друг аспект на работата ми с оркестъра, е репертоарът на симфоничната сакрална музика, особено тази, писана за оркестър и хор: от монументални творби на В. А. Моцарт до медитативни на Гия Канчели.

- Как преминава Литва през пандемията? Отворени ли са в момента концертните зали?
- Пандемията дойде като бедствие за целия музикален свят. Ние музикантите, които даваме сърцата и талантите си на публиката, сме заключени в себе си. Със сигурност е трудно да се понесе. Въпреки сравнително ниската заболеваемост, концертните зали все още са затворени в Литва. За щастие я има тази модерна система Digital Hall в Националната филхармония, която отвори широка възможност за концерти онлайн.

И така, върнахме се! В момента с Литовския национален симфоничен оркестър записвам Прокофиев, Моцарт и Р. Щраус, които ще бъдат излъчени на 9 април на Великденския фестивал, който се провежда по време на пандемията онлайн. Необичайни форми за необичайни времена.

Но както ни доказва историята, рано или късно този пандемичен кошмар ще свърши и ние ще възобновим своята мисия с пълна сила.

- Как се чувства една дама в считания доскоро изцяло "мъжки свят" на диригентите?
- Е, позволете ми да отговоря с усмивка... Мъжете в оркестрите се отнасят добре с мен.

Тайната е проста - трябва да сте автентични - жена, каквато съм аз и решително съсредоточаване върху това, което е от съществено значение за музицирането.

Музиката е свързана с издигане на душата. Това е и най-голямата отговорност на диригента. Мъж или жена, няма значение.

- Вие сте член и основател и на вокалната формация "Graces & Voices". Грегорианското песнопение хоби ли е или потребност за Вас?
- Голямо предимство е да познавате и дори да практикувате григорианско пеене професионално, тъй като това е и самият източник на западната класическа музика. Но лично за мен е много повече.

Григорианското пеене е моята молитва, следователно, необходимост. Освен това, тъй като пеенето е най-автентичният израз на човешката душа, то помага на изкуството на дирижиране. Когато дирижирам, винаги пея в най-дълбокото си аз...

Критиците определят Огюстен Дюме като един от големите цигулари на 20 и 21 век (Източник: Софийска филхармония)

Купи билет

- На сцената на зала "България" на 8 април, ще дирижирате една изцяло Менделсон програма. Солист на концерта ще бъде френският виртуоз на цигулката Огюстен Дюме. Какво ще представите на софийската публика?
- В първата част ще изпълним Концерта за цигулка в ми минор, известен някога като "бижуто на сърцето".

Огюстен Дюме е изключителен цигулар и прочут интерпретатор на концерта. Сигурна съм, че публиката ще изпита истинска наслада. Във втората част ще продължим с мелодичната и винаги млада по дух 1-ва симфония на Менделсон.

Интервю на Мая ФИЛИПОВА

Още

XXI Великденски музикален фестивал започва във Варна

XXI Великденски музикален фестивал започва във Варна

Още

"Мистерията на българските гласове" с празничен Великденски концерт

"Мистерията на българските гласове" с празничен Великденски концерт

Още

Варненската филхармония става на 75 години

Варненската филхармония става на 75 години

Още

Музикално пътешествие с Бах, Хендел, Чайковски, Брамс и Мартину заедно с КласикАрт и приятели

Музикално пътешествие с Бах, Хендел, Чайковски, Брамс и Мартину заедно с КласикАрт и приятели

Още

Соня Йончева с покана към български модни дизайнери

Соня Йончева с покана към български модни дизайнери

Още

Фрош: Ние избираме музиката на нашето време, която отразява динамиката и естеството на живота в момента

Фрош: Ние избираме музиката на нашето време, която отразява динамиката и естеството на живота в момента

Още

4 вдъхновяващи дами + 4 флейти = Флаутисимо

4 вдъхновяващи дами + 4 флейти = Флаутисимо

Още

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

Още

Световнопризнатият маестро Фредерик Шаслен ще свири със Софийската филхармония

Световнопризнатият маестро Фредерик Шаслен ще свири със Софийската филхармония

Още

Виртуозът Евгений Кисин ще изнесе рецитал в София по покана на Софийската филхармония

Виртуозът Евгений Кисин ще изнесе рецитал в София по покана на Софийската филхармония

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев