Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

4 вдъхновяващи дами + 4 флейти = Флаутисимо

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

4 вдъхновяващи дами + 4 флейти = Флаутисимо

Първата флейтова формация у нас ни кани на Пролетен концерт на 8 март в камерна зала "България"

"Флаутисимо": Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова (Снимка: Личен архив)

Идеята за "Флаутисимо" се роди от пандемията, за което сме й много благодарни, споделят музикантите от новия дамски квартет към Софийската филхармония, които ще представят Пролетен концерт на 8 март в камерна зала "България".

Представяме Ви Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова, Мила Цанкова в едно ексклузивно интервю:

- Как се появи идеята за създаването на Флаутисимо?

Гергана Иванова: Идеята се появи съвсем спонтанно, по време на първия локдаун. Филхармонията затвори врати и ние се оказахме изолирани по домовете си, без репетиции, концерти и т.н. По принцип ние четирите сме приятелки и често се събираме и извън репетиционния процес. Но при така създалата се ситуация можехме само да се чуваме и "виждаме", дори да правим упражнения заедно чрез онлайн приложения. Забелязахме, че в интернет пространството се появяват много домашни записи на музиканти от цял свят. Хрумна ни, че и ние можем да изсвирим нещо заедно.

Кремена Ачева: Избрахме "Тико, тико", защото музиката е забавна и носи настроение. Намерихме аранжимент за 4 флейти, като всеки записа партията си, Петра успя да ги сглоби и така се получи клипчето на "Тико Тико". Пуснахме го във Фейсбук, както и на сайта на Софийската Филхармония, след което получихме много възторжени коментари, както и предложения защо не продължим с още записи.

Мила Цанкова: Никоя от нас не очакваше случилото се след това. Видеото събра над 95 000 гледания и над 200 споделяния. Буквално беше навсякъде във фейсбук! Може да се каже, че идеята за "Флаутисимо" се роди от пандемията, за което сме й много благодарни!

Петра Атанасова: Това разбира се ни вдъхнови да потърсим още ноти и да направим още видеа - Кан кан и "Дует на цветята" из операта Лакме на Делиб, аранжирани за 4 флейти. В последствие избрахме име на квартета, и решихме, че когато концертният живот се възобнови, ще свирим и на живо заедно.

"Флаутисимо": Мила Цанкова, Гергана Иванова, Кремена Ачева и Петра Атанасова (Снимка: Личен архив)

- Това е първата флейтова формация у нас, при това дамска, а публиката беше очарована от Вашата поява. Какво включва на този етап репертоарът на квартета?

- Петра Атанасова: Репертоарът ни включва произведения от Е. Боца, Кулау, Дитерсдорф, В.А.Моцарт, К. Макмайкъл, К. Глук, Ж. Бизе, И. Албенис, Х. Гуера, К. Дебюси, Скот Джоплин, Р. Бояджиев-син и др.

- За изпълнението на "Флорис", получихте адмирации и от автора - американската композиторка Катрин Макмайкъл, която препоръча изпълнението Ви в социалните мрежи. Ще я видим ли на Ваш концерт в София?

Петра Атанасова: В търсенето на различни произведения за 4 флейти, намерихме "Флорис" от Катрин Макмайкъл. Вдъхновяващо произведение в 5 части, всяка от които представя различни цветя, за четири флейти и арфа. На втория ни концерт, който се състоя на 10 ноември 2020-а година в камерна зала "България", го изпълнихме с нашата прекрасна колежка Весела Тричкова - арфа. Изпратихме запис от концерта на самата композиторка и получихме страхотни отзиви от нея в социалните мрежи.

Петра Атанасова (Снимка: Личен архив)

- Ще свирите едва за трети път заедно, но тръгвате със силен старт и вече има произведения, специално създадени за Вашия флейтов квартет. Разкажете как започна партньорството Ви с Румен Бояджиев-син?

- Гергана Иванова: Преди да се роди идеята за квартет Флаутисимо, имах удоволствието да изпълнявам различни произведения на Румен Бояджиев-син, а именно неговата "Мисъл" за флейта, арфа и вибрафон; прекрасните "Пеперуди" за четири флейти и други.

След създаването на Флаутисимо, говорихме отново с композитора и той написа специално за нас първия ни концерт "на живо" - "Три миниатюри за четири флейти". Към момента Румен Бояджиев-син подготвя ново произведение за предстоящия ни концерт, на 8-ми март в камерна зала "България". Ние сме много щастливи и се надяваме това ползотворно сътрудничество да продължи и за в бъдеще.

Гергана Иванова (Снимка: Личен архив)

- Ученици сте на проф. Георги Спасов, който е и дългогодишен водач на флейтите в Софийска филхармония, само Мила е възпитаник на Явор Желев, който пък е негов ученик. Какво Ви казаха те след концерта?

Гергана Иванова: Професор Спасов, а и публиката изобщо бяха възхитени от концерта, обстановката, произведенията и изпълнителите в наше лице. Най-често задаваният въпрос беше: Кога е следващия Ви концерт?

Мила Цанкова: Стане ли въпрос за флейтово събитие, Явор Желев е на първи ред в публиката! За наше огромно съжаление, обаче, тогава той не беше в София, и смело мога да заявя от името на всички, че неговата персона ни липсваше и щеше да допринесе за нашето събитие. Той живо се интересува от нашия новосъздаден състав и с интерес следи развитието ни.

Мила Цанкова (Снимка: Личен архив)

- Във Вашата формация всички са равнопоставени. Как вземат решение четири дами?

Кремена Ачева: На нашите концерти включваме и произведения за 2 или 3 флейти, например на предстоящия пролетен концерт ще изпълним Берлиоз, трио за две флейти и арфа, решението кои от нас да го изсвирят е с хвърляне на ези-тура.

Решение за роклите се взема като съчетаваме цветовете, събираме се и обсъждаме дори и аксесоарите, за да е всичко в тон. Мечтаем за това, някой дизайнер да ушие специално за нас рокли, които да представим на наши участия.

Кремена Ачева (Снимка: Личен архив)

Гергана Иванова: Всичко се случва доста спонтанно. Търсим произведения за нашия състав, всеки си казва мнението. Като харесаме нещо го поръчваме и в последствие се събираме да репетираме. Ако не можем лесно да решим нещо, понякога теглим жребий. :)

- Как възнамерявате да развивате Флаутисимо?

Купи билет

Петра Атанасова: Сега ни предстои Пролетен концерт, отново в камерна зала "България". След това можете да ни слушате на 5-ти август в "Квадрат 500", където ще се проведе за втори път цикъл от бутикови концерти "Романтично лято в Крадрат 500". Там се надяваме да видим и Катрин Макмайкъл.

Кремена Ачева: Изпратили сме и заявки за участие във фестивалите "Варненско лято", и "Мартенски музикални дни", но всичко е с въпросителни заради пандемията. Надяваме се и на покана за концерти в Япония, когато това стане възможно.

Мила Цанкова: Живот и здраве, и четирите бихме искали да продължим концертната си дейност. Не само в София, а и в цяла България, а може би и извън нея също.

Гергана Иванова: Интересът към Флаутисимо расте, и наши колеги музиканти работят върху произведения за нашия състав.

Купи билет

- Какво ще чуем на предстоящия Ви Пролетен концерт, който е на 8-ми март в Камерна зала "България", с гост-солист Весела Тричкова - арфа?

Кремена Ачева: В Пролетния ни концерт сме включили произведения на Карл фон Дитерсдорф, Моцарт, Бартомиьо-"Котки" Берлиоз, Й. Боца, любимата ни композиторка Катрин Макмайкъл- квартет в шотландски стил, Румен Бояджиев - син квинтет за четири флейти и арфа, с участието на Весела Тричкова и др.

"Флаутисимо": Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова (Снимка: Личен архив)

Арт визитки

Кремена Ачева е първа флейта на Софийската филхармония. Възпитаничка на Русенското музикално училище и Националната музикална академия, където учи при проф. Георги Спасов, Кремена започва да изнася концерти още на 12 години в културните центрове във Виена, Прага и Братислава. Свирила е в Световния младежки оркестър "Jeunesses Musicales" в Швеция, Холандия, Дания и Германия. Със Софийската филхармония е от 1995 г. А от 2006 г. преподава в Музикалното училище в София. Освен с филхармонията и като солист на различни оркестри, тя представя камерна музика с Филхармоничния духов квинтет. Част от сърцето ѝ е останало завинаги в Сиена, Италия, където близо 20 години участва във Фестивалния оркестър, воден от мастро Алипи Найденов към прочутата Accademia Chigiana. Именно там за първи път е имала шанса да работи с Валери Гергиев, Юрий Темирканов, Борис Белкин, Юрий Башмет, Юрий Аронович и Джанлуиджи Джелмети и др.

Купи билет

Гергана Иванова е помощник-водач на флейтите на Софийската филхармония. Завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" - гр. София, след което е приета в Национална музикална академия в класа по флейта на проф. Георги Спасов. Под негово ръководство завършва магистратура през 2007 и специализация по флейта - 2015.

Към момента е редовен докторант в Национална музикална академия - специалност флейта. Усъвършенствала е в майсторски класове на Андраш Адорян, Георги Спасов, Керстен Маккол, Патрик Галоа, Филип Бернолд, Робърт Уин, Волфганг и Матиас Шулц, Ашли Соломон. Има афинитет и към камерната музика и с удоволствие се включва в камерни концерти. Освен със Софийската филхармония свири и като солист на Нов симфоничен оркестър, Камерен ансамбъл "Софийски солисти", Камерен ансамбъл AGBU, Академичен симфоничен оркестър и Шуменска филхармония. Лауреат е на много международни конкурси, включително и Grand Prix на 7-ия Международен конкурс "Наследниците на Орфей".

Младата флейтистка Петра Атанасова е родена в Русе. Израстнала е в артистично семейство. Започва да свири на флейта на 11 години. Завършва Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе, с преподавател Красимира Великова. След това и Националната музикална академия в София при проф. Георги Спасов. Участвала е в майсторски класове по флейта на проф. Георги Спасов, проф. Андраш Адорян (Швейцария), Робърт Уин (Германия), Дитер Флури (Австрия), Каролин Дьобон (Франция), Патрик Галоа (Франция), Филип Бернолд (Франция)Натали Швааб (Германия) - пиколо, и по камерна музика при Дейвид Граймс и Грегъри Нютон (САЩ). Учила е и при Жулиет Хюрел (Франция). Още като ученичка печели 10 награди от конкурси. Към днешна дата наградите ѝ са повече от 20.

Била е солист на Русенската филхармония, Академичния симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър - Пазарджик и Симфониета - София.

През 2012 г. започва да свири в Младежка филхармония "Пионер". През 2018-а е поканена да изнесе концерти в Академията "Чайковски" и в Болшой театър в Москва.

Купи билет

Мила Цанкова е младата флейтова надежда на Софийската филхармония. Родена е през 1998 в София. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София през 2017 в класа на Явор Желев, а понастоящем е и негова студентка в Нов български университет. Стипендиант е на "Американска фондация за България", както и двукратен стипендиант на Министерство на културата по програма за деца с изявени дарби. Усъвършенства се в майсторски класове и открити уроци на Патрик Галоа (двукратен стипендиант), проф. Георги Спасов, Бертен Холандер, Айда Джоунс, Филип Бернолд, Андраш Адорян, Деян Гаврич, Лоик Шнайдер, Сейя Уено, Керстен Маккол. Лауреат е на редица национални и международни конкурси. Участва в оркестрови академии и фестивали в Италия, Ливан и Германия, сред които: "Puccini festival" и "Young Euro Classic", Берлин. В състава на Софийска филхармония е от 2018-а, когато е едва 19-годишна. Отскоро заема позиция пиколист.

Интервю на Мая Филипова

Още

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

Още

Световнопризнатият маестро Фредерик Шаслен ще свири със Софийската филхармония

Световнопризнатият маестро Фредерик Шаслен ще свири със Софийската филхармония

Още

Соня Йончева вече е почетен гражданин на Пловдив

Соня Йончева вече е почетен гражданин на Пловдив

Още

Музика, поезия и театър ще има в предстоящия концерт на Веско Ешкенази

Музика, поезия и театър ще има в предстоящия концерт на Веско Ешкенази

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Петър Петров-Перо: Някъде, някога, съм си се представял като режисьор и ето, че дойде моментът

"Дакота" на Жорди Галсеран под режисурата на Петър Петров - Перо - на 23 и 25 май в Yalta Art Room

Оле Фрам от немския колектив LIGNA: Танцът помага на децата да познават тялото си и пространството около тях

Танцовият градски пърформанс ще бъде на 14 май в парка на Топлоцентрала от 11.00 и 12.30 часа

Тонислав Христов: В "Добрият шофьор" Малин Кръстев и Геро разказват и свои лични истории

"Прототипът на главния герой вършеше незаконни неща, затова нямаше как да направя документален филм за него", разкрива режисьорът

Теодор Ушев: В Москва "φ1.618" беше изпратен с кадри против войната и Путин

Режисьорът определя участието си като пънкарски, провокативен акт на изкуството

Иван Лечев: С "Фондацията" събираме, колкото може повече хора, за един голям бенефис

Супергрупата празнува юбилей под надслов "10 години около света" с грандиозни концерти, а първият е тази вечер в Зала 1 на НДК

Мони Воев: "Нова генерация" остави диря в сърцата на хората

Легендарната група - емблема на модерните музикални течения с двучасов музикално-поетичен канцерт в зала Pirotska 5 event center - на 21 април