Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музикално пътешествие с Бах, Хендел, Чайковски, Брамс и Мартину заедно с КласикАрт и приятели

КАМЕРНИ КОНЦЕРТИ

Музикално пътешествие с Бах, Хендел, Чайковски, Брамс и Мартину заедно с КласикАрт и приятели

Струнният квартет и ансамбъл ви очакват на 11 април в Камерна зала "България" заедно със специалното участие на пианиста Василий Илисавски, перкусионистката Сара Чакърова, деветгодишната виолончелистка Алина Михайлова и осемгодишната пианистка София Митрова

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл (Снимка: Гергана Дамянова)

На 11 април от 19.00 часа в Камерна зала "България" КласикАрт струнен квартет и ансамбъл ви кани на своя концерт под надслов "Музикално пътешествие".

Купи билет

В програмата ще чуете известни творби от различни епохи - Бах, Хендел, Чайковски, Брамс и Мартину. Заедно с пианиста Василий Илисавский - възпитаник на Санктпетербургската консерватория, те ще изпълнят Йоханес Брамс - първи клавирен квартет оп. 25 "Alla Zingarese".

Ще бъде отбелязана и 130 -годишнината от рождението на чешкия композитор Бохуслав Мартину.

Още

Детето-чудо Сара Чакърова номинирана за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Детето-чудо Сара Чакърова номинирана за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"

На сцената с КласикАрт ще бъде Сара Чакърова - блестяща наследничка на българската перкусионна школа - ученичка на Мария Палиева. Ще се насладите на известния, но рядко изпълняван, поради своя виртуозитет, квартет H139 за кларинет, валдхорна, виолончело и малко барабанче.

Верни на традициите си КласикАрт ще представи и млад талант от НМУ "Любомир Пипков" - талантливата осемгодишна София Митрова от класа по пиано на Милка Митева. Заедно с нея ще изпълнят П. И. Чайковски - "Сладки мечти" и Г. Фр. Хендел - "Сарабанда".

София Митрова подготвя и изненада за публиката заедно с деветгодишната Алина Михайлова (виолончело), която е ученичка на Даниела Черпокова.

София Митрова (Снимка: Софийска филхармония)

Купи билет

Водещ на концерта на КласикАрт ще бъде ярката Петра Църноречка, чиито избор не е случаен. Освен, че е музикален талант от доказаната класа на музикална група "Бон-Бон", тя е все по-утвърждаваща се и актриса.

Има успешни главни роли в мюзикълите "Стрекоза и Муравей", "Грозното пате", "Алиса в огледалния свят", "Пепеляшка" и др. С нейното обаятелно присъствие ще се отдаде заслужено внимание на "Световния ден на театъра".

Петра Църноречка (Снимка: Личен архив)

Малко преди да навърши тридесет години Йоханес Брамс, може би, най-известен със своята "Приспивна песен", се премества от Хамбург във Виена. Той иска да впечатли виенската публика, като композитор и пианист, но това е трудна задача - не е минало много време след великия идол и негов сънародник - Лудвиг ван Бетовен.

Брамс решава да дебютира във Виена, като композитор и изпълнител на пиано на 16 ноември 1862 г. с тази творбата Клавирен квартет в сол минор - оп.25, в който използва комбинация от пиано, цигулка, виола и виолончело. Този дебют му носи признание, а популярността на творбата след издаването й е основата на финансовото благополучие до края на живота му.

Калина Христова от КласикАрт (Снимка: Гергана Дамянова)

П. И. Чайковски (1840-1893) е един от първите композитори, написали цикъл от пиеси изцяло за детска аудитория. Това са 24 забавни музикални миниатюри, всяка от които има програмно заглавие и е напълно завършена и различна от останалите. Музиката пренася слушателя в различни настроения и състояния на чистата детска душевност, изразява простотата и богатството на детския живот.

В сюжета е подреден цял свят, изказан в звуци - огорчение, радост, молитва, забавление, игри и весели танци.

Евгения Бааджиева-Димова от КласикАрт (Снимка: Гергана Дамянова)

"Детски албум" на Чайковски е не само колекция от красиви пиеси, а калейдоскоп от ярки образи и детски изживявания, емоции и впечатления, който влиза в златния фонд на световната музикална литература за деца.

Тези пиеси са прелестна илюстрация на сентенцията на Чайковски, че цветята, музиката и децата са най-добрата украса на живота.

Кристиана Михайлова от КласикАрт (Снимка: Гергана Дамянова)

Бохуслав Мартину (1890-1959) е роден и израснал в Чехия, последователно живее във Франция, Америка и Швейцария. Внушително по обем и жанрово разнообразие, творчеството му успява да прекрачи тясно националните граници и по значимост да се причисли към музикалните достижения на епохата.

Изпълнен с непрестанни търсения и експерименти, творческият му път отразява по забележителен начин сложните процеси в музиката на 20 век.

Неговата композиционна техника се формира постепенно, в резултат на силен и неугасващ стремеж за самоусъвършенстване. Творчеството му включва почти 400 произведения , включително 6 симфонии, 15 опери, 14 балета и много камерна музика.

Явор Добрев от КласикАрт (Снимка: Гергана Дамянова)

Квартетът за кларинет, валдхорна, виолончело и малко барабанче (Н 139) е написан през 1924. Той е от втория му френски период и премиерата му е в Париж. Съставът на квартета е необичаен и е повлиян от История на войника от И. Стравински. Влиянието на големия руски композитор се усеща най-вече в ритъма. Квартетът е в 3 части.

Първата част Allegro Moderato започва с остинато на малкото барабанче. Характерно е легатото през тактова черта, т.е. удължаване на фразите и акценти на слабите времена и често на ауфтакт.

Втората част Poco Andante започва с голямо соло - речитатив на виолончелото, което запазва водеща роля до края на частта. Третата част Аllegretto ma non troppo ни връща в скерцозно-виртуозния характер на първата част. Честата смяна на размерите и на темпата присъства и тук. Трудността при интерпретацията е в обединяването на тембрите на тези четири разнородни инструменти.

Купи билет

Заповядайте на вълнуващото "Музикално пътешествие", което КласикАрт струнен квартет и ансамбъл е приготвил за вас на 29 март от 19.00 часа в Камерна зала "България".


КласикАрт струнен квартет и ансамбъл е създаден през 2017 г. от приятели, които искат да правят музика по най-добрия начин. Състав от блестящи солисти, обединени от любовта към това, което правят, следвайки мечтите си - Калина Христова - цигулка - концертмайстор на Софийска филхармония, Евгения Бааджиева-Димова - виола - водач на виоли в БНР и Кристиана Алипиева Михайлова - виолончело - пом. концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония, Явор Добрев - кларинет, водач на кларинети в Софийска опера и балет, Михаил Михайлов - валдхорна, първи валдхорнист на Софийска филхармония.

Михаил-Михайлов от КласикАрт (Снимка: Гергана Дамянова)

Концертите на КласикАрт са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов. Репертоарът на състава непрекъснато се разширява и вече включва премиери на творби от Румен Бояджиев-син, Георги Стрезов, Костадин Генчев, както и произведения от различни епохи - от бароковата епоха, класика, романтизъм, съвремие.

КласикАрт квартет са участвали в журито на престижния Международен конкурс по съвременно лютиерство на името на Антонио Страдивари - Казанлък юни 2018 г., с председател Флориан Леонхард (Англия) и членове Карло Веттори ( Италия), Икуко Сузуки ( Япония), Джорджио Сколари ( Италия), Грег Алф ( САЩ), Дзен Куан ( Китай), Роберто Вилла ( Италия), Едрьо Едрев ( България), Галин Пенев ( България) и Стефан Христов (България), който винаги се е провеждал в рамките на Stradivari Festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона.

КласикАрт интригува с представянето на оригинални, виртуозни и не често изпълнявани произведения на своите концерти, както и чрез гостуванията на различни музиканти - Василий Илисавский - пиано, Василена Серафимова- перкусии, Иън Мънро - пиано, Виктория Василенко - пиано, Зорница Иларионова - цигулка, Евица Радевска - валдхорна и други.

Съставът има участия на фестивалите: Аполония - Созопол, Новогодишен Музикален Фестивал - София и Моцартови празници - Правец.


Василий Илисавский (Снимка: Давид Кокончев)

Василий Илисавский се изявява в широк артистичен спектър: като изпълнител на съвременна и барокова музика, като театрален актьор и продуцент.

Възпитаник е на Санктпетербургската консерватория с пиано, където изучава допълнително клавесин и композиция. След дипломирането си получава стипендия от немската фондация "Гартов" за обучение в Германия и постъпва в класа на Олег Майзенберг в Щутгарт.

Влияние на кариерата му оказват лауреатството на Първия конкурс "Сергей Прокофиев" в Санкт Петербург и втората награда на клавирния конкурс "Клара Шуман" в Дюселдорф (1997). Музикалната критика го определя като "удивителен талант". Марта Аргерих го оценява като "вдъхновяващ музикант, чиито изпълнения с удоволствие можеш да слушаш", а бразилският пианист Нелсон Фрейре отбелязва, че Илисавский "притежава качествата на най-добрите пианисти на нашето време".

Василий Илисавский (Снимка: Личен архив)

Сара Чакърова - блестяща наследничка на българската перкусионна школа, ученичка на Мария Палиева. Учи и в Грац, Австрия по програма за високо надарени студенти в класа на проф. Улрике Щадлер.

Най-младата номинирана за наградара полет на изкуството "Стоян Камбарев". Носителка на множество международни награди и участвала в престижни майсторски класове.

Сара Чакърова (Снимка: Личен архив)

Алина Михайлова е родена на 8 февруари 2012 година в семейство на професионални музиканти. От 3 годишна започва да учи балет в школата на Маша Илиева. От 5години започва да свири на пиано и да пее в музикална група "Бон-Бон". На 7-годишна възраст по нейно желание започва да свири и на виолончело. Учи при г-жа Даниела Черпокова.

Алина е най-малкият активен участник в "Международна академия Стефан Попов" 2020 година. Майсторски клас при проф. Ромен Гарийо.

Алина Михайлова (Снимка: Софийска филхармония)

София Митрова е родена на 20 август 2012 г. На две години и половина започва да пее в "БонБон". От там идва и интересът й към музиката. На 6 години започва да свири на пиано, харесва й и след една година кандидатства в НМУ, където е приета в класа по пиано на Милка Митева. Участва във всички мюзикъли на "Бон Бон". През 2019 г. печели с групата бронзов медал в Dance World Cup на финалите в Брага, Португалия в категория "мюзикъл".

София Митрова (Снимка: Софийска филхармония)

Още

ONE DANCE WEEK с нови дати през октомври

ONE DANCE WEEK с нови дати през октомври

Още

Празнична програма "Арабеск Highlights" на сцената на Музикалния театър

Празнична програма "Арабеск Highlights" на сцената на Музикалния театър

Още

Световни артисти пеят в памет на Камен Чанев в Пловдив

Световни артисти пеят в памет на Камен Чанев в Пловдив

Още

Фрош: Ние избираме музиката на нашето време, която отразява динамиката и естеството на живота в момента

Фрош: Ние избираме музиката на нашето време, която отразява динамиката и естеството на живота в момента

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.

Филмовата музика на Дани Елфман звучи в зала "България" на 15 октомври

Композиторът слуша в София българската премиера на свой концерт