Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вили Стоянов: За тромбона с любов – ексклузивно пред Dir.bg

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Вили Стоянов: За тромбона с любов – ексклузивно пред Dir.bg

"Като всеки влюбен човек, виждам обекта на любовта си като съвършен", споделя музикантът

Снимка: Евгени Димитров/BulFoto/ Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Велислав Стоянов е сред най-изявените джаз музиканти в България. Виртуозен тромбонист и импровизатор, преподавател. Създател на различни джаз формации и фестивали.

Един от любимците на по-младата аудитория в музикалните клубове и на джаз сцените.

Вили Стоянов е възпитаник на Инструменталния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София, със специалност "Цугтромбон". Свирил е с групите "Инфинити", "Дърти Пърчис", "Хиподил", "Уикеда", "Каффе" и други.

През 2008 г., заедно с тромпетиста Михаил Йосифов, създава идейното обединение на духови музиканти Брас Асоциация, което в последните години активно работи за популяризиране и възраждане на духовата музика в България.

Представяме Ви джаз музиканта Велислав Стоянов, в едно ексклузивно интервю за Impressio:

Велислав Стоянов (Снимка: Don Floyd)

Още

Бащата на родния поп, Радиото и "Балкантон" е и спортна легенда

Бащата на родния поп, Радиото и "Балкантон" е и спортна легенда

- Последната Ви среща с Биг бенда на БНР в Първо студио на Националното радио беше през 2021 г., когато представихте "Среща с деди Йожи". Силно въздействащ музикален проект, посветен на Вашия дядо и доайен на българската популярна музика - Йосиф Цанков. Докъде можете да проследите рода Ви по негова линия? Знаете ли кое поколение интелектуалец сте?
- Никога не съм гледал на себе си като на интелектуалец. Аз съм музикант. Това е всичко, което мога и искам да правя.

Искам да свиря, искам да пиша музика, искам да преподавам музика, искам да увличам младите. Колкото за рода ни, по линия на деди, знам, че е роден в Русе, в доста заможно аристократично семейство, в което се е говорело на френски, немски и английски. Баща му е бил финансист и предприемач. Тоест деди Йожи е първият човек на изкуството в рода.

Вили "дирижира" традиционната джазова вечер в "Синтезис" (Снимка: Стаю Касабов /НУВИЗУС/)

Още

"Онзи вятър от първата среща" - музиката на Йосиф Цанков оживя отново (галерия)

"Онзи вятър от първата среща" - музиката на Йосиф Цанков оживя отново (галерия)

- Този път в "Биг бенд джаз академия" сред младите изпълнители ще видим дъщеря Ви - Йосифа, на която също като на дядо Ви, казвате Йожи. Разкажете повече за Вашето включване в този проект на диригента на Бенда Антони Дончев и продуцента Мая Райкова, с концерта "Back to the Roots" ?
- Откакто маестро Антони Дончев встъпи в тази длъжност, успя да предложи на българската публика огромен брой концерти на имена от световната сцена, както вокални джазови звезди, така и композитори и аранжори, формиращи съвременните джазови тенденции. Наред с това, той успява да провокира голяма част от съвременните джазови имена в България да създават нови биг бендови програми.

Паралелно с това маестро Дончев и Мая Райкова настояват и поддържат прекрасната инициатива "Биг бенд джаз академия", в която имам чест да съм гост-диригент за втори път.

В първия концерт, освен че бях провокиран да дирижирам концерт с биг бенд, беше успял да вдъхнови младежите от фънк групата SoulBMoll да направят биг бендови аранжименти на песните от първия им албум.

Купи билет

В предстоящия концерт, идеолозите на проекта създават нова провокация за младите, поставяйки ги в ситуация да пеят и свирят аранжименти на един от големите аранжори на биг бенда на БНР - Александър Бръзицов. Важно е да се отбележи, че това са аранжименти, създавани за едни от големите джазови имена в България - Стефка Оникян, Камелия Тодорова.

- Има ли талантливи музиканти от новата генерация? С какво са различни те?
- Разбира се, че има! Няма да си спестя клишето, че България е страна, пълна с таланти. Не знам дали са, или тепърва ще стават различни, защото музикалната обстановка в страната е много по-различна от преди 10-15 години. Средата е друга, условията са други, имат възможност за широкоспектърно артистично развитие.

Цифровизацията, настъпваща в сферата на изкуствата също, променя както средата, така и достигането до публиките.

Вили Стоянов и Димитър Льолев (Снимка: Don Floyd)

Купи билет

- В тяхно изпълнение, заедно с Биг бенда на БНР, на 17 февруари в Първо студио ще прозвучат класически джаз пиеси и стандарти, аранжирани от Александър Бръзицов. Как беше направена селекцията?
- Оставих селекцията изцяло в ръцете на Антони Дончев, Мая Райкова, диригента на биг бенда на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и мой приятел Михаил Йосифов и на вокалния педагог, представящ най-много свои студенти в програмата - Вики Алмазиду.

- И трите Ви деца са артистични и имат отношение към музиката. Синът Ви Макс също свири на тромбон. Разказвали сте историята как композиторът Ангел Заберски избира за Вас тромбона. Вие ли насочихте сина си към него?
- Не, дори положих усилия да го откажа. Той сам си избра пътя.

Снимка: Евгени Димитров/BulFoto

- Но към днешна дата, тромбонът е "Вашият инструмент". Как бихте го определили сега? Как го представяте на Вашите ученици?
- Аз съм влюбен в своя инструмент.

И като всеки влюбен човек, виждам обекта на любовта си като съвършен. Така го представям и на учениците си.

- Вие преподавате и непрекъснато се срещате с млади музиканти. Пандемията, локдауните и всички тези ограничения на репетициите успяха ли да повлияят драстично на музикалното обучение? Как според Вас ще се отрази този дълъг период на хората на изкуствата, в който животът ни съвсем неочаквано беше поставен на "пауза"?
- Не съм поддръжник на теорията, че животът ми е бил поставен на "пауза".

Самият аз реализирах 4 албума в последната година и съм на път да завърша още 4 в настоящата.

Също така вярвам, че хората на изкуството са изключително адаптивни индивиди и предпочитам да разглеждам сравнително новата ситуация, като поредно ново предизвикателство.

Със сигурност в обучението по музика има поражения и тепърва ще разберем до какви дефицити ще доведе това, но предпочитам да вярвам, че е въпрос на време да преодолеем и тази пречка.

Вили Стоянов и Мартин Ташев по време на ежеседмичния цикъл "Брас народен, брас божи" на духовия оркестър BrazzViliDJ (Снимка: Валентин Захариев)

- Възстановява ли се постепенно ритъмът на Вашата концертна дейност?
- С изключение на периода на пълен локдаун и тотална забрана за концерти на живо, моята концертна дейност не е спирала.

Дори и при 30% капацитет за мен беше важно да свиря с колегите си, да се срещам с публиката си. Изпълненията на живо са огромна част от това, което съм аз самият.

В ежеседмичния цикъл "Брас народен, брас божи“ на духовия оркестър BrazzViliDJ в "Синтезис" (Снимка: Личен архив)

Купи билет

- Къде могат да Ви слушат след концерта "Back to the Roots" с Биг бенда на БНР на 17 февруари почитателите на джаза?
- От няколко години насам развивам едно културно пространство в София - "Синтезис". Всеки вторник свирим с духовия оркестър BrazzViliDJ, а всяка сряда с група съмишленици представяме джаза във всичките му измерения - old school jazz, swing, bebop, latin, авторската ни музика.

Изключително съм щастлив, че виждам все повече нови лица, млади хора, които се удоволстват от музика на живо.

Предстои ни турне с BrazzViliDJ, готвим нов албум на фънк бандата The essential FUNK trombone, чието представяне също ще мине през турне. Убедих познатата ни от недалечното минало от група РУБИКУБ - Гери Турийска, че е посветила достатъчно време на книгоиздаването и е крайно време да се върне отново на сцената, така че и с нея готвим изненади.

Работя по соловия си албум, който се надявам да имам възможност да представя още през пролетта. Продължавам да развивам всички музикални проекти от инициативата "Среща с деди Йожи".

Общо взето се опитвам да не спирам дори и за миг. Следете страницата ми, сигурен съм, че ще си харесате доста неща.

Интервю на Мая ФИЛИПОВА

Още

ЕуФурия с Милица Гладнишка, Васил Спасов и Михаил Йосифов Секстет

ЕуФурия с Милица Гладнишка, Васил Спасов и Михаил Йосифов Секстет

Още

Звездният Майкъл Лийг от Snarky Puppy открива с Bokanté юбилейния A to JazZ Festival

Звездният Майкъл Лийг от Snarky Puppy открива с Bokanté юбилейния A to JazZ Festival

Още

Авторски концерт на Михаил Йосифов с Биг бенда на БНР

Авторски концерт на Михаил Йосифов с Биг бенда на БНР

Още

Джазменът Михаил Йосифов: Музиката ни е по- за гордост, отколкото футбола

Джазменът Михаил Йосифов: Музиката ни е по- за гордост, отколкото футбола

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят

Клара Фюри: Харесва ми, когато драматургията възниква случайно

"Понякога когато думите не достигат, аз танцувам с изпълнителите и те танцуват за мен и така намираме думите, с които да облечем нещата, които правим!", разкрива известната хореографка

Десислава Терзиева: Целта ми е да отпразнувам необикновеното!

"Приемам факта, че докато някои неща се губят в превода, други се появяват от пукнатините", споделя българо-американската художничка, която представя своята нова изложба "между другото" в Sarieva/Gallery

Столина Добрева: Фестивал АЛЕГРА се превърна в семейство за нас

Директорът на Националното музикално училище Любомир Пипков за предизвикателствата на музикалното образование, успехите на децата и силата на приемствеността в музиката

Васил Василев: Театърът е изкуство, което трябва да следва пулса на живота

Печелим световни режисьори с професионализъм, страхотни актьори и добра атмосфера, конкуренцията между творците повишава качеството на продукта

Мария Абрашева: Фестивал Алегра е кауза на духа

"Разнообразната програма с интересни акценти и необичайни тандеми на сцена ще провокира отново меломаните да запазят в календарите дните, в които столицата ще вибрира на честотата на вечната класика" споделя една от създателките на фестивала