Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Виденията на Орлеанската девица - мит и реалност

ЖАЛОНИ НА ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Виденията на Орлеанската девица - мит и реалност

610 години от рождението на Жана д'Арк

Жана д'Арк с меча си се моли пред статуя на Дева Мария / Снимка: Getty Images

Света Жана д'Арк - Орлеанската девица, остава в историята на света като пример за героизъм. Не само като национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква, но като пример за целокупното човечество по земята, че едно селско момиче може да поведе армия от мъже и да сложи край на десетилетна война.

И днес имаме нужда от такъв пример, защото той вдъхва надеждата, че "малките" хора - обикновените човеци, притежават божествена сила за подвизи.

Орлеанската девица, рисунка / Снимка: Getty Images

Още

Стилияна Узунова: Париж е гигантски водовъртеж

Стилияна Узунова: Париж е гигантски водовъртеж

Каква е историческата фактология за селската девойка Жана: Родена е в едно селце в Източна Франция в един януарски ден преди 610 години. Дали силата й е идвала от Бог, е теологичен въпрос, който мнозина и днес поставят под съмнение. Факт е, обаче, че тя успява да изведе победата на Франция с тази вяра, и да подготви с решителни битки края на Стогодишната война. Животът на героинята, обаче, вместо увенчан с лаври, е страдалческият път на всички първопроходци: Жана е пленена от бургундите, а после продадена на англичаните; обвинена е в неподчинение и осъдена от църковния съд.

19-годишна е изгорена на кладата като еретичка. Минава четвърт век и не само е призната за невинна, но провъзгласена за мъченица. И няколко века по-късно - през 1909-а година е обявена за блажена, а 11 години по-късно - канонизирана за светица.

Жана д'Арк / Снимка: Getty Images

Още

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Жана д'Арк е една от светците-покровители на Франция. Това е кратката история на Жана д'Арк. Името ѝ е увековечено във филми, книги и музикални произведения. Чрез тях изгорената на кладата ще живее вечно като героично съзидателен пример за хората, и в същото време - като срамно петно в историята на римокатолическата църква.

Стогодишната война започва през 1337 г., като спор за френския престол. Английският крал Едуард III напада Франция, с цел да заеме трона на чуждата държава. Почти всички боеве се водят на френска територия, и част от Франция попада в английско владение. Икономиката на страната е напълно изтощена. Жана се ражда като че ли в точния момент, когато Англия упражнява двойна монархия, а Франция е на ръба да бъде затрита като самостоятелна държава.

Страната е управлявана от крал с психични отклонения - Шарл VI. Брат му и херцозите са в непрестанни ежби помежду си, кой да управлява, вместо безумния крал. Вътрешната ситуация е катастрофална.

Домът на Жана д'Арк в с. Домреби, Източна Франция / Снимка: Getty Images

Още

Как е построен "Версай"

Как е построен "Версай"

Раждат се и групировки, които също се стремят към властта. Бъдещият крал на Франция - Шарл VII, приема титлата дофин (престолонаследник) на 14-годишна възраст, след като и четиримата му по-големи братя загиват. Младостта на дофина позволява на вътрешните властолюбци да самоуправстват и да разклащат още повече държавата. Френската войска търпи постоянни поражения. След като е разбита при Азенкур, бургундският херцог Жан Безстрашни сключва съюз с англичаните и става стопанин на Париж. Управлява от името на безумния френски крал, а младият дофин е принуден да избяга в изгнание, откъдето се бори за сключването на мирен договор с Бургундия.

Жан Безстрашни е убит, но със смъртта му нещата не се поправят, защото мястото му заема друг диктатор, противник на дофина - Филип Добрия.

Още

Елизабет Лебрен - придворната портретистка на Мария Антоанета

Елизабет Лебрен - придворната портретистка на Мария Антоанета

В междуособиците около френския престол, англичаните печелят нови битки и завладяват огромни територии от Франция. Положението изглежда повече от безнадеждно. Съпругата на френския крал - Изабела Баварска подписва договора от Троа, чрез който предоставя френския престол на Хенри V и неговите наследници, вместо на сина си Шарл VII. Това послужва за повод, за дофина да плъзнат слухове, че вероятно е незаконороден, и затова е лишен от трона. Предвижда се, след смъртта на Шарл VI, на него да бъде възкачен чужденецът Хенри V.

Орлеанската девица, гравюра / Снимка: Getty Images

Още

Най-старата английска корона се пази в Мюнхен

Най-старата английска корона се пази в Мюнхен

Но съдбата е запланувала друго - Шарл VI и спряганият за негов заместник Хенри V внезапно умират, като за монарх на двете кралства вече се "бори" 9-месечното бебе Хенри VI Английски. Негов регент става Джон Ланкастър. И това, обаче, няма да се случи, защото Божията воля е съвършено друга, колкото и невероятно да изглежда. Реалната ситуация не е обнадеждаваща: Англия контролира Париж и Руан, а бургундите контролират Реймс - свещеното място за коронация на френските крале. Англичаните обсаждат Орлеан - стратегическо място по поречието на Лоара, което е последното препятствие пред чужденците, да завладеят напълно Франция. Логически погледнато, Франция е обречена. Но, още никой не знае, че на хоризонта ще се появи... Жана.

Статуя на френската светица Жана д'Арк / Снимка: Getty Images

Още

За пръв път директор на Лувъра ще бъде жена

За пръв път директор на Лувъра ще бъде жена

Тя се ражда през 1412-а година. По думите й по време на процеса срещу нея, за който има писмени свидетелства, тя преживяла първото си видение на 12 години - през 1424-та година. Момичето било дъщеря на земеделци, като баща й допълвал основната си дейност като събирач на данъци. Семейството живеело изолирано в източната част на Франция, на границата с Бургундия, и по тази причина местното население често ставало жертва на палежи и нападения.

Жана, или Жанет, както я наричали близките й, била на 12, когато споделила само с близките си, че е чула гласовете на свети архангел Михаил, света Екатерина Александрийска и света Маргарита Антиохийска, които й казали, да заведе дофина за коронация в Реймс. След време те й се явили пак и й казали, че на нея й е писано да върне дофина на трона и да изгони англичаните. Самата Жана дълго време не знаела дали да вярва на виденията си и се чудела как може да изпълни мисията си.

Жана д'Арк, вслушана във вътрешните си гласове / Снимка: Getty Images

Още

Загадка с "Мадоната на скалите" на Леонардо

Загадка с "Мадоната на скалите" на Леонардо

На 16 години се осмелява да отиде при капитана на град Вокульор - Робер де Бодрикур и да му разкаже преживяванията си. Естествено, била осмяна от него. Върнала се на село, напълно обезоръжена от срещата с военачалника. След година, обаче, когато положението станало повече от катастрофално, отново набрала смелост да го посети, въпреки унижението от първата им среща. Решаваща роля, капитанът да й повярва, било предсказанието й, че французите ще бъдат победени в битката под стените на Орлеан. И понеже това станало факт, капитанът решил да й се довери - обещал й, че ще й даде войници, които да я придружат за среща с краля. За целта предрешват Жана като мъж.

Свитата пътувала 11 дни през вражеска територия, завзета от бургундите, за да стигне до Шинон, където се намирала резиденцията на дофина. За да бъде сигурен, че девойката има свръхспособности, младият Шарл се смесил с придворните си, а на трона поставил друг човек.

Жана, обаче, издържала на проверката, като безпогрешно го разпознала и посочила, без да го евиждала преди това. Казала му, че е изпратена, за да освободи страната.

Орлеанската девица получава меча на Света Катрин от град Орлеан, преди да влезе в битка за обсадения град / Снимка: Getty Images

На фона на постоянните поражения, селското момиче изглеждало в очите на всички присъстващи като самозвана безумка. Още по-невероятно прозвучало предложението й - кралят да й даде войска, с която да тръгне към Орлеан. Чак, когато Жана яхнала един от конете и показала майсторска езда, сподвижниците на дофина се спогледали в почуда, откъде това селско девойче може да язди като мъж и говори така уверено като войник? Без никога да не е била обучавана, се оказало, че не само разпознава, но владее и оръжията.

Американската актриса Джийн Сиберг (1938 - 1979) в ролята на Жана д'Арк, и Ричард Тод (1919 - 2009) като Дюноа, по време на снимките на филма "Света Джоан" / Снимка: Getty Images

Още

Британска църква ще изложи копие на "Тайната вечеря" на Леонардо... с тъмнокож Исус

Британска църква ще изложи копие на "Тайната вечеря" на Леонардо... с тъмнокож Исус

Шарл VІІ се колебаел, и решил да се допита до божите служители, как гледат те на способностите на Жана - от Бога, или от Дявола са те?! Изпращат и пратеници до родното място на момичето, за да се уверят, че не лъже за произхода си. Най-накрая кралят взел решение, да назначи Жана за главнокомандващ на няколко новосформирани войски. Водещите френски военачалници, които отбивали английските атаки в Орлеан, били принудени да се подчинят на заповедта на дофина.

Жана твърдяла, че именно Шарл VІІ ще бъде законният наследник на френския престол. Нещо, в което вътрешно се съмнявали всички, дори и самият дофин. При липсата на други разумни решения, обаче, на Жана били дадени всички правомощия да води боевете. Изготвили й специални доспехи. За целта било взето разрешение от църковниците, че родената като жена, може да носи мъжки дрехи.

Жана д'Арк обявява публично мисията си / Снимка: Getty Images

Още

Експерти: Леонардо да Винчи никога не е рисувал "Битката при Ангиари"

Експерти: Леонардо да Винчи никога не е рисувал "Битката при Ангиари"

Самата Жана прогласява, че й било казано да намери древна сабя, скрита зад олтара на църквата "Сент Картин дьо Фербоа". Служителите на църквата, обаче, не знаели да съществува такава сабя. Какво било учудването на всички, когато след като разкопават зад олтара, намират... ръждясала сабя. Според някои, тя принадлежала на Карл Велики? Недоказано, но самото намиране на сабята, вече говорело, че момичето е феномен, и никой повече не се осмелил да противоречи на думите на Жана.

Новината, че френската армия е предвождана от посланица на Бог, вдъхновила сражаващите се французи и в същото време предизвикала присмех у англичаните. Вярващи, или не, появата на Жана вдъхнала надежда у уморените френски войници.

Актрисата Миа Фароу, в ролята на Жана д'Арк / Снимка: Getty Images

Още

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

На 29-и април 1429 г. Жана с неголям отряд пристига при обсадата на Орлеан. Няма и седмица по-късно - на 4-ти май нейната армия удържа първата си победа, превземайки бастиона Сен Лу. Победите се заредили една след друга, и на 8-и май англичаните били принудени да свалят обсадата. Английските войски се оттеглят от поречието на Лоара. През юни англичаните изгубват и битката при Пате. Сред френските войски вече наричат своята главнокомандваща Орлеанската девица (б.а. Орлеанската дева, според историците-преводачи, не е точното наименование, тъй като се използва само за Богородица).

Ражда се митът за Жана д'Арк.

Жана д'Арк, на коронацията на Шарл VII, ок. 1429 г. / Снимка: Getty Images

Жана командва френските войски и в битките за Реймс. На 17-и юли се състоява коронацията на дофина Шарл под името Шарл VII. Жана настоява веднага да бъде атакуван Париж, но кралският съд решил да се търсят преговори с Филип Добрия. Французите печелят още няколко победи, а Жана и семейството й били признати за благородници.

Още

Каква е разликата между истинската вяра в Бог и навика да посещаваш църквата? - в "Боядисаната птица" днес

Каква е разликата между истинската вяра в Бог и навика да посещаваш църквата? - в "Боядисаната птица" днес

Примирието с Англия става факт, когато пред Жана се изправя ново предизвикателство. Тя изпраща заплашително писмо до хуситите - дисидентска секта, скъсала с католическата църква. Жана ги обвинява във фалшива ерес. Заминава за Компиен, за да може да помогне при защитата на града от английската и бургундска обсада. Така попада в плен на бургундите. Прави няколко опита да избяга, но безуспешно. Шарл VII, който дължи трона си на нея, не прави никакви опити да я откупи от врага.

Бургундците продават Жана на англичаните за 10 000 златни лири. През декември 1430 година тя е заточена в кулата в Руан.

Ангел бди над Орлеанската девица, докато спи в затвора / Снимка: Getty Images

Срещу нея е повдигнато скалъпено обвинение в ерес, когато всъщност за всички било повече от ясно, че става въпрос за политически процес. Привидно Жана била дадена на съд от църквата, но вместо в църковен затвор, е затворена в светски затвор, охраняван от англичани, като тяхна военнопленница. Осъждането й било опит да се подкопае легитимността на дофина, докато той самият нехаел за Жана.

Още

Лев Толстой - мислителят и светецът, отлъчен от църквата

Лев Толстой - мислителят и светецът, отлъчен от църквата

Процесът бил финансиран от англичаните и се водел от съдия Пиер Кошон, назначен от англичаните. Съдът нарушил и църковния закон, като без да разполага с доказателства срещу Жана, й отказал правото на юридическа защита. Тя се държи смело и показва респектиращ интелект и морално превъзходство над съдниците си. На въпроса дали е уверена, че има благоразположението на Бог, отговаря: "Ако го нямам, нека Бог ми го даде, а ако го имам, нека ми го запази". Жана отговаря много умно, защото според църковната доктрина никой не може да е сигурен дали има Божието благоволение и милост, и всеки, който отговори утвърдително на такъв въпрос, сам си слагал въжето като еретик, а ако отговорел с "не", признавал вина, че се е самопровъзгласил от името на Бог.

Разпитващите били изумени от мъдрия й отговор. Процесът, обаче, бил замислен като предизвестен и напълно манипулиран с такава цел.

Унгарската актриса Ева Барток (1927 - 1998), в ролята на Орлеанската девица в телевизионната пиеса „Света Йоана“, 27 юли 1954 г. / Снимка: Getty Images

Съдията Кошон измисля хитър начин да постави на колене подсъдимата, като я кара да каже молитвата "Отче наш" и "Аве Мария". Жана познавала методите на инквизицията - че всяка малка грешка в словореда, може да бъде изтълкувана като ерес, и настояла да изрече молитвите в изповед, застрахована от изповедната тайна. Въпреки настояването на съдията, не могли да й откажат това нейно право. Пред съда Жана изразява желанието си да бъде освободена от веригите, а когато я питат, дали може да се закълне, че няма да избяга, отговорила безстрашно:

"Такова е желанието на всеки затворник".

Жана д'Арк предвожда френската армия в боевете при крепостта Турнел / Снимка: Getty Images

В следващите съдебни заседания девойката разказва за детството си, за виденията и за Дървото на феите. Попитали я "кой от трите папи е най-истинският", а тя отново отговорила мъдро: "Този, който живее в Рим". На седмото заседание била запитана, дали има ангели, както и на други въпроси от теологията, и тя отново отговорила така, че да не оспорва канона.

Още

Франция върна на Бенин 26 произведения на изкуството

Франция върна на Бенин 26 произведения на изкуството

Следващите й разпити били проведени при закрити врати в Руанския замък, водени от Жан дьо Лафонтен - лицензиант по канонично право. Тя разказала пред него за ангелския знак за краля, който й се явил като корона, за виденията си със светците. Когато казва, че света Екатерина й обещала място в рая, съдът я нападнал, че няма място там, понеже е поискала екзекуцията на Франк д'Арас, отнела е коня на епископ и е носила мъжки дрехи. Жана безстрашно отвръща на съдниците си, че Франк д'Арас е бил убиец, присъдата му е била изпълнена след законен съд, на епископа е дала разписка за коня, а мъжките дрехи е трябвало да носи по повелята на Бог.

Попитали я, дали е готова да носи женски дрехи, ако иска да отиде на литургия, но тя отвърнала, че е обещала на краля да не съблича мъжките си дрехи. Питали я, дали е способна да различи ангел от демон, а Жана отговорила с пренебрежителна усмивка. В допълнение, Жана била попитана дали Бог мрази англичаните, на което тя отговорила, че не знае това, но е уверена в едно - във френската победа.

Копие на статуята на Св. Жана д'Арк на френския скулптор Еманюел Фремие, направено за община Престън, около 1900 г. Оригиналната творба се намира на площада на пирамидите в Париж / Снимка: Getty Images

Още

Стойчо Керев: Живеем в примка от заблуди, забъркани в смъртоносен коктейл

Стойчо Керев: Живеем в примка от заблуди, забъркани в смъртоносен коктейл

На 25-и март епископът отново я питал, дали желае да се облече в женски дрехи, и тя отново отказала. За да сломят волята й, Жана била поставена при още по-лоши условия в затвора, а всеки път когато я отвеждали в съда, трябвало да търпи подигравките и оскърбленията на английските си надзиратели. На 24-и май съдия Кошон прибягнал към подлост, с цел да подрине волята на Жана: завели я до готовата клада и й предложили да подпише документ, че се отказва от ереста и ще се подчинява на църквата. Знаейки че е неграмотна, й прочели документ, който подменили за подписа й с друг.

Жана положила подписа си с кръстче върху този документ, като не допускала, че текстът в него се различава от прочетения. В подменения документ пишело, че се отказва от всичките си заблуди. Върната била обратно в затвора, а трибуналът най-сетне разполагал с "доказателства", които щял да използва при нейно повторно "провинение". Напр., ако продължава да носи мъжки дрехи, т.е. да се държи като еретичка. Църковният съд най-сетне се подсигурил с "основания", противоречащи на канона, за да я отведе на кладата.

Гоблен в Орлеан, изобразяващ пристигането на Жана д'Арк в Шинон, за среща с дофина / Снимка: Getty Images

Жана посреща смъртта героично, с молитвени викове в обхващащите я пламъци "Иисусе!" Много от присъстващите плачели. Англичаните излагат на показ изгорялото й тяло за назидание, а после го изпепеляват докрай и изхвърлят тленните останки във водите на Сена.

Стогодишната война продължава двадесет и две години след смъртта на Жана д'Арк. Шарл VII успява да се задържи като законен крал на Франция въпреки коронацията на неговия съперник Хенри VI, който става най-младия крал на Англия, управляващ без регент. Слабото управление на последния допринася, през 1453-та година французите да завземат Бордо, и тази победа слага край на Стогодишната война.

Статуя на Жана д'Арк във Вашингтон / Снимка: Getty Images

Едва след края на войната, през 1452 г., Шарл VII наредил да се съберат всички документи, свързани с процеса на Жана д'Арк, и да се предприеме разследване за неговата законосъобразност. През 1455 г. папа Каликст III наредил нов процес, в който като свидетел участвала и майката на Жана. Свалени били всички обвинения срещу нея.

През 1909 г. папа Пий X я обявил за блажена, а на 16 май 1920 г. папа Бенедикт XV я канонизирал. Датата на смъртта на Жана д'Арк - 30-и май е обявена за ден на почитане на паметта ѝ.

И до днес историята на Жана д'Арк звучи като легенда, макар да е напълно достоверна и документално потвърдена като исторически факт. Тази история поражда дълбок размисъл за човешката цивилизация, за теологията и догмите на църквата; за силата на човешкия подвиг и Божествената промисъл.

Церемониален парад в чест на Света Жана д'Арк, близо до Уестминстърската катедрала, Лондон, около 1920 г. / Снимка: Getty Images

Още

Малката женичка, която запали голямата война

Малката женичка, която запали голямата война

Това е историята на едно селско момиче, което променя по чудотворен начин не само историята на Франция, но на света като цяло; както и отношението на обществата към жените. Жана д'Арк е съвършено нов модел за подражание сред народите от западната цивилизация, и ние сме свидетели, че този модел има своите последователки и в съвременната ни политика. Макар и не по чудотворен начин, много жени днес са поели по мъжки управлението на историческите процеси в света.

Крайнодесният лидер на Национален фронт на Франция Марин льо Пен произнася реч по време на годишния празник на Жана д'Арк, пред нейна статуя в Париж / Снимка: Getty Images

Еми МАРИЯНСКА

Още

Тя дръзва да каже "Не!" на Хитлер

Тя дръзва да каже "Не!" на Хитлер

Още

Тя е голямата любов на адмирал Нелсън

Тя е голямата любов на адмирал Нелсън

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Още

Правнукът на Райна княгиня - Асен Дипчев: Тя е ушила байрака, тя му е турила знака!

Правнукът на Райна княгиня - Асен Дипчев: Тя е ушила байрака, тя му е турила знака!

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Карузо към американския президент: Вие сте почти толкова известен, колкото мен!

150 години от рождението на световноизвестния тенор

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата