Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Виденията на Орлеанската девица - мит и реалност

ЖАЛОНИ НА ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Виденията на Орлеанската девица - мит и реалност

610 години от рождението на Жана д'Арк

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Аз като един лек неверник се хващам за следния цитат от статията: "сподвижниците на дофина се спогледали в почуда, откъде това селско девойче може да язди като мъж и говори така уверено като войник? Без никога да не е била обучавана, се оказало, че не само разпознава, но владее и оръжията." Необучаван човек да владее оръжие може само ако е Люк Скайуокър - от някаква ферма на село седна в звезден изтребител и го подкара като ас. Да не говорим, че владееше и светлиниия меч. Друг да владее оръжие без да е бил обучаван не знам. А пропагандата не измислена тия дни по Коледа, а е доста древно занятие. Според мен самата Жана д'Арк е незаконно дете на някой от най-висшата аристокрация или даже сестра на дофина. Макар и държана на село, е била обучавана не като жена аристократка да бродира и плете, а като мъж. Била е сред войници, знаела е как говорят и на кого вярват. И най-вероятно се е появила под Орлеан със свой отряд войници, които са били винаги нейни или на баща и. Доспехи също тогава не са се ковяли за ден или два. А тя е била със собствени доспехи. Изиграла е със своя отряд ролята на петата кохорта в римския легион - отлично подготвен резерв войници, който се включва в боя последен. Такава подготовка не става за ден или два. Също струва безумно много. Кой е плащал масрафа? Дофина не се интересува от съдбата и, защото везните вече са наклонени в негова полза. А ако Жана д, Арк се мота наоколо със своя си отряд може да реши, че тя ще заеме престола. Това след като окончателно се разправят с англичаните. Е те услужливо са елиминирали тази заплаха за него. Ама толкова им е бил благодарен и на тях. Жана д'Арк си е велика личност. Решила за изключително кратък времеви период големи задачи и мобилзирала много ресурс зад себе си. Обаче аз отказвам да повярвам, че е била селско момиче, водено от видения и пророчества.

Добре де, говори с краля, води мъже в битка знае църковния канон сама се защитава на процес ама да не може да чете?

Хубав, подробен материал, ценен за хората, които искат да научат повече за тази значима историческа личност. За мен обаче, впечатлението малко се разваля от повтарянето на термина "девица". Какво грешно има в наложилото се досега "дева" - другото някак си насочва към биологично състояние.

Изключителна историческа фигура, с която колкото повече се запознаваш, толкова повече харесваш. При това - в отлично документиран период, вкл. от вражеската страна. Не виждам обаче защо лепват църквата като положителен фактор в цялата история. За капак - Жана е осъдена на смърт от ФРЕНСКИ съд, оглавяван от предателя епископ Кошон (в превод от френски - "свиня"). Да ви напомня нещо? Е, има и лек проблем - не е била негърка и сексуално извратена...

Благословената Жана д'Арк казва: „Когато Бог води войната, няма никакво значение дали ръката, която държи меча е мъжка или женска“ Бог да я Благослови в Името на Исус Христос!

Календар