Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тя е голямата любов на адмирал Нелсън

МУЗИ

Тя е голямата любов на адмирал Нелсън

Ема Хамилтън записва името си в историята, а образът й е запечатан в много портрети и филм

Лейди Хамилтън, в образа на Цирцея, худ. Дж. Ромни

Когато се коментират заслугите на вицеадмирал Хорацио Нелсън в историята на Англия, болшинството хора обикновено се сещат за участието му в битката при Трафалгар, по време на Наполеоновите войни, и че британският морски офицер загива геройски в тази битка. Другото, с което по-запознати свързват името на героя от Трафалгар, е една жена, станала известна в историята като негова любовница.

Нейното име е Ема Хамилтън, а образът й е вдъхновил не един портретист. Историята на тази жена е пресъздадена и във филми. Първият от тях е от 1941 г. и в него ролята на лейди Хамилтън изпълнява самата Вивиан Лий.

Вивиан Лий и Лоурънс Оливие във филма "Лейди Хамилтън" /1941 г./

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Коя е Ема Хамилтън? С какво една дъщеря на ковач и продавачка успява да привлече вниманието на видни майстори на четката, на аристократи и на пълководец от ранга на вицеадмирал Нелсън?

Ейми Лион, както е истинското й име, е родена през 1765 г. в английската провинция Cheshire, в много бедно семейство. Родителите й са неграмотни. Върху свидетелството за раждане на дъщеря си се подписали с... пръст. След смъртта на бащата, Ейми и майка й се преместват да живеят в Лондон.

По онова време в английската столица бил много популярен един клуб, носещ името "Храмът на здравето". Там самозван лекар помагал на мъже на преклонна възраст да възвърнат потентността си. По нетрадиционни методи, с помощта на... красиви асистентки. Ема била една от тях, под името Емили Харт. Процедурите в "Храма" били по джоба само на богати мъже. Един от тези богаташи - Хари Фрезерстоун, за кратко я направил своя държанка.

Лейди Хамилтън, худ. Дж. Ромни

Сменя го аристократът Чарлз Гревил - дипломат, по онова време - британски посланик в Неапол. Той прави девойката своя любовница и я прибира, заедно с майка й в имението си. Именно там Ема се запознава с чичото на Чарлз - лорд Уилям Хамилтън - бъдещият й съпруг.

Още

Музата на Ботичели умира само на 23 години от туберкулоза

Музата на Ботичели умира само на 23 години от туберкулоза

Лордът бил любител археолог и тънък ценител на изкуството, особено на античното. Той бил вече доста възрастен и първоначално се отнасял към красотата на Ема като към произведение на изкуството. Наел й учители по пеене, чужди езици и светско поведение. Ема схващала бързо - притежавала бърз ум, воля и амбиция за успех.

Същевременно била много чаровна в общуването си с хората - бързо успявала да спечели приятели. Нейна приятелка става неаполитанската кралица Мария Каролина Австрийска. Именно кралицата провела разговор с лорд Хамилтън, че "той няма да сбърка, ако вземе цвете като Ема за своя съпруга"?!?

Съпрузите Хамилтън, худ. Д. Ален

И лордът се решил на брак. Ема заживява живот, за какъвто дори не е мечтала. Живее в луксозни апартаменти, пътува по света, с лорда са желани гости в забавите на елита - на концерти, танци, маскаради.

Влиятелни хора предлагат на Ема, ако желае, да пее в операта. Тя достига върховете на елита.

Портрет на Ема Хамилтън, худ. В. Лебрен

Още

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

Всичко изглежда безоблачно щастливо и в брачния живот на Ема, докато един ден съдбата не ясреща с адмирал Нелсън. Той се появил в Неапол след победата над Наполеон при Нил. Вероятно мнозина се питат, какво е привлякло красавицата у този едноок и еднорък човек? - Нелсън е герой и Ема го възприемала с цялото си възхищение като такъв. Тя се влюбва в него. Той -също. Адмиралът до такава степен бил  обладан от мисълта за нея, че започнал открито да я нарича "моята жена пред Бог".

Заради високия си ранг в армията, адмиралът не може и да си помисли за развод с официалната си съпруга. Ема, за нейна чест, също не е готова да изостави възрастния си съпруг, който я дарява с толкова любов и нежност!... А в обществото тръгват злостни клюки, че е бременна от адмирала. Ражда дъщеричка.

Вляво: Лейди Хамилтън, в образа на вакханка, худ. Дж. Ромни; Вдясно: Портрет на адмирал Нелсън, худ. Л. Абот

Връзката между Ема Хамилтън и адмирал Нелсън е мъчително щастие за двамата - изпълнена едновременно с радостна тръпка и с много терзания. Ема остава в мислите и сърцето на героя от Трафалгар до последната минута на живота му. В предсмъртната си агония, адмиралът оставя писмо за нея, в което пише:

"И двете ви /б.а. има предвид Ема и дъщеря им/ обичам повече от собствения си живот. Нека да ви благослови небето! За това се моли твоят Нелсън".

Ема Хамилтън и вицеадмирал Хорацио Нелсън

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

След смъртта на Нелсън, държавата го почита като герой, а към Ема се отнася пренебрежително и жестоко. Англия не зачита предсмъртното обръщение на адмирала: "Предавам Ема, лейди Хамилтън, на грижите на моя крал и на страната!".

Не я приема в стария й дом и наследникът на покойния лорд Хамилтън - племенникът му и бивш любовник на Ема - Чарлз Гревил.

Кралицата отказва пенсия на Ема, защото тя не е официалната съпруга на героя Нелсън.

Ема, в образа на Ариадна, худ. Дж. Ромни

Още

Вивиан Лий и Лорънс Оливие - 20 години голяма, но трагична любов

Вивиан Лий и Лорънс Оливие - 20 години голяма, но трагична любов

Ема Хамилтън стига дъното на нищетата и се принуждава да продаде сребърния медалион, подарен на дъщеря й от баща й, героя от Трафалгар. Дълговете на изпадналата Ема растат, и тя дори е осъдена на затвор. След като излиза оттам, бяга във Франция, за да се спаси от повторен арест.

В Париж наема тавански стаи, защото няма пари за по-добро жилище. Жената, която е живяла в най-луксозните апартаменти на Неапол, е принудена да споделя едно помещение с плъховете и хлебарките. Навсякъде със себе си, обаче, носи два портрета, които задължително закачва на стената над главата си - портретите на майка си и на адмирал Нелсън.

Кадър от филма "лейди Хамилтън" /1941 г. /

Ема Хамилтън умира през 1815-а, напълно изоставена от всички.

Но образът й остава в портретите и филмите за нея. Тя се превръща в символ на свободомислие в консервативна Англия и икона на любовта. Името й е толкова популярно, колкото и това на героя - вицеадмирал Хорацио Нелсън.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стълбище, балкон и празен апартамент: Три пространства музика с Цветелина Чендова

"Искам да съм по-близо до хората и да им покажа, че изкуство може да се случва навсякъде, стига да има артисти и публика", споделя певицата, която ви очаква на 8-ми март десния тротоар на "Денкоглу" 26 по посока на бул. "Христо Ботев" в София

4 вдъхновяващи дами + 4 флейти = Флаутисимо

Първата флейтова формация у нас ни кани на Пролетен концерт на 8 март в камерна зала "България"

Кои са изумителните пет млади творци, номинирани за Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Някои от техните успехи могат да се опишат просто като: снимал Наоми Кембъл, състудент на Мария Бакалова, титулуван хореограф-кинаджия, най-младия концертмайстор в България и дързък визуален артист

Проф. Надежда Сейкова става на 90

Неподражаем творец, любим режисьор и всеотдаен педагог, проф. Сейкова оставя ярка следа в националната култура и академичното образование за театър

Спенс: Какво като няма ДС, да не би да не сме всички агенти на системата?

Новият рап стана новата чалга, "задухаха комерсиалните вятъри, не мога да се размина от рапери" споделя рапърът