Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тя е голямата любов на адмирал Нелсън

МУЗИ

Тя е голямата любов на адмирал Нелсън

Ема Хамилтън записва името си в историята, а образът й е запечатан в много портрети и филм

Лейди Хамилтън, в образа на Цирцея, худ. Дж. Ромни

Когато се коментират заслугите на вицеадмирал Хорацио Нелсън в историята на Англия, болшинството хора обикновено се сещат за участието му в битката при Трафалгар, по време на Наполеоновите войни, и че британският морски офицер загива геройски в тази битка. Другото, с което по-запознати свързват името на героя от Трафалгар, е една жена, станала известна в историята като негова любовница.

Нейното име е Ема Хамилтън, а образът й е вдъхновил не един портретист. Историята на тази жена е пресъздадена и във филми. Първият от тях е от 1941 г. и в него ролята на лейди Хамилтън изпълнява самата Вивиан Лий.

Вивиан Лий и Лоурънс Оливие във филма "Лейди Хамилтън" /1941 г./

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Коя е Ема Хамилтън? С какво една дъщеря на ковач и продавачка успява да привлече вниманието на видни майстори на четката, на аристократи и на пълководец от ранга на вицеадмирал Нелсън?

Ейми Лион, както е истинското й име, е родена през 1765 г. в английската провинция Cheshire, в много бедно семейство. Родителите й са неграмотни. Върху свидетелството за раждане на дъщеря си се подписали с... пръст. След смъртта на бащата, Ейми и майка й се преместват да живеят в Лондон.

По онова време в английската столица бил много популярен един клуб, носещ името "Храмът на здравето". Там самозван лекар помагал на мъже на преклонна възраст да възвърнат потентността си. По нетрадиционни методи, с помощта на... красиви асистентки. Ема била една от тях, под името Емили Харт. Процедурите в "Храма" били по джоба само на богати мъже. Един от тези богаташи - Хари Фрезерстоун, за кратко я направил своя държанка.

Лейди Хамилтън, худ. Дж. Ромни

Сменя го аристократът Чарлз Гревил - дипломат, по онова време - британски посланик в Неапол. Той прави девойката своя любовница и я прибира, заедно с майка й в имението си. Именно там Ема се запознава с чичото на Чарлз - лорд Уилям Хамилтън - бъдещият й съпруг.

Още

Музата на Ботичели умира само на 23 години от туберкулоза

Музата на Ботичели умира само на 23 години от туберкулоза

Лордът бил любител археолог и тънък ценител на изкуството, особено на античното. Той бил вече доста възрастен и първоначално се отнасял към красотата на Ема като към произведение на изкуството. Наел й учители по пеене, чужди езици и светско поведение. Ема схващала бързо - притежавала бърз ум, воля и амбиция за успех.

Същевременно била много чаровна в общуването си с хората - бързо успявала да спечели приятели. Нейна приятелка става неаполитанската кралица Мария Каролина Австрийска. Именно кралицата провела разговор с лорд Хамилтън, че "той няма да сбърка, ако вземе цвете като Ема за своя съпруга"?!?

Съпрузите Хамилтън, худ. Д. Ален

И лордът се решил на брак. Ема заживява живот, за какъвто дори не е мечтала. Живее в луксозни апартаменти, пътува по света, с лорда са желани гости в забавите на елита - на концерти, танци, маскаради.

Влиятелни хора предлагат на Ема, ако желае, да пее в операта. Тя достига върховете на елита.

Портрет на Ема Хамилтън, худ. В. Лебрен

Още

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

Всичко изглежда безоблачно щастливо и в брачния живот на Ема, докато един ден съдбата не ясреща с адмирал Нелсън. Той се появил в Неапол след победата над Наполеон при Нил. Вероятно мнозина се питат, какво е привлякло красавицата у този едноок и еднорък човек? - Нелсън е герой и Ема го възприемала с цялото си възхищение като такъв. Тя се влюбва в него. Той -също. Адмиралът до такава степен бил  обладан от мисълта за нея, че започнал открито да я нарича "моята жена пред Бог".

Заради високия си ранг в армията, адмиралът не може и да си помисли за развод с официалната си съпруга. Ема, за нейна чест, също не е готова да изостави възрастния си съпруг, който я дарява с толкова любов и нежност!... А в обществото тръгват злостни клюки, че е бременна от адмирала. Ражда дъщеричка.

Вляво: Лейди Хамилтън, в образа на вакханка, худ. Дж. Ромни; Вдясно: Портрет на адмирал Нелсън, худ. Л. Абот

Връзката между Ема Хамилтън и адмирал Нелсън е мъчително щастие за двамата - изпълнена едновременно с радостна тръпка и с много терзания. Ема остава в мислите и сърцето на героя от Трафалгар до последната минута на живота му. В предсмъртната си агония, адмиралът оставя писмо за нея, в което пише:

"И двете ви /б.а. има предвид Ема и дъщеря им/ обичам повече от собствения си живот. Нека да ви благослови небето! За това се моли твоят Нелсън".

Ема Хамилтън и вицеадмирал Хорацио Нелсън

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

След смъртта на Нелсън, държавата го почита като герой, а към Ема се отнася пренебрежително и жестоко. Англия не зачита предсмъртното обръщение на адмирала: "Предавам Ема, лейди Хамилтън, на грижите на моя крал и на страната!".

Не я приема в стария й дом и наследникът на покойния лорд Хамилтън - племенникът му и бивш любовник на Ема - Чарлз Гревил.

Кралицата отказва пенсия на Ема, защото тя не е официалната съпруга на героя Нелсън.

Ема, в образа на Ариадна, худ. Дж. Ромни

Още

Вивиан Лий и Лорънс Оливие - 20 години голяма, но трагична любов

Вивиан Лий и Лорънс Оливие - 20 години голяма, но трагична любов

Ема Хамилтън стига дъното на нищетата и се принуждава да продаде сребърния медалион, подарен на дъщеря й от баща й, героя от Трафалгар. Дълговете на изпадналата Ема растат, и тя дори е осъдена на затвор. След като излиза оттам, бяга във Франция, за да се спаси от повторен арест.

В Париж наема тавански стаи, защото няма пари за по-добро жилище. Жената, която е живяла в най-луксозните апартаменти на Неапол, е принудена да споделя едно помещение с плъховете и хлебарките. Навсякъде със себе си, обаче, носи два портрета, които задължително закачва на стената над главата си - портретите на майка си и на адмирал Нелсън.

Кадър от филма "лейди Хамилтън" /1941 г. /

Ема Хамилтън умира през 1815-а, напълно изоставена от всички.

Но образът й остава в портретите и филмите за нея. Тя се превръща в символ на свободомислие в консервативна Англия и икона на любовта. Името й е толкова популярно, колкото и това на героя - вицеадмирал Хорацио Нелсън.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Големият музикант ще даде старт на Църногорския събор "В сърцето на Граово" със солов концерт - цигулка на Фиалата на Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян"

Предвестникът на жанра "фентъзи" умира в адски мъки само на 46

Навършиха се 200 години от кончината на Е.Т.А. Хофман

Райна Кабаиванска получи наградата "Карлота Болонини" в Рим

На 26 юни в Дома на киното, във "Вила Боргезе" се състоя и международната премиера на документалния филм "Школата Кабаиванска" (La Scuola Kabaivanska), посветен на 20-годишнината на майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Професор Николай Овчаров: Министерство на културата саботира културния туризъм

Разрешенията за разкопки вече няколко седмици не са подписани, казва още археологът

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти

Макиавели срещу "макиавелизма", 495 години след смъртта му

Невинен ли е авторът на фразата "Целта оправдава средствата"?