Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За пръв път директор на Лувъра ще бъде жена

МУЗЕЙНИ ПОЛИТИКИ

За пръв път директор на Лувъра ще бъде жена

Сред задачите, с които ще трябва да се справи новата директорка на Лувъра, е повишаването на посещаемостта. За последната година заради пандемията тя е спаднала със 72 процента.

Лоранс де Кар е специалист по изкуството на 19-и и началото на 20-и век. Тя започва своята кариера в музея "Орсе" като куратор по живопис. През 2014 година е назначена за директор на музея "Оранжри", а през 2017 г. оглавява музея "Орсе". (Снимка: Getty Im

Ръководителката на парижкия музей "Орсе" и на музея "Оранжри" Лоранс де Кар ще стане първата жена, назначена на поста директор на Лувъра, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Президентът на Републиката Еманюел Макрон по предложение на министъра на културата Розлин Башло назначава Лоранс де Кар на длъжността генерален директор на Лувъра", се казва в съобщение на френското културно ведомство.

Още

Лувърът отвори отново врати (ГАЛЕРИЯ)

Лувърът отвори отново врати (ГАЛЕРИЯ)

Де Кар, която е на 54 години, ще пристъпи към изпълнение на задълженията си от 1 септември. За поста претендираха също сегашният директор на музея Жан-Люк Мартинез и ръководителят на парижкия музей Пикасо Лоран льо Бон.

Лоранс де Кар е специалист по изкуството на 19-и и началото на 20-и век. Тя започва своята кариера в музея "Орсе" като куратор по живопис. През 2014 година е назначена за директор на музея "Оранжри", а през 2017 г. оглавява музея "Орсе".

Сред задачите, с които ще трябва да се справи новата директора на Лувъра, е повишаването на посещаемостта. За последната година заради пандемията тя е спаднала със 72 процента. През 2020 година музеят е бил посетен от 2,7 милиона души. За сравнение този показател през 2019 г.- е бил 9,6 милиона. През 2018 година Лувърът постави рекорд, като прие 10,2 милиона посетители.

Още

Лувърът с над 90 милиона евро загуби, заради пандемията

Лувърът с над 90 милиона евро загуби, заради пандемията

Още

Лувърът предлага на търг произведения на съвременни художници и уникални преживявания

Лувърът предлага на търг произведения на съвременни художници и уникални преживявания

Още

Лувърът ще отвори врати на 6 юли, а Версай - на 6 юни

Лувърът ще отвори врати на 6 юли, а Версай - на 6 юни

Още

Диаманти на френската корона са изложени в нови три витрини в Лувъра

Диаманти на френската корона са изложени в нови три витрини в Лувъра

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Напечатай си изкуство

"Проектът "Печатай с мен" е особено ценен за популяризирането на техниката на ситопечата сред художници и публика

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Изложбата можем да видим от 15 юни до 3 юли 2021 г.

Световноизвестният сюрреалист Рафал Олбински - специален гост на OPERA OPEN 2021

Творби на художника ще красят Античния театър като проекции в декора на премиерата "Дон Жуан" с режисьор Михал Знаниецки на 24 юли и 20-ти август

Между културното наследство и социалните медии

Единствената кола с български дизайн, куполите на Ларгото покрити с цветове, пърформанс насред задръстване – тези и други проекти ще предложи международната изложба „Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии“ - на 10 юни в подлезите под площад "Независимост"

"Територии на доверие" или можем ли да говорим за ново сътрудничество между машини и хора?

Рисунки, стенопис и добавена реалност включва изложбата "Територии на доверие" на Албена Баева – една от водещите български съвременни артистки, работещи в пресечната точка на изкуство, технология и наука

Реплика на "Мона Лиза" се продава на търг в Париж

"Мона Лиза Хекинг" е дело на италиански последовател на Да Винчи и е нарисувана в началото на седемнадесети век