Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стойчо Керев: Живеем в примка от заблуди, забъркани в смъртоносен коктейл

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Стойчо Керев: Живеем в примка от заблуди, забъркани в смъртоносен коктейл

"Ние сме невероятно талантливи в самозалъгването. Бъдете доброжелателни към себе си и си позволете да бъдете превъзходно несъвършени", съветва ни писателят

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg/Снимки: Личен архив

"Вярвате или не, оказва се, че сме в капан. Примка от заблуди, обгърната в понятия, забъркани в смъртоносен коктейл. Някои ще възразят, други ще се съгласят, трети ще надигнат отровната чаша, самодоволно изпаднали в охолството на безпаметното си съществуване", казва писателят и изследовател на обществото и новото познание.

Със Стойчо Керев разговаряме за "измамната реалност" - кой е тайнственият център, който манипулира нашето съзнание, как да се отървем от измамите, които ни тровят, къде е спасението, каква е ролята на човек в собствения му живот, съществува ли живот след смъртта, как да оцелеем физически и психически в световната Ковид пандемия...

За почти 2 месеца неговата книга "Измамна реалност" се превърна в бестселър.

Стойчо Керев (Снимка: Личен архив)

Представяме ви Стойчо Керев ексклузивно пред Impressio и Dir.bg:

- Как от политически журналист, който води знаково предаване като "Всяка неделя", направил последното интервю с Тодор Живков, се насочихте към тематиката, с която се занимавате през последните години?
- Задавате ми един от най-сериозните въпроси, свързани с моето развитие в една непозната за много хора среда. Телевизията, която може да дава, но и взима страшно много от неподготвените.

"Всяка неделя" е религия за много хора и ако съм открит докрай, Кеворкян е учителят, който ме изгради като журналист. А имаш ли такъв ментор, лесно можеш да плуваш в бурните води на медийния океан. Но както добре знаете, у нас времената на промяната опънаха платната на различни пътешественици. Що се отнася до тематиката, с която се занимавам, фактите са категорични. Тя не е нова за мен.

През последното десетилетие на миналия век и началото на Милениума бях често на специфични обучения по света, свързани с духовното ни израстване. Ето защо някак с лекота създаването на проектите "Въпрос на гледна точка" и "Новото познание" намериха своята аудитория. Но по-важното са темите, които разглеждам в предаванията и срещите на живо.

Стойчо Керев (Снимка: Личен архив)

- Още в детството ли започва интересът Ви към загадъчното, към конспиративните теории? Какво дете бяхте? Какви въпроси си задавахте по това време?
Винаги съм бил привърженик на приключенската литература. Романите на Емилио Салгари, Майн Рид, са ме карали да преживявам романтичните подвизи, описани в тях, въпреки отсъствието на конспиративни теории.

Но пък "Пътешествие до центъра на земята" или "От Земята до Луната" на Жул Верн са си чиста фантастична конспирация. По време на комунизма имаше само два телевизионни канала и това направи много хора четящи. Книгите се оказаха екрана на хиляди нови светове, очакващи да бъдат открити. Ето защо си мисля, че бях един любознателен млад човек. А въпросите и отговорите, те са през целия ни живот.

Още

Човекът на Новото познание: Стойчо Керев в #Сефте

Човекът на Новото познание: Стойчо Керев в #Сефте

- Важни личности в живота Ви са майка Ви, сестра Ви, дъщеря Ви, на които специално благодарите в началото на книгата "Измамна реалност"? Как Ви подкрепяха, разкажете една история, която е важна за Вас?
- Знаете ли, според мен е добре да се опираме на стълбовете близо до нас. Хората, които са най-близко, са тези темели на доброта, почтеност и вяра. За мен семейството е точно такава ценност. Да усещаш подкрепата или простичко казано усмивката им, дава сили. Вероятно сте забелязали, че в най-трудните моменти до нас застават близките. И така е редно. Кръвта вода не става - знаете поговорката.

Първият читател на книгата бе майка ми, Славка. И когато ми се обади, за да ме насърчи, сякаш всичко потръгна. Много е важно кой е орисникът на всяко едно начинание. При нас, българите, си е направо традиция. Сестра ми, Мариана, пък е критикът, насърчил ме да бъда още по-прям с читателите. А дъщеря ми Деси се оказа в точно време на точното място, за да ме върне в реалността.

- Книгата "Измамна реалност" близо два месеца е №1 в България по продажби на книжния пазар, а Вие подобно на рок звезда се радвате на вниманието на читателите си в цялата страна в препълнени зали. Какво искате да им кажете?
- Чак пък рок звезда, не мисля. Да, залите са пълни. При срещите ми с читателите на "Измамна реалност" това е точно така. Но го отдавам и на друго. Ние сме жадни за знания. Ние сме образован народ, колкото и фантастично да звучи. За мен духът, въплътен в хората по нашите земи е толкова древен, че вероятно никой не си дава сметка. Битката на ортодоксалната и неортодоксалната наука е факт. Но повярвайте ми, от това печелим всички ние. Колкото повече знание, толкова различни теории.

"Хората, които се чувстват добре в кожата си и се грижат за себе си се свързват по-лесно с другите и спонтанно излъчват светлина", казва Керев (Снимка: Личен архив)

- Какво най-често питат Вашите читатели?
- О, въпросите са свързани с какво ли не. Като започнете от произхода на българите и свършите с кацането на Луната. Честно казано има много млади хора в салоните. Щастлив съм да видя търсещите очи и книгата в ръцете им. Връщането на десетки нашенци от чужбина у нас е реалност, която скоро ще се превърне в цунами.

Тези хора искат, настояват да бъдат творци на собственото си бъдеще и са тук. Питат ме и за славното минало, и за настоящето. В Бургас, например, един младок буквално взриви залата със своя различен поглед. Въпросите за славното минало на България са едни от най-честите. И вероятно има причина. Самочувствието идва със знанието за славните времена по нашите земи.

Керев предпочита близкия контакт с феновете и читателите си (Снимка: Личен архив)

- Ще споделите ли една интересна среща, която няма да забравите?
- Във всеки град има стотици хора, които се превръщат в едно образовано общество. Въпросите, отговорите са само частици от голямата картина. Ние се променяме, всеки момент е нов и различен. Срещите, за които питате, го доказват.

И всяка е интересна по свои начин. Всяка носи енергия и разказва история.

Писателят обикаля цялата страна, за да представи книгата си "Измамна реалност" (Снимка: Личен архив)

- Защо "Измамна реалност"?
- А вие как мислите, в каква реалност живеем? Дълго време светът живя във войни, финансови катастрофи и беди, които бяха определяни като просперитет на цивилизацията. Очевидно това е била поредната заблуда, твърдят противници на тезата, в която умишлено сме били натиквани.

И ако думата "натиквани" ви звучи недружелюбно, то помислете колко и какви промени се случиха пред очите ни само за две десетилетия.

- Как определяте своята мисия в "Измамната реалност"?
- Едва ли има и един ден, в който някъде по света да не са водени войни, убивани хора или промивани мозъци. Простичко казано, тухлите в стената, ако се вслушаме в песента на "Пинк Флойд", разделиха хората завинаги. А и правенето на пари от космически пътешествия обещава да е едно от най-доходоностните в следващите години.

Произходът и развитието на човешката цивилизация не могат вече да се считат за напълно отгатнати мистерии. Най-новите научни открития, свързани с планетарните бедствия, определяни от цикличните явления, като промяната в магнитните полюси и някои случайни магнитни разминавания, налагат по-задълбочен прочит на историята. Ето я мисията.

Да стигнем по-близо в изследването на истината.

- "Всеки има своята истина" е подзаглавието на книгата Ви. Но защо противоположните мнения не получават шанс, както Вие се изразявате?
- Вярвате или не, оказва се, че сме в капан. Примка от заблуди, обгърната в понятия, забъркани в смъртоносен коктейл. Някои ще възразят, други ще се съгласят, трети ще надигнат отровната чаша, самодоволно изпаднали в охолството на безпаметното си съществуване. 

Стойчо Керев (Снимка: Личен архив)

- Кой е тайнственият център, който манипулира нашето съзнание?
- Днес ставаме свидетели на уникално по рода си явление. Най-краткото и точно определение за този разпространяващ се мълниеносно вирус звучи така: Духовното е модерно! Литературата за самоусъвършенстване, постигане на уникални резултати в духовния път, откриване на небесни учители и срещи с тях, е завладяла всеки рафт. Ето ви един такъв център, например. Тенденцията не само не отслабва, но се превръща в духовно цунами. Бедствие, което е на път да отнесе и малкото останали ценности у нас. По време на срещите ми в градовете в страната и чужбина с приятели, фенове, читатели и зрители или просто с любознателни хора отправям към тях призив, дори молба.

В търсене на духовното, нека останем здраво стъпили на земята. За мое голямо учудване откривам, че знакът "Стоп" не важи за всички. Има такива, които са толкова нависоко в тропосферата, че няма сваляне. Тайнственият център, който манипулира нашето съзнание търси точно тях.

- Къде е спасението?
- Според мен, без да ви ангажирам, е по-ценно да изградим собствената си представа и система от възгледи на основата на образованост. Въпреки че бях малко недисциплиниран ученик, в гимназията четях като невидял. По едно време налетях на биографиите на Ленин и Сталин. Едва ли тогава съм осъзнавал колко силно е оръжието на обществената манипулация на съзнанието.

След падането на стената си дадох сметка за значимостта на чуждите езици. Учил съм немски, руски, английски, италиански, после арабски и разбрах как езикът е най-бързата връзка към сърцата и умовете на хората.

На среща с читатели (Снимка: Личен архив)

- Как да се отървем от измамите, които тровят нашето съзнание?
- Дали е важно да не спираме да се образоваме и четем между редовете? Ваша работа, вие решавате. Години наред живеем в реалност, която заплашва да се превърне в неизбежна. Тази реалност не е истинска. Тя е създавана методично и с такъв хишнически апетит, че прави живота измамен. Той е подвластен на понятия, лишени от доброта. Борси, финансиране, средства, фондове, левъридж.

Защо е така ли? Отговорите могат и да смутят. Но те дават една различна гледна точка за планетата, живота и душите. Някои ще възразят, други ще се съгласят, трети ще надигнат отровната чаша. Самодоволно изпаднали в охолството на безпаметното си съществуване, брокерите на души я изпиват на екс. Не, благодаря!

- По време на снимките на филма "Измамна реалност" Ви се случват странни неща. Как си ги обяснявате? Записът на интервюто Ви с диригента Йордан Камджалов изчезва и се налага да го възстановявате и т. н...
- Да, и нямам никаква идея как стана това. Дори не е техническо недоглеждане, защото в работата ми винаги разчитам на резервни копия. Тук сложното беше, че се наложи да възстановяваме картина и звук. И сякаш като на магия спасихме части от заснетото интервю, за да се стигне до показаното във филма.

Стойчо Керев (Снимка: Личен архив)

- А има ли данни за съществуването на извънземни цивилизации, според Вас?
- Безспорно от хилядолетия откриваме улики, които насочват в тази посока. Оказва се, че десетилетия наред вътрешното разузнаване на Америка разследва случаи на отвличания, престрелки, срещи и други необичайни явления. И това щеше да е напълно в реда на нещата, ако не ставаше дума за извънземни посетители. Всичко това е описано в разсекретен доклад на американската тайна служба. Разказано е в детайли поведението, което земляните да имат при среща с извънземни.

Една много сериозна ситуация, например, може да се развие по всяко време при среща с "летящи чинии". Ако някои от "гостите" бъде нападнат, атакуващият самолет почти сигурно ще бъде унищожен. И ето как в общественото съзнание, това би могло да създаде паника и сериозно подозрение. В същият доклад пише: Нека новодошлите да бъдат посрещнати добронамерено. А тежката отговорност почива върху малкото авторитетни фигури, които са в състояние да разберат това.

Корабите са с овална форма, нагъната дължина, с устойчив на топлина метал или сплав, които още не са ни известни.

Още

За разпадането на империята, руската гордост и срещата с един космонавт (откъс)

За разпадането на империята, руската гордост и срещата с един космонавт (откъс)

- Правили се много филми за тайните общества. Ако трябва да определите накратко отношението си към тях?
- Почти всички тайни общества от миналото са посветени на премахване на изопачаването на различни доктрини и вярвания, на изопачаването в политическите среди.

Xитлep изгpaдил CC и пapтиятa cи пo мoдeл нa opгaнизaциoннaтa cтpyĸтypa нa Йeзyититe. Cпopeд Baлтep Шeлeнбepг, нaчaлниĸ нa paзyзнaвaнeтo нa нaциcтитe, "opгaнизaциятa нa CC е cъcтaвeнa и изгpaдeнa пo пpинципитe нa Opдeнa нa Йeзyититe".

Йepapxиятa в CC имитиpaлa тaзи нa ĸaтoличecĸaтa цъpĸвa. Πo дyмитe нa Xитлep: "Πpeди вcичĸo ocтaнaлo aз cъм ce yчил oт Йeзyититe. Cмятa ce, чe Йeзyититe ĸoнтpoлиpaт oбщecтвaтa нa Macoнитe, Maлтийcĸия opдeн, Билдepбepгитe и нaй-виcoĸитe нивa нa Oпyc Дeи. Апокрифните евангелия, са отклик на оригиналните четири евангелия и са в основата на създаването на не едно тайно общество. Те са опитали да запушат пролуките в записите от евангелията. Историите за първите тридесет години на Исус, които не са пълни, например.

Пред пълната зала (Снимка: Личен архив)

Каква роля има човек в собствения си живот?
- През последните години, сферите на личностното развитие, духовността, позитивната психология и "уелнес" практиките присъстват значително в живота. Хората, които се чувстват добре в кожата си и се грижат за себе си, се свързват по-лесно с другите и спонтанно излъчват светлина. Можем да се съгласим, че всичко това си има добри страни. Добре е обаче да умеем да се дистанцираме и да си "имаме едно на ум", защото всички тези области не са безоблачни, просто защото са свързани с понятието развитие. Светът е несъвършен особено този, в който понятието за личностно развитие е така присъстващо. Развивайте критичния си дух.

Защото ние сме невероятно талантливи в самозалъгването. Бъдете доброжелателни към себе си и си позволете да бъдете превъзходно несъвършени. Целта на вътрешното развитие не е съвършенството, а самореализацията. Четете, трупайте знания и съвети колкото си пожелаете. Преживяването на реалността и разгръщането на способностите е факелът, който огрява пътя.

- Смъртта е важен екзистенциален "проблем". Затова ли на безсмъртието, на живота след смъртта, сте отделили важно място в книгата си? Какво бихте посъветвали хората?
- Едва ли съм този съветник, който искате да бъда. Бих се опитал да бъда по-скоро полезен с моя житейски опит. Учените все още не могат да обяснят, защо ние като биологични механизми получаваме съзнание и душа, и откъде?Загадката "съзнание" е нерешена без значение, кой какво говори. В египетската "Книга на мъртвите" се казва, че пред Страшния съд хората ще отговарят за 42 смъртни гряха пред 42 богове.

Молитвата "Ana ba koah" се състои от седем реда, а във всеки от тях има шест думи. Всички сме чели много истории на хора, преживели смъртта, но е важно да отбележим, че всяка такава история е различна заради това, което човек трябва да види и научи. Дори да съществуват някои основни теми във всички истории около смъртта изглежда, че дори в задгробния живот нашето възприятие за нещата е различно и се основава на лични преживявания.

Как наричате периода, в който все още живеем, наричан "пандемия от Ковид-19"? Как да оцелеем физически и психически?
- Човечеството е преживяло много тежки моменти. Вярвам, че и този път общата воля за живот ще направи оцеляването на хората възможно. Ние сме тук, за да растем и се развиваме. Всички сме свързани. Една теория твърди, че сме направени от звезден прах, което означава, че сме създадени от същата материя като Слънцето, звездите и галактиките около нас, а не от някаква феерична концепция. Проблемите в живота са толкова нищожни в сравнение с величието, което е вътре в нас, че колкото по-скоро го осъзнаем, толкова по-лесно ще счупим оковите и ще полетим.

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Стойчо Керев е роден на 10 септември 1965 г. в Карлово. Завършва Стопанския факултет на Великотърновския университет. Автор и продуцент на предаването и платформата за наука, мистика и конспиративни теории "Новото познание", продължение на авторския проект "Въпрос на гледна точка".

Към 2019/20 година е автор и водещ на предаването "Новото познание" излъчвано в БНТ2, като част от програмата на националната телевизия.

В БНТ започва работа като телевизионен водещ в предаването "Събота късен следобед" с Емил Розов и Алис Крайчева. Под продуцентството на Кеворк Кеворкян в периода 1996 - 1998 г. работи като водещ на програма "Всяка неделя" в БНТ. Последното телевизионно интервю на Тодор Живков е негово в програма "Всяка неделя" през 1997 година.

Специализирал е продуцентство и оперативен мениджмънт във Великобритания с подкрепата на Британско посолство. В "Sky News" негов ръководител е Джон Райли. В "Channel 4" се обучава при Ед Брамън, отг. редактор на предаването "Right To Reply". В Би Би Си е на стаж, по това време Ана Аскю е териториален мениджър за Източна Европа.

Стойчо Керев (Снимка: Личен архив)

Работи като главен продуцент на ТВ2 и PRO.BG и отговаря пряко за създаването на отдел продукции на CME - България, част от Warner Bros. Продуцира и поставя началото на няколко от най-успешните формати в страната. Продуцент е също на токшоу програми и проекта на Дарик радио "Мъж на годината 2009".

Участва в изграждането на първите частни радиостанции в България. Бил е музикален директор на радио "Канал Ком" Пловдив, продуцент и водещ в радио "Витоша - VOA Europe", продуцент в радио "Експрес" и изпълнителен директор на радио "Хит 7". Член е на надзорния съвет на телевизия "7 дни". Изп. директор на "Ретро радио" е в началото на 2001 година.

Консултира също веригата "Радио Фокус" създадена от Красимир Узунов. Продуцира през годините програми като "Диалози", "Булевард България", "Кино-видео трафик". Консултант е на Травъл ТВ през 2007 г. Изп. продуцент на предаването за дебат "Пирамида" по bTV и ТВ2. Продуцент е на прякото излъчване на президентския дебат Росен Плевнелиев-Ивайло Калфин през 2011 година.

През март 2016 г. прави онлайн предаването "Новото познание". Месец след това, всеки петък в 22:30 телевизия TV+ започва партньорско излъчване на сериала.

Работата му в областта на документалното кино включва лентите "Конспирация 2017" и "Измамна реалност".

Още

"Страната на чудесата за непукисти и краят на света" от Мураками (ОТКЪС)

"Страната на чудесата за непукисти и краят на света" от Мураками (ОТКЪС)

Още

Магнетично и вълнуващо - в междинното състояние между съня и реалността (откъс)

Магнетично и вълнуващо - в междинното състояние между съня и реалността (откъс)

Още

"Укроти ума си" в 10 стъпки с книгата на Дон Макферсън (откъс)

"Укроти ума си" в 10 стъпки с книгата на Дон Макферсън (откъс)

Още

Загадъчното и мрачните краски в човешкия характер в "Две сестри" на Давид Фоенкинос (откъс)

Загадъчното и мрачните краски в човешкия характер в "Две сестри" на Давид Фоенкинос (откъс)

 

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

"Писането е самотно занимание, писателят стои сам, ден след ден, намираш се в убежището на една книга. Когато излезеш от това убежище след това, чувството е много особено, то е странно приятно, защото ти е липсвало през дните, в които си писал"

Маестро Емил Табаков на 75: Има много произведения, които харесвам и още не съм издирижирал

Виолета Тончева разговаря с големия музикант за варненската премиера на неговия Концерт за цигулка и оркестър със солист Светлин Русев на 25 ноември 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1, за виртуозността на солиста и оркестъра, за формулата за добър оркестър и за творческите му намерения

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

"Това, което човек вижда, това го спохожда. Свикнал съм да виждам хубавото по света, в повечето случаи и в хората. Понякога ми се натрапват и другите неща. Онова, нехубавото, е много по-малко, но е много по-шумно...", сподели пред гостите на He's the Man директорът на Софийската филхармония

Владимир Зарев: Свободата е форма на различие

Владимир Зарев за романа "Объркани в свободата" пред БТА

Ариел Брингес: Липсва ми най вече спонтанността на кубинския живот

Кубинският саксофонист ще представи своя проект Nostalgia Cubana на 1 декември в София Лайв Клуб

"Нашата професия не се работи, а се живее": Той е Човекът - Малин Кръстев

"Защо бедуините правят чести почивки в пустинята? Не само, за да си починат камилите , а и за да позволят на душата им да ги настигне... От време на време искам да седна в себе си и да изчакам моята душица да ме настигне...", разкри актьорът