Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

1972 г.: Куклен театър за шампиони от времето на соца

ХРОНИКА НА ВРЕМЕТО

1972 г.: Куклен театър за шампиони от времето на соца

През обектива на фотографа Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

На 10-и ноември 1972-ра година - точно преди 50 години у нас гостува знаменитият куклен театър на Сергей Владимирович Образцов - руски и съветски драматичен артист, кукловод, режисьор, народен артист на СССР (1954). Образцов почина през 1992-ра година, но и днес се играят ненадминатите му постановки "По заповед на щуката" (1936), "Вълшебната лампа на Аладин" (1940) и "Необикновен концерт" (1946), а театърът на Образцов остава световна легенда.

Снимките на Иван Григоров ни припомнят за този театър на родна сцена, а ние ще го използваме за фон да си припомним знаменити събития от 1972-ра по света и у нас. Има защо.

Снимка: Иван Григоров

Първо, оказва се, че астрономически 1972-ра е била една от най-дългите години - с цели две секунди по-голяма спрямо една средностатистическа година. Двете допълнителни секунди са "добавени" съответно на 30-и юни и на 31-ви декември същата година.

Още

Делото срещу Малък Тошко през обектива на Иван Григоров

Делото срещу Малък Тошко през обектива на Иван Григоров

Може да се каже, че годината е била "високосна" и в много други отношения - както за света, така и за страната ни. До 1972-ра Тодор Живков е първи секретар на ЦК на БКП и министър-председател на НРБългария. Това наименование, обаче, създавало проблем при посещението му в страни с президентско управление. Така се стига до идеята за създаване на Държавния съвет, който оглавява Живков, а председател на Министерски съвет става Станко Тодоров.

Снимка: Иван Григоров

Още

Осиновена дъщеря на Айседора Дънкан продължила делото й

Осиновена дъщеря на Айседора Дънкан продължила делото й

В световната история годината 1972-ра остава като знаменателна с Аферата "Уотъргейт", свързана с незаконни действия на Комитета на Републиканската партия по време на избирателната президентска кампания в Щатите. Обществено достояние станал фактът, че представители на щаба на кандидата за президент и действащ към същия период президент на САЩ Ричард Никсън се опитали да монтират подслушвателно устройство в щабквартирата на Демократическата партия в хотел "Уотъргейт" във Вашингтон.

Разследванията, проведени от журналисти и от Сената на САЩ, в крайна сметка вдигат булото на мащабни незаконни практики в самата президентска администрация.

Снимка: Иван Григоров

1972-ра ще бъде запомнена и с атентата срещу израелските спортисти по време на лятната олимпиада в Мюнхен. По онова време в баварската столица има български спортисти, между които е и нашата олимпийска шампионка - гюлетласкачката Иванка Христова. Инцидентът едва не я отказал от спорта.

В Мюнхен през 1972-ра Христова взима бронзов медал, а четири години по-късно постига абсолютния връх в кариерата си на олимпиадата в Монреал, като преди нея отбелязва два световни рекорда.

Снимка: Иван Григоров

Още

Джазменът Михаил Йосифов: Музиката ни е по- за гордост, отколкото футбола

Джазменът Михаил Йосифов: Музиката ни е по- за гордост, отколкото футбола

И като заговорихме за спорт, нека припомним, че през 70-те години на миналия век законодател на футболната мода е отборът на Нидерландия "Аякс", а там е легендата Йохан Кройф, който за пръв път идва в България именно през 1972-ра за мач с ЦСКА. Кройф е капитан в мача, а по онова време "Аякс" вече два пъти поред е печелил Купата на европейските шампиони. Предвидимо мачът завършва с 0:3 за нашите, но година по-късно ЦСКА бие щампионите с 2:0 у дома. 

На 19-и октомври 1972-ра се състоява един друг - исторически мач, в който нашите бият с 3:0 футболния отбор на Северна Ирландия с участието на култовия "романтик на футбола" Джордж Бест - звездата на "Юнайтед", носителя на "Златната топка" и европейски шампион по футбол. Бест бе признат лично от Краля Пеле за "по-голям от него".

С победата си в този мач  България се класира на Мондиала като първи отбор в групата, а Северна Ирландия губи битката за второто място след два равни мача с Португалия. 

Снимка: Иван Григоров

През 1972-ра у нас пристига на посещение любимецът на целия соц лагер Фидел Кастро. Той остава очарован от морския ни курорт "Албена". Малцина знаят, обаче, че архитектурната концепция на комплекса е била взаимствана от кубински проекти.

През 1972-ра във Варна е открито най-старото златно съкровище в света. В некропол в индустриалната зона на черноморската ни столица са открити почти 300 гроба. Артефактите са от 4600 - 4200 г. пр. н. е. Съкровището се състои от общо 3000 предмета и тежи шест килограма.

Снимка: Иван Григоров

През юни 1972-ра година от Съветския съюз у нас пристига първият реактор за АЕЦ Козлодуй и на 20-и ноември същата година той бива спуснат в шахтата си. Въвеждането в експлоатация на първия ядрен енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" две години по-късно записва важно национално постижение в съвременната история на страната ни - началото на ядрената енергетика не само в България, но изобщо за Югоизточна Европа.

Снимка: Иван Григоров

През 1972-ра България e призната за 18-ата страна в голямото космическо семейство. На 1-ви декември с.г. на борда на спътника "Интеркосмос 8" е първото извеждане в Космоса на българската апаратура "Прибор 1", чрез която се изследват параметрите на космическата плазма. Апаратурата е създадена от научната група по физика на Космоса към Президиума на БАН. Огромен е приносът на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров.

Признати като изключителни са оригиналните продукти на българската космическа апаратура.

С изобретените от българина Иван Ночев уникални реактивни двигатели се осигурява плавното кацане на лунния модул "Орел" с космонавтите на Луната, а след това обратното им завръщане и скачване с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб. България става третата държава, изпратила храни в Космоса, след САЩ и Съветският съюз и първа по създаване на космически оранжерии. Българската космическа храна е дело на Института по криобиология и лиофизация, а особени заслуги има екипът на акад. Цветан Цветков.

Снимка: Иван Григоров

През същата 1972-ра година в Асеновград е открито първото предприятие за детски храни в България - Консервен комбинат "Бригада", който е произвеждал ежегодно 15 000 тона детски пюрета. Предлаганият асортимент е бил 52 вида. Само в София са се консумирали 2000-2500 тона детски храни годишно. Почти всекидневно са се товарели за износ по 7-8 вагона детски храни и други консерви.

Снимка: Иван Григоров

Още

Чехов - лекарят и благодетелят

Чехов - лекарят и благодетелят

През 1972-ра година българският лекар д-р Иван Митев открива четвърти сърдечен тон докато преслушва сърцето на пациент. Това е първото официално българско откритие в медицината. 14 години по-късно у нас ще бъде извършена първата трансплантация на сърце - на 11-годишния Иван Сарафски от Кърджали. Донорът е 21-годишен младеж, загинал в катастрофа.

Начело на екипа е сърдечният хирург проф. Александър Чирков, поканен лично от Людмила Живкова. Лекари от Германия обучават българския медицински екип, извършил уникалната операция.

Снимка: Иван Григоров

През 1972-ра година, в разгара на Студената война, в Рейкявик се състоява емблематичният шахматен мач, в който Боби Фишер печели световната корона, отнемайки я от руския гросмайстор Борис Спаски. Обидата на руснаците е толкова сериозна, че намира отклик в творчеството на Владимир Висоцки, който създава песента "За честта на шахматната корона".

Снимка: Иван Григоров

Що се отнася до Фишер малко хора знаят, че Фишер е бил още като 19-годишен в България - идва у нас през 1962-ра за участие в 15-та шахматна олимпиада във Варна. Може да се каже, че дебютът му като световна звезда се състоява у нас.

Снимка: Иван Григоров

През 1972-ра година е създаден филмът "Козият рог" на режисьора Методи Андонов по произведението на Николай Хайтов, който е номиниран едновременно за участие и в Кан, и за "Оскар". Филмът бе признат за върхово постижение на киноизкуството ни, благодарение на което България бе "забелязана" от световните кинокритици. Филмът е признат и за връх в операторското майсторство на Димо Коларов.

Премиерата на филма се състоява на 14-и февруари 1972-ра година.

Снимка: Иван Григоров

През 1972-ра година е открита скулптурната композиция на братята Кирил и Методий пред Националната библиотека в София, която е дело на скулптора Владимир Гиновски и арх. Иван Иванчев.

През 1972-ра година у нас е изсечена монета от 5 лева, чиято емисия е посветена на 250-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски.

От 1972-ра имаме българско училище в полската столица Варшава, кръстено на поетесата Дора Габе.

Снимка: Иван Григоров

На 9 септември 1972-ра година за пръв път Българската национална телевизия излъчва цветно.

Първото цветно наше телевизионно предаване е репортажът от манифестацията на площад "Девети септември".

Снимка: Иван Григоров

Е, започнахме с куклен театър, а се оказа, че само в рамките на една година преди половин век сме направили доста сериозни неща "не на шега"и не за "лека нощ, деца". Сигурно причината за тези наши успехи са били двете секунди високосно време в астрономичната 1972-ра...

Винаги ще се намерят хора с особено мнение по тези "театрални" въпроси, но това не променя фактите.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Денят, в който "стигнахме американците", и те - нас

Денят, в който "стигнахме американците", и те - нас

Още

"Котешка люлка" или денят, в който настъпи краят на света

"Котешка люлка" или денят, в който настъпи краят на света

Още

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Още

Денят, в който Джими Хендрикс запали китарата си

Денят, в който Джими Хендрикс запали китарата си

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Един ден с Гена Димитрова през 1988-а

Снимки на Иван Григоров от урок на знаменитата певица в Софийската опера

За възродения народ и пътя му към светли бъднини (галерия)

Снимките на родЕния репортер Иван ГРИГОРОВ от далечната 1973 ни напомнят за миналото, което на едни носи носталгия, а на други - нищо, защото не помнят "онова" време...

Бърза помощ ще има и хеликоптер.., само че в Прага преди 36 години

Докато в България "Болница на края на града" събира мало и голямо пред малкия екран, фоторепортерът Иван Григоров ни води в истинската "Бърза помощ" на столицата на тогавашна Чехословакия

Употребен и забравен

37 години от оня 1 април 1986, когато обективът на Иван Григоров улови завръщането на Сергей Антонов у дома след 1222 дни в италиански затвор

В края на март 1984 г. - една друга Варшава, една друга Полша, един друг свят

Поглед към живота на Стария град със снимките на Иван Григоров

Анджей Вайда: Светът е тежко болен

Снимки на Иван Григоров от срещата на Анджей Вайда със Стефан Данаилов, Наум Шопов, Васил Михайлов и трупата на Театъра на народната армия на българска сцена през 1978-а