Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Чехов - лекарят и благодетелят

КЛАСИЦИТЕ НА ЛИТЕРАТУРАТА

Чехов - лекарят и благодетелят

Писателят на дело доказал, че е хуманист

А. П. Чехов, 1897 г.

Докторската практика на големия руски писател и драматург Антон Павлович Чехов е общоизвестен факт. Той работи като лекар до края на живота си. При това - повечето безплатно. Без съмнение професията му на лекар е дала отражение върху хуманизма в творбите на Чехов, както и в дълбокото проникновение, с което той се отнася към човешката душа и нейното лутане по пътищата на съдбата.

Още

Чехов посрещнал смъртта с чаша шампанско

Чехов посрещнал смъртта с чаша шампанско

Много от приятелите на Чехов му казвали, че докторската му практика отнема доста от времето му и по този начин "краде" от творческата му потенция на писател, но той не бил съгласен с това. Обратното, винаги подчертавал, че призванието му на лекар е пряко свързано с таланта му на литератор.

Веднъж само си позволил да покаже умора и раздразнение от работата си в едно писмо от 1891 г., в което пише: "Ах, как ми омръзнаха болните! Най-вече жените с бебета в пелени, които ти е трудно да разповиеш!" Но, разбира се, това било временно настроение, предизвикано кой знае от какво, и Чехов скоро след това си посипал главата с пепел за написаното.

Портрет на Чехов, худ. Осип Браз /1897-1898 г. /

В периода 1892—1893 г. в Русия плъзва епидемия от холера. Чехов организирал медицински пункт и го оборудвал изцяло със свои средства. Сам, без помощници, изпълнявал безкористно своя лекарски дълг.

"В моя участък има 25 села, 4 фабрики и един манастир. Сутрин преглеждам болни, а после обикалям района", написва д-р Чехов в дневника си.

Лекарският кабинет на д-р Чехов в Мелихово

Още

Сравняват я с "Чехов в пола"

Сравняват я с "Чехов в пола"

И така до края на дните си, той разпределял времето си между своите две призвания.

"Медицината е моята законна жена, а литературата - любовницата ми. Когато ми омръзне едната, нощувам при другата!", казвал Чехов.

През 1890 г. Антон Павлович заминава за остров Сахалин. Пътят дотам продължил повече от 82 дни. Чехов пристигнал уморен, но намерението му било да направи проучвания на живота на острова. Останал там няколко месеца, за което време направил преброяване на изселените в Сахалин, собственоръчно попълнил няколко хиляди индивидуални картони на тези забравени от Бога хора.

Писателят прекарал няколко месеца в Сахалин

Още

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

За този огромен статистически труд след време бил награден с медал, но по-ценното е, че престоят му на острова "родил" книгата му "Остров Сахалин". В нея Чехов не само описва тежкия живот на острова, но го доказва с цифри и факти.

Книгата предизвиква голям отзвук сред световната общественост и принуждава Главното управление на затворите в Русия да командирова свои експерти на острова.

"Остров Сахалин и реакцията на чиновниците", статия публикувана в сп. "Русская мысль", 1893 г.

Чехов има голям принос като хуманист и за други краища на Русия.

Още

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

Писателят организира създаването на публична библиотека в Таганрог със свои средства. Сам дарява на библиотеката над 2 000 екзмпляра от собствените си произведения, като една част от тях били подписани с автографа му.

В продължение на 14 години писателят непрекъснато купувал книги и ги пращал в Таганрог, за да поддържа библиотеката с нови издания.

Съвременният вид на библиотеката в Таганрог, създадена някога от Чехов

Още

Мистериите с Медния конник, който е изработен от...бронз

Мистериите с Медния конник, който е изработен от...бронз

Докато живеел в Мелихово, Чехов построил училища в три съседни села, камбанария и пожарна; участвал в прокарването на пътища между селата; станал един от организаторите на изграждането на пощенско-телеграфна служба в Лопасна /б.а. днес град Чехов/.

Именно Чехов бил инициаторът в Таганрог да бъде изграден паметник на Петър Първи. Първо сам уговорил скулптора Антоколски да извае паметника, а после организирал отливането и транспортирането му в Таганрог.

През 1892 г. Чехов се отправя към Нижегородска губерния и организира дарения за безплатни столови за бедните и за закупуване на коне за селяните.

А.П. Чехов, фотография от 1890 г.

Още

Санкт Петербург - златната перла на Русия

Санкт Петербург - златната перла на Русия

Като естет и страстен почитател на природата, писателят оставил в Мелихово и Крим градини с хиляди вишневи дървета в тях.

През целия си живот Чехов помагал на всеки, който се обърнел към него за помощ. Доказателство за това са множеството благодарствени писма, съхранявани в музея на писателя.

Последната фотография на Чехов, 1904 г.

Само в рамките на 4 години хуманистът-благодетел д-р Антон Павлович Чехов успява да стане и световноизвестен писател. Оставил е на човечеството 20 тома безсмъртни произведения.

Но както сполучливо се изразява един критик, по-безценен и от творчеството му, е споменът за неговото добро сърце - за човека Чехов.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Третата си муза Айвазовски срещнал на... гробището

Третата си муза Айвазовски срещнал на... гробището

Още

Фьодор Шаляпин и Илка Попова - историята на една любов и на един окултен пръстен

Фьодор Шаляпин и Илка Попова - историята на една любов и на един окултен пръстен

Още

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Още

Що е то "руски реализъм"?

Що е то "руски реализъм"?

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Вечно влюбеният Гьоте на 74 предложил брак на 17-годишна

190 години от смъртта на гениалния поет, философ и хуманист

Овидий умира в изгнание, прокуден от Рим по морални причини

Авторът на "Метаморфози" изгорил оригинала на поемата си

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи