Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Осиновена дъщеря на Айседора Дънкан продължила делото й

МАЙСТОРИ НА ТАНЦА

Осиновена дъщеря на Айседора Дънкан продължила делото й

Ирма Дънкан умира в Щатите на 80-годишна възраст

Айседора Дънкан /в средата/, с осиновената си дъщеря Ирма и Сергей Есенин

Айседора Дънкан е явление в световния танц. Тя е истинска легенда, която оставя след себе си армия от почитатели и подражатели. Мнозина я характеризират като "гений в рокля". Същевременно, като обикновена жена тя има изключително нерадостна съдба - през 1913 година умират от удавяне след катастрофа и двете й деца - дъщеря й Дедри и синът й Патрик. Болката й е неописуема, но тази пълна със страст, любов и енергия за творчество жена, въпреки всичко успява да намери сили да продължи напред.

1913 г. Вестниците в цял свят публикуват снимката с автомобила, в който умират децата на Айседора Дънкан

Още

Сергей Полунин - "черната овца" на световния балет

Сергей Полунин - "черната овца" на световния балет

Айседора е едва на 18, когато тръгва да покори Чикаго. Танцувала боса, подвижна като вятъра. Самата й натура била такава - пламенна и неудържима.

Веднъж големият Станиславски я попитал: "Кой ви научи да танцувате така?", а тя без замисляне отговорила: "Терпсихора!" От онзи момент нататък пресата често я сравнявала с древногръцката богиня на танците.

Сред възпитаничките си

Айседора Дънкан танцувала до самото раждане на първото си дете - дъщерята Дедри. Ражда я през 1906 г.

Три години по-късно се развежда с първия си съпруг и по време на едно турне в Париж се запознава с втория си съпруг - Парис Зингер. От него е синът й Патрик /род. 1910 г. /

Айседора с първородната си дъщеря Дедри, като бебе

Още

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

Според една от мрачните легенди около великата танцьорка, тя имала кошмари преди да загуби децата си. Сънувала кошмар, в който видяла два гроба в снега?

Мрачните предчувствия я накарали да се премести да живее заедно с децата извън Париж - далеч от шума на големия град. Във фаталния ден, обаче, й се наложило да отиде в столицата по работа. Оставила децата на грижите на гувернантката и шофьора, които да ги отведат при нея в Париж по-късно.

Дедри и Патрик - децата на Айседора Дънкан, които загиват

Още

Верди пише "Набуко" след тежка загуба - смъртта на двете му деца и съпругата му

Верди пише "Набуко" след тежка загуба - смъртта на двете му деца и съпругата му

По пътя автомобилът с децата аварирал - двигателят на машината спрял да работи. Шофьорът слязъл, за да установи проблема, но внезапно автомобилът потеглил и паднал в студените води на река Сена. Децата се удавили, заедно с гувернантката, заключени в автомобила....

Цялата световна преса отразява огромната трагедия.

Въпреки майчината болка, Айседора Дънкан намира сили в себе си, в съда да застане на страната на шофьора с думите: "Случаят е инцидент. Той не е виновен и също има деца!...", казала кратко и ясно опечалената Айседора. Съдиите буквално замръзнали по местата си. Иска се голямо благородство, за да проявиш такова разбиране, въпреки огромната си лична загуба!...

Айседора Дънкан с двете си деца

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Дълго време Айседора Дънкан живее като в полусън, изпълнен с кошмари. Спасявала я единствено работата й. Отчаянието, обаче, растяло до степен на полуда. Веднъж, докато се разхожда край брега на реката, тя паднала на колене в краката на случаен младеж с думите: "Спасете ме, подарете ми дете!" Сконфузеният младеж я повдигнал от земята и се опитал да я успокои. Между двамата започнало тайно приятелство. Според някои Айседора родила дете от този човек, което обаче живяло само няколко дни...

В пресата често се промъкват суеверни хипотези, че нещастната си лична съдба танцьорката дължала на родово проклятие?... Дали самата тя е вярвала в това, няма как да знаем?... В крайна сметка Айседора Дънкан осиновила 6 момичета, които обучавала на танци в школите си. Всичките си пари танцьорката влагала в откриването на нови и нови танцувални школи по света. Обучила лично над 40 даровити деца.

На разходка с деца от школите на Айседора Дънкан

Още

"Дивият" Матис и "най-дивата" му картина - "Танцът"

"Дивият" Матис и "най-дивата" му картина - "Танцът"

Едно от тях продължава делото й - Ирма Дънкан. Тя е едно от шестте осиновени от Айседора Дънкан момичета. Ирма се родила в бедно многодетно семейство. Родната й майка я отвежда при Айседора, когато е 8-годишна.

В онзи момент Айседора Дънкан откривала първата си танцувална школа в Берлин. От онзи момент нататък, момиченцето не се отделяло от нея по време на гастролите й. Ирма заминава с Айседора Дънкан и в Москва, след като през 1924 г. тя решава да се завърне в родината си.

Още

"Танцът на реалността" e възвишен, скандален и сюреалистичен под хореографията на Алехандро Ходоровски

"Танцът на реалността" e възвишен, скандален и сюреалистичен под хореографията на Алехандро Ходоровски

Именно Ирма поема школата на осиновителката си в Русия. Омъжва се за журналист, на име И. Шнайдер. След смъртта на Айседора Дънкан се развежда със съпруга си. През 1929 г. открива танцувална школа в Ню Йорк, която ръководила дълги години.

Московската танцувална школа, която откриват заедно с Айседора, просъществувала до 1949 година. В по-късните си години Ирма започнала да се занимава с живопис и литература. Омъжила се повторно за юрист. Написала няколко книги, посветени на техниката на танца на Айседора Дънкан и методиката й на преподаване.

Ирма Дънкан умира през 1977 г. в Америка, щата Калифорния, на 80-годишна възраст.

Еми МАРИЯНСКА

Още

На балет през януари

На балет през януари

Още

Руският държавен балет на лед "Санкт Петeрбург" сътвори апотеоз на красотата в София

Руският държавен балет на лед сътвори апотеоз на красотата в София (галерия)

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Циркът в пандемията, или как оцелява "изоставеното дете на българската култура"

За пръв път от десетилетия държавата отпуска средства на цирковете в страната. Дали това е достатъчно за отдавна заметеното под манежа?

Бляскаво оперетно вариете открива новия сезон на Музикалния театър

Спектакълът не отстъпва на тези в "Мулен руж" и "Лидо"

Операта посреща есента с "Клетниците" и "Баща ми бояджията"

Днес, на 24 и 25 септември можете да гледате "Клетниците", а на 27 и 28 септември "Баща ми бояджията"

ONE DANCE WEEK 2021: Танцът като революция

На 15 октомври френският хореограф Оливие Дюбоа ще представи в Пловдив движението и ритъма на Египетската революция с новия си спектакъл ИТМАРАГ

Мария Калас доведе по едно и също време в Атина Моника Белучи и Марина Абрамович

И Белучи, и Абрамович, представят в Атина спектакли, вдъхновени от живота на оперната прима