Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В Ереван посрещат ковчега на Хачатурян, пеейки под проливен дъжд

СВЕТОВНИ КОМПОЗИТОРИ

В Ереван посрещат ковчега на Хачатурян, пеейки под проливен дъжд

120 години от рождението на автора на "Танца на сабите"

Арам Хачатурян/ Източник: Архив на Мосфилм

Едва ли има човек, който да не познава световноизвестния "Танц на сабите". Негов автор е Арам Илич Хачатурян - арменски и руски композитор на класическа музика.

Навършиха се 120 години от рождението на бележития композитор, приятел на знаменити световни личности от света на изкуството като Чаплин, Салвадор Дали, Джина Лолобриджида и София Лорен.

Хачатурян е роден на 6-и юни (24-ти май стар стил) през 1903-та година в Тифлис, в семейството на тъкач. Всички в дома му пеели и той от малък научил много арменски, грузински и азербайджански песни. И тримата братя на Хачатурян се насочват към изкуствата - единият става режисьор, а другите двама - певци. Семейството купува едно старо пиано и малкият Арам започва да се учи да свири на него сам, без учител, без дори да познава нотите. Занятията с пианото, макар безсистемни и по слух, изиграли положителна роля в неговото музикално развитие.

Първият му учител по музика е арменският педагог Мушег Агаян. Хачатурян свири на пиано и духови инструменти в училищния оркестър и семейството му разбира, че трябва да го насърчи да продължи да се занимава с музика.

Чрез видната пианистка Е. А. Шчербина Хачатурян се запознава с новата френска музика на Дебюси и Равел, която оказва влияние за формирането на някои типични черти на творческата му индивидуалност - вкуса към живописно звучене и склонността му към острата ритмика.

Още

Музиката на Френския Моцарт - Сен-Санс и Прокофиев в Карнавала на възглавници

Музиката на Френския Моцарт - Сен-Санс и Прокофиев в Карнавала на възглавници

Въпреки музикалните си наклонности, младият Хачатурян завършва Тбилиската търговска гимназия, след което се премества да живее при брат си Сурен Хачатурян - режисьор в Москва. Записва се да следва биология в Московския университет, а същевременно посещава класа по виолончело в Музикалното училище "Гнесини". През 1925-а година напуска университета и се фокусира върху обучението по композиция, водено от самия Михаил Гнесин. Именно той го запознава с творчеството на великите руски класици Римски-Корсаков, Мусоргски, Глинка и Бородин. По-късно силно влияние върху творчеството на Хачатурян оказва личното му познанство с Прокофиев.

Арам Хачатурян / Източник: Съюз на композиторите на Русия

Още

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Хачатурян става композитор като студент в Московската консерватория, която завършва през 1934-та година. Първите му творби са "Трио за кларинет, цигулка и пиано" (1932) и Първа симфония (1934). Критиците веднага отбелязват таланта му на мелодик. В творбите му се забелязват фрагменти от източни народни мелодии и ритми и още в самото начало го определят като "характерен" композитор.

Първа симфония била посветена на 15-годишнината на Арменската ССР. Именно с тази творба Арам Хачатурян записва името си със златни букви в историята на Московската консерватория. След завършването й, Хачатурян продължава с 2-годишна аспирантура по музика.

Арам Хачатурян / Източник: Съюз на композиторите на Русия

Композиторът е автор на световноизвестни творби, като инструменталните му концерти - клавирен (1936), цигулков (1940) и виолончелов (1963); Втора симфония (1943); балетите "Щастие" (1939), "Гаяне", откъдето е "Танц на сабите" (1942) и "Спартак" (1954); автор е на музиката към десетки филми и театрални спектакли. Балетът му "Щастие" се превръща в събитие на сцената на Болшой театър. Хачатурян събира в него автентичен арменски песенен материал.

Мнозина в по-ново време се опитват да "очернят" биографията на композитора с авторството му на "Поема за Сталин за хор и оркестър" (1938). На това може да се отговори много кратко - че "няма една истина за всички времена", а музиката на Хачатурян е ценена в цял свят.

Още

Арменският виртуоз Сергей Хачатрян се завръща в зала "България"

Арменският виртуоз Сергей Хачатрян се завръща в зала "България"

Хачатурян е имал своите причини да създаде тази поема, както и балета "Гаяне", който се играе в Ленинградският Кировски театър в разгара на Сталинградската епопея. Съвсем естествено за патетиката на онова време, е награден със Сталинска премия. Такова е времето на композитора - времето на свещена, Отечествена война за руския народ. Негова е музиката и към документалния филм "Владимир Илич Ленин", наречена "Ода в памет на Ленин", и към филма "Сталинградската битка", на чиято основа създава голямата програмна сюита в осем епизода "Сталинградската битка".

Още

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

След края на войната - през 1945-а, 1952-ра и 1957-а години, Хачатурян няколко пъти променя структурата и сюжета на балета "Гаяне", като включва нови герои и премахва част от предишните персонажи. Около 70-те години балетът има стотици представления в много страни, но след 2000-та година почти изчезва от театрите в цялостния си вид, като се изпълняват само отделни сцени от него. Както отбелязва един критик, причините са "сюжетни", или направо казано - политически.

Но при смяната на някои управници в СССР и Хачатурян е имал своите мрачни мигове на опити за репресия върху него. Поръчкови драскачи го критикували по времето на Ежов и на Жданов. Музиката и природната интелигентност на Хачатурян го спасявали да продължи да твори, въпреки огорченията.

Източник: Съюз на композиторите на Русия

И понеже започнахме със "сабления танц", включен в балета "Гаяне", няколко думи за самия балет: Той е съставен от три оркестрови сюити, една от които включва световноизвестния "Танц със саби". Всъщност, първоначално "танцът" се наричал "Танц на кюрдите" и впоследствие бил преименуван на "Танц със саби".

"Танцът трябва да бъде бърз, войнствен. Ръцете ми изсвириха един акорд и аз започнах да го разлагам в остинатна фигура. След това беше нужна промяна - изсвирих горния съседен тон. Това ме "завладя" - аха, да го повторим в друга тоналност! Началото бе поставено! Започнах да го работя в 3 часа следобед и до 2 часа през нощта танцът беше готов. В 11 часа сутринта прозвуча на репетицията. До вечерта беше поставена хореографията, а на следващия ден вече беше включен в генералната репетиция".

Сцена от "Танц на сабите" от балета "Гаяне" на Арам Хачатурян

Така, направо казано - с шеметно вдъхновение, бил създаден този танц. Четвъртото действие на балета, в края на което се играе, дава сюжетната развръзка и равносметка на балета - и тя е универсално хуманна - за "дружба между народите".

"Танц на сабите" е признат за "най-темпераментното музикално произведение за сближаване на хората". Невероятната динамика на този танц е наистина завладяваща, но всъщност повечето творби на Хачатурян са такива - динамични и с характерен оркестров почерк.

Още

Арменски "приказки"

Арменски "приказки"

Композиторът се проявява и като диригент. Гастролира в цял свят, а негови творби изпълняват едни от най-големите музиканти на епохата, като цигуларите Яша Хайфец и Давид Ойстрах, пианистите Артур Рубинщайн и Емил Гилелс, виолончелистът Мстислав Ростропович. Към всичко това трябва да добавим, че Хачатурян е бил любимец на публиката. Носител е на всички най-високи звания и държавни награди на СССР, но той винаги отбелязвал: "Моето творчество принадлежи на арменския народ!"

Знаменитата среща на Арам хачатурян с Чаплин, 1965 г. / Източник: Архив на Мосфилм

Още

Писателката Нарине Абгарян, наричана "арменския Маркес" пристига в Пловдив

Писателката Нарине Абгарян, наричана "арменския Маркес" пристига в Пловдив

И това не са голи думи. Хачатурян има голям принос за развитието на арменската композиторска школа, както и за усъвършенстването на много музиканти от Азербайджан, Туркмения и други страни от Средна Азия. Любопитно е да се отбележи, че Хачатурян е автор на арменския химн, който в днешните демократични времена родината му е изоставила. вероятно защото произведението е създадено по времето на Сталин.

Арам Хачатурян умира в Москва на 1-ви май 1978-а година и после е погребан тържествено в родната му Армения.

"Изкуството на Арам Хачатурян е ярко национално, хуманистично, романтично и възвишено, с дълбоко съдържание и с богата мелодичност", казва не друг, а самият Чаплин. Тези възторжени думи не се нуждаят от коментар.

Още

"Болшой театър" представя балета "Спартак", а приходите ще са в подкрепа на семействата на руските военни, убити в Украйна

"Болшой театър" представя балета "Спартак", а приходите ще са в подкрепа на семействата на руските военни, убити в Украйна

През 1950 г. Хачатурян посещава Италия в състава на делегация от съветски дейци на изкуството. Дирижира пред Италианското радио сюитата "Сталинградската битка". Особено силно впечатление му правят паметниците и документите, свързани с гладиаторското въстание под водачеството на легендарния тракиец Спартак. Под влиянието на тези впечатления през 1953-та година той композира грандиозния балет в четири действия "Спартак".

Критиците са във възторг. Наричат музиката на балета "Спартак" "пиршество за сетивата". За "Спартак" през 1959-а година Хачатурян е удостоен с Ленинска награда, а балетът получава световна известност.

Хачатурян гастролира в много страни: Исландия, България, Чехословакия, Финландия, Англия, Швейцария, Аржентина, Бразилия, Уругвай, Чили и др. Популярността му го прави желан гост навсякъде. Пътува до Унгария, Румъния, Швеция, ГДР, Полша, Финландия, Чехословакия, Франция и др., където се среща с видни културни и политически дейци. В последните години от живота си той отново посещава България.

У нас изнася два концерта - в София и в Пловдив през 1969-а година.

Още

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

Цяла Съветска Армения е в дълбок траур, когато тленните останки на Хачатурян пристигат в родината му. Когато ковчегът от Москва каца в Ереван, завалява проливен дъжд. Въпреки това посрещачите на аерогарата не си тръгват. Два хора пеят под дъжда. на погребението всички плачат. Казват, че никой композитор на Русия не е бил изпращан така, както Хачатурян.

Хачатурян е бил любимец не само на своите си. Той е бил приятел с Хемингуей, Сибелиус, Дали, Чаплин и Стравински. Приемали го на най-високо равнище крале и папи.

Още

Салвадор Дали отглеждал оцелот и мравояд

Салвадор Дали отглеждал оцелот и мравояд

Много екстравагантна била първата среща на композитора със Салвадор Дали. След като бил въведен в замъка на художника, му се наложило дълго да чака домакина, през което време пил една-две чаши вино, а след това опитал и от коняка. И точно когато вече смятал да си тръгва, защото усетил, че е "неприлично опиянен", ексцентрикът Дали буквално връхлетял полугол в стаята с бутафорна златна сабя, на фона на гръмогласен запис на "Танц на сабите". Хачатурян обичал да разказва тази история, която го накарала "бързо да изтрезнее". 

Арам Хачатурян и Джина Лолобриджида, Москва, 1976 г. / Източник: Архив на Мосфилм

Още

Как Америка изгони Чаплин, а след 20 години го награди с титли и почетен "Оскар"

Как Америка изгони Чаплин, а след 20 години го награди с титли и почетен "Оскар"

С Чаплин Хачатурян се среща докато е в Швейцария през 1965-а година. Чаплин живеел в околностите на Женева и рядко приемал гости, но поканил композитора в дома си. Двамата беседвали няколко часа, след което Чаплин поканил госта в кабинета си и му показал плоча със запис на неговия цигулков концерт. Отбелязал, че често го слуша, докато работи. Когато в края на престоя си в Швейцария, Хачатурян попада в болница, Чаплин живо се интересувал от състоянието му и му изпратил букет с рози и бележка с пожелание за скорошно оздравяване. Този букет композиторът занесъл в Москва и го поставил във ваза на рояла си. Вече изсъхнал, букетът продължил да си стои там като скъпа реликва, до смъртта на Хачатурян.

София Лорен и Арам Хачатурян - среща на Московския кинофестивал през 1965-а година / Източник: Архив на Московския кинофестивал

През същата година, в която гостува на Чаплин - 1965-а, Хачатурян се запознава и със София Лорен, на Московския кинофестивал.

Този талантлив и много симпатичен, благ човек, умеел да спечелва сърцата на всички със своята естествена, както се изразява самата София Лорен - "бликаща доброта".

Еми МАРИЯНСКА

Още

Джералдин Чаплин: В Холивуд е важно да си зелен – това е цветът на парите

Джералдин Чаплин: В Холивуд е важно да си зелен – това е цветът на парите

Още

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Още

София Лорен: Не мога да живея без любов. Нито без молитва

София Лорен: Не мога да живея без любов. Нито без молитва

Още

Композиторите на филмова музика искат признание на фестивала в Кан

Композиторите на филмова музика искат признание на фестивала в Кан

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Андреа Бочели - зрящият глас на планетата

65 години от рождението на уникалния тенор

Кралят на психологическия трилър Джеръми Айрънс на 75

Дори гласът му има кариера за милиони

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Изпращаме един от най-талантливите си художници