Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

С "малките" роли на големи актьори като него безвъзвратно си отива доброто старо кино

IN MEMORIAM

С "малките" роли на големи актьори като него безвъзвратно си отива доброто старо кино

Прощаваме се с Иван Джамбазов

Иван Джамбазов, бенефис на актьора по БНТ / кадър

На 20-и март от 10 часа в ритуалната зала на Софийските централни гробища ще се простим с големия наш актьор Иван Джамбазов, който почина на 90-годишна възраст, на 17-и март т.г.

Колко тъжно е, че от нашия свят си отиват хора като него - талантливи и с принос към българската култура, към българската духовност.

Той беше характерен, запомнящ се актьор. Актьор, който не може да остане незабелязан. Във всичките над 50 филма, в които е участвал, е оставил траен отпечатък с актьорската си игра. А те всичките тези филми са сред най-доброто, създадено от българското кино: "Матриархат", "Петък вечер", "На малкия остров", "24 часа дъжд", "Вик за помощ", "Немирната птица любов", "Корави старчета", сериалите "На всеки километър", "Капитан Петко войвода", "Дом за нашите деца", "Столичани в повече" и др.

Можем да добавим още: "Летовници", тв сериалите "Секс, лъжи и ТВ: 8 дни в седмицата", "Полицаи и престъпници", "Капитан Петко войвода", "По дирята на безследно изчезналите", "Синята лампа"; "Бягство на невинните", "Дунав мост", "Разводи, разводи", "Петък вечер", "Горещи следи", "Равновесие", "Човек не съм убивал", "Един наивник на средна възраст" и мн. др.

Една от първите му роли е в култовия "Любимец 13", a една от последните - в "Корави старчета". Той самият беше мъжкар и запази това свое излъчване и като "кораво старче".

Актьорът Иван Джамбазов / Източник: Съюз на артистите в България

Още

Стартира най-мащабната стрийминг платформа за българско кино и театър

Стартира най-мащабната стрийминг платформа за българско кино и театър

Помним и гласа му, защото е озвучил над хиляда български и чуждестранни игрални, документални, анимационни и телевизионни филми. Той е и един от първите актьори, озвучил героя на Батман в България в "Батман: Анимационният сериал" за БНТ. През 1999-а година дублира Блуто в 17-те филмчета от поредицата видеокасети "Попай моряка" на "Проксима Видео".

Озвучавал е дори свои колеги - актьорите Илия Добрев в "Демонът на империята", Стойчо Мазгалов в "Тримата от запаса", Коста Цонев в "Децата на капитан Грант".

Ще ни липсва образът му, гласът му... С актьори като Иван Джамбазов си отива една епоха - епохата на най-доброто, създадено от доброто старо българско кино, и до днес.

Актьорът Иван Джамбазов / Източник: Съюз на артистите в България

Актьорът е роден на 7-и септември 1932-ра година в София, "в семейството на македонец", както обичал да оправдава буйния си характер.

Още

Отиде си легендата на НАТФИЗ проф. Снежина Танковска

Отиде си легендата на НАТФИЗ проф. Снежина Танковска

Като младеж играл футбол в юношеския състав на "Левски". Всички мислели, че има бъдеще като футболист. За всеобща изненада, обаче, кандидатствал едновременно в някогашния ВИТИЗ и в Националната спортна академия. И на двете места се представил толкова добре, че го приели от раз. Трябвало да направи избора си, като предпочете едното от двете. Избира актьорското майсторство и имал шанса да завърши театралния институт в класа на проф. Боян Дановски.

По разпределение играе две години в драматичния театър "Стефан Киров" - Сливен (1955-1957), връща се в София и играе в Сатиричния театър "Алеко Константинов" (1957-1966), а после до пенсионирането си е актьор в Младежкия театър "Николай Бинев".

Още

За Джагаров родината бе мироздание, а тя му отне дома

За Джагаров родината бе мироздание, а тя му отне дома

Иван Джамбазов остави незалечими следи на театрална сцена с ролите си в "Иванко" (Васил Друмев), "Чичовци" (Иван Вазов), "Прокурорът" (Георги Джагаров), "Обърни се с гняв назад" (Джон Озбърн), "Укротяване на опърничавата" (Уилям Шекспир) и др. Помним го в ролята на Петко Славейков в телевизионната постановка "Шепа скъпоценни камъни" (1988), и в още запомнящи се роли в "Произшествие", "Левски" (от Васил Мирчовски, реж. Гертруда Луканова), "Тихото пристанище" (Ст. Л. Костов) и др.

За ролята си като следователя в постановката "Прокурорът" получи Наградата за мъжка роля на Прегледа на българската драма и театър.

Иван Джамбазов бе носител на званието "Заслужил артист" и на орден "Кирил и Методий" - първа и втора степен, на златната значка на Съюза на артистите в България.

Приятелите му викаха Джамби. Обичаха го, обичат го... Болеше ги, заедно с него, когато актьорът и съпругата му - актрисата Златина Дончева, през 2009-а година загубиха сина си - режисьорът Ивайло Джамбазов....

Иван Джамбазов - човекът, който игра в "Бащи и синове" и "Дом за нашите деца", изгуби детето си!... Ивайло бе гордост за баща си, зщото бе дете-звезда на родното ни кино. За първи път се появява като малко момченце в "Петимата от Моби Дик", където освен с четирима млади актьори, си партнира и с големия Георги Парцалев.

Ивайло Джамбазов и Георги Парцалев, в кадър от филма "Петимата от "Моби дик" в кадър от филма

Още

73 години Младежки театър - "Едно голямо семейство"

73 години Младежки театър - "Едно голямо семейство"

Следват "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море", "При никого", "Ешелоните"... После Ивайло Джамбазов стана режисьор, добър режисьор. Погубва го максимализмът му - той го докарва до чувството за неудовлетвореност и депресия, до ръба... Жестоката загуба - най-жестоката в живота на един баща - да загубиш такъв син, Иван Джамбазов потискаше с работа и с успокоението, че го има внукът му Иван, кръстен на дядо си.

През миналата година Иван Джамбазов и съпругата му - чудесната българска актриса Златина Дончева, отпразнуваха "благодатна" сватба - 70 години щастлив брак.

Иван Джамбазов и Златина Дончева - 70 години щастлив брак

Още

Леда Тасева - името на изтънчената ексцентричност

Леда Тасева - името на изтънчената ексцентричност

Срещата им е още от студентските години във ВИТИЗ. Иван Джамбазов се влюбва от пръв поглед в красивата Златина още по време на кандидатстудентските изпити. Буквално си я "заклева" с думите: "Ей-тая жена ще ми е за цял живот!" И така и става. И двамата имали до онова време други "любовни кумири" - Иван Джамбазов - Райна Кабаиванска, а Златина - Андрей Чапразов. Но съдбата решила друго и двамата решили да се оженят. Кумове им станали Стефан Сърчаджиев и съпругата му Леда Тасева.

Домът на актьорската двойка винаги е бил гостоприемен за приятелите им, сред които има много известни актьори, режисьори, певци и бизнесмени. 

Днес много хора си припомнят тези радостни мигове, и ги изпълва тъга от невъзвратимата загуба на един чудесен човек и актьор.

Иван Джамбазов е поредната незаменима личност, която си тръгва от нашия културен живот, оставяйки тъжното усещане за края на една епоха - епохата на доброто старо родно кино и на актьорите-личности в нея!...

Поклон!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Богомил Симеонов - от героя до злодея, винаги мъжкар

Богомил Симеонов - от героя до злодея, винаги мъжкар

Още

На гости на Георги Парцалев през декември 1979-а

На гости на Георги Парцалев през декември 1979-а

Още

Гинка Станчева - "Призвание Актриса"

Гинка Станчева - "Призвание Актриса"

Още

Емилия Радева описа в книга разочарованията и щастливите мигове

Емилия Радева описа в книга разочарованията и щастливите мигове

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Семейно неразбирателство докарва до самоубийство сина на автора на "Сърце"

115 години от смъртта на италианския писател Едмондо де Амичис

Комунистът Серджо Д'Анджело и ЦРУ направили световноизвестен романа "Доктор Живаго"

Западната пропаганда пуснала на Световното изложение книгата на Пастернак безплатно на щанда на Ватикана