Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си легендата на НАТФИЗ проф. Снежина Танковска

IN MEMORIAM

Отиде си легендата на НАТФИЗ проф. Снежина Танковска

Уважаваната преподавателка по актьорско майсторство е спомогнала да заблестят звездите на Деян Донков, Йоана Буковска, Теодора Духовникова и много други

Снежина Танковска (Източник: НАТФИЗ)

Поредната черна вест за българската култура долетя в неделя сутрин от социалните мрежи, където студенти и колеги на проф. Снежина Танковска от НАТФИЗ съкрушени споделиха, че легендарната преподавателка и режисьорка си е отишла от този свят на 70 години.

Виртуално "Сбогом!" с проф. Снежина Танковска си взе Теодора Духовникова: "Професор Снежина Танковска. Тези неща са трудни да се напишат и да се повярват... Сбогом, Учителю. И Благодаря!", написа актрисата във Фейсбук. "Голяма загуба! Умна, деликатна, прецизна жена, педагог, събеседник! Имаше класа и стил в поведението си, които малко хора имат", допълни Йордан Славейков Тодоров, който спедели, че я е срещнал наскоро и изглеждала в отлична форма.

"Лек път, Снежина Танковска! Ще ни липсваш много!", написаха във Фейсбук и от Съюза на артистите в България.

Професор Снежина Танковска е легендарно име за театралното изкуство и НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Професионалната й кариера започва в началото но 70-те години като режисьор в ДТ Сливен. През 1977 става преподавател по Актьорско майсторство в НАТФИЗ, след това и директор на Учебния театър на театралното училище.

От януари 1992 е доцент по актьорство и режисура за драматичен театър, НАТФИЗ, в периода 1993-2000 е заместник-ректор по научната и международната дейност на НАТФИЗ, от 2001до 2009 е Декан на Факултет "Сценични изкуства", 2010 -2013 - ръководител Катедра "Актьорство и режисура за драматичен театър", а в от 2013 до 2018 е Декан на Факултет "Сценични изкуства" в НАТФИЗ.

През 1999 Танковска става професор по актьорство и режисура за драматичен театър. Тя е и гост професор в Централната академия за драма в Пекин, както и 1996 - 2002 и 2008 - 2010 - член на Борда и на Изпълнителния комитет на EЛИА, GATS, WTEA.

Поставила е десетки пиеси, има множество български и международни изяви и награди за театрално изкуство. Сред най-известните й постановки са "На живо", "Секс, наркотици и рокендрол", "Предградие" и "С глава в стената" от Ерик Богосян, "Патешки вариации" и "Лесове" от Дейвид Мамет, "Синята стая" от Дейвид Харис, "Уста пълна с птици" от Чърчил/Лан.

Сред учениците на проф. Снежина Танковска са Деян Донков, Йоана Буковска, Мариан Вълев Силвестър Силвестров, Христо Бонин, Филипа Балдева,Александра Гюзелева и много други настоящи звезди, които блестят благодарение на нейната "шлифовка".

Поклон пред паметта й!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

70 000 пинг-понг топки падат на сцената на Народния театър

Френски визуален спектакъл, сходен с почерка на Робърт Уилсън, гостува на 5 и 6 април в София

Бина Харалампиева с "Граф Монте Кристо" - на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

След премиерата, предстоят следващите дати на спектакъла - 12-ти и 20-ти април от 19:00 ч. и 30-ти април от 21:00 ч.

Американската балерина Кира Никълс ще обучава младежи в танцова работилница в София

Работилницата ще е своеобразен конкурс за стипендии за летни програми в САЩ, като част от участниците ще получат възможност да се обучават в Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, Kansas City Ballet и Ballet Chicago през това лято

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър