Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си легендата на НАТФИЗ проф. Снежина Танковска

IN MEMORIAM

Отиде си легендата на НАТФИЗ проф. Снежина Танковска

Уважаваната преподавателка по актьорско майсторство е спомогнала да заблестят звездите на Деян Донков, Йоана Буковска, Теодора Духовникова и много други

Снежина Танковска (Източник: НАТФИЗ)

Поредната черна вест за българската култура долетя в неделя сутрин от социалните мрежи, където студенти и колеги на проф. Снежина Танковска от НАТФИЗ съкрушени споделиха, че легендарната преподавателка и режисьорка си е отишла от този свят на 70 години.

Виртуално "Сбогом!" с проф. Снежина Танковска си взе Теодора Духовникова: "Професор Снежина Танковска. Тези неща са трудни да се напишат и да се повярват... Сбогом, Учителю. И Благодаря!", написа актрисата във Фейсбук. "Голяма загуба! Умна, деликатна, прецизна жена, педагог, събеседник! Имаше класа и стил в поведението си, които малко хора имат", допълни Йордан Славейков Тодоров, който спедели, че я е срещнал наскоро и изглеждала в отлична форма.

"Лек път, Снежина Танковска! Ще ни липсваш много!", написаха във Фейсбук и от Съюза на артистите в България.

Професор Снежина Танковска е легендарно име за театралното изкуство и НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Професионалната й кариера започва в началото но 70-те години като режисьор в ДТ Сливен. През 1977 става преподавател по Актьорско майсторство в НАТФИЗ, след това и директор на Учебния театър на театралното училище.

От януари 1992 е доцент по актьорство и режисура за драматичен театър, НАТФИЗ, в периода 1993-2000 е заместник-ректор по научната и международната дейност на НАТФИЗ, от 2001до 2009 е Декан на Факултет "Сценични изкуства", 2010 -2013 - ръководител Катедра "Актьорство и режисура за драматичен театър", а в от 2013 до 2018 е Декан на Факултет "Сценични изкуства" в НАТФИЗ.

През 1999 Танковска става професор по актьорство и режисура за драматичен театър. Тя е и гост професор в Централната академия за драма в Пекин, както и 1996 - 2002 и 2008 - 2010 - член на Борда и на Изпълнителния комитет на EЛИА, GATS, WTEA.

Поставила е десетки пиеси, има множество български и международни изяви и награди за театрално изкуство. Сред най-известните й постановки са "На живо", "Секс, наркотици и рокендрол", "Предградие" и "С глава в стената" от Ерик Богосян, "Патешки вариации" и "Лесове" от Дейвид Мамет, "Синята стая" от Дейвид Харис, "Уста пълна с птици" от Чърчил/Лан.

Сред учениците на проф. Снежина Танковска са Деян Донков, Йоана Буковска, Мариан Вълев Силвестър Силвестров, Христо Бонин, Филипа Балдева,Александра Гюзелева и много други настоящи звезди, които блестят благодарение на нейната "шлифовка".

Поклон пред паметта й!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пиеса за пътуването на Достоевски из Европа е поставена в Театъра на нациите в Москва

Премиерата на пиесата „Зимни бележки за летни впечатления“ ще е първото събитие от програмата „Достоевски 200“, посветено на 200-годишнината от рождението на писателя

Специално представление за рождения ден на незабравимия Крикор Азарян

От самото си създаване на 15 март 2015 година, Театър Азарян ежегодно отбелязва рождението на своя патрон, тази година това ще бъде с "Нощта на покера"

71-ото издание на фестивала в Сан Ремо - конкурс на живо в условията на пандемията

Във всички фестивални вечери на сцената като асистент водещи ще се появят и провокативният Акиле Лауро, възприеман като италианския мъжки вариант на Лейди Гага, а също и футболната звезда Златан Ибрахимович

Роси Русева - изповедта на една актриса

"В живота не вярват на моите чувства, вечно свързват актьора с театралното изкуство"

Кой предаде Апостола - "Великденско вино" от Константин Илиев - утре в Театър "Възраждане"

На 28 февруари от 19 часа можем да гледаме постановката на Весела Василева

"Монетата" на Боян Крачолов - нова постановка на Младежкия Театър

Следващите дати, на които може да бъде видяна, са 5 и 26 март от 19 ч. на Камерна сцена