Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си легендата на НАТФИЗ проф. Снежина Танковска

IN MEMORIAM

Отиде си легендата на НАТФИЗ проф. Снежина Танковска

Уважаваната преподавателка по актьорско майсторство е спомогнала да заблестят звездите на Деян Донков, Йоана Буковска, Теодора Духовникова и много други

Снежина Танковска (Източник: НАТФИЗ)

Поредната черна вест за българската култура долетя в неделя сутрин от социалните мрежи, където студенти и колеги на проф. Снежина Танковска от НАТФИЗ съкрушени споделиха, че легендарната преподавателка и режисьорка си е отишла от този свят на 70 години.

Виртуално "Сбогом!" с проф. Снежина Танковска си взе Теодора Духовникова: "Професор Снежина Танковска. Тези неща са трудни да се напишат и да се повярват... Сбогом, Учителю. И Благодаря!", написа актрисата във Фейсбук. "Голяма загуба! Умна, деликатна, прецизна жена, педагог, събеседник! Имаше класа и стил в поведението си, които малко хора имат", допълни Йордан Славейков Тодоров, който спедели, че я е срещнал наскоро и изглеждала в отлична форма.

"Лек път, Снежина Танковска! Ще ни липсваш много!", написаха във Фейсбук и от Съюза на артистите в България.

Професор Снежина Танковска е легендарно име за театралното изкуство и НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Професионалната й кариера започва в началото но 70-те години като режисьор в ДТ Сливен. През 1977 става преподавател по Актьорско майсторство в НАТФИЗ, след това и директор на Учебния театър на театралното училище.

От януари 1992 е доцент по актьорство и режисура за драматичен театър, НАТФИЗ, в периода 1993-2000 е заместник-ректор по научната и международната дейност на НАТФИЗ, от 2001до 2009 е Декан на Факултет "Сценични изкуства", 2010 -2013 - ръководител Катедра "Актьорство и режисура за драматичен театър", а в от 2013 до 2018 е Декан на Факултет "Сценични изкуства" в НАТФИЗ.

През 1999 Танковска става професор по актьорство и режисура за драматичен театър. Тя е и гост професор в Централната академия за драма в Пекин, както и 1996 - 2002 и 2008 - 2010 - член на Борда и на Изпълнителния комитет на EЛИА, GATS, WTEA.

Поставила е десетки пиеси, има множество български и международни изяви и награди за театрално изкуство. Сред най-известните й постановки са "На живо", "Секс, наркотици и рокендрол", "Предградие" и "С глава в стената" от Ерик Богосян, "Патешки вариации" и "Лесове" от Дейвид Мамет, "Синята стая" от Дейвид Харис, "Уста пълна с птици" от Чърчил/Лан.

Сред учениците на проф. Снежина Танковска са Деян Донков, Йоана Буковска, Мариан Вълев Силвестър Силвестров, Христо Бонин, Филипа Балдева,Александра Гюзелева и много други настоящи звезди, които блестят благодарение на нейната "шлифовка".

Поклон пред паметта й!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Балетният шедьовър "Баядерка" с премиера в Опера Пловдив

Режисьорският дебют на примабалерината Веса Тонова пренася зрителите в индийската романтична история на 30 януари и 2 февруари

"Принцесата на цирка" - най-очакваната премиера на Музикалния театър

Зрителите ще видят истински цирков спектакъл в класическата оперета на Калман

"Въведение в тяхната картина" от Маргарит Минков с премиера в Шуменския театър

Спектакълът е под режисурата на Стайко Мурджев, с участието на Стоян Радев, Янислава Линкова, Александра Михайлова, Ивайло Захариев, Цветан Пейчев и Светльо Иванов

Танцовият пърформанс FRACTUS - вълнуващото взаимодействие на телата

На 22 и 23 януари 2021 г. от 19:30 ч. - на Сцена "Дерида"

Кой разплака ангелите в Народния театър

За свободата и несвободата на човека - Христо Мутафчиев с премиера на моноспектакъл по текст на Стефан Цанев, режисьор е Стоян Радев

"Чайка, Чайки... Чайката"! или защо бунтарство срещу бунтарството също е бунт

"Театрална совалка 2021" НБУ представя спектакъла по пиесата на А. П. Чехов в Национален студентски дом на 25 януари 2021 г.