Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си легендата на НАТФИЗ проф. Снежина Танковска

IN MEMORIAM

Отиде си легендата на НАТФИЗ проф. Снежина Танковска

Уважаваната преподавателка по актьорско майсторство е спомогнала да заблестят звездите на Деян Донков, Йоана Буковска, Теодора Духовникова и много други

Снежина Танковска (Източник: НАТФИЗ)

Поредната черна вест за българската култура долетя в неделя сутрин от социалните мрежи, където студенти и колеги на проф. Снежина Танковска от НАТФИЗ съкрушени споделиха, че легендарната преподавателка и режисьорка си е отишла от този свят на 70 години.

Виртуално "Сбогом!" с проф. Снежина Танковска си взе Теодора Духовникова: "Професор Снежина Танковска. Тези неща са трудни да се напишат и да се повярват... Сбогом, Учителю. И Благодаря!", написа актрисата във Фейсбук. "Голяма загуба! Умна, деликатна, прецизна жена, педагог, събеседник! Имаше класа и стил в поведението си, които малко хора имат", допълни Йордан Славейков Тодоров, който спедели, че я е срещнал наскоро и изглеждала в отлична форма.

"Лек път, Снежина Танковска! Ще ни липсваш много!", написаха във Фейсбук и от Съюза на артистите в България.

Професор Снежина Танковска е легендарно име за театралното изкуство и НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Професионалната й кариера започва в началото но 70-те години като режисьор в ДТ Сливен. През 1977 става преподавател по Актьорско майсторство в НАТФИЗ, след това и директор на Учебния театър на театралното училище.

От януари 1992 е доцент по актьорство и режисура за драматичен театър, НАТФИЗ, в периода 1993-2000 е заместник-ректор по научната и международната дейност на НАТФИЗ, от 2001до 2009 е Декан на Факултет "Сценични изкуства", 2010 -2013 - ръководител Катедра "Актьорство и режисура за драматичен театър", а в от 2013 до 2018 е Декан на Факултет "Сценични изкуства" в НАТФИЗ.

През 1999 Танковска става професор по актьорство и режисура за драматичен театър. Тя е и гост професор в Централната академия за драма в Пекин, както и 1996 - 2002 и 2008 - 2010 - член на Борда и на Изпълнителния комитет на EЛИА, GATS, WTEA.

Поставила е десетки пиеси, има множество български и международни изяви и награди за театрално изкуство. Сред най-известните й постановки са "На живо", "Секс, наркотици и рокендрол", "Предградие" и "С глава в стената" от Ерик Богосян, "Патешки вариации" и "Лесове" от Дейвид Мамет, "Синята стая" от Дейвид Харис, "Уста пълна с птици" от Чърчил/Лан.

Сред учениците на проф. Снежина Танковска са Деян Донков, Йоана Буковска, Мариан Вълев Силвестър Силвестров, Христо Бонин, Филипа Балдева,Александра Гюзелева и много други настоящи звезди, които блестят благодарение на нейната "шлифовка".

Поклон пред паметта й!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Телепорт - паралелен пърформанс в два свята

Датите за двете последователни премиерни дни са този петък на 14 май в 19:30 и в събота на 15 май в 19:30.

Марина Абрамович бе удостоена с испанската награда "Принцесата на Астурия"

Журито на фондацията, връчваща наградата "Принцесата на Астурия", отличи творчеството на 74-годишната сръбска артистка, което разкрива "сензорни и духовни компоненти, неизвестни досега"

Започва Фестивалът за нова драматургия

Между 12 и 16 май културният живот в София става още по-наситен с пърформанс-четения, театрални инсталации, семинари, дискусии и др., организирани от Гьоте-институт България

Бродуейските театри ще бъдат отворени на 14 септември

"Бродуей е съставна част от идентичността и икономиката на Ню Йорк и ние сме във възторг от факта, че завесите отново ще могат да бъдат вдигнати!", написа губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо на страницата си в Туитър

Задава се първото издание на фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт

Тази пролет Гьоте-институт България събира любителите на сценичните изкуства, за да ги срещне с нова драматургия от България и Германия

"София МОНО" се завръща с три премиерни заглавия от 1 до 22 юни в Парка на Военна Академия

Премиерният моноспектакъл на Камен Донев -"Лекция 3 Възгледите на един учител за силата на словото" и биографичният на Александра Сърчаджиева - "На живо" са част от страхотните заглавия в единадесетото му издание