Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гинка Станчева - "Призвание Актриса"

ПРЕМИЕРА

Гинка Станчева - "Призвание Актриса"

Филмът е портрет на любимата актриса, но и на едно цяло поколение гениални актьори

Актрисата на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" (Снимка: BulFoto)

С премиерата на документалния филм за живота и творчеството на голямата българска актриса Гинка Станчева "Призвание Актриса" - на 1 март се открива седмицата с предварителни прожекции от програмата на 21-вия София Филм Фест и на раздела "Български документални премиери".

През 2017 година Гинка Станчева, изиграла в миналото ролите на Жулиета в "Ромео и Жулиета" на сцена и на фаталната жена в "Любимец 13" и "Специалист по всичко", където си партнира с Апостол Карамитев, чества двоен юбилей: навършват се достойните 85 завъртания на Земята около слънцето и 60 от премиерата на филма с нейно участие "Земя" в конкурсната програма на фестивала в Кан - тя е и първата българска звезда, появила се на Кроазет.

Във филма на Владимир Янчев "Любимец 13" (1958)

"Решихме, че с нищо няма да вземем акъла на французите и на фестивалните звезди - нито с бижута, нито с диаманти, нито с рубини. Ами най-добре е да отида с красива нашенска носия - с такава, с каквато се снимах във филма", спомня си Гинка в статия за вестник "24 часа". И когато след прожекцията на "Земя" тя се появява на червения килим с тези дрехи, целият салон става на крака и започва да ръкопляска.

Сценарист на филма е кинокритикът, дългогодишен журналист и приятел на Гинка Станчева - Олга Маркова, която тази година също чества личен юбилей.

За филма тя обръща внимание, че е създаден без дикторски текст. Всичко е автентичен глас и думи на Гинка и творци от нейното поколение.

"Когато искаш да внушиш своя мисъл, дори на актриса от ранга на Гинка, не всичко звучи вярно. От много епизоди се отказахме, именно за да няма никъде накъсване на разказа на лирическия герой.

Нашият филм се откроява с правотата, която струи от него - това е съкровената и лична изповед на героинята, според мен, най-достоверният начин за правене на документално кино. А това се върши трудно и рядко", разказва тя.

Създаден от режисьора Валентина Фиданова-Коларова, с идеята да остане в съкровищницата на българската култура за бъдещите поколения - филмът "Призвание Актриса" е и портрет на едно цяло поколение гениални актьори, по-голямата част от класа на проф. Стефан Сърчаджиев - Никола Анастасов, Емилия Радева, Стефан Мавродиев, Хиндо Касимов, Искра Радева, Слава Рачева и други.

С уважение и почит към техния труд, сила и енергия, екипът на Международния филмов фестивал София Филм Фест ще поднесе Специалната награда на фестивала на Гинка Станчева и почетен диплом на Олга Маркова за техния принос в изкуството на киното.

В "Любимец 13" (1958)

Гинка Станчева е родена е на 15 юни 1932 г. в София. Съкровената й детска мечта е да стане балерина. Когато обаче баща й е убит по време на Втората световна война и майка й остава сама с двете си деца, актрисата трябва избере по-сериозна професия. След много настояване танцът на живота я отвежда във ВИТИЗ, където Гинка Станчева учи в един клас с Татяна Лолова, Григор Вачков, Ицхак Финци, Досьо Досев, Хиндо Касимов. Там среща и нейният Ромео - актьорът Пейчо Пейчев. По-късно двамата влизат в ролите на Ромео и Жулиета на сцената на Благоевградския театър. И макар и не на палци, Гинка Станчева е изиграла всички принцеси и кралици в театъра.

"Днес играя най-хубавата роля - на баба, - усмихва с тя. - Най-важното е да има обич, доброта и разбирателство. Но над всичко стои здравето. Всеки ден си пожелавам да съм здрава, и близките ми също, и всички хора да бъдат здрави до последния час, защото няма по-голямо богатство от това."

Премиерата в София на "Призвание Актриса" и откриването на седмицата с прожекции на 21-вия София Филм Фест е на 1 март в Дома на киното от 18.30.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Радиограмофон" или кой би заложил на карта живота си за едно радио?

Невероятна история от социализма в България, която в днешни дни е леко сюрреалистична, можете да гледате онлайн в платформата gledam.bg

Филмът за Боян Петров "Отново съм тук" с голяма награда от Фестивала в Трендо, Италия

Лентата проследява опита на алпиниста да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата му. Именно там Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция, не е открит

Големи промени в асоциацията на Златните глобуси

Инициаторите на наградите одобриха множество реформи, които ще доведат до повече етническо многообразие и прозрачност

На 9 май ще гледаме манифестация за 9 септември в "Порталът"

Във втория епизод на сериала „влизат“ героите на Татяна Лолова и още много любими български актьори

Лесбо-монахинската драма "Бенедета" на Пол Верховен е включена в конкурсната програма в Кан

Филмът ще бъде показан премиерно в Кан на 9 юли, когато ще тръгне и по кината

Продуцентите на "Сноудън" ще адаптират "Демиан" на Херман Хесе във филм

"По време на пандемията много хора бяха принудени да преразгледат себе си и да погледнат по-навътре", добавя Копелов. "Това същото чувство е толкова актуално, както и преди 100 години" споделя един от продуцентите