Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Разпънат между Бог и музиката

ВЕЛИКИ КОМПОЗИТОРИ

Разпънат между Бог и музиката

130 години от смъртта на Шарл Гуно

Шарл Франсоа Гуно (1818 - 1893) , Снимка: Getty Images

На 18-и октомври т.г. се навършиха 130 години от смъртта на големия френски композитор Шарл Гуно. Авторът на знаменитата опера "Фауст" искал да стане свещеник, но както се казва - "неведоми са пътищата Божии". Въпреки своята религиозност, Гуно става композитор и написва шедьоври на оперното изкуство, а също така е виртуозен органист и музикален критик.

Шарл Франсоа Гуно (1818 - 1893) , Снимка: Getty Images

Шарл Франсоа Гуно е роден на 17-и юни 1818-а година в Париж, в семейството на хора на изкуството - баща му Франсоа Луи Гуно е художник, а майка му - Виктория Гуно, учителка по музика.

Още

 "Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

Малкият Шарл е възпитаван в среда на красота, нравственост и морал. Расте свито дете, което пее в църковния хор и изучава теория на музиката от съвсем ранна възраст. Смята, че трябва да посвети живота си на Бог като обикновен Негов служител, но едно представление променя всичко - гледа операта "Дон Жуан" от Моцарт. Толкова е впечатлен от постановката, че решава да се посвети на оперното изкуство.

Известното сопрано Аделина Пати (1843 – 1919), която става британска гражданка през 1898 г., изпълнява ролята на Маргарита във „Фауст“ на Гуно / Снимка: Getty Images

През 1838-а година Гуно започва да следва в Парижката консерватория. Същевременно твори симфонична музика. Учи се отлично и още през първата година получава Римска премия и стипендия.

Още

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

Премията му осигурява възможността за 2-годишно обучение в Италия, Австрия и Германия. Гуно остава три години в Рим. По-късно ще сподели, че в онзи период не бил очарован от италианската опера. Увлича се по старинната музика. Вероятно под влиянието на църковната музика, с която бил добре запознат от ранно детство.

Френският композитор Франсоа Шарл Гуно (1818 - 1893). Оригинална публикация: Vanity Fair - Emotional Music - Men of the Day No.192 - pub. 1879 г. / Снимка: Getty Images

Още

Мистериозна нощ с Бог променя гения Блез Паскал

Мистериозна нощ с Бог променя гения Блез Паскал

След като се връща в Париж, започва работа като църковен органист и създава предимно религиозна музика. Отново мислите му са завладяни от идеята да се посвети на Бог. Посещава курс по богословие и става послушник в манастир. Преживява драматичен период на вътрешна битка със самия себе си, търсейки отговор на въпроса, къде е неговото поприще - в Църквата, или в светския живот.

Шарл Франсоа Гуно (1818 - 1893), френски оперен композитор, известен с операта си "Фауст" (1859). Оригинално произведение на изкуството: Снимка от Elliott & Fry / Снимка: Getty Images

Още

Монсерат Кабайе - един от гласовете на Бог

Монсерат Кабайе - един от гласовете на Бог

В крайна сметка операта го завладява така, че сякаш Бог му дава отговора Си чрез нея. В края на 40-те години на 19-и век Гуно получава вдъхновение да пише опери. Първата му опера е "Сафо" и е представена пред публика през 1851-ва година. Втората - "Кървавата монахиня", е поставена три години по-късно.

Успехът не идва бързо и Гуно е отново разколебан - първите му опери не се увенчават с успех. Критиците ги намират за мелодраматични, което ги прави не особено атрактивни за публиката.

Шарл Гуно, оригинална публикация / Снимка: Getty Images

Още

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Композиторът изпада в период на творческо търсене. Назначен е за директор на Обединението на хоровите общности, но тази работа не го удовлетворява. Измъчван от въпроса, дали Бог не го наказва, защото "Му е обърнал гръб", се чувства психически нестабилен. През 1857-а година се налага да влезе в психиатрична клиника за лечение.

Около 1910 г.: английският актьор Чарлз Куотърмейн (1877 - 1958) в костюм на "Вещицата" от операта "Фауст" на Шарл Гуно / Снимка: Getty Images

Терапията се оказва успешна и още на другата година Гуно усеща прилив на творческа енергия. Написва операта "Лекар по неволя" (по Молиер), с която постига първия си голям успех в Париж.

Библиотеката в Conservatoire des Arts et Metiers в Париж, свързана с много композитори, вкл. и с Гуно / Снимка: Getty Images

Идва времето на шедьовъра му - "Фауст" (по Гьоте). Публиката става на крака на премиерата на операта, а критиката я определя като новаторска. През следващото десетилетие тази опера на Гуно ще влезе в репертоара на Гран Опера.

Още

"Фауст" - операта с кукли на Старозагорската опера за първи път в София

"Фауст" - операта с кукли на Старозагорската опера за първи път в София

Гуно навлиза в нов творчески период. Той вече е известен композитор. Това балансира душевния му мир. Създава още три опери, сред които е ненадминатата "Ромео и Жулиета" (по Шекспир). След премиреата й през 1867-а година, за две години тази опера има над 900 представления в различни оперни театри по света при забележителен успех. Гуно е признат за голям композитор на своето съвремие.

Шарл Франсоа Гуно / Снимка: Getty Images

Още

Нова версия на "Ромео и Жулиета" ще снимат във Верона

Нова версия на "Ромео и Жулиета" ще снимат във Верона

Но отново изпада в душевна криза. За период от цели десет години не създава нито един шедьовър, равен на споменатите по-горе. Тези неуспехи го комплексират и той обявява, че спира да работи. До края на живота си написва няколко оратории и живее уединено в парижкото предградие Сен Клу, където умира.

Историята на този невероятно талантлив човек изглежда тъжна и донякъде неудовлетворителна, но Гуно остава в историята на музиката като един от най-популярните и любими френски оперни композитори.

Очите на френския композитор Шарл Франсис Гуно (1818 - 1893), в които се вижда отражението на фотографа и камерата / Снимка: Getty Images

Още

"Светът на операта в картини" в Деня на Варна

"Светът на операта в картини" в Деня на Варна

Неговото творчество е новаторско за френската музикална култура от втората половина на 19-и век. Шарл Гуно става основоположник на ново направление във френския музикален театър - лиричната опера. Неговата сила е в правдивия психологизъм на героите. Вероятно това се дължи на личния му драматичен жизнен опит, придобит в периоди на възходи и падения.

Характерна черта на музиката на Гуно е богатството на мелодията. Много критици казват, че е гениален мелодик. Противно на мрачната представа, която създава у нас животът му, мелодиите му са непринудени и създават усещане за бодрост и настроение.

13 януари 1981 г.: Валери Мастерсън като Жулиета в операта „Ромео и Жулиета“ на Гуно / Снимка: Getty Images

Гуно е автор и на няколко оратории, меси, симфонии, пиеси за пиано и орган и др., а така също и на една мемоарна книга, в която дава извънредно интересни сведения за своите съвременници-музиканти. Чувството му за обективизъм затвърждава представата ни за него като за една дълбоко нравствена личност.

Въпросът, който го измъчва през целия му живот - дали е "на Бог", или "на музиката", всъщност получава своя отговор - Шарл Гуно е божествено талантлив композитор.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Операта във Франция се намира във финансова криза

Операта във Франция се намира във финансова криза

Още

"Фантомът на операта" удължава дългото си сбогуване на Бродуей

"Фантомът на операта" удължава дългото си сбогуване на Бродуей

Още

"Пристрастно. Операта на Варна" с Виолета Тончева

"Пристрастно. Операта на Варна" с Виолета Тончева

Още

"Моята съдба е операта" - БНТ представя академик Пламен Карталов

"Моята съдба е операта" - БНТ представя академик Пламен Карталов

 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Анри Кулев: Човек трябва да бяга от свободата, защото и тя писва

"Свободата трябва да бъде възпитавана, тя трябва да се преподава в семейството и училището", казва големият български режисьор, художник, аниматор, сценарист и продуцент

Продуцент уличи режисьора на "Тутси" в шпионаж

90 години от рождението на Сидни Полак

Герасим Георгиев-Геро: Без мечти няма смисъл

Актьорът днес празнува 50 годишен юбилей

Иван Радоев: Свободен е този човек, който може да каже пред себе си "От нищо не ме е страх"

Днес се навършват 30 години от кончината на големия български писател, поет и драматург