Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Обречен на номинации за "Оскар"

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА СВЕТОВНОТО КИНО

Обречен на номинации за "Оскар"

110 години от рождението на Ричард Брукс

20 март 1968 г.: Американският писател Труман Капоте (вляво) и режисьорът Ричард Брукс (вдясно), по време на творчески разговор. Година преди това Брукс режисира екранизация на книгата на Капоте „Хладнокръвно“ / Снимка: Getty Images

Дори да беше направил само филма "Котка върху горещ ламаринен покрив", той пак щеше да остане в историята на киното. Ричард Брукс - американски режисьор, сценарист и писател, е роден на 18-и май 1912-а година. Навършиха се 110 години от рождението на носителя на "Оскар" и знаменит майстор на филмовата драма, който напусна нашия свят през 1992-ра.

Ричард Брукс е роден във Филаделфия, в семейството на руски евреи. Завършва Университета "Темпъл" в родния си град, след което работи като журналист. По време Втората световна война служи в американската армия и написва първия си роман.

Още

Женомразецът Стриндберг - син на аристократ и прислужница

Женомразецът Стриндберг - син на аристократ и прислужница

След войната започва да пише сценарии и избира попрището си - киното. Творческият му апогей е между 50-те и 60-те години, когато пет негови филма са номинирани за "Оскар", а филмът "Елмър Гантри" получава наградата за най-добър адаптиран сценарий. Други негови известни филми, освен "Котка върху горещ ламаринен покрив" (1958), са "Последният път, когато видях Париж" (1954), "Професионалистите" (1966) и "Хладнокръвно" (1967).

20 март 1968 г.: Американският филмов режисьор Ричард Брукс (1912 – 1992) / Снимка: Getty Images

Още

Най-голямата перла, украсявала деколтетата на Кървавата Мери и на Елизабет Тейлър, е в незвестност от 2011-а насам

Най-голямата перла, украсявала деколтетата на Кървавата Мери и на Елизабет Тейлър, е в незвестност от 2011-а насам

Брукс е сценарист и режисьор на филма "Котка върху горещ ламаринен покрив". Сценарият е написан в сътрудничество с Джеймс По и е базиран върху едноименната творба на Тенеси Уилямс. За успеха на филма допринася звездното участие на актьорите Пол Нюман, Елизабет Тейлър и Бърл Айвс. Разпространител на филма е мощната компания "Metro-Goldwyn-Mayer".Премиерата на филма се състоява на 20-и септември 1958-а година.

С бюджет от 2 345 000 щ.д. лентата реализира приходи от 11 285 000 щ.д. и се подрежда на първите места в боксофис класацията за 1958-а година.

Още

Елизабет Тейлър, която караше диамантите да греят, мъжете да се развеждат, а светът да потъва в очите ѝ

Елизабет Тейлър, която караше диамантите да греят, мъжете да се развеждат, а светът да потъва в очите ѝ

 

"Котка върху горещ ламаринен покрив" е семейна драма, която се фокусира върху 65-годишнината на Харви - богат плантатор от Мисисипи. Тържеството, обаче, вместо празник, се превръща в тъжна житейска равносметка на всички членове на фамилията. Брик Полайт (в ролята - Пол Нюман), е бивш многообещаващ спортист, превърнал се в безволев алкохолизиран млад мъж. Брик дори не забелязва своята красива и амбициозна съпруга Маги (в ролята - Елизабет Тейлър). Тя е "котката", чийто живот се подчинява на максимата "постоянно нащрек" - като върху пареща нагорещена ламарина.

Артистите Бърл Айвс и Меделин Шерууд изпълняват във филма същите роли, които имат в оригиналната пиеса, играна на бродуейска сцена през 1955-а година.

Елизабет Тейлър във филма на Брукс "Котка върху горещ ламаринен покрив", 1958 г.

Още

Джулия Робъртс: Пол Нюман беше моят герой

Джулия Робъртс: Пол Нюман беше моят герой

"Котка върху горещ ламаринен покрив" се превръща в толкова голям хит на времето си, че е сред основните заглавия на 31-вата церемония по връчване на наградите "Оскар", където филмът е номиниран за отличието в цели 6 категории, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добри главни мъжка и женска роли, за Пол Нюман и Елизабет Тейлър.

Елизабет Тейлър и Пол Нюман, в кадър от филма "Котка върху горещ ламаринен покрив", 1958 г.

Още

За славата, браковете, остаряването - мемоарите на Пол Нюман излизат догодина

За славата, браковете, остаряването - мемоарите на Пол Нюман излизат догодина

Как стига до този триумфален успех самият Ричард Брукс? Животът му никак не е бил лесен, и е истински урок по кураж за мнозина. Към това трябва да вметнем, че освен "Оскар" е носител и на две награди "Златна малина", т.е. критиката не винаги се е отнасяла благосклонно към него. След като завършва университета, Брукс първоначално работи като спортен журналист. След това става радио коментатор за NBC.

Embed from Getty Images

Още

Морган Фрийман: Щях да карам такси, ако не беше Пол Нюман

Морган Фрийман: Щях да карам такси, ако не беше Пол Нюман

В началото на 40-те се премества в Холивуд, където го наемат в различни продукции като момче за всичко. Втората световна война прекъсва тази му дейност, но той е твърдо намерен да се върне към филмото поприще. Първата му литературна творба е романът "Тухлената лисица" (1945). В него се разказва за трудния живот на преследван хомосексуалист, но това е само видимата страна на сюжета, зад който прозира съвсем различен фокус на зрение - антисемитизмът.

Брукс е дълбок изследовател не само на човешката душа, но и на политическите процеси в света. Неговите сценарии за филмите "Жул Дасин ноар Брут Форс" (1947) и "Ключовото Ларго" на Джон Хъстън (1948), са високо оценени от критиката.

Още

Филмова школа ще носи името на Сидни Поатие

Филмова школа ще носи името на Сидни Поатие

През 1950-а година Брукс най-сетне получава шанс да режисира свой собствен сценарий, благодарение на Кари Грант, който му ходатайства пред MGM. Брукс прави няколко филма, но без особен успех. През 1955-а се появява първият му голям успех - с филма "Blackboard Jungle", базиран върху популярния роман на Евън Хънтър. Филмът разказва за едно училище в Ню Йорк, в което няколко хулигани тероризират всички.

Ще се изненадате, че в ролята на единия от хулиганите играе Сидни Поатие. Същият, който години по-късно ще изиграе ролята на добрия учител в подобно училище, във филма "На учителя с любов".

Във филма на Брукс ролята на новия учител играе Глен Форд. Филмовата драма има силно въздействие в американското общество, а Брукс получава признание като сценарист, с номинация за "Оскар".

Още

Почина легендарният Пол Нюман

Почина легендарният Пол Нюман

След този си успех, през 1956-а година Ричард Брукс режисира два уестърна - "Последният лов" и "Афера за настаняване". Този жанр не е силата му, но пък в него виждаме един различен Брукс - майстор на романтичната комедия.

Само година по-късно режисьорът се пробва с филмов разказ за едно въстание в Кения, като отново е написал сценария.

Embed from Getty Images

И така, след доста опити и жанрови лутания, настъпва времето на "Котка върху горещ ламаринен покрив" (1958). По същото време Брукс пише и режисира "Elmer Gantry" (1960), в който главен герой е евангелист. Някои критици наричат сценария на Брукс "циничен шедьовър", но драмата му спечелва "Оскар" за сценарий. Статуетки грабват и актьорите Бърт Ланкастър и Шърли Джоунс, за ролите си във филма.

Embed from Getty Images

Още

Сидни Поатие отиде на вечеря с Бог

Сидни Поатие отиде на вечеря с Бог

След снимките на този филм, през същата 1960-а Брукс се жени за третата си съпруга - актрисата Джийн Симънс, с която живее в официален брак до 1977-а година. Предишните му два брака са с Джин Брукс (1941-1944) и Хариет Левин (1946-1957). Режисьорът има едно дете. Никога не обичал да коментира личния си живот пред пресата и изглеждал винаги така, сякаш животът му е изцяло и само работа.

Британската актриса Джийн Симънс (1929 - 2010) и нейният съпруг, сценарист и режисьор Ричард Брукс (1912 - 1992) се качват на полет до Банкок, на летището в Лондон, 16 март 1963 г. Брукс започва работа по филма си „Лорд Джим“, адаптиран от самия него по романа на Джоузеф Конрад / Снимка: Getty Images

През 1962-ра излиза "Сладката птица на младостта", друга адаптация на пиеса на Тенеси Уилямс, която се оказва не толкова завладяваща като "Котка върху горещ ламаринен покрив", но актьорът Ед Бегли грабва "Оскар" за ролята си в този филм.

Така че, като че ли почти всеки филм на Ричард Брукс по някакъв начин се оказва "обречен на "Оскар"-и" в различна категория.

Embed from Getty Images

Брукс има по-голям успех с "The Professionals" (1966), признат за един от най-добрите филми на своето десетилетие. И Брукс отново е номиниран за "Оскар" - както за режисура, така и за сценарий.

Ричард Брукс е забележителен пример за кино творец, въплътил синкретизма на това изкуство в пълна степен. Като журналист той следи политическите процеси, като гражданин винаги изразява позиция по случващото се, като писател притежава умението да го систематизира в драматургична форма, а като режисьор - да предаде всичко това на екрана по най-изразителния начин. В историята на киното рядко има толкова креативни личности, притежаващи неговите умения и перфекционизъм.

Еми МАРИЯНСКА

Още

"Божията ръка" на Сорентино: Портрет на кинорежисьора като млад

"Божията ръка" на Сорентино: Портрет на кинорежисьора като млад

Още

Почина американският писател и футуролог Джон Нейсбит

Почина американският писател и футуролог Джон Нейсбит

Още

Почина американският художник Чък Клоуз

Почина американският художник Чък Клоуз

Още

Почина американският актьор Гавин Маклауд

Почина американският актьор Гавин Маклауд

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Макиавели срещу "макиавелизма", 495 години след смъртта му

Невинен ли е авторът на фразата "Целта оправдава средствата"?

Салман Рушди на 75, напук на смъртната присъда и наградата за главата му

Авторът на "Сатанински строфи" и "Среднощни деца" е най-престижният носител на наградата "Букър"

Дисидентът Йосиф Бродски до Брежнев: Аз принадлежа на руската култура

Поетът влага пари от Нобеловата си премия в ресторанта "Руски самовар" в Ню Йорк

Фаталният чар на италианския плейбой Роберто Роселини

45 години от смъртта на знаменития режисьор на "Рим, открит град"