Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина американският актьор Гавин Маклауд

IN MEMORIAM

Почина американският актьор Гавин Маклауд

Става широко известен с участието си в тв сериала "Любовната лодка" и в "Шоуто на Мери Тайлър Мур"

Гавин Маклауд (Снимка: Getty Images)

Американският актьор Гавин Маклауд, станал широко известен с участието си в тв сериала "Любовната лодка" и в "Шоуто на Мери Тайлър Мур", почина на 90 години, съобщиха АП, Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.

Актьорът е починал рано сутринта в събота в дома си в Палм Дезърт, Калифорния.

Близо десетилетие той остава почти анонимен, независимо от участията си в телевизионни сериали и в няколко игрални филма във второстепенни роли. Славата го застига през 70-те години с ролята на Мъри в "Шоуто на Мери Тайлър Мур". След края на шоуто той е включен в екипа на сериала "Любовната лодка".

Гавин Маклауд (Снимка: Getty Images)

Роден е в Маунт Киско, Ню Йорк, като Алън Сий. Артистичният си псевдоним съставя, като взема за собствено името на герой от френски филм, а за фамилно - името на учителя си по актьорско майсторство от колеж Итака в Ню Йорк, който го насърчава да се отдаде на сценичните изкуства. Участва в няколко продукции на Бродуей и във филми като "Искам да живея" и "Операция Фуста" с Кари Грант и Тони Къртис, преди да се отдаде основно на телевизионна кариера.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"