Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маргьорит Юрсенар: От всички игри любовта е тази, която разстройва най-много душата

ЛИТЕРАТУРНИ КРАЛИЦИ

Маргьорит Юрсенар: От всички игри любовта е тази, която разстройва най-много душата

35 години от смъртта на първата жена в историята, станала член на Френската академия

Маргьорит Юрсенар напуска Елисейския дворец след среща с френския президент Валери Жискар д'Естен, 22 декември, 1980 г. (Снимка: Getty Images)

Маргьорит Юрсенар притежава пламенно въображение и ясните сини очи, завещани й от нейните фламандски аристократични предци.

Френската писателка Маргьорит Юрсенар, носителка на наградата Prix Femina, държейки се за ръка с мадам Симон, член на журито, 1968 г. (Снимка: Getty Images)

Маргьорит е богатата, многоцветна жена с изтънчен финес - както в живота, редакциите, така и в писането на нейните велики романи - "Алексий или трактат за напразната борба", "Източни новели", "Пощадата". На български са преведени също нейните "Записки от градината. Есета", "Благочестиви спомени", "Мемоарите на Адриан" и др.

Книгите й напомнят сложни гоблени, а нейното възвишено и мистично отношение към природата и красотата й я очертава почти като художничка на литературата.

От години тя е смятана за една от най-изтъкнатите и оригинални писателки на Франция.

Френската писателка Маргьорит Юрсенар с писателя Мишел Дрио (в средата) и херцог дьо Гастри, директор на Академичния институт на Франция, на стълбите на Елисейския дворец, докато се срещат с президента, Париж, 22 декември 1980 г. (Снимка: Getty Images)

През 1981 г. е първата жена избрана да стане част от Френската академия за изучаване на езика и литературата, което огромно постижение не само за нея, но за всички жени, които пишат.

Маргьорит Юрсенар е родена през 1903 г. в аристократично френско-белгийско семейство. (Yourcenar всъщност е анаграма на истинското й име, de Crayencour.) Майка й умира от родилна треска малко след раждането й и тя е отгледана от баща си, голям почитател на четенето и пътешественик.

Той я учи на латински и гръцки, също чете френската класика с нея. Тъй като с него са живели в различни европейски държави, тя научила бързо английски и италиански.

Френската писателка Маргьорит Юрсенар (1903 - 1987) се среща с френския президент Валери Жискар д'Естен в Елисейския дворец в Париж, 22 декември 1980 г. (Снимка: Getty Images)

"Благоразумието, както и самият живот, се състои от непрестанно движение напред, в постоянна необходимост да започнеш отначало, в търпение" - Маргьорит Юрсенар

Още

"Електра и свалянето на маските" на Маргьорит Юрсенар на теория и практика

"Електра и свалянето на маските" на Маргьорит Юрсенар на теория и практика

Въпреки, че предимно тя самата е искала да чете в големи количества, да посещава най-големите музеи по света още от ранна детска възраст, както и класически театри, Маргьорит използва услугите и на професионален учител за своето образование.

През 1914 г. отива в Англия, за да учи английски за една година като там посещава известни исторически места и музеи.

След завръщането си в Париж баща й започва да я учи на старогръцки. Тя продължава да учи чрез заниманията на частни учители.

20 април, 1972 г. - Маргьорит Юрсенар току-що е спечелила Голямата литературна награда от Фондация "Принц Пиер (Снимка: Getty Images)

Още

Маргьорит Юрсенар е първата жена член на Френската академия

Маргьорит Юрсенар е първата жена член на Френската академия

Тя публикува два тома с поезия още в тийнейджърските си години.

Това са Le Jardin des Chimères (1921) и Les Dieux ne sont pas morts (1922). Сложно написаните стихотворения следват гръцките митове, търсейки връзка със съвременния свят.

Двете й новели, "Алексий или трактат за безплодната борба" и "Пощадата" се появяват съответно през 1929 и 1939 г. (през което време тя живее предимно в Гърция). Те печелят одобрението на критиката.

"В дълбочината на безнадеждното усилие се крие успокоение." - Маргьорит Юрсенар

 

Embed from Getty Images

Още

Когато Маргьорит Дюрас среща Шарлот Генсбур

Когато Маргьорит Дюрас среща Шарлот Генсбур

През 1938 г. се среща Грейс Фрик в Париж, която по-късно се превръща в нейна преводачка на основните й книги на английски език.

Когато през 1939 г. войната се задава и Юрсенар не може да се върне в Гърция, Грейс Фрик й предлага дома си в САЩ, тъй като нямала средства за живот в Париж. В този момент между тях има и повече от приятелска връзка. Те имат романтична връзка и остават заедно до смъртта си.

За да се издържа, тя започва преподавателска работа в колежа Сара Лорънс. Също тогава започва да пише своя голям шедьовър, "Мемоарите на Адриан", който е публикуван през 1954 г.

Embed from Getty Images

През 1950 г. Юрсенар и Фрик купуват къща край бреговете на Мейн, където живеят между дългите пътувания в чужбина.

Грейс Фрик умира през 1979 г. след дълго боледуване, но Маргьорит Юрсенар все още живее там, въпреки че продължава да пътува много.

Едно посещение в Лондон през 1937 г. запознава Юрсенар с Вирджиния Улф. Юрсенар превежда на френски романа на Улф "Вълните".

"Страданието ни превръща в егоисти, понеже ни поглъща изцяло и само по-късно, когато ние се отдадем на спомени, то ни учи на състрадание." - Маргьорит Юрсенар

 

Embed from Getty Images

Още

Маргьорит Дюрас - между любовта, алкохола и писането

Маргьорит Дюрас - между любовта, алкохола и писането

Тя също така е превела на френски "Какво знаеше Мейзи" от Хенри Джеймс. През 1951 г. Юрсенар публикува във Франция най-известната си творба "Мемоарите на Адриан", измислен автобиографичен разказ за римски император. Тя пише романа над 10 години. Тази нейна творба има гръмотевичен успех и почти веднага се превръща в модерна класика.

Мемоарите на Адриан", преведено на шестнадесет езика, е най-известното, й произведение. Въображаемите мемоари, които император Адриан пише малко преди смъртта си, са опит да се извлекат поуките от една цивилизация в своя апогей. Маргьорит Юрсенар пресъздава интелектуалния пейзаж и вътрешния живот на тази отдавна отминала епоха.

Embed from Getty Images

Без да накърнява историческата достоверност, писателката се домогва до друг, по-висш тип достоверност — непреходната истина за хората, осмислена чрез съдбата на един "почти мъдър човек", предвестник на новите времена и един от последните свободомислещи умове на древността.

Тя прекарва годините от активния си живот в т.нар. от нея самата "разпуснатост" — тоест, малко пиене, много секс, понякога с мъже, но предимно с жени.

През останалото време тя пише. На стари години споделя, че всичко, което някога е създала, вече е било фиксирано в ума й, когато е била на двадесет години.

"Не съм сигурна, че откриването на любовта е по-впечатляващо от откриването на поезията." - Маргьорит Юрсенар

Embed from Getty Images

Още

Премиера на първата в света сценична версия на "Moderato Cantabile" от Маргьорит Дюрас

Премиера на първата в света сценична версия на "Moderato Cantabile" от Маргьорит Дюрас

Пишейки предимно на френски, Юрсенар е била изключително плодовита писателка, допринесла на литературата множество романи, статии, есета, поеми, пиеси, мемоари за съвременна литература.

След сърдечен удар Юрсенар умира на 17 декември 1987 г. в болницата Маунт Дезърт, Мейн. Погребана е в Сомесвил, Мейн.

Интелектуалната сила и любопитството на Маргьорит Юрсенар са невероятни дори и малко преди смъртта й, след тежка сърдечна операция. Тя нито за миг не спира да превежда.

Ето и още цитати от голямата писателка: 

"Историята се интересува само от привилегированите."

"Всичко, което човек прави за себе си без да се стреми към печалба, се оказва ценно."

"Маската, в един момент, се оказва истинското лице."

"От всички игри любовта е тази, която разстройва най-много душата."

"Някои книги не бива да четеш преди да си прехвърлил 40."

"Ако обичаш живота ще обичаш и миналото, защото то е и сегашно, защото е оцеляло в спомените."

"Родното място е там, където поглеждаш за първи път на себе си като интелигентен човек."

"Всяко ясно обяснение винаги ме е убеждавало, всяка учтивост ме е покорявала, а всяко щастие почти винаги ме е правело мъдра. И само с половин ухо слушах добронамерените хора, които казват, че щастието изнервя, че свободата размеква и че човещината покварява онези, към които се прилага. Може и да е така: но при обичайното състояние на нещата в този свят това означава да откажеш да нахраниш прилично изгладнял човек от страх, че би могъл да страда от преяждане след години."

"Приятелството означава уважение и тотално приемане на друго същество."

"Нищо не ме трогва повече от куража."

Още

Нежната бунтарка Вирджиния Улф: Езикът е вино върху устните

Нежната бунтарка Вирджиния Улф: Езикът е вино върху устните

Още

Болшой театър представи балета "Орландо" по едноименния роман на Вирджиния Улф

Болшой театър представи балета "Орландо" по едноименния роман на Вирджиния Улф

Още

Класически катарзис с "Кой се бои от Вирджиния Улф" в Малък градски театър "Зад канала"

Класически катарзис с "Кой се бои от Вирджиния Улф" в Малък градски театър "Зад канала"

Още

"Усещам в пръстите на ръцете си тежестта на всяка дума", пише Вирджиния Улф за разказите си (откъс)

"Усещам в пръстите на ръцете си тежестта на всяка дума", пише Вирджиния Улф за разказите си (откъс)

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Жега"-машината Майкъл Ман на 80

Американският режисьор и продуцент е един от най-награждаваните в съвременното световно кино

"Бащата" на Форсайтови: Ако не мислите за бъдещето, няма да имате бъдеще

90 години от смъртта на Нобеловия лауреат Джон Голсуърти

Над 300 уникални лампи на Луис Тифани били унищожени за... гилзи

90 години от смъртта на знаменития представител на бижутерската империя

Кристоф Виланд - "другият Гьоте"

210 години от смъртта на един от най-значимите писатели на немското Просвещение

Бай Ганьо ще тържествува, докато някой го "дописва"

160 години от рождението на Алеко Константинов

Идиот ли е Швейк?

100 години от смъртта на Ярослав Хашек