Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кралят на психологическия трилър Джеръми Айрънс на 75

ГОЛЕМИТЕ АКТЬОРИ НА НАШЕТО ВРЕМЕ

Кралят на психологическия трилър Джеръми Айрънс на 75

Дори гласът му има кариера за милиони

Джеръми Айрънс по време на фотосесията „Red Sparrow“ в хотел The Corinthia на 20 февруари 2018 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Той изглежда мрачен, като излязъл от Небитието, и очаквате да видите на екрана криминоген, сексуален маниак, педофил, терорист, диктатор. В същото време е толкова елегантен и очарователен, че прилича и на дипломат, бизнесмен, или успешен търговец.

И всъщност, той е играл всички тези роли на екрана и е бил запомнящ се във всяка една от тях. Защото го може. Защото е Джеръми Айрънс.

Джеръми Айрънс по време на фотосесията „Red Sparrow“ в хотел The Corinthia на 20 февруари 2018 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Актьорът навърши 75 и е един от най-награждаваните актьори в света на киното. Но дори и това не е толкова важно, а че той винаги ни кара да изпитваме респект към личността му с нещо загадъчно и тайнствено, което ни привлича в него. Независимо дали играе романтик, или престъпник.

Вече повече от половин век екранът не се отказва от него, а публиката - от лицето и гласа му.

Джеръми Айрънс присъства на британската премиера на „House of Gucci“ в Odeon Luxe Leicester Square на 09 ноември 2021 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

В много интервюта си признава, че никога не е бил привлечен от ученето и човек се пита, откъде този човек е набрал познанията си за дълбоката психология на героите си, как така умее да "бръкне" в тази бездна от чувства и настроения, които ни карат да го гледаме като приковани и с едно само мигване на окото, или с ледено изражение, "да ни каже всичко".

 

Още

Майсторът на трилъра Херман Кох: Не вярвам, че моите герои са 100 процента зли

Майсторът на трилъра Херман Кох: Не вярвам, че моите герои са 100 процента зли

Като ученик, вместо да чете, "блъскал барабаните" и чистел изпражненията на конете в училищната ферма. Конете остават най-голямата му страст. Изглежда спънат с хората и съвсем логично, първоначално не го приемат да учи за актьор. Тръгва за Бристол да се пазари да играе в някой театър, но го посрещат с насмешка. Остава на улицата, с китара в ръка. Въпреки затворения си характер, успява да си спечели приятелства. Питат го, защо е там и какъв би искал да бъде, и той винаги казва, че мечтата му е да стане актьор. И ето че, както се казва, по библейското "Почукай, и ще ти се отвори", получава такова предложение.

Годината е 1970-а. Лондонският театър "Раундхаус" отваря вратите си за него с "връзки", но пък заслугата, че публиката започва да му става на крака, си е напълно негова.

Още

Джеръми Айрънс ще председателства журито на Берлинале

Джеръми Айрънс ще председателства журито на Берлинале

Животът някакси потръгва в правилната посока, когато се появява Джули Халъм. Следват прибързан брак и бърз развод. Младокът още няма опит в любовта, но затова пък професионалната му кариера се развива шеметно. От ВВС го канят да участва в детски сериал, който се оказва толкова успешен, че около името му започва да шуми. Следва покана за филм за писателката Жорж Санд. Скоро след това поканите започват да се надпреварват.

Франсис Лоурънс, Матиас Шонартс, Дженифър Лорънс, Джоел Еджъртън и Джеръми Айрънс по време на фотосесията „Red Sparrow“ в хотел The Corinthia на 20 февруари 2018 г. в Лондон, Англия /Снимка: Getty Images

През 1971-ва Джеръми среща Шиниъд Кюсак. Тя вече веднъж си е изпатила от мъж - оставила е първородното си дете за осиновяване. И затова не се хваща лесно на мъжко ухажване. А Джеръми непохватно я ласкае, като на няколко пъти бърка името й. Накрая тя се вбесила от това и му ударила плесница. Тази дързост буквално го "цапардосала право в сърцето" - влюбил се в нея.

От покана за чай се стига до продължителна връзка, брак и две момчета - Самюел и Максимилиан.

евин Улрих и Джеръми Айрънс присъстват на британската премиера на „House of Gucci“ в Odeon Luxe Leicester Square на 09 ноември 2021 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Джеръми обича Шиниъд, но както може да се предположи, постоянно й изневерява. И въпреки това, бракът им остава здрав. Той не крие, че обича да "опипва" жените, и в същото време припомня, че те пък могат да го "разкарат" - така, както някога се опитала да направи неговата Шини.

От подобни изявления, човек може да си направи изводите, дали Джеръми е извратен, или пък обратното - просто обича да си "играе" с морала на другите.

Мелита Тоскан дю Плантие и Джеръми Айрънс присъстват на парти преди BAFTA, организирано от Чарлз Финч и Шанел в Annabel's на 11 февруари 2017 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Слухове, че е педофил и сериен убиец, преследвали автора на "Алиса в страната на чудесата"

Слухове, че е педофил и сериен убиец, преследвали автора на "Алиса в страната на чудесата"

Това си има причина. В едно свое интервю актьорът признава, че са му посягали възрастни мъже в детството. Това го отвратило и му създало сексуални комплекси. Объркало цялостно душевността му. В крайна сметка, на зряла възраст почнал да смята, че когато сексът е доброволен, а не насилствен, няма табута за разлика в половете, или възрастта.

След тези изявления, тутакси актьорът бе нападнат от феминистки, които го нарекоха "откачен" и "педофил". Навлече си и гнева на много майки. Но каквото и да се говори за него, той е Джеръми Айрънс, когото всички признават за странен човек и голям актьор.

Джеръми Джон Айрънс пристига в Таормина по време на Taormina Filmfest 2013 на 17 юни 2013 г. в Таормина, Италия / Снимка: Getty Images

Още

Скандалната "Лолита" на Набоков навърши 59

Скандалната "Лолита" на Набоков навърши 59

Той е личност, извоювала правото си да не се съобразява с общоприетата полит коректност и държи на схващанията си, каквото и да му струва публичното им обсъждане. Може би това го прави толкова убедителен и на екрана. Помните ли, че изигра в екранизацията на Набоковата "Лолита" вманиачения по младата героиня професор Хумберт? И го направи блестящо. А не е искал да приеме ролята. Считал, че тя ще навреди на кариерата му... Случва се тъкмо обратното.

Още

Набоков предрекъл в стихове смъртта си, три години преди да умре

Набоков предрекъл в стихове смъртта си, три години преди да умре

Едно от най-странните му изказвания по повод на еднополовите бракове също предизвика бурен скандал. То засягаше темата за евентуална връзка между баща и син. Точната фраза беше: "Ами щом мъжете могат да се женят, защо тогава и един баща да не може да се омъжи за сина си?" Айрънс направи това изказване преди десетина години, а днес медиите отново го припомнят като нещо току-що казано.

Всъщност, много от журналистите смятат, че контекстът на фразата е по-скоро иронично осъдителен, а не казан в прав текст. Но може ли някой да каже със сигурност, какво е искал да ни каже Джеръми?! Той има особен маниер, с който хвърля в публичното пространство нещо, и ни оставя да разсъждаваме по него, без той самият да взима повече участие в това. Такъв е и във филмите си. Винаги ни оставя нещо недоизказано в героя си - Айрънс умее да прави "герои с продължение".

Джеръми Айрънс и Клара Амфо присъстват на британската премиера на „House of Gucci“ в Odeon Luxe Leicester Square на 09 ноември 2021 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

"Джеръми Айрънс изглежда като обещание, което може никога да не се сбъдне!", казва един британски критик, и това е много точно определение за актьора. Той буквално ви "хлъзва" по леда в дадена посока, и си тръгва, без да се интересува дали ще се "приземите" без травма.

Още

"Самоубиват" ли Чайковски комплексите от "срамната" му сексуалност?

"Самоубиват" ли Чайковски комплексите от "срамната" му сексуалност?

Казва, че държи на това, всеки човек да изпита любовта и близост с някого, "независимо дали с човек, или куче", стига това да го прави щастлив. Когато го питат за брака му, употребява израза "отворена връзка", и винаги бърза да уточни, че дори да е флиртувал през деня, вечер се прибира в къщи. На въпроса, дали смята брака си за успешен, отговаря иносказателно: "Невъзможно да бъдеш целия свят за някого", По този начин не става ясно, кой точно - той, жена му, или и двамата, вече не са интересни за другия, но са го приели.

Признава откровено всичките си пороци - обича да флиртува с жени, пуши по две кутии цигари на ден, облича се модно, колкото и да му струва. Хубавата му черта е, че никога не потвърждава предположенията на пресата, когато му подхвърлят имена на жени, с които е изневерявал на съпругата си.

Клюките го свързват с Глен Клоуз, с която играе в "Обрат на съдбата" (1990) и с французойката Патрисия Каас, но той само се усмихва и отговаря с усмивка и израза "Тя е хубава жена".

Водещият на наградата Джеръми Айрънс и победителката Шарлот Рамплинг с наградите за най-добър филм за "45 години" на наградите The South Bank Sky Arts в хотел Savoy на 5 юни 2016 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Джеръми Айрънс е от класическите майстори на аристократичната актьорска игра, и е такъв и в живота. Напълно заслужено е носител на наградите "Оскар", "Тони" и "Еми". И тук трябва да отбележим нещо много специфично за него - той не е само лицето Джеръми Айрънс, а и предпочитаният глас.

Още

"Цар Лъв" - най-касовият мюзикъл през последните 20 години идва в София

"Цар Лъв" - най-касовият мюзикъл през последните 20 години идва в София

Самият му глас има кариера за милиони. Айрънс озвучи злодея Скар в "Цар Лъв" през 90-те и още много кино и радио хитове. Специалисти дори са изследвали, на какво се дължи този успех на гласа му и излизат със заключението, че той е "перфектният мъжки глас" - гласът, който успешно внушава доверие. Ето защо е използван и за Лондонския пътеводител.

Още

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

 

Споменахме някои неща от биографията му, но знаете ли, че като дете актьорът е искал да стане цирков артист? - Е, може би и други деца, запленени от магията на цирка, са искали. Джеръми Айрънс е син на "скучен счетоводител". Училището, както вече стана дума, също било за него "голяма скука". И затова веднъж избягва от дома си и тръгва на стоп да обикаля Европа. Тайно в себе си се зарекъл, че ако не успее да сбъдне мечтата си да стане актьор до навършването на 30, ще се откаже.

Обаче става така, че в средата на 80-те години играе три главни роли в постановки на Кралската шекспирова компания. Съдбата явно го е "чула", защото след филмите "Завръщане в Брайдсхед" и "Жената на френския лейтенант" вече няма връщане назад. През 1990-а печели "Оскар" за главна мъжка роля в "Обрат на съдбата".

Още

Легендата Брус Уилис: С лишаването ми от коса, Бог е искал да ми напомни, че съм просто човек

Легендата Брус Уилис: С лишаването ми от коса, Бог е искал да ми напомни, че съм просто човек

През 90-те са на мода екшъните и всякакъв вид комерсиално кино. Джеръми Айрънс се вписва успешно и в тях. Играе злодея в "Умирай трудно 3" с Брус Уилис. А както е известно, да играеш "лошите" е много по-трудно и голямо предизвикателство. Актьорът отрича, обаче, че амплоато му е "да играе само лоши". Има си следната теория: "За мен са предизвикателство онези образи, за които се питаш "Този добър човек ли е, или е лош?", и точно тези герои ми допадат". Защо ли? - Ами, той самият е точно такъв. Не можеш за му уловиш "границата".

"Любопитен е и като актьор, и като личност извън екрана!", казва един американски продуцент, и това е много вярно. Както се казва, заслужава си големите хонорари, защото е изключително интригуващ във всичко, което играе.

Още

15 любопитни факта за Стивън Кинг на неговия 75-и рожден ден

15 любопитни факта за Стивън Кинг на неговия 75-и рожден ден

А знаете ли, че в световната история на киното, има само 22-ма човека, които са печелили и трите големи награди - "Оскар", "Тони" и "Еми"? - Е, Айрънс е един от тях. И на 75 той продължава да работи, защото на никой не му идва и на ум, че трябва да го "пенсионира". Той е един от най-големите актьори на нашето време. Защо ли? - Защото насища образите с дълбочина. Във филма "Кафка" прави толкова страхотен образ, че "хиляди томове литература не могат да обяснят внушението, което постига с образа", казва самият режисьор на филма.

Окачествяват Айрънс като актьор номер 1 за психологическите трилъри, където конкуренцията е сериозна. Всъщност, самият той носи нещо такова, както вече казахме, което предполага да е добър в този жанр.

"Ами, вижте го, той живее в замък! Като рицар на Мрака, или нещо подобно", възкликва една журналистка. И че живее в замък, е факт. Той купува замъка Килко от 15-и век в ирландското графство Корк през 1998-а година. Килко е един от последните устояли укрепления в Ирландия по време на Елизабетинската епоха. След 17-и век крепостта е изоставена. По-късно, цялата в руини, попада в ръцете на британския актьор и реновирането й коства много средства - около един милион паунда.

Но освен, че замъкът му "отива", Айрънс има и друг мотив за закупуването му - заедно с английския той има шотландски и ирландски произход, проследявайки корените си до Графство Корк.

Разбира се, замъкът не е единственото му жилище - притежава резиденции в Дъблин, Оксфорд и в Нотинг Хил в Лондон.

Освен на "Тройната корона" награди - "Оскар", "Тони" и "Еми", Джеръми Айрънс е носител и на още много други награди: почетна награда "Сезар" (2002), "Давид на Донатело" (1991), награда на Гилдията на киноактьорите (2007 г.), две награди "Златен глобус" (1991, 2007), и др. Номиниран е по веднъж за награда "Грами" (1985) и за награда "Сатурн" (1990), два пъти за наградите на "БАФТА" (1982) и три пъти за наградите "Сателит" (1997, 2005 и 2009).

Още

Кинофестивалът в Кан чества своето 75-о издание с Дейвид Кроненбърг, Джеймс Грей и Кирил Серебренников

Кинофестивалът в Кан чества своето 75-о издание с Дейвид Кроненбърг, Джеймс Грей и Кирил Серебренников

Невъзможно е да изброим всички филми, в които е играл - не само игралните, но и телевизионните продукции. От Милениума насам, той е главният герой във "Венецианският търговец". През 2005-а се появява във филмите "Казанова", където е антипод на Хийт Леджър, и в "Небесно царство" на Ридли Скот. Заедно с Джон Малкович играе в два филма: "Желязната маска" (1998) и "Ерагон" (2006), и прочее, и прочее. Следват снимките за "Гучи" на Ридли Скот за убийството на известния италиански моден стилист Маурицио Гучи, в който Айрънс е в ролята на бащата на жертвата.

Да не забравим и за театралните му роли. Джеръми Айрънс отсъства от театралната сцена 18 години, но през 2006-а се завръща в театралната адаптация на Кристофър Хемптън на романа на Шандор Мараи "Свещите изгарят докрай" в Театъра на Херцога на Йорк.

Записва и в радиото - рецитира поезията на Т. С. Елиът за BBC Radio. През 2020-а година е един от 40-те британски гласа, четящи от "Балада за Стария моряк" - поема от 18-и век на Самюъл Тейлър Колридж.

Още

Изложба в Ню Йорк отбелязва 75-ата годишнина от рождението на Дейвид Боуи

Изложба в Ню Йорк отбелязва 75-ата годишнина от рождението на Дейвид Боуи

Освен че рецитира, чудесният му глас и пее. Изпява подбор от песни на Last Night of the Proms в Роял Албърт Хол в Лондон, завършвайки с патриотичната песен "Лондонска гордост". През 2003-та година играе Фредрик Егерман в нюйоркската възстановка на мюзикъла "Малка нощна музика" по текст и музика на Стивън Зондхайм. Две години по-късно се появява като крал Артур в мюзикъла на Лернър и Лоуи - "Камелот" на Холивуд Боул. През 2006-а година изпълнява песента на Боб Дилън "Make You Feel My Love" в благотворителния албум Unexpected Dreams - Songs From the Stars.През 2009-а Айрънс участва в албума "Wintercoast" на британската прогресив група Тъчстоун, записвайки повествователното въведение към него.

"Обаятелен, талантлив и работоспособен, Джеръми Айрънс изглежда като човек, чиято възраст е срамно да коментираме!", шегува се един продуцент, и това е повече от комплимент.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Холивудските актьори може да се присъединят към стачкуващите сценаристи

Холивудските актьори може да се присъединят към стачкуващите сценаристи

Още

Кинофестивалът в Торонто обяви амбициозна програма въпреки стачката на актьорите

Кинофестивалът в Торонто обяви амбициозна програма въпреки стачката на актьорите

Още

Хелмут Бергер, любимият актьор на Висконти, почина на 78-годишна възраст

Хелмут Бергер, любимият актьор на Висконти, почина на 78-годишна възраст

Още

Хари Белафонте, певец, актьор и борец за граждански права, почина на 96 години

Хари Белафонте, певец, актьор и борец за граждански права, почина на 96 години

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Глинка изоставя голямата си любов бременна

Цели 70 години не поставят в оригинал операта му "Иван Сусанин"

Джон Миле се жени за съпругата на най-добрия си приятел

195 години от рождението на автора на шедьовъра, наричан "Удавницата"

"Наследник на Орфей" - двадесет години без Николай Гяуров

Знаменитият оперен бас събира огромни тълпи от почитатели навсякъде, където е пял

Андрей Тарковски направил известен талантливия си баща

Арсений Тарковски бил близък приятел с Марина Цветаева и Анна Ахматова

Арт съпрузите Гончарова и Ларионов - наследени от любовница

60 години от смъртта на един от пионерите на авангардното изкуство