Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Човекът, който сътвори приказните градини и паркове на Версай

ВЛАСТЕЛИНИ НА КРАСОТАТА

Човекът, който сътвори приказните градини и паркове на Версай

410 години от рождението на Андре Льо Нотр

Изглед от парка Версай / Снимка: iStock

André Le Nôtre е френски архитект и градинар, роден преди четири века в Париж и живял по времето на прочутия крал Луи XIV. Негово дело са парковете и градините в двореца Версай, Фонтенбло, Во льо Виконт и Шантий, както и парковете "Сейнт Джеймс" и "Гринуич" в Лондон.

Андре Льо Нотр развива стила на ренесансовите градини и поставя началото на френските класически градини. Приживе бил награден с кралските ордени на името на Св.Лазар и Св. Михаил.

Андре Льо Нотр (1613 - 1700), френски ландшафтен архитект и главен градинар на френския крал Луи XIV. Гравюра след картина (1678) от Карло Марата (италиански художник, 1625 - 1713), публикувана през 1882 г. / Снимка: iStock

Андре Льо Нотр е роден на 12-и март 1613-а година в Париж, в семейството на прочутия градинар Жан Льо Нотр и Франсоаз Ланглоа. Името му и до днес е пример за ландшафтен архитект. По семейна традиция Льо Нотр бил и главен градинар на Луи XIV.

Още

След четири века Молиер се завръща във Версай

След четири века Молиер се завръща във Версай

И баща му Жан, и дядо му били кралски градинари. Момчето от съвсем малко усвоило тънкостите на занаята, но имало желание да усъвършенства градинарството до визуално изкуство. Първата градина, проектирана от Льо Нотр бил паркът на замъка Ватини, в близост до Лил. Предполага се, че тогава е бил между 22 и 24-годишен. Всички били очаровани от дръзките му идеи.

След смъртта на баща си през 1637-а година, младият Андре става кралски градинар в Тюйлери.

През 1661-ва година, когато е построен замъкът Во льо Виконт, именно Андре Льо Нотр бил нает да оформи градината. След успеха на този проект крал Луи XIV го наема да преустрои градините на Версайския дворец.

Гравюра, изглед към Версай / Снимка: iStock

Някога на онова място, само на 20 километра от Париж, имало гора. Именно Андре Льо Нотр превръща горския терен в неописуемо красив парк.

Още

15 милиона евро спешна помощ за Версайския дворец

15 милиона евро спешна помощ за Версайския дворец

За първи път името Версай се споменава в документ през 1083-та като име на селище, в близост до Париж. После го купува един флорентинец, на име Албер де Гонди, близък приятел на френския крал Луи XIII - и двамата били запалени по лова. Когато вижда землището, кралят бил очарован от природата и близостта на мястото до Париж. Нарежда там да бъде изградена ловна хижа. Осем години по-късно семейство Гонди дарява феодалното владение на краля и тогава у него възникнала идеята на мястото да бъде изграден замък.

През 1643-та година на трона се качва синът на Луи XIII - Луи XIV Велики, известен още като Краля Слънце. Именно той превръща замъка в това, което виждаме днес, и премества целия си двор, състоящ се от повече от 20 хиляди души, в замъка.

Вила Андре, седалището на наследника на императора, във Версай / Снимка: iStock

Тържественото преместване е записано официално на датата 6-и май 1682-ра година. Луи XIV наема за изграждането на замъка френския архитект Луи льо Во който превръща сградата в истинска сензация, а с градините се заема Андр Льо Нотр.

Неговата задача била да създаде красота от цветни флорални фигури върху цели 101 хектара площ. В проекта си Льо Нотр включил над 1400 водни съоръжения и повече от 400 скулптури. Известно е, че Луи XIV обичал водата и плаването. Заради това през Версайските градини тече канал, точно копие на венецианския Канале гранде. Кралят често устройвал разходка с гондоли по канала, съпроводени с музика.

Изглед към двореца Версай / Снимка: iStock

За засаждането на множеството растения от различен вид върху огромната площ били поръчани над 4 милиона луковици. По нареждане на Льо Нотр били засадени и над 200 000 дървета.

Още

Ремонтират театъра  на Мария-Антоанета във Версай

Ремонтират театъра на Мария-Антоанета във Версай

Парковете около двореца били истинско вълшебство, което изисквало много и постоянни грижи. Особено растенията и водните съоражения. През годините унищожителни бури много пъти буквално съсипвали растителността, като една от най-разрушителната бе сравнително наскоро - през 1999-а година.

Другият проблем, още от времето на Краля Слънце, е водата. Само за напояването на цветята били необходими толкова количества вода, колкото за водоснабдяването на Париж.

Възстановителни работи по двореца Версай след бурята през 1999-а година / Снимка: iStock

Още

Реставрират фонтана с колесницата на Аполон във Версай

Реставрират фонтана с колесницата на Аполон във Версай

Във времето назад е имало много проекти за напоителни системи, но всички те се проваляли. Кралят до края на живота си бил постоянно зает с реновирането и разширяването на Версай и поддръжката на градините и парковете към него.

Във връзка с водния проблем съветниците на краля излезли пред нето с идеята да бъдат изместени речни корита така, че да минават през градините. бил направен такъв опит, но той също се оказал недостатъчно ефективен. За пестене на водата, в един момент било решено фонтаните да работят единствено, когато покрай тях преминава кралят. В останалото време от деня ги спирали.

Оказва се, че и до ден-днешен този въпрос не е решен, въпреки съвременните успехи на мелиорацията. И днес се събира дъждовна вода в контейнери и градините се напояват чрез канал, който минава през отделните им секции.

Площта на градините в двореца се равнява на сумарната от 1100 днешни футболни игрища. Това е истинско предизвикателство не толкова за съвременните напоителни системи, колкото за грижата по пестенето на водата.

Един от многото фонтани със скулптури в двореца Версай / Снимка: iStock

И сега идва ред да ви запознаем с един друг проект на великия ландшафтен архитект Андре Льо Нотър - с двореца Во-льо-Виконт във френския град Менси, край гр. Мелюн, построен по инициатива на скандално известния френски финансов министър по времето на Краля Слънце - Никола Фуке. Всъщност именно от този дворец възниква идеята за Версай и нещастната история на Никола Фуке.

За строежа на бароковата сграда Фуке поканил архитекта Луи Льо Во, а за градините - Андре Льо Нотр.

Общо три села трябвало да закупи Фуке, заради строежа, който освен градината включвал и обширен парк. На 17-и август 1661-ва година финансовият министър Никола Фуке организирал пищен фестивал с 6000 избрани гости в чест на крал Луи XIV, който пристигнал от Фонтенбло.

Изглед от двореца Версай / Снимка: iStock

Кралят едновременно се възхитил, но и раздразнил от публичния показ на богатството на Фуке. Три седмици след пищната церемония, на 5-и септември 1661-ва година кралят разпоредил арестуването на Фуке за присвояване на държавни средства.

Още

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Според някои в дъното на аферата стои високото его на краля, според други кралят имал лошо мнение за своя финансов министър доста по-отдавна и още преди гостуването си бил разпоредил да го разследват. Така или иначе, днес един от най-работещите рекламни слогани на дворцовия комплекс Во-льо-Виконт залага на легендата, че това е "замъкът, който предизвикал завистта на Краля Слънце".

Луи XIV разпорежда тримата творци на Во-ле-Виконт (Льо Во, Льо Брун и Льо Нотр) да преустроят и разширят малкия ловен дворец Версай.

А какво става с Во-ле-Виконт, гордостта на Фуке? - Замъкът бил продаден през 1704-та година от семейство Фуке на генерал Клод-Луи-Хектор, и преименуван на Во-Виларс.

Изглед от парка Версай / Снимка: iStock

Още

Как е построен "Версай"

Как е построен "Версай"

Дворецът Версай е свързан с "аферата Фуке", но има и друга мрачна слава - че за неговия блясък са дадени и много жертви. Работата на сроежа била изтощителна. От наетите близо 30 000 работници и войници, много загинали при нещастни инциденти. Първоначално управителите на строежа криели смъртните случаи от краля, но когато научил, за негова чест кралят заповядал да платят щедра компенсация на семействата на загиналите строители.

Когато трезорът започнал да се изпразва от разходи по строежа, кралят заповядал още нещо, което звучи социално справедливо - всеки дворянин с апартамент в двореца сам да заплати за строителството му. Довършителните работи във Версай продължили и след смъртта на Краля Слънце. По време на Френската революция великолепният дворец бил безжалостно разграбен. Наполеон искал да възроди величието му, но не успял.

Версай / Снимка: iStock

И днес посетителите на Версай се дивят не само на замъка, но и на приказната красота на градините и парковете с фонтаните в тях. Покрай легендите за Краля Слънце, нещастната съдба на Никола Фуке и други любопитни истории, всички посетители чуват името на Андре Льо Нотр, създателят на приказната красота около двореца.

Андре Льо Нотр умира на 87-а годишна възраст, на 15-и септември 1700-та година в Париж, а Версайският дворец вече четири века припомня неговото име.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Дешифрираха любовните писма на Мария-Антоанета

Дешифрираха любовните писма на Мария-Антоанета

Още

Какво крият любовните писма на Мария-Антоанета и граф Ферзен?

Какво крият любовните писма на Мария-Антоанета и граф Ферзен?

Още

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Още

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

 

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Семейно неразбирателство докарва до самоубийство сина на автора на "Сърце"

115 години от смъртта на италианския писател Едмондо де Амичис

Комунистът Серджо Д'Анджело и ЦРУ направили световноизвестен романа "Доктор Живаго"

Западната пропаганда пуснала на Световното изложение книгата на Пастернак безплатно на щанда на Ватикана