Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ремонтират театъра на Мария-Антоанета във Версай

СВЕТОВНИ ТЕАТРИ

Ремонтират театъра на Мария-Антоанета във Версай

Служителите с нетърпение очакват края на пандемията, за да покажат резултатите от реставрацията на публиката

Дворецът Версай (Снимка: Getty Images)

В пандемия или не, това помещение рядко посреща посетители. Въпреки това кралският театър, построен за кралица Мария-Антоанета във Версай, продължава да бъде в ремонт, съобщи АФП, цитирана от БТА.

"Това прилича на историята за Спящата красавица", казва Рафаел Масон, главен куратор на наследството на двореца Версай пред АФП за това съкровище, скрито в градините на Малкия Трианон.

Embed from Getty Images

Тук през лятото на 1785 г. кралицата, която обожава музиката и театъра, излиза за последен път на сцена в ролята на Розина от "Севилския бръснар" пред погледа на автора на пиесата Дьо Бомарше.

Построен от Ришар Мик, архитект на Мария-Антоанета, театърът, който единствен във Франция пази работещи сценичните машини от 18 век, е пощаден по време на Френската революция, защото е смятан за безполезен и почти не е бил използван през всичките 240 години от съществуването си.

"Този театър е чудо на консервацията. През втората половина на осемнадесети век е имало същинска театромания и всеки голям финансист или принц е правел театър в дома си, но всички те са изчезнали", казва Масон пред АФП.

По време на пандемията, при която посещенията във Версай са невъзможни, куратори и артисти се заемат да възстановяват сценичната завеса, която е силно повредена.

Embed from Getty Images

Новата завеса е кобалтово синя със златен бордюр и пищна украса и е поставена в средата на декември. Оригиналната завеса е продадена след революцията и настоящата е нейно копие.

Друг проект е да се довърши възстановяването на декорите на този театър-музей. Залата, която по времето на Мария-Антоанета трябвало да побира до 250 души, има три основни декора - рустик, гора и храм на Минерва, които са най-старите пълни сценични декори в света, от 1754 г.

"Това е уникално свидетелството за виртуозността на декораторите от 18-ти век", казва Масон.

Embed from Getty Images

Кураторите се опитват да възстановят и четвърти репертоарен декор - площад, както и техниката, която позволява на дърво да се появи на сцената от кухина на пода.

Театралната зала е реставрирана през 2001 г., но частично. На всеки две години в нея се провежда концерт. Масон казва, че театърът не може да функционира пълноценно, но служителите с нетърпение очакват края на пандемията, за да покажат резултатите от реставрацията и ремонтите на публиката.

Още

Как е построен "Версай"

Как е построен "Версай"

Още

Затвориха и Версайския дворец заради пандемията от коронавирус

Затвориха и Версайския дворец заради пандемията от коронавирус

Още

Лувърът отвори отново врати (ГАЛЕРИЯ)

Лувърът отвори отново врати (ГАЛЕРИЯ)

Още

Лувърът предлага на търг произведения на съвременни художници и уникални преживявания

Лувърът предлага на търг произведения на съвременни художници и уникални преживявания

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Хамам на 800 години беше изненадващо открит в бар в Севиля

При ремонтни дейности собствениците на локала се натъкнали на перфектно запазена турска баня от 12-ти век със стени, покрити с красиви картини

Част от личната колекция на Кристо беше продадена на търг за 8 млн. евро

Най-голям интерес предизвикаха рисунките за "Чадърите" - проект за Япония и САЩ от 1991 г.

Най-старата пивоварна в света беше открита в Египет

Фабриката за пиво най-вероятно е от епохата на цар Нармер, властвал преди повече от 5000 години и считан за основателя на Първата фараонска династия

Колекция от Музея на шпионажа на КГБ в Ню Йорк бе разпродадена на търг

Най-скъпият предмет е дамска чанта с вградена скрита камера, продадена а за 32 000 долара

Стоунхендж е изграден първо в Уелс

Предполага се, че монолитете първоначално са използвани за още по-стар монумент там

Карнавалът в Баранкиля тази година ще бъде виртуален

Карнавалът е най-важният фолклорен празник в Колумбия и е един от най-големите карнавали в света, включен в списъка на нематериалното световно културно наследство на ЮНЕСКО