Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ремонтират театъра на Мария-Антоанета във Версай

СВЕТОВНИ ТЕАТРИ

Ремонтират театъра на Мария-Антоанета във Версай

Служителите с нетърпение очакват края на пандемията, за да покажат резултатите от реставрацията на публиката

Дворецът Версай (Снимка: Getty Images)

В пандемия или не, това помещение рядко посреща посетители. Въпреки това кралският театър, построен за кралица Мария-Антоанета във Версай, продължава да бъде в ремонт, съобщи АФП, цитирана от БТА.

"Това прилича на историята за Спящата красавица", казва Рафаел Масон, главен куратор на наследството на двореца Версай пред АФП за това съкровище, скрито в градините на Малкия Трианон.

Embed from Getty Images

Тук през лятото на 1785 г. кралицата, която обожава музиката и театъра, излиза за последен път на сцена в ролята на Розина от "Севилския бръснар" пред погледа на автора на пиесата Дьо Бомарше.

Построен от Ришар Мик, архитект на Мария-Антоанета, театърът, който единствен във Франция пази работещи сценичните машини от 18 век, е пощаден по време на Френската революция, защото е смятан за безполезен и почти не е бил използван през всичките 240 години от съществуването си.

"Този театър е чудо на консервацията. През втората половина на осемнадесети век е имало същинска театромания и всеки голям финансист или принц е правел театър в дома си, но всички те са изчезнали", казва Масон пред АФП.

По време на пандемията, при която посещенията във Версай са невъзможни, куратори и артисти се заемат да възстановяват сценичната завеса, която е силно повредена.

Embed from Getty Images

Новата завеса е кобалтово синя със златен бордюр и пищна украса и е поставена в средата на декември. Оригиналната завеса е продадена след революцията и настоящата е нейно копие.

Друг проект е да се довърши възстановяването на декорите на този театър-музей. Залата, която по времето на Мария-Антоанета трябвало да побира до 250 души, има три основни декора - рустик, гора и храм на Минерва, които са най-старите пълни сценични декори в света, от 1754 г.

"Това е уникално свидетелството за виртуозността на декораторите от 18-ти век", казва Масон.

Embed from Getty Images

Кураторите се опитват да възстановят и четвърти репертоарен декор - площад, както и техниката, която позволява на дърво да се появи на сцената от кухина на пода.

Театралната зала е реставрирана през 2001 г., но частично. На всеки две години в нея се провежда концерт. Масон казва, че театърът не може да функционира пълноценно, но служителите с нетърпение очакват края на пандемията, за да покажат резултатите от реставрацията и ремонтите на публиката.

Още

Как е построен "Версай"

Как е построен "Версай"

Още

Затвориха и Версайския дворец заради пандемията от коронавирус

Затвориха и Версайския дворец заради пандемията от коронавирус

Още

Лувърът отвори отново врати (ГАЛЕРИЯ)

Лувърът отвори отново врати (ГАЛЕРИЯ)

Още

Лувърът предлага на търг произведения на съвременни художници и уникални преживявания

Лувърът предлага на търг произведения на съвременни художници и уникални преживявания

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Летният фестивал на София се завръща от 1 юли до 30 септември

"Подготвяме се за най-мащабния ни фестивал до момента. 90 дни културна програма е сериозно предизвикателство, но от опита ни с предишните две издания сме уверени в успеха", споделя Борислав Чучков, програмен директор на Sofia Summer Fest

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

"Благодаря на целия български народ, защото усещам тяхната обич. Желая на всички здраве, а също силата и куража да удържаме българщината", каза прочутата певица Валя Балканска

Знаете ли кой е най-големият реформатор в операта?

Проверете знанията си за Вилхелм Рихард Вагнер

Президентът Радев: Владимир Димитров-Майстора продължава да ни провокира, да ни задава въпроси

"Всеки един от нас, когато застане пред платната му, няма начин да не се смири, да не попие от мъдростта, която се излъчва от неговото творчество, да не затаи дъх и да не се обърне към себе си, към своята същност, каза държавният глава

Спечели билет за концeрта на Deep Purple, както и тениска от официалния мърчандайз на рок легендите

Точно на 29 май 2022 г. емблематичните музиканти ще се качат на сцената в зала "Арена Армеец", за да подарят на публиката едно емоционално и незабравимо шоу

Международна плакатна изложба "Буквите на България - азбука на Европа"

Събитието е от 16 до 30 май 2022 г. в Градската библиотека на Бусан, Южна Корея