Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Авторката на феминистката книга "Женският въпрос" умира от скръб по сина си

ЗНАМЕНИТИ ЛИЧНОСТИ НА 20 ВЕК

Авторката на феминистката книга "Женският въпрос" умира от скръб по сина си

Лили Браун се омъжва два пъти, но развива идея за премахването на брака

Лили Браун

Книгата на Лили Браун "Женският въпрос", е най-капиталното феминистко произведение в световната литература. Тя разглежда обстойно историческия развой и значението на жените в различни сфери на обществените отношения. За времето, в която е издадена тази книга, тя е дръзко предизвикателство към мъжкия свят, и се счита за начало на феминисткото движение.

Още

Хемингуей я наричал "брат ми"

Хемингуей я наричал "брат ми"

Лили Браун е родена на 2 юли 1865 г., с името Амали фон Кречман в Халберщат, Саксония. Дъщеря е на генерала от пруската армия Ханс фон Кречман. Писателския си талант наследява от баба си по майчина линия Джени фон Густед.

Историята на бабата-писателка е много любопитна: Джени е била известна в обществото като незаконна дъщеря на краля на Вестфалия - Жером Бонапарт, брат на Наполеон, и любовницата му Диана Рабе фон Папенхайм. По бащина линия от рода на Лили Браун има още една, съвременна знаменитост - нейна племенница е Мариан фон Кречман, съпругата на президента на Германия от 1984 г. до 1994 г. - Ричард фон Вайцзекер. С две думи, Лили Браун /Амали фон Кречман/ се ражда като "момиче от сой", но и родът й е ярко доказателство, че в него има личности, допринесли за високия му авторитет в обществото.

Лили Браун

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Какво кара Амали да стане предтеча на феминизма? Като дъщеря на военен, тя израства в семейна среда, в която царят ред и дисциплина. В същото време била повлияна от свободомислието на баба си Джени - известна писателка и жена с независим дух, която изключително много държала внучка й да получи високо образованиеи да се реализира пълноценно - да сатне известна.

Амали още не е Лили Браун, когато открито започва да критикува буржоазните предразсъдъци и да се опълчва както на родителите си, така и на лютеранството и калвинизма. През 1893 г. Лили Браун набързо се омъжва за Георг фон Гижицки - професор по философия в Университета "Фредерик Уилям" в Берлин. Съпругът й е симпатизант на Социалдемократическата партия в Германия. Без да са членове на партията, двамата участват в движението, което се обявява като защитник на традиционния морал и традиционната религия.

Амали започва работа във феминисткия вестник "Die Frauenbewegung", издаван от Мина Кауер, и това предопределя бъдещите й идеи в тази посока.

Лили Браун

Още

Коя е най-влиятелната жена в световната история?

Коя е най-влиятелната жена в световната история?

След като първият й съпруг умира, през 1896 г. Амали се омъжва повторно - за социалдемократа Хайнрих Браун. Взима фамилията на втория си съпруг, и така се "ражда" името, с което става известна акто феминистка - Лили Браун. От втория си брак ражда син - Ото. Той от малък пише талантлива поезия, но за жалост е убит като войник на Западния фронт през последните месеци на Първата световна война.

Личното нещастие на тази изключително смела жена - гибелта на сина й, буквално я покосява. Здравето й се влошава - получава инсулт, и на 8 август 1916 г., умира в Целендорф едва 51-годишна.

Лили Браун става един от неформалните лидери на социалдемократическата партия в Германия и изявен лидер на германското феминистко движение. Тя открито отстоява принципи, които скандализират мнозина. Примерно, че не вярва в теориите на историческия материализъм, а в постепенното приспособяване на обществото. Опитите й да посредничи между пролетарски и буржоазни феминистки кръгове са силно разкритикувани от нейни партийни съратници. Лили Браун е една от първите феминистки, вдъхновени от Клара Цеткин. Във философски план е силно повлияна от идеите на Ницше за развитието на индивидуалността.

Още

Сравняват я с "Чехов в пола"

Сравняват я с "Чехов в пола"

Жените трябва да имат своя собствена личност и не трябва да се разглеждат само като (бъдещи) майки и съпруги, смята Лили Браун.

Тя е първата в света, която говори за икономическа свобода на жените и се застъпва за нов вид отношения между мъжа и жената, включително до радикалната идея за премахването на законния брак.

Книгата й "Женският въпрос", излиза на български език, под превода на Георги Бакалов. 

Авторката е известна и с други свои книги, като: романът "Memoiren einer Sozialistin - Kampfjahre" (Мемоари на жена социалист - години на борба), "Работа и кариера на жените", "Майчинство: колекция от творби, посветени на проблемите на жените като майки", "Любовниците на марксизма", "Жените и войната", "В сянката на титаните" - биографична за баба й Джени, и др. 

Още

Почина авторката на "Анжелик" - Ан Голон

Почина авторката на "Анжелик" - Ан Голон

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Още

Авторката на "Отнесени от вихъра" умира, пометена от такси

Авторката на "Отнесени от вихъра" умира, пометена от такси

Още

Авторката на "Зайченцето бяло" се ражда и умира на 5 февруари

Авторката на "Зайченцето бяло" се ражда и умира на 5 февруари

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бредбъри започва "451 градуса по Фаренхайт" с негов цитат

65 години от смъртта на испанския поет и Нобелов лауреат Хуан Хименес

Кристофър Марлоу - "тайният" Шекспир

430 години от убийството на великия драматург

Първият световен успех на Бергман не е с Лив Улман, а с нея

100 години от рождението на актрисата Ула Якобсон

Защо българите харесват магическия реализъм

Хуан Рулфо - основоположникът и идеологът на литературното течение