Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наше лошо не бива!

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Наше лошо не бива!

"В някои партии туловището на този принцип на безкрайно самолюбие е много голямо, в някои е по-малко. Големината му се мени според това какви хора стоят начело на партията. Но партия, която да няма в съкровените си скрижали написан този принцип няма" - политически размисли от 1927 г.

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

В своята поредица "Минало несвършено" Impressio продължава да ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето. Думи, които не бива да бъдат забравяни.

Кой ще ни управлява? Всички сме насочили критични погледи към 49-ото Народно събрание в очакване на ново правителство, а дебатите не спират. По този повод ви представяме политически разсъждения от 1927 г., а вие ще откриете разликата днес и тогава... 

“– Я виж как върви по въжето. Това е голямо изкуство. – Никакво изкуство не е. И тебе да дадат онзи прът в ръцете и ти ще можеш да ходиш по въжето.“ (Карикатура на Чарни (Георги Мишев), в. “Стар барабан“, 1909 г.)

Още

Има ли почтени политически водачи в България?

Има ли почтени политически водачи в България?

Нашите политически партии имат една през друга по-хубави програми, толкоз хубави, че ако най-недобрата от тях се осъществи на дело, България би станала най-благоустроената държава на земното кълбо, а народът ѝ би бил най-честит от всички народи на света.

Но поразбутат ли се тия написани програми, имащи за цел да представят на показ на всички най-добрите цели и намерения на нашите партии, поразчовърка ли се по-надълбоко, вникне ли се в местата, дето се пазят по вътрешните съкровища, между другото, ще се види един принцип, чието съществуване се крие или отрича.

Този принцип е: "наше лошо не бива". В някои партии туловището на този принцип на безкрайно самолюбие е много голямо, в някои е по-малко. Големината му се мени според това какви хора стоят начело на партията. Но партия, която да няма в съкровените си скрижали написан този принцип няма. До това заключение съм дошъл от дългогодишни наблюдения на нашия политически живот.

“Живота е сражение. Напред, макар към поражение! Ако ще паднеш – прав падни!“ (Карикатура на Райко Алексиев, в “Щурец“, декември 1932 г.)

Този принцип е един от многото източници на злините, които са тровили, тровят и ще тровят, кой знае докога, държавния ни живот. Защо?

Защото той не позволява на партиите да се пречистят от гнилото, лошото, отвратителното, което по силата на живота, неминуемо се заражда у тях, като живи, събирателни организми. Как например, докато една партия е в опозиция, ще излезе тя да изхвърля свои членове, защото са се провинили в живота в някои работи, несъвместими с добрите нрави? Че, преди всичко, какво ще кажат другите, противните партии? Нали се знаем!

Те ще се хванат в единствения или в малкото случаи на "пречистване", ще ги раздрънкат, ще ги обобщят и не само че не ще похвалят партията за направеното, а ще я осмеят и ще изкарат цялата партия покварена. Пък независимо от това съображение, има и друго: нали трябва партията числено да расте, да се увеличава? Нали е нужно калабалък?

“На шанцата. – Бря, чи лъзгава работа, бря – нещо като политиката!“ (Карикатура на Райко Алексиев, в. “Щурец“, януари 1935 г.)

Ако "пречистването" е мъчна и неприятна работа във време на опозиция, то е сто пъти по-мъчна и неприятна, когато партията е на власт.

Още

Извинително е за водачите да грешат, но съзнателно да се пакости е престъпно и не се прощава

Извинително е за водачите да грешат, но съзнателно да се пакости е престъпно и не се прощава

А тогаз принципът "наше лошо не бива" се прилага най-широко. Знаейки това, мнозина, които са постъпили в партията не защото идеите, които тя има за управлението на страната са и техни идеи, а защото трябва да се охранят и обзаведат, захващат скоро да прилагат плановете си за лично благоденствие.

Други пък, мислейки, че като е на власт партията им, там всичко е позволено, разпасват пояса си и вършат каквото щат. Хората, колкото и да са търпеливи, колкото и да не искат да си развалят спокойствието за общи работи, все виждат какво се върши от привържениците на партията, която управлява.

Опозицията, разбира се, не дреме. Тя следи и изнася всичко, каквото някой по-виден партизанин на власт е съгрешил, понякога го съобщава в украсен и преувеличен вид.

Още

Радост, молби и уплаха! С ясния изборен ден колко мераци умряха!

Радост, молби и уплаха! С ясния изборен ден колко мераци умряха!

Партията на власт счита, че първата ѝ обязаност е да хвали всичко, което се върши от управлението ѝ. Тя не дава прах да падне върху никого от своите хора, особено ако той е изпечен и способен партизанин.

Тя, управляващата партия, думата е за всички партии на власт в лицето на първите си хора, и чрез печатните си органи най-високо издига лозунга: "Наше лошо не бива". И колко зло, и колко неправди са се вършили и се е търпяло да се вършат в името на този лозунг!

Някой повилнял партизанин, в село или град, дерибейства и върши всичко, за да се предизвикат или да се отвратят хората. Тия, от които зависи да го обуздаят и да го изхвърлят даже от партията си, не само че не правят нищо, но със самодоволство гледат на подвизите на своя човек, или е правят, че не ги виждат.

Защо? Защото "наше лошо не бива".

“На родната нива. – Абе, Андреа, в тая опака есен, както е суха земята, ако не изкорениш до дъно плевелите, и твоята оран като моята че види зор.“ (Карикатура на Райко Алексиев, в. “Щурец“, октомври 1935 г.)

Още

Друсайте, друсайте, като изпусна паницата, ще има да ви текат лигите в опозиция...

Друсайте, друсайте, като изпусна паницата, ще има да ви текат лигите в опозиция...

Някой чиновник партизанин се забравил. Върши произволи, нарушава закона, онеправдава хората, причинява загуби на съкровището. Понякога отива дотам, че злоупотребява с пари, и пр., и пр. Населението пищи. Вестниците пишат. А тия, които стоят по-горе? О, те се потаят.

Как ще посегнат те на своя партизанин? Ами партията? Че тия, които са го препоръчали за това място, а те са влиятелни хора - стълбове на партията - нали ще се оскърбят, докачат и нали като се размърдат стълбовете сградата пада? Тогаз где ще му излезе края? Ами властта? Не! Отричай всичко! Ето най-разумното: "Наше лошо не бива". А какво по-лесно от това да се отрича под разни предлози, понякога наглед благовидни?

Някой "големец" от по-горно стъпало на партийната йерархия, да речем, се "проявил" много. Задълбал в разни нечестиви работи. Користието му личи, като сложено до длан. Оплескал се човекът в нечистотии от разно естество, дотолкова, че не останало ни име, ни престиж личен и партиен. И всичко това станало достояние на всички: вестниците пълни с подвизите на героя. Възмущението е голямо и всеобщо.

Провиненият трябва да се отстрани и накаже някак. Тъй мислят всички. Да, но не е на същото мнение партията му, управлението ѝ, водителите ѝ.

- “Пролет. – Ашламата, господин министъре, като се гледа добре, че цъфне и може да върже. Ама, ако нещо я гризе отвътре – сечи я от корен и сади наново...“ (Карикатура на Райко Алексиев, в “Щурец“, март 1936 г.)

Още

Тържеството на политическата посредственост

Тържеството на политическата посредственост

Вместо те първи да се възмутят и погнусят от този, който ги е изложил зле, те го вземат под защитата си. Как тъй? Да оставят видния си човек да пострада за угода на опозицията? Не, това е невъзможно. Те се солидаризират с оплескания и го защитават със сетни сили. Средствата за защита не се пробират. Всичко е позволено. И успяват.

Провиненият, невъзможният запазва положението си. Продължава пакостната си работа. Това съблазнява и други като него. Развалата се шири и подкопава основите на държавата, като кара честните и добри хора да мислят, че няма оправия у нас.

Общественото мнение? Кой дава за него пет пари! То е тъй слабо. А паметта на народа? Тя е тъй къса! Утре, може би, ще дойдат по-лоши управници. Народът ще забрави всичко, и виж, че след няколко години, партията на "оцапания" пак води съдбините на България.

Да. "Наше лошо не бива". Разбира се, че и това правило носи изключения. А колко по-разумно е, ако партиите, които най-добре усещат, когато ги налази някоя гадинка, вместо да я търпят, додето излезе на челото им и някой отвън я хване и им я покаже, колко по-добре е, казвам, ако те, партиите, сами се изпоскват, по начин такъв, че да не ги чуе и види никой!

А. П. Симеонов,
в. "Мир", септември 1927 г.

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Още

Атанас Буров: Всяка власт е силна, когато дава сега, а не утре

Атанас Буров: Всяка власт е силна, когато дава сега, а не утре

Още

Първият председател на nарламента Антим I: Трупът на пастира трябва да падне там, дето пада народ и войска

Първият председател на НС Антим I: Трупът на пастира трябва да падне там, дето пада народ и войска

Още

Изборен куклен театър: Глас народен, глас Божи

Изборен куклен театър: Глас народен, глас Божи

Още

Диоген от Дивотино: Хора много! Човеко го не видим!

Диоген от Дивотино: Хора много! Човеко го не видим!

Още

Бунтарство и политика: Туй, що, глупци, вий не знайте...

Бунтарство и политика: Туй, що, глупци, вий не знайте...

Още

Унизеният човек у българина негодува, роптае. И затова търси Бога, дири човека – дори и в звяра

Унизеният човек у българина негодува, роптае. И затова търси Бога, дири човека – дори и в звяра

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Долу алкохолът! Да живее трезвеността!

Въздържателните дружества в Търговищкия край или кога да не пиеш алкохол е било модерно, разказва Тоня Любенова от Регионалния исторически музей

Новогодишна картичка на повече от 110 години пази филателното дружество в Силистра

С тази картичка пощальонът поздравявал клиентите си с настъпващата Нова година

Кой не познава очарованието на Бъдната вечер? (галерия)

Коледа! Това не са само три празнични дни, през които повече се похапва, по-дълго се поспива, или пък безгрижно се веселим. Не, Коледа е празник на душата, празник на мечтаните желания, на изненадите!

Александър Божинов - духовитият шегобиец и майстор на психологични сентенции

"Бащата на българската карикатура" в спомени на съвременници. На 30 септември се навършват 55 години от кончината му

София - улици, хора, места и потайни кътчета, които вече не съществуват

Черно-бяла разходка из столицата ни през 1878 г. и 58 години по-късно - през 1936 г.