Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Диоген от Дивотино: Хора много! Човеко го не видим!

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Диоген от Дивотино: Хора много! Човеко го не видим!

Що е вещина и компетентност, и какви качества трябва да притежават хората, желаещи да ръководят държавата, ни представя бившият министър и депутат Иван Пеев-Плачков в статия от 1936 г.

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

В своята поредица "Минало несвършено" Impressio продължава да ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето. Думи, които не бива да бъдат забравяни. 

Изборът на управници и министри винаги е бил труден, изискванията за тяхната подготовка и очакванията за справянето им с народните дела - високи.

В уводна статия във в. "Мир" през април 1936 г., Иван Пеев-Плачков - бивш министър и депутат, излага своите виждания за това що е вещина и компетентност, и какви качества трябва да притежават хората, желаещи да ръководят държавата.

“Темно, темно, като в катраница... Диоген от древността: – Хора ли търсиш, колега? Диоген от Дивотино: – Хора много! Човеко го не видим!“ (Карикатура на Райко Алексиев, в. “Щурец“, 1936 г.)

Още

Извинително е за водачите да грешат, но съзнателно да се пакости е престъпно и не се прощава

Извинително е за водачите да грешат, но съзнателно да се пакости е престъпно и не се прощава

Днес у нас се говори извънредно много за компетентност, което значи на български вещина. Един от недъзите на скорошното минало се смята и това, че заставали начело на управлението некомпетентни, без нужната вещина хора, по партизански съображения. И очаква се от обновата да премахне и тоя недъг. Ала и тук има смешение на понятията и криви разбирания, които, ако се усвоят, не само няма да поправят злото, а може и да го увеличат.

Смесва се на първо място понятието за обществено-политическа вещина с понятието специалност. И мисли се, че като застанат начело на управлението хора специалисти, каквито се смятат например за медицината лекарите, за финансите икономистите-академици, за пътища, съобщения и железници инженерите, за благоустройствени работи архитектите, за правосъдието юристите и пр., всичко в страната ще се оправи.

“Празникът на труда и цветята. Министър-председателят: – За едни си цвете, за други трън.“ (Карикатура на Райко Алексиев, в. “Щурец“, 1936 г.)

Още

Унизеният човек у българина негодува, роптае. И затова търси Бога, дири човека – дори и в звяра

Унизеният човек у българина негодува, роптае. И затова търси Бога, дири човека – дори и в звяра

Тяхната специалност не е още компетентност. Начело в обществения живот са способни да застанат само хора не с тясна специалност, а с широко общо образование, проникнати от интерес към към обществените работи не като отделни области, а като едно цяло, с желание и усърдие да работят за сполучливото разрешение на въпросите, от които зависи благополучието на един народ.

Вещина в случая значи не специалност, а широко проникновение в обществената психология. Животът сам е създал условия, при които най-пригодните за обществена дейност се налагат и диктуват. Няма друг начин освен да се даде път в обществения живот тъкмо на тия лица.

Общото образование, което се получава в гимназиите и другите средни общообразователни училища, струва много повече от тясното специализиране. Във Франция, в Англия, в Америка и другаде разчитат за водачи в обществения живот на ония, които са добили такова именно образование.

Това не изключва, разбира се, да видим и специалисти да бъдат полезни държавни мъже, стига те да бъдат способни да се отърсят от ограничеността и предразсъдъците на своята специалност и да могат да проявят широк обществен интерес.

“– Пази се добре, сине, когато вървиш по стълбата – това място прилича на министерски стол: стоиш на високо, ама малко невнимание и се сгромолясваш долу завинаги!“ (Карикатура от в. “Българан“, 1908 г.)

Още

Радост, молби и уплаха! С ясния изборен ден колко мераци умряха!

Радост, молби и уплаха! С ясния изборен ден колко мераци умряха!

Не по-малко вредно е и смешението, което се прави на понятието за вещина (компетентност) с понятието за градуса на образованието, като се смята, че колкото по-високо образование има известно лице, толкова е по-вещо.

Има хора надарени с природен ум и самообразовали се, които надминават ония, що са завършили в едно или друго училище. И тъкмо такива хора са най-ценни, защото те са се създали от самия живот.

Ние трябва да дирим хората не само според техните дипломи, а и според успеха, който са имали в живота, Човекът с по-малкото образование, щом е успял в живота, заслужава повече внимание, отколкото оня с голяма диплома, който не е в състояние да си пробие път.

“Великденски грижи. – Кой знае, дали и това яйце няма да излезе запъртък!“ (Карикатура на Райко Алексиев, в. “Щурец“, 1936 г.)

Още

Изборен куклен театър: Глас народен, глас Божи

Изборен куклен театър: Глас народен, глас Божи

Мъчно е, наистина, да се определи кои са най-вещи (компетентни); но във всеки случай не трябва да се изпуща из предвид, че по-вещи от ония, които са успели в живота, независимо от своето образование, не може да има. Тъй се обяснява защо се иска известна възраст за ония, които се избират да представляват народа.

Предполага се, че до тая възраст те ще да са показали своята вещина (компетентност). Добре е да се не изпуща из предвид, че вещина (компетентност) не значи специалност, нито определено градус на образование, и да се предвидят условия за подбора на най-успелите в живота.

Иван Пеев-Плачков,
в. "Мир", април 1936 г.

Снимки: "Изгубената България" 

Иван Пеев-Плачков е просветен деец и политик от Народната партия. Министър на народното просвещение в периода 1900-1901 и 1912-1913 г., народен представител и подпредседател на V Велико и на XV Обикновено Народно събрание (1911 - 1912); деловодител и секретар на Българското книжовно дружество (БКД), днес Българска академия на науките (БАН); редактор на в. "Мир".

Още

Атанас Буров: Всяка власт е силна, когато дава сега, а не утре

Атанас Буров: Всяка власт е силна, когато дава сега, а не утре

Още

Александър Малинов: Оставка ли, или независима България?

Александър Малинов: Оставка ли, или независима България?

Още

Местният вот преди и сега: Всички сеят, без да месят!

Местният вот преди и сега: Всички сеят, без да месят!

Още

Парламентарни скици: Не гледай какво върши попът, а какво говори

Парламентарни скици: Не гледай какво върши попът, а какво говори

Още

Невероятно наистина, но факт: 300 души на Черния връх

Невероятно наистина, но факт: 300 души на Черния връх

Още

Опиянение в "Трезвеност": Репортажен поглед към миналото през Бакхусови очила

Опиянение в "Трезвеност": Репортажен поглед към миналото през Бакхусови очила

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

1 май - манифест от отминала епоха или гонг за закътани проблеми

Разходка в снимки през "Изгубената България" и напомняне защо и днес отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност

Опълченците на Шипка проправят пътя към свободата на България

Възстановка на боевете на Шипка, проведена през 1902 г. по случай 25 години от тези паметни събития

Силистренец пази първомартенска картичка на повече от 100 години

Картичката е част от дълга кореспонденция от годините на Първата световна война между млада учителка от силистренското село Айдемир и войник-картечар от 31-ви Пехотен полк

Долу алкохолът! Да живее трезвеността!

Въздържателните дружества в Търговищкия край или кога да не пиеш алкохол е било модерно, разказва Тоня Любенова от Регионалния исторически музей

Новогодишна картичка на повече от 110 години пази филателното дружество в Силистра

С тази картичка пощальонът поздравявал клиентите си с настъпващата Нова година