Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изборен куклен театър: Глас народен, глас Божи

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Изборен куклен театър: Глас народен, глас Божи

За кого бих гласувал? Въпроси и отговори в минало несвършено време

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

В своята поредица "Минало несвършено" Impressio продължава да ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето. Думи, които не бива да бъдат забравяни.

В днешния изборен ден ви предлагаме тази публикация във вестник "Мир" от далечната 1927 г. Нищо не се е променило, нали?

За кого да гласувам?

Наближават избори за народни представители.

Още

Парламентарни скици: Не гледай какво върши попът, а какво говори

Парламентарни скици: Не гледай какво върши попът, а какво говори

Ще плъзнат по градове и села "призваните" и ще искат доверието на народа. Ще го заклинат да ги избере, защото те ще са "единствените", които ще "оправят" държавата и ще я "изведат на правия път". И ще разправят надълго и широко за своите "програми" и "платформи" за "демокрация", за "народовластие", за "народни нужди" и "права". Те вече с нетърпение чакат да се обяви изборният ден, за да ни учат какви са нашите "права" и "нужди" и как лесно ще бъдат "удовлетворени" с техния избор.

Преди това обаче, нека и те чуят от един избирател за какъв народен представител би гласувал той.

А ето за какъв бих гласувал:

1. Човек, който е оправил сам със своите си сили частните си работи, без да е имал нужда за това от държавни, общински или кооперативни служби; който ги е оправил поне дотолкова, че да няма нужда и за в бъдеще от такива служби.

2. Човек, който не е живял даром в чужда къща и който не е заграбвал чужди земи.

3. Човек, който да е чел поне веднъж Българската конституция и който не ще поставя над нея разни "принципи" на "демокрация", "парламентаризъм" и др.

4. Такъв, за когото клетвата има своето значение, който вярва и го е страх от Бога.

5. Който сам е плащал и плаща своите данъци.

6. Човек, който да има някакъв имот в България или поне да е женен и да има деца.

7. Такъв, който ще се бори с всички сили в Народното събрание за намаление държавните разходи и чиновничество с по 10 на сто всяка година, докато трае мандатът му.

8. Който през своето време не ще гласува нито за един и ще се бори против всеки закон, с който биха се налагали нови тежести на държавата, на народното стопанство или на частни лица.

9. Който ще се бори за премахването и на последните останки на грабителските закони.

10. Човек, който ще се бори против всякакви командировки в чужбина, на държавна или обществена сметка, безразлично, за частни лица, за чиновници или за народни представители; който сам не би приел в никакъв случай такава командировка.

11. Който ще се бори против всякакво продължение на сесии и против всякакви извънредни сесии.

12. Който ще иска и ще се постарае да прокара углавна и материална отговорност за всички чиновници, които, било по небрежност, било поради неправилно прилагане на законите, било поради бавност или неспазване на сроковете, било поради противозаконни действия, увредят интересите на частни лица или на държавата.

13. Човек, който ще се въздържа от ходатайства, където и да било.

Още

Бунтарство и политика: Туй, що, глупци, вий не знайте...

Бунтарство и политика: Туй, що, глупци, вий не знайте...

За такъв човек (партийната му принадлежност не е важна) бих могъл да дам своя глас. Условията, на които той трябва да отговаря, съвсем не са тежки, но ако въпреки това, не се намери измежду тези, които ще искат да бъдат избрани, то аз бих предпочел, па вярвам, че и мнозина още с мен, да платя установената от закона глоба за негласуване, отколкото със своя глас да допринеса за окончателното съсипване на нашата държава.

Д. Д. С.,
в. "Мир", март 1927 г.

"- Изборен куклен театър: Глас народен, глас Божи“. (Карикатура на Райко Алексиев, в. „Щурец“, 1934 г.)

"Дойна България", автор Райко Алексиев, публикувана във в. "Людокос", 1913

„Избираеми и избиратели: – Честито, честито, но ... вънка избирателите чакат. – Чакат ли? Че то вече не ни трябват!“ (Карикатура на Александър Божинов, в. „Българан“, 1904 г.)

След изборите, 1937 г.

„Предчувствия“ (Карикатура на Райко Алексиев, в. „Щурец“, 1933 г.)

„Вуте и Камарата: – Арно че са пооправили Камарата, ама да има кой да пооправи и някои от депутатите, не ще е зле!“ (Карикатура на Борис Коцев, в. „Хоровод“, 1938 г.)

„Между народа. Канд. депутатът: – Усмихни му се кокетно, миличка. Нищо, че е такъв намусен, нали знаеш, че без него и аз не ще мога да се вредя, па и ти ще останеш без кожено манто!“ (Карикатура на Борис Коцев, в. „Хоровод“, 1938 г.)

„Магическата кутия. – Ново, ново, ново! Атраксион, сензасион! – Тука е! Внимание! Не мърдай, не шавай, не припадай! – Сензасион, покажи се! Айн, цвай, драй! – Я! То било стар познат!“ (Карикатура от Райко Алексиев, в. „Щурец“, 1938 г.)

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

1 май - манифест от отминала епоха или гонг за закътани проблеми

Разходка в снимки през "Изгубената България" и напомняне защо и днес отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност

Опълченците на Шипка проправят пътя към свободата на България

Възстановка на боевете на Шипка, проведена през 1902 г. по случай 25 години от тези паметни събития

Силистренец пази първомартенска картичка на повече от 100 години

Картичката е част от дълга кореспонденция от годините на Първата световна война между млада учителка от силистренското село Айдемир и войник-картечар от 31-ви Пехотен полк

Долу алкохолът! Да живее трезвеността!

Въздържателните дружества в Търговищкия край или кога да не пиеш алкохол е било модерно, разказва Тоня Любенова от Регионалния исторически музей

Новогодишна картичка на повече от 110 години пази филателното дружество в Силистра

С тази картичка пощальонът поздравявал клиентите си с настъпващата Нова година