Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първият председател на nарламента Антим I: Трупът на пастира трябва да падне там, дето пада народ и войска

ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ

Първият председател на nарламента Антим I: Трупът на пастира трябва да падне там, дето пада народ и войска

Преди 144 години по време на Учредителното събрание в Търново, когато с мнозинство за председател и "пръв сред равни" е избран дълбоко уважаваният от всички екзарх Антим I

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

В своята поредица "Минало несвършено" Impressio продължава да ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето. Думи, които не бива да бъдат забравяни.

49-ото Народно събрание вече започна работа. Изборът на председател, както и в предишния Парламент, отне известно време, поради липса на консенсусна фигура. Не така стоят нещата преди 144 години по време на Учредителното събрание в Търново, когато с мнозинство за председател и "пръв сред равни" е избран дълбоко уважаваният от всички екзарх Антим I.

Екзарх Антим I (1816-1888) Снимка: "Изгубената България"

Още

Екзарх Йосиф I - великан, дълбок философ, строг аскет и тънък юрист

Екзарх Йосиф I - великан, дълбок философ, строг аскет и тънък юрист

10 февруари 1879 г. В старопрестолния град Търново се стичат пратениците на българския народ, за да вземат участие в работата на Учредителното събрание - първият български парламент на възстановената след петвековното робство държава. Сред тях са и представителите на православната църква и на другите религиозни общности.

След като шумът в залата стихва, на трибуната се качва заместникът на руския императорски комисар - Лукиянов - и предлага на депутатите за временен председател на събранието да бъде избран видинският митрополит Антим I. Предложението му е прието с мнозинство:

дядо Антим е сред най-уважаваните служители на Българската православна църква. Известни са заслугите му за издигане авторитета на Екзархията след нейното учредяване през 1870 г.

От ляво надясно: Иларион Макариополски, Натанаил Охридски, Антим Видински и Иларион Ловчански, Цариград, малко след учредяването на Българската екзархия (Снимка: "Изгубената България")

Не по-малко известно е и неговото мъжествено поведение по време на Априлското въстание 1876 г., когато велик везир е добре познатият на българите Мидхат паша. Твърде лукав и хитър, Мидхат паша се стреми да притъпи недоволството на Европа от зверските действия на турските власти спрямо беззащитното българско население. Опитите му да осуети свикването на Посланическата конференция в Цариград обаче остават без резултат.

Тогава пашата иска от българския екзарх да се обърне с послание към чуждестранните участници в конференцията, с което да благодари на султана за бащинските му грижи към българския народ. По това време дядо Антим оглавява Екзархията. Под най-различни предлози той отказва да изпълни желанието на великия везир.

Сградата на бившия турски конак в Търново (напълно унищожена в пожар на 18 декември 1906 г. и после възстановена), в която заседава Учредителното събрание. Снимка: "Изгубената България"

Постъпката му предизвиква острата реакция на Високата порта, която настоява за неговата незабавна оставка. До пролетта на 1877 г. дядо Антим успява да отбива атаките на турското правителство. През април обаче обстановката се променя.

След като руският император обявява война на Османската империя, Мидхат паша взема мерки да се отърве от присъствието на екзарха в Цариград и на 14 април дядо Антим е изпратен на заточение в Мала Азия. Там престоява до края на Руско-турската война. Освободен по силата на дадената амнистия, той се завръща обратно в България, където е посрещнат като истински светец.

Народните представители от Учредителното събрание (Снимка: "Изгубената България")

Още

Сред кръв и страдания на будна стража пред олтара на Църква и Родина стои Васил Друмев

Сред кръв и страдания на будна стража пред олтара на Църква и Родина стои Васил Друмев

Учредителното събрание трябва да изработи и приеме основния закон на страната - Конституцията. Депутатите, разделени на либерали и консерватори, се впускат в темпераментни дебати, като всеки се стреми да наложи становището на своята партия. Стига се до остри конфликти.

Бурните им страсти често са омекотявани от тактичната намеса на дядо Антим, който от 22 февруари 1879 г. става постоянен председател на първия български парламент. Задачата му съвсем не е лека, още повече че самият той не е безпристрастен зрител на споровете - симпатиите му са на страната на консерваторите.

За негова чест той не се противопоставя на либералите. В последна сметка те налагат своите възгледи, благодарение на които Търновската конституция става една от най-демократичните в цяла Европа.

Заседание на Народното събрание в Търново - гравюра на Оскар Май (Снимка: "Изгубената България")

Още

Строг към себе си, но винаги внимателен към другите: Цар Борис III сред народа (снимки)

Строг към себе си, но винаги внимателен към другите: Цар Борис III сред народа (снимки)

Учредителното събрание завършва благополучно своята работа на 16 април 1879 г. и на следващия ден продължава дейността си като Велико народно събрание.

Главното му задължение е да избере първия български владетел. За председател на ВНС отново е избран дядо Антим. Новият български парламент просъществува само един ден - закрива се след избора на Александър Батенберг за княз.

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Антим I се завръща в своята епархия и се отдава на църковните си задължения. Постоянно следи развитието на обществения живот в княжеството. Вълните на политическите борби скоро пак го изтикват на преден план. В края на април 1881 г. Батенберг отменя действието на Търновската конституция.

Поисканите от него специални пълномощия трябва да бъдат гласувани от ново Велико народно събрание. То е свикано на 1 юли 1881 г. в Свищов. За негов председател отново е избран дядо Антим. И този път след приключване на дейността му дядо Антим се завръща в епархията си. Тук посреща съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Това може би е един от най.щастливите мигове в живота му, преди да склопи очи през декември 1888 г. във Видин.

Още

На гроба на свети Кирил в спомени от миналото

На гроба на свети Кирил в спомени от миналото

Още

100 години от смъртта на Марко Балабанов: Един от последните възрожденци умира в немотия

100 г. от смъртта на Марко Балабанов: Един от последните възрожденци умира в немотия

Още

Има ли почтени политически водачи в България?

Има ли почтени политически водачи в България?

Още

Атанас Буров: Всяка власт е силна, когато дава сега, а не утре

Атанас Буров: Всяка власт е силна, когато дава сега, а не утре

Още

В Деня на народните будители: Откриват паметника на Патриарх Евтимий в София

В Деня на народните будители: Откриват паметника на Патриарх Евтимий в София

Още

Гласове от миналото: Само със спомена за нашите мъртви будители ли ще се задоволим?

Гласове от миналото: Само със спомена за нашите мъртви будители ли ще се задоволим?

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Долу алкохолът! Да живее трезвеността!

Въздържателните дружества в Търговищкия край или кога да не пиеш алкохол е било модерно, разказва Тоня Любенова от Регионалния исторически музей

Новогодишна картичка на повече от 110 години пази филателното дружество в Силистра

С тази картичка пощальонът поздравявал клиентите си с настъпващата Нова година

Кой не познава очарованието на Бъдната вечер? (галерия)

Коледа! Това не са само три празнични дни, през които повече се похапва, по-дълго се поспива, или пък безгрижно се веселим. Не, Коледа е празник на душата, празник на мечтаните желания, на изненадите!

Александър Божинов - духовитият шегобиец и майстор на психологични сентенции

"Бащата на българската карикатура" в спомени на съвременници. На 30 септември се навършват 55 години от кончината му

София - улици, хора, места и потайни кътчета, които вече не съществуват

Черно-бяла разходка из столицата ни през 1878 г. и 58 години по-късно - през 1936 г.