Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Румен Леонидов: Мъдри хора като учителя Ваклуш са ни много необходими и днес

ПЪТ НА МЪДРОСТТА

Румен Леонидов: Мъдри хора като учителя Ваклуш са ни много необходими и днес

"Ваклуш Толев е мъдрец, какъвто нашето общество много рядко е имало, много рядко е излизало от недрата му и скоро може би няма да излезе", казва писателят

Ваклуш Толев (Снимка: Личен архив на Николай Василев)

Тази година отбелязваме 100 години от рождението на Ваклуш Толев и честванията, посветени на него ще продължат през цялата 2023 г.

Още

Най-популярната книга на Ваклуш Толев се завърна

Най-популярната книга на Ваклуш Толев се завърна

Ваклуш Толев, известен като Учителят на Мъдростта, е богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието не съществува, то е развитие.

В началото на февруари в литературен клуб "Перото" в София беше представено новото издание на най-популярната му книга "История на религиите". Тя е формирана от лекциите на Ваклуш Толев пред студентите на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Преиздава се за четвърти път и е одобрена от Министерството на образованието и науката (МОН) за учебно-помощна литература по предметите от философския цикъл. "История на религиите" съдържа обширен преглед на големите световни религии, сред които индуизъм, юдаизъм, зороастризъм, будизъм, християнство и мохамеданство. Отделна глава от книгата е посветена на атеизма.

За емблематичната личност на Ваклуш Толев разказва писателят Румен Леонидов:

"Цялата философия на Ваклуш Толев е свързана с това да се извърви този Път към Бога с любов. А това го прави Път на Мъдростта!", казва Румен Леонидов (Снимка: Николай Василев)

- В началото на годината се навършиха 100 години от рождението на Духовния Учител Ваклуш. Кой е Ваклуш Толев - духовен водач, философ, учител?
- Мъдрец, какъвто нашето общество много рядко е имало, много рядко е излизало от недрата му и скоро може би няма да излезе.

Това не е титла, това е призвание. Иначе, да, той е специалист във вярата, философ, поет, Учител. Защо? Защото като познавач на религиите той не е единственият в България, нито в света. Но за разлика от други негови колеги, той не се задоволява само с тълкуването на Новия завет, а много по-обширно поглежда на света. Разглежда всички религии и ги тълкува по свой начин.

Още

Документалният филм "Ваклуш" стартира тържества, посветени на 100 годишнината от рождението на Духовния Учител

Документалният филм "Ваклуш" стартира тържества, посветени на 100 годишнината от рождението на Духовния Учител

Не само образованието е важно, важно е призванието. По тази причина го наричам Учител, защото с тези знания той обикаляше България. Признат чрез сказки, лекции; срещаше се с хора и вършеше християнска мисия - своя лична, без никой да го задължава. Подобно на своя Учител Христос, той и утешаваше, и обясняваше атеизма на едно общество, което току-що беше излязло от режима на социализма. А онзи, който не знае или който случайно не познава атеизма, наред с всички основни религии може да прочете какво е това.

Така че лично за мен той е Учител, респектиращ философ и богослов, надарен с такава сила на словото, на която ред писатели може само да завиждат. Не всеки талантлив човек е мъдър!

Ваклуш Толев (Снимка: Личен архив на Николай Василев)

- Знае се, че животът на Ваклуш не е бил лесен, минал е през политически лагери, но казва, че за него болката не съществува. Сравняват го с Ганди. Разкажете ни малко повече за неговия персонаж.
- Ние живяхме в това интересно, но опасно време. В него нямаше право нито да отидеш в църква, нито да говориш за Господ. Време, което подмени Господ с Ленин и Сталин... Всичко беше забранено и преследваха хора, които се бяха посветили на духовността. Всяко обръщане към Бога, към духовността въобще изглеждаше много съмнително и беше обявявано за идеологическа диверсия.

Ваклуш, естествено, без да има никакви антидържавни дейности, беше опасен за режима, тъй като проповядваше неща, които не бяха удобни за идеологията. А това за него е съдба, негова участ - да работи в духовната мина на нацията и да вади оттам златните залежи на познанието.

Още

Ваклуш Толев: Трябва да трансформираме страданията в развитие

Ваклуш Толев: Трябва да трансформираме страданията в развитие

Така че неговото преследване е логична част от живота му, и слава Богу, че не го ликвидираха. Сега, той дали е изпитвал болка? Всеки човек е съставен от душа и от тяло. Но за силните хора физическата болка може да се изтърпи. А духовната болка не може никой отвън да ти я нанесе. Гордият човек, какъвто е Ваклуш Толев, не може да бъде докоснат от униженията, на които е бил подложен.

Това сравнение с Ганди е подходящо. Ненасилието е издигнато в култ, което е много близо до идеологията на Христос: Ако те ударят по едната страна, обърни и другата. Защо? Аз имам един отговор - защото, докато си извъртиш едната страна с другата, трябва да размислиш защо те удрят. С какво си предизвикал този да те удари? И само той ли е виновен за това?

Мъдри хора като Учителя Ваклуш са ни много необходими и днес. Той би могъл да бъде много ценен като съветник - както на младите политици, които идват, така и на онези, които са много подготвени като опит и образование, но нямат духовна нагласа. А без духовна нагласа България няма да напредне нито на милиметър.

Така че Ваклуш Толев би могъл много да ни помогне. Но понеже физически отсъства, добре е да се четат неговите творби. Най-добре е той да се чете и после да се тълкува, а не да го тълкуваме, преди да сме го чели.

Ваклуш Толев (Снимка: Любомир Андреев)

- Едно от най-известните му и популярни послания - човекът е бог в развитие. Как да го разчетем?
- Това, което носи човекът, е Бога в себе си, като Негово подобие. И накъде трябва да върви това развитие? Това е много ясно казано в Новия завет от Христос: Бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец. А не да се отхвърли и да се издигне като девиз, че се усъвършенстваме и - смърт. Дори нашите възрожденци са казали: "Свобода или смърт".

Свободата на човека е точно това - свободен избор и най-вече да избере онзи път, който го води към Бога. Не да се плашим или страхуваме от Бога. Свободата изключва страха. Трябва да го обичаме, защото Той ни обича. И цялата философия на Ваклуш Толев е свързана с това да се извърви този Път към Бога с любов. А това го прави Път на Мъдростта!

Симона Кръстева и Румен Леонидов (Снимка: Николай Василев)

- Ваклуш Толев е преподавал история на религиите в Софийския и Пловдивския университети. Защо на корицата на наскоро излязлото издание на книгата "История на религиите" е изобразен Сизиф?
- Всичко, което той ни поднася в книгите си, е преживяно по един необикновен и непознат за нас начин. То е част от творческата му енергия, която необяснимо как е дошла в съзнанието му и как е стигнала до листа. И затова книгата му "История на религиите" е удивителна.

Още

6 години от смъртта на Ваклуш Толев: Човекът не е даденост, а достижимост

6 години от смъртта на Ваклуш Толев: Човекът не е даденост, а достижимост

"Величието на Сизиф - казва авторът - не се състои от безсмислието на труда, а в липсата на отчаяние." Виждате ли каква метафора се получава? Когато сме учили за този мит от древногръцката митология, мнозина казват, че това е безсмислен труд. Вървиш донякъде и буташ тоя огромен камък, а той се връща отново и отново, и отново... За какво ти е този труд? Ваклуш го издига в поетична метафора, то е философска метафора по-скоро - че това е липса на отчаяние. Но защо? Защото това е перпетуум мобилето на живота. Издигаш го, този камък се търкаля, пада, животът започва отначало - това е прераждането... Но един момент този камък все пак се изхабява и накрая се превръща в една песъчинка, която носиш с лекота в ръката си.

Ваклуш казва, че може всичко да се употреби, всичко да изчезне, само Бог у нас е вечен. И това е основният символ на корицата на този огромен безценен том - това движение, този кръговрат на живота, както и четирите сезона на човешкото битие: детство, юношество, зрялост, възраст трета...

"История на религиите" се преиздава за четвърти път и е одобрена от Министерството на образованието и науката (МОН) за учебно-помощна литература по предметите от философския цикъл.

Книгата "История на религиите" не е само история, тя се определя като теория на религиите. Събрано на едно място толкова много ценно знание едва ли скоро може да се появи. Въпреки че първият тираж на книгата излиза през 1992 г., оттогава се смениха няколко поколения, но днес тя е още по-актуална. И новото издание ще намери своите нови читатели.

Този том "История на религиите" трябва да се изучава в училище. Не бива децата да завършват средното си образование, без да знаят нищо за религиите и техните ценностни системи.

Още

Учителят Ваклуш Толев: Не търсете Бог вън, а вътре в себе си!

Учителят Ваклуш Толев: Не търсете Бог вън, а вътре в себе си!

Така че тази книга е едно много голямо пътешествие в света на Духа, не само в особеностите на различните религии. Тя не се чете като роман. Вълшебни страници на проникновение, на обяснения, на тълкувания, на коментари, които идват естествено и ако им се видят на някои твърде сложни, могат да се върнат към тях, когато поискат. Единственото, което може да затрудни поемането на това богатство, образ и сила на внушението, е, че то в един момент сякаш те пренасища. Тогава трябва да си починеш, да размислиш, за да стигнеш до следващите страници. Не е четиво за пакетче с пуканки, не е нещо, което четеш и захвърляш. Това е четиво, към което може да се завръщаш и винаги ще откриваш нещо ново - и за себе си, и за света. Това е книга, която трябва да остане в обществените и домашните библиотеки на всеки от нас.

Този труд на Ваклуш Толев е като духовен подарък - пълен не само с информация, но и със знание. Неговото място не е само в България. Той надхвърля границите на нашата малка територия, духовната му сила се простира отвъд границите на една страна. Той има идеи, които може би не всички споделят, но са много оригинални и безценни. А освен това той има брилянтен език. Споменах, че е писал стихове. Езикът му съчетава най-доброто от познанията му от старите писания и модерния начин на изказ.

- И към края на нашия разговор ще завършим с едно от неговите послания, че Любовта ни учи да прощаваме, а Мъдростта - да не грешим. Имате ли любимо ваше негово послание?
- Послания има толкова много, че което да кажа, че е любимо, ще ощетя останалите. Може би едно от нещата, които трябва да запомним всички, е, че човешкият ум може да бъде заблуден, но човешкият дух - никога. От материалното нашият ум може и да бъде заблуден, докато интуицията - онази безсмъртна божественост в нас, никога няма да ни заблуди, нито ще ни излъже.

Йордан Радичков в едно изказване казва: "Дълго време пишех това, което ми диктува умът. После се доверих на интуицията и започнах да пиша по-интересно". Защото наистина умът може и да те излъже, интуицията - никога!

Интервю на Симона КРЪСТЕВА

Още

Прелъстеният гладиатор

Прелъстеният гладиатор

Още

Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция

Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция

Още

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

Още

Продуцентът на "Формулата на Тео" - Поли Ангелова: За пръв път видях политици да слушат

Продуцентът на "Формулата на Тео" - Поли Ангелова: За пръв път видях политици да слушат

Още

Поетът Румен Леонидов: Христо Фотев сияеше като димяща цигара в здрача

Поетът Румен Леонидов: Христо Фотев сияеше като димяща цигара в здрача

Още

Поетът Румен Леонидов: Публичната атмосфера у нас мирише лошо, вони на прашен дрешник и безнадеждност

Поетът Румен Леонидов: Публичната атмосфера у нас мирише лошо, вони на прашен дрешник и безнадеждност

 

Коментирай 14

Календар

Препоръчваме ви

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев

Нина Николина Haute couture: Фолклорът и любовта като от музикален бутик

"Важно е да познаваме корените си, за да можем да гледаме напред в бъдещето. Това те прави уверен, здраво стъпил на земята човек, знаещ, оттам нататък можеш да превземеш света", казва певицата