Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Продуцентът на "Формулата на Тео" - Поли Ангелова: За пръв път видях политици да слушат

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ

Продуцентът на "Формулата на Тео" - Поли Ангелова: За пръв път видях политици да слушат

Имаме нужда от духовни водачи, от будители като учителя Тео

Учителят Тео, пред Европейския парламент / Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Филмът "Формулата на Тео" за златния физик на България - учителя Теодосий Теодосиев, от премиерата си през миналата година насам, почти непрекъснато е на екран. Не само у нас, но и в чужбина. Филмът, може да се каже, направи едно световно турне.

Още

Документалният филм "Формулата на Тео" тръгва по света и у нас

Документалният филм "Формулата на Тео" тръгва по света и у нас

Следващата среща в София е специална, посветена на годишнината от първата му прожекция през март миналата година. Зрителите, освен че ще могат да гледат филма, ще имат възможността и да се срещнат лично със "златния учител на България" - Теодосий Теодосиев. Това ще се случи на 27 февруари, от 20 часа, в Дома на киното. На 18 март, от 18:30 часа ще има прожекция и среща в зала "Катя Попова", Плевен. На 23 март, от 18 часа, в рамките на Фестивал (не)Възможното образование прожекцията и срещата ще зарадват публиката на Добрич. Планирани са такива прожекции и в други градове на страната.

Режисьорът Николай Василев и учителят Теодосий Теодосиев / Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

С какво провокира този интерес у хората филмът? Отговорите - в интервю с продуцента на филма - Поли Ангелова:

Поли Ангелова - вдясно от Теодосий Теодосиев / Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

- Г-жо Ангелова, филмът "Формулата на Тео" постигна небивал успех - хората подхождат с голям интерес към него - вече година от премиерната прожекция, този интерес не стихва - както у нас, така и в чужбина...Като продуцент на филма, каква е, според вас, "формулата" на този успех?
- Да, вече мина една година от първата среща на филма с публиката през март 2019 г. в рамките на Международния София Филм Фест. Оттогава той не спира да обикаля света и България при неизменно пълни зали. През м. януари тази година го показахме в Европейския Парламент, където г-н Теодосиев беше специален гост. Радостни сме, че прожекцията обедини всички евродепутати, независимо от различните им политически убеждения, и предизвика истински възторг. В последвалата дискусия се повдигнаха важни въпроси за обучението и възпитанието на децата ни и бъдещето на образованието.

За първи път виждах политици да слушат с такова внимание.

Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Тъй като вярваме, че има смисъл в това, ще продължим да разпространяваме идеите на Тео чрез филма. Честно казано, нито ние продуцентите, нито режисьорът Николай Василев, сме очаквали такъв огромен интерес. Но сме безкрайно щастливи, че хората го гледат с отворени сетива и се вдъхновяват от него. Това идва да покаже, че имаме нужда от лидери, които имат ясна визия за проблемите в обществото и говорят за тях честно и открито.

Също така успехът на филма ни казва, че имаме нужда от духовни водачи, от будители, каквито липсват в съвремието ни, за съжаление.

Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Хубавото е, че няма изгледи животът на филма да приключи скоро - буквално всеки ден пристигат покани от страната и чужбина. Предстоят му гостувания в Берлин, Лондон, Вашингтон, Балтимор, Чикаго и много други градове. В България дойде ред на Плевен, Добрич, Смолян, Търговище...

Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

- Очаквахте ли това? Изобщо, какво си мислехте в самото начало, когато решихте да снимате документалната лента?
- Делото точно на този учител по физика - Теодосий Теодосиев е колкото значимо, толкова и непознато за хората. Искахме чрез филма да изследваме Тео като човек, като преподавател и създател на метода на "силовия интелект". Той не е обикновен учител по физика и това му е интересното.

Правенето на филм за Тео го приехме като мисия. Така както той се опитва да дава всичко от себе си за другите, така и ние се опитахме да дадем нещо на будните хора, правейки филм за него.

До последен модел слънчев симулатор / Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Не сме търсили какво в момента е на мода, защото и в документалното кино има мода. Не държим на всяка цена да се впишем в тенденциите, а да направим вълнуващ филм. Киното, и въобще произведенията на изкуството, могат да се четат и по хоризонтала и по вертикала.

И най-хубавите филми са тези, в които и двете измерения работят едновременно.

Първоначалното впечатление разчита на хоризонталното възприемане на филма. Тук си давахме сметка, че за нас е важно да работим и по вертикала, т.е този филм да остане задълго в съзнанието на зрителя. За наша радост се оказа, че филмът работи и в двете измерения.

Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

- Има ли бъдеще документалното кино? В каква посока трябва да се развива, според вас?
- Документалните филми са изключително важни за разширяването на мирогледа и формирането на интелекта на човека, особено на младите хора. В тези филми можеш да намериш реално съществуващ пример за подражание, т.е. герой, на когото искаш да приличаш. Важно е документалното кино да се подкрепя повече.

В днешния свят, залят от информация, често фалшива, документалното кино става все по-важно, защото е един от последните острови на истината.

Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Според мен бъдещето изобщо е да се минава през честност, да не се опитваш по никакъв начин да манипулираш зрителя. На зрителя вече му е омръзнало да бъде лъган. И тъй като ние сме открили честен герой, се опитахме да разкажем за него по честен начин. Резултатите показват, че явно се е получило.

- Има ли принос държавата в този процес?
- Ролята на държавата е да има цялостна културна политика, каквато в момента липсва, според мен. Да се насърчават всякакви форми на изкуството и културата. Да се произвеждат повече качествени филми, за да могат сред тях да се открояват най-добрите постижения. Важно е да се подкрепят от държавата проекти, които остават във времето.

Които ни обуславят като нация.

Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Когато целта е само забава, или приходи, то държавата няма място там. И това не важи само за филми и култура. Същото е и в науката. Школата на Тео е национално богатство, не е просто някаква негова инициатива.

- Могат ли филмите да променят съдби, според вас?
- Сигурна съм, че могат. Ето например "Формулата на Тео" непрестанно предизивиква интереса на много родители, които записват децата си в школите на Тео и това по някакъв начин определя тяхното бъдеще. Например, моя приятелка, след като гледа филма, ме помоли да й дам контакт, за да запише детето си. Когато отишла да го вземе след края на школата, то плакало 2 часа, без тя да знае защо. Когато се успокоило обяснило, че му е ужасно тъжно, че си тръгва оттам и че тези 2 седмици, прекарани с Тео, задачите му, сбирките край огъня и дискусиите, са най-хубавото нещо, което му се е случвало в живота изобщо. Ето - промяната е налице.

Животът, съдбата могат да бъдат променени от филм, книга, герой и то към по-добро.

Пред картина на Салвадор Дали в Брюксел / Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Затова и много инициативни директори на училища и учители канят Теодосий Теодосиев на срещи с учениците им и организират прожекции на филма. Така учениците сами стигат до идеи за бъдещото си развитие и разширяват хоризонта си.

- Имат ли място филми като "Формулата на Тео" в образователната ни система?
- Всяко добро произведение, всеки добър пример, имат място в образователната ни система. Не е тайна за никого, че тя куца и не създава мислещи хора.

Мислещите хора се формират извън системата.

С деца от българската общност в Щутгарт, Германия / Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Затова тя трябва да се отвори към нови, работещи идеи и свободни умове, които да я променят. Надявам се някой от Министерството на образованието да е гледал филма и да е взел предвид доказано работещите методи на Тео. Семейството също е формиращ фактор, не е добре да се разчита изцяло на образователната система.

Умните хора на България не са малко и са наясно кое възпитава и кое води до успехите.

Поглед отгоре в огромната библиотека / Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Още

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

А именно това да сме по-добри, да подхождаме с емпатия към другите, и целта на живота ни да е да даваме, не да получаваме. Или както казва Тео: "Аз много съм получил даром, и затова даром давам". Неслучайно той подготвя децата за олимпиади и състезания абсолютно безвъзмездно. Мога да споделя, че умните хора в страната разбират това. Давам само два примера какво направиха двама български бизнесмени, повлияни от Тео и филма. Единият предпочете вместо да получва скъпи подаръци за рождения си ден, да подари на гостите си прожекция на филма. А те да дарят предвидените за подаръци пари на фондация "Тео", тя организира школите на Тео. Другият организира прожекция на филма специално за всичките си служители в България, заедно със семействата им, с идеята да им подари едно преживяване, което да ги провокира и развие още повече като пълноценни личности. Той е достатъчно умен, за да е наясно, че парите не са най-важното нещо и че "най-скъпият капитал на бъдещето ще бъде доброто образование".

В музея на природните науки в Щутгарт / Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

- Теодосий Теодосиев беше в епицентъра на медиите преди няколко години, когато стана Мъж на годината, но идеята ви да направите филм за него не възниква тогава, а по-късно?...
- Тео не е някакъв актуален герой, който днес е в новините, а утре никой не помни за него - той е непреходен. Неговото мислене е универсално и независещо от времето. Така че и филмът за него винаги ще е актуален и значим.

Той е урок по добротворчество, по човещина.

Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Ние не сме търсачи на сензации, а се стремим да предадем духа на времето ни с най-добрите примери, какъвто безспорно е Тео.

- Получавате ли обратна връзка от зрителите? Какво харесват те във филма и има ли нещо, което не харесват?
- Много зрители ни пишат и ни се обаждат, за да споделят вълнението си след срещата с филма. Той ги вдъхновява и провокира към положителна промяна. Това е много приятно чувство - да усещаш удовлетворение и щастие, че си си свършил работата добре. Часове след края на прожекцията хората не искат да си тръгнат от залата, развълнувани и пълни с въпроси.

Снимка: Личен архив на режисьора Николай Василев

Много хора ни се обаждат просто за да ни благодарят, че има такъв филм. На много от тях им се иска да разберат какво се случва с учениците на Тео, след като той им е помогнал да изберат пътя си. Затова работим по нов проект, в който ще разкажем за няколко негови ученици, техните постижения и съдби, за връзката им с учителя и неговата роля в техните животи.

Всички те са водещи умове в науката в световен мащаб - изобретатели, финансови анализатори, инженери в НАСА, изследователи, чиито постижения ще формират бъдещето на света. Но засега няма да издавам повече. Надяваме се, новият филм да докаже, че честната работа се предава от учителя на ученика и от човек на човека, и наистина е заразителна.

Още

 "Луна за всички държави" от децата на Женския пазар в София

"Луна за всички държави" от децата на Женския пазар в София

Още

Човекът, който написа най-хубавите детски приказки, погребва като малки и двете си деца

Човекът, който написа най-хубавите детски приказки, погребва като малки и двете си деца

Още

25 деца и тийнейджъри доста преди за станат световноизвестни

25 деца и тийнейджъри доста преди за станат световноизвестни

Още

Музикалният албум на папа Франциск - апел за будно съзнание и любов към децата

Музикалният албум на папа Франциск - апел за будно съзнание и любов към децата

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"