Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Човекът, който написа най-хубавите детски приказки, погребва като малки и двете си деца

КЛАСИЦИ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Човекът, който написа най-хубавите детски приказки, погребва като малки и двете си деца

Ангел Каралийчев е най-издаваният български автор, след Иван Вазов

Ангел Каралийчев, около 1935 г. /Снимка: ДА "Архиви"/

Има ли българин, който не помни от детството си книжките "Житената питка", "Тошко Африкански", "Златното момиче" и "Ането"? Поколения българи израснаха с тях, и с още много запомнящи се творби на писателя Ангел Каралийчев, който е роден на 21 август 1902 година.

Каралийчев е най-издаваният български автор, след Иван Вазов, а книгите му са преведени на над 50 езика. За жалост, човекът който написа най-хубавите детски приказки, бе орисан да погребе и двете си деца като съвсем малки. Тежка орисия за един баща, и жесток парадокс в съдбата на един писател, който се бе посветил на творчеството за деца!...

Ангел Каралийчев /Снимка: ДА "Архиви"/

Ангел Каралийчев е роден в Стражица, в семейството на земеделци. От малък помага на родителите си на полето.

Работата сред природата и трудовите хора, приказките на баба му и народните песни на жетварите, оказват своето влияние върху цялостния му духовен облик и израстването му като личност.

Завършва Търновската гимназия. Като ученик там, прекарва много време в училищната библиотека и започва да се увлича по символизма. Кумири в онзи период са му поетите Димчо Дебелянов и Николай Лилиев.

Най-близкият му приятел от ученическите години - Ангел Димитров, също има поетични опити. Двамата силно се привързват един към друг в здраво приятелство, но внезапно Ангел умира от туберкулоза. Каралийчев преживява тежко тази загуба и се затваря в себе си. Намира утеха единствено в писането.

17-годишен издава стихотворението "Орелът" в сп. "Ученическа мисъл". Именно там се запознава с Никола Фурнаджиев - по онова време също ученик, но в Еленската гимназия.

Двамата и още няколко техни приятели и ентусиасти - съмишленици по перо, издават със собствени средства литературния сборник "Лорелай". За жалост, списанието не връща инвестицията и Каралийчев остава съвсем без пари, а иска да следва.

Александър Божинов и Ангел Каралийчев, с приятели /Снимка: ДА "Архиви"/

През 1922 г. събира пари от работа на полето и се записва да следва... химия в Софийския университет. Бързо разбира, че това следване е безполезно - че не го влече. По-късно - през 1928 г., се дипломира в Свободния университет, където завършва дипломация.

Междувременно на следването си, се запознава все с бъдещи големи имена на нашата литература, сред които близък му става Асен Разцветников. Издава и първата си поема "Мауна Лоа", но и тя остава незабелязана от критиката.

Пробивът му на литературната сцена идва със сборника "Ръж", издаден през 1924 г. и вдъхновен от кървавите септемврийски събития. Тогава мнозина го считат за част от пролетарското движение. За това свидетелства и тогавашната му близост с Георги Бакалов. Между тях, обаче, става разрив в отношенията. Това съвпада с периода, в който Каралийчев е привлечен от Кръга около сп. "Златорог", в който членуват изтъкнати интелектуалци, писатели и художници.

Групова снимка на сътрудниците на списание „Златорог“, 1925 – 1927 г. Каралийчев е последният вдясно на първия ред. Източник: Държавна агенция „Архиви“

Името му започва да се разчува, но Каралийчев все още се лута и няма свое амплоа в литературата. Човекът, който му отваря очите къде е неговото място в писателската професия, е Ран Босилек.

Благодарение на разговор помежду им се ражда легендарната книжка "Житената питка". След издаването й Ангел Каралийчев окончателно се насочва към жанра на детската литература.

Как се развива личният му живот? Каралийчев се влюбва в актрисата Вела Ушева, която е по-възрастна от него, но той я ревнува и не иска да види друга жена, освен нея, в една връзка, продължила 5 години преди брака, а след него - цели 41 години - до смъртта на писателя.

Всъщност, според една светска мълва, описана и в книга, по време на безбрачната им връзка, Каралийчев направил опит да се самоубие заради Вела. Причината била тази, че след като веднъж й поставил ултиматум да избере или него, или кариерата си, тя избрала сцената. Наранен от този избор, Каралийчев се прострелва в гърдите с пистолет, но куршумът късметлийски "подминава" сърцето му. Въпреки това раняването е тежко и той дълго време лежи в болница, борейки се за живота си, и разкаян от безразсъдната си постъпка.

Този трагичен момент имал и хубава страна - Вела осъзнала, че писателят силно я обича и решила да се откаже от кариерата си и изцяло да му се посвети в брак. Двамата се венчават през 1931 г., когато тя е на 37, а той - на 29.

От подписа нататък и двамата са си верни един на друг във всяко едно отношение. От обожавана актриса на сцената, Вела се примирила с ролята на съпруга и секретарка на писателя. Захванала се да преписва на пишеща машина текстовете на Каралийчев, редактирала ги, превеждала му приказки на други народи, обикаляла редакции и издателства с текстовете му.

По време на една от срещите си с почитатели

Брачната двойка има тежка родителска съдба - и двете им деца умират като малки.

2-годишната им дъщеричка умира в ръцете на баща си. На нея Каралийчев посвещава легендарната си книга "Ането".

В своя творчески път, за 40 години творчество, Ангел Каралийчев написва повече от тридесет книги за деца и възрастни, в различни жанрове - разказ, приказка, повест, пътепис, поезия.

Автор е на книгите с разкази "Ръж" (1924), "Жълтици" (1925), "Имане" (1927), "Сребърна ръкойка" (1935), както и на 15 книги за деца и юноши: "Приказен свят" (1929), "Ането" (1938), "Тошко Африкански" (1940), "Житената питка" (1948) и мн. др. Има и авторизирани приказки и легенди от българския и чуждестранния фолклор.

Умира на 14 декември 1972 г. в София.

През 1974 г. посмъртно е награден с Почетна грамота на името на Андерсен и е вписан в почетната книга "Х. Кр. Андерсен" от Международния съвет за детско-юношеска литература (IBBY), за книгата му "Приказен свят".

Още

Хайтов - писателят на киното

Хайтов - писателят на киното

Още

Как съвременните детски книги достигат до децата?

Как съвременните детски книги достигат до децата?

Още

Художникът, почти вълшебник Вадим Лазаркевич

Художникът, почти вълшебник Вадим Лазаркевич

Още

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

 

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети

Писателят Тошо Дончев от Унгария спечели Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко"

Той се организира ежегодно от Община Свищов в навечерието на Алековите дни, посветени на рождената дата на писателя - 13 януари 1863 г.

Покорителката на Холивуд, която не искаше да я смятат за "звезда"

110 години от рождението на великата актриса Вивиан Лий