Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художникът, почти вълшебник Вадим Лазаркевич

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Художникът, почти вълшебник Вадим Лазаркевич

С неговите илюстрации са пораснали няколко поколения българи

Илюстрации към: "Сватбата на Червенушко", "Гъбарко" и "Медената пита" (Колаж: Юлиян Илиев)

По-старото поколение българи сигурно си спомнят ярките "картинки" в любимите детски книжки "Комар и Мецана" от Асен Разцветников, "Веселите футболисти" от Димитър Стоевски, "Гъбарко" от Батко Златко, с "Медената пита" вътре, "Горската къщичка", "Сватбата на Червенушко" и "Трите баби" от Елин Пелин, "Работна Мецана" от Леда Милева, "Ежко-Бежко", "Косе-Босе" и "Патиланско царство", от Ран Босилек, "Жалбите на Заю-Баю", "Модерната стрина Зайка" и "Чичова китка" от Чичо Стоян, "Дядовото магаренце" от Калина Малина и мн. други. Няколко поколения българи отраснаха с този чуден свят вътре в тези книжки, в които героите сякаш оживяваха - толкова убедителни бяха образите им в илюстрациите на художника Вадим Лазаркевич.

Тези книжки се предаваха от родители на деца, от деца на внуци и правнуци, защото днес, нека си го кажем откровено - на книжния пазар няма такива детски книжки. Вадим Лазаркевич беше такъв майстор, че и деца и възрастни вълшебно се пренасяха в света на книжките с неговите илюстрации, и запомняха повече образите, отколкото текста.

Илюстрации към "Сватбата на Червенушко"

Един критик казва за Лазаркевич:

"За него трябва да се отнася фразата "художникът, почти вълшебник"! Защото той твореше вълшебства - правеше "втора" приказка в приказката!"

Вадим Лазаркевич е с руски произход, но животът и творчеството му са свързани с България.

1938 г. Художникът в работния си кабинет (Снимка: Държавна агенция "Архиви")

Художникът е роден на 28 февруари 1895 г. в Белая Церков в Украйна, в семейството на потомствени дворяни от литовски произход. Бащата на художника е генерал от руската армия, автор на учебни пособия по артилерия. Майка му е завършила Музикална консерватория в Киев. По семейна традиция Вадим завършва първо Втори Михайловски кадетски корпус в Петербург, но няма намерение да гради военна кариера като баща си. Постъпва да учи изобразително изкуство в Императорската художествена академия в Петербург, взима уроци и в частна школа. Не успява да се дипломира, защото започва Първата световна война. През 1915 г. е мобилизиран като запасняк за командир на батарея. На фронта се сражават и брат му и баща му.

Илюстрации към "Веселите футболисти"

Вадим не само се сражава, но когато може - рисува. Военните му рисунки и до днес не са представяни пред българска публика.

Художникът наследява от майка си, още от малък желанието да рисува. Майка му е музикант, но в свободното си време рисувала цветя и птици. Тя предала на сина си любовта към природата. Най-хубавите спомени от детството, за Вадим били разходките с майка му и времето, когато с баща му и неговите войници прекарвали в Черниговските гори. Вечер онези сурови мъже, които го учели на военно изкуство, му разказвали руски народни приказки, докато заспи.

Илюстрации към "Медената пита"

1920-а година се оказва трагична и за Вадим Лазаркевич, и за цялото му семейство. Той е в Крим, когато Донската армия е изтласкана в морето. Заедно с брат си и баща си поема с кораб към Цариград и Галиполи. Там отказват да ги приемат, и те се прехвърлят на руски търговски кораб, с който стигат до Варна. И там получават отказ. Принуждават се да отплават за Несебър. Предпочитат да останат в България, за да не бъдат преследвани като белогвардейци в СССР. Майката и сестрата на художника, обаче, остават там. Семейството никога повече не се събира целокупно заедно.

Илюстрации към "Гъбарко"

Вадим Лазаркевич остава до края на живота си в България. Започва работа като художник-илюстратор в издателство "Хемус".

Първата творба за деца, която илюстрира, е една приказка за списание "Светулка". Канят го да работи и към списанията "Детска радост" и "Детски живот".

Вадим Лазаркевич остава наистина ненадминат в амплоато си на илюстратор на детски книги. Освен книгите от български автори, за които споменахме, той е илюстрирал множество преводни детски книги на писатели като Александър Пушкин, Вилхелм Хауф, Майн Рид, Ръдиард Киплинг, Ханс Кристиан Андерсен, Хенрик Сенкевич и др.

Илюстрации към "Медената пита"

Малцина знаят, обаче, че Лазаркевич е бил не по-малко добър и като илюстратор на друга - по-"сериозна" литература. Илюстрирал е например, цикъл произведения, вдъхновени от поемата на Гьоте "Фауст".

Вадим Лазаркевич е автор и на кориците на много книги за възрастни, на илюстрации за списания и учебници.

Илюстрации към "Медената пита"

"Сватбата на Червенушко"

Илюстрации към "Медената пита"

Големият му талант е повече от забележим и респектиращ. Това е единственото спасение за бившия белогвардеец, на когото не навсякъде у нас гледат с добро око по времето на соца. На художника не му било лесно постоянно да се преборва с трудности от политически характер, но остава в България до края на дните си.

Неиздавана илюстрация

Умира в София през 1963 г.

А книгите с негови илюстрации продължават да "живеят" в паметта на вече порасналите "деца" от няколко поколения българи.

Илюстрации към "Медената пита"

Илюстрации към "Сватбата на Червенушко" (Колаж: Юлиян Илиев)

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 11

1/1

Илюстрации към: "Сватбата на Червенушко", "Гъбарко" и "Медената пита" (Колаж: Юлиян Илиев)

Илюстрации към "Сватбата на Червенушко" (Колаж: Юлиян Илиев)

"Сватбата на Червенушко"

Илюстрации към "Медената пита"

Илюстрации към "Веселите футболисти"

Илюстрации към "Гъбарко"

Неиздавана илюстрация

Илюстрации към "Медената пита"

Илюстрации към "Медената пита"

Илюстрации към "Медената пита"

Илюстрации към "Медената пита"

Илюстрации към "Сватбата на Червенушко"

1938 г. Художникът в работния си кабинет (Снимка: Държавна агенция "Архиви")

Календар

Препоръчваме ви

Имало едно време в Рим... Енио Мориконе

"Поп, рок, фолклор, абстрактна музика... киното съдържа всичко", казваше маестрото, който пренесе филмовата музика в Космоса

Центърът "Жорж Помпиду" отваря отново врати с експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж"

Един месец след кончината на твореца, тя е посветена на епопеята по опаковането на Пон Ньоф

8 музи на Серж Генсбур

Считан за най-важната фигура на френския шансон, той е прочут и с провокативни и скандални проявления, които са предизвиквали вълнения, разделяйки френското обществено мнение

Георги Тошев представи книгата си за Георги Парцалев

По време на премиерата беше излъчен и непоказваният досега документален пълнометражен филм на Тошев, посветен също на актьора - "Рицарят на смеха"

Любопитно писмо за посещенията на Ван Гог и Гоген в бордеи се продава 282 000 долара

Писмото е изключително за необикновената среща на двама големи художници, казват от френската аукционна къща "Друо"

Ирм Херман - разомагьосаната муза на Фасбиндер

Изключителната актриса почина на 77 години в Берлин, но остави култови роли в киното, театъра и радиотеатъра на Германия, а нейната естественост я превърна в кралица на антинатуралистичната актьорска игра