Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Прелъстеният гладиатор

БОРБА И ПОМИРЕНИЕ

Прелъстеният гладиатор

На 23-ти март в Дома на киното за първи път за публиката ще се отворят и шампионското сърце, и пещерата със съкровища от легендарната колекция на Боян Радев

Кадър от документалния филм за Боян Радев - "Гладиатор", чиято премиера е на 23 март в Дома на киното в София (Снимка: Николай Василев)

На 23 март в Дома на киното, в рамките на София филм фест, ще се състои премиерата на документалния филм "Гладиатор" с участието на Боян Радев. Билети можете да вземете - ТУК.

Специално за читателите на dir.bg екипът на филма разказва една история в аванс.

Кадър от документалния филм за Боян Радев - "Гладиатор" (Снимка: Николай Василев)

Още

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев с премиера на София филм фест

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев с премиера на София филм фест

Боян Радев е може би единственият спортист в света, спечелил олимпийско злато след само пет години тренировки. Поне така твърди треньорът му Слав Славов. Измъкнали го на 16 години от една пернишка мина след случайна среща с бивш борец, който оценил яките мускули на момчето.

Започнал да спи по тепихите в Пирдоп и Перник и да тренира "до умирачка", докато дойде огромният скок към световната слава в Токио"1964. Но в истински гладиатор се превръща четири години по-късно на игрите в Мексико, където става първият български спортист с два златни олимпийски медала.

Кадър от документалния филм за Боян Радев - "Гладиатор" (Снимка: Николай Василев)

Още

Боян Радев и неговите 91 шедьовъра от българската живопис

Боян Радев и неговите 91 шедьовъра от българската живопис

Днес Боян Радев е подарил медалите и всичките си престижни награди на Националния исторически музей, а себе си е обградил с други трофеи. Домът му е огромно помещение, сякаш тапицирано с живописни платна по стените. По пода са нахвърляни статуи, но основното пространството е заето от облегнати картини - на няколко редици, или пък една върху друга. Между тях има оставена тясна пътечка, по която може да се мине, ако стъпваш крак пред крак. Между картините щъка бившият класически борец - с бомбе, пура, карирано сако и шалче.

Отвреме-навреме вади някоя картина, обръща я с лице и пак я оставя. Стига до диван с разхвърляни чаршафи. Може би нощува там. Сяда и се втренчва по посока на автопортрета на Дечко Узунов. Той е от късните му години и на него бай Дечко прилича на Саваот.

Кадър от документалния филм за Боян Радев - "Гладиатор" (Снимка: Николай Василев)

Още

Боян Радев представя 91 уникални платна на стари майстори

Боян Радев представя 91 уникални платна на стари майстори

"Борбата е била гарнитура в живота ми, но без нея нямаше да имам нищо. След олимпийските медали това ми е голямата радост в живота - колекционерството на картини. "Маниача" се малко, че съм голям колекционер, ама какво да правя - като имам картините, що да не се "маниача"... 40 години съм нон-стоп в тази работа. Бързо влезнах в играта, защото зад мене стояха Атанас Яранов, Иван Вукадинов, Павел Койчев, бай Дечко, Величко Минеков и всичките много ме уважаваха и не ми отказваха помощ и съвети", казва днес Боян Радев.

Защото той е един от много редките случаи на голям шампион, който не слиза от върха, а продължава още нагоре, прелъстен от изкуството и от "тихата лудост" на колекционерството. Започва да събира картини от български класици още през 70-те години на миналия век, когато почти никой не ги купува. Тогава сред борците се търсят най-вече розови плочки за баня или лимузини и неговата страст към живописта изглежда, меко казано, екстравагантна.

"Борците ме пунтираха, че съм Рембранд. Е, в кръга на шегата, разбира се, кодошехме се. Но те не ми обръщаха внимание и аз не им обръщах внимание", признава Боян.

По време на снимките на документалния филм за Боян Радев - "Гладиатор" (Снимка: Николай Василев)

30 години се моли на сина на Златю Бояджиев да му продаде една картина, но той отказва. Всичко друго продава, но тази не я продава. Докато веднъж се съгласил: "Виж какво, остави ключовете на колата и взимай картината!". - "Беше мерцедес S класа, на 20 000 км, чисто нов, веднага му дадох и ключовете, и колата. Това беше петък, в понеделник сделката стана.", спомня си Боян. Така се сдобива с този шедьовър.

Изглежда материалното му е важно повече като възможност да си попълва колекцията. Защото в нейната история се намесва още един мерцедес, за което Боян разказва с голямо удоволствие.

"Навремето излизах от залата по борба на "Калоян" и до мерцедеса ми стоеше някакъв човек - едно яко младо момче. Отивам до него, а той вика: "Нали вие сте Боян Радев?". Викам: "Да". - "Кажи ми колко пари искаш за мерцедеса, аз искам да го купя и да го закарам в селото". Аз го питам: "Как ще го поддържаш в селото?". - "Не, вика, на мене ми трябва само да го паркирам до къщата и в селото да умират на мъка, че имам такава кола. Имам прасета, имам много пари, не ми е проблем, кажи колко пари искаш?". Викам: "Щом ще говорим за пари - 30 000 лв. и ще ти го дам". - "В плика са толкова, взимай плика, дай ключовете!

Още

Националната галерия - Двореца представя "Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев"

Националната галерия - Двореца представя "Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев"

И парите на свинаря се превърнаха в картини на Бенчо Обрешков. Вече ми се отвързват ръцете и почвам да колекционирам по-силно, вече не на бройки, а на качествени работи. Всичко беше дадено за произведения на изкуството и то най-много на Бенчо Обрешков. Гордея се с Бенчо Обрешков, той е голяма личност, той е единственият българин, който има Гранд При в Париж за изкуство, 1937-ма година. Бил е ученик на Оскар Кокошка и аз съм негов меценат, събирам работите му и се гордея с тях.

И ги пазя, много неща имам. По време на моето колекционерство имах интересни случаи с различни хора. Бях много близък с бай Иван Ненов. Трудно беше някой да отиде да контактува с него навремето. Един път в една компания седяхме и той вика:

"След като дойде време мен да ме оцени един борец, е"гати държавата...."! Никой не го търсеше тогава бай Иван. Единствен Светлин Русев купи две работи от него. Властите го смачкаха малко бай Иван Ненов, защото бил формалист. Вятърът като духа, нали знаеш, не духа на едно място и издухаха тогава и други автори като Бенчо Обрешков. Някои художници нямаха право да излагат картини, нямаха право да продават...

Даже Бенчо Обрешков в банката е работил, а жена му трябвало да върши надомна работа. По тоя начин са се прехранвали, както и Васил Бараков - той правеше шрифтове. Никой не им купуваше картините, а те имаха купища - свалени от рамките, една до друга. Половината бяха залепени, едвам ги отлепихме. И то шедьоври. Работите на един Бенчо Обрешков, или на Златю Бояджиев, или на Майстора - те навремето струваха между 300 и 500 лева. Това е да уцелиш момента в живота и в изкуството - трябва да имаш ден.

По време на снимките на документалния филм за Боян Радев - "Гладиатор" (Снимка: Николай Василев)

Някой иска да се отърве от жена си, друг се отървава от картините. Като почнеш да събираш, наследниците до едно време те харесват, след това почват пазарлъците. По-умен станах, за съжаление. Предпочитам да съм ръб, отколкото да съм умен в живота. Щото умните вече не се тачат."

Цялата история на Боян Радев този уникален филм-портрет можете да видите на 23 март в Дома на киното. Билети - ТУК

"Гладиатор" (2021) на сценаристите Петя Тетевенска и Свобода Маданска и режисьора Николай Василев е документален разказ за двукратния олимпийски шампион по класическа борба в категория до 97 кг Боян Радев.

Олимпийски шампион от Токио "64 и Мексико "68, световен шампион от Толедо "66, световен вицешампион през 1962 и 1967 година, европейски вицешампион през 1968, спортист на годината на България за 1964, 1967 и 1968 година, Боян Радев е обявен за заслужил майстор на спорта. През 2009 получава най-високото отличие на Международната федерация по борба (FILA) - "Златна огърлица".

Приет е и в Залата на славата на FILA в Оклахома (САЩ). Освен като борец, Боян Радев е известен и като виден колекционер и дарител. Обявен е за дарител № 1 на Националния исторически музей. В експозицията на залата "Дарение Боян Радев" са изложени над 170 ценни експоната. Радев дарява на НИМ и всички свои награди и отличия от годините на своята спортна кариера.

Как изоставеното от родителите си момче, което учи до трето отделение, след години става двукратен носител на олимпийско злато и колекционер?! "Гладиатор" представя историята на един човек с могъщо обаяние, издигнал се до върховете на спорта и изкуството.

По време на снимките на документалния филм за Боян Радев - "Гладиатор" (Снимка: Николай Василев)

Оператор на филма е Борислав Георгиев, продуцент е "Меджик Шоп", а копродуцент - "Криейтив снаб".

Ето какво споделя режисьорът Николай Василев пред Ангелина Грозева от "Артефир" на БНР:

"Боян Радев се оказа изключително интересен образ, направо един Кинг Конг, образ, който цял живот е водил битка със себе си... Аз лично не съм фен на борбата и на спорта, представата ми за него първоначално беше различна, но когато започнах да се запознавам с неговата история и метаморфозите на душата му, го преоткрих.

Той е един самообучил се човек, издигнал се до нивото на това да колекционира най-доброто от българското изкуство. Опитвам се аз самият да колекционирам формули за промяна с героите и филмите си и работата си, това видях и при Боян Радев..."

Още

Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция

Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция

Още

Ваклуш Толев: Трябва да трансформираме страданията в развитие

Ваклуш Толев: Трябва да трансформираме страданията в развитие

Още

6 години от смъртта на Ваклуш Толев: Човекът не е даденост, а достижимост

6 години от смъртта на Ваклуш Толев: Човекът не е даденост, а достижимост

Още

Продуцентът на "Формулата на Тео" - Поли Ангелова: За пръв път видях политици да слушат

Продуцентът на "Формулата на Тео" - Поли Ангелова: За пръв път видях политици да слушат

Още

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

Още

Златният физик на България Теодосий Теодосиев: Моето скромно желание е да постигна възможното

Златният физик на България Теодосий Теодосиев: Моето скромно желание е да постигна възможното

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Мария Бакалова се снима в българския късометражен филм "Това, което остава"

Освен Бакалова в актьорския състав са още Захари Бахаров, Елена Телбис и Маргита Гошева. Главната роля изпълнява Ян Лозов

Джералдин Чаплин пристигна в България за 27-ото издание на "София филм фест"

Това е първото посещение на актрисата у нас, а в рамките на кинофорума, тя ще получи "Наградата на София" на Столичната община

"БНТ Представя" Тодор Колев с портретния документален филм "Там, дето поисках – бях. Взех, колкото пожелах"

За ролите на големия артист, харизмата му и неподражаемото чувство за хумор – гледайте на 22 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

Новото лице на българското кино Елеонора Иванова номинирана за награда "Полет в изкуството"

Актрисата от трупата на Театър „София“ впечатли журито с неподправената си харизма и автентичен талант.

Алексей Навални след Оскара: Посвещавам приноса си на хората, които се борят срещу чудовището на диктатурата и войната

Руският опозиционер отправи похвали към режисьора Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и българския разследващи журналист Христо Грозев - "истинската звезда на този филм"