Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Златният физик на България Теодосий Теодосиев: Моето скромно желание е да постигна възможното

He's The Man

Златният физик на България Теодосий Теодосиев: Моето скромно желание е да постигна възможното

Творчеството ни прави роднини с Бог

Теодосий Теодосиев/ Колаж: Юлиян Илиев

Той е един мъж на зряла възраст, но дори малките му ученици го наричат Тео. Това не е знак за неуважение, а тъкмо обратното - обръщение, което говори за силната духовна връзка между Учителя Тео и неговите ученици. Теодосий Теодосиев-Тео си е спечелил прозвището "златният физик на България". Цели 4 десетилетия този "чудак с мисия", както го нарича един от неговите ученици, създава таланти в областта на физиката и други области, някои от които вече са големи имена в авангарда на световната наука.

Каква е тайната на неговото преподаване, с което постига такива забележителни успехи, че учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университетите Харвард и Принстън се състезават за тях? Теодосиев е създател на уникален Метод за формиране на силов интелект. Той създава не само учени, но личности-лидери, учени с характер.

Теодосий Теодосиев /Снимка: Личен архив на режисьора на филма "Формулата на Тео" - Николай Василев/

Теодосий Теодосиев-Тео бе избран сред почетните личности в конференцията "He`s The Man" - сцената за онези, които имат какво да разкажат за успеха. Разговорът за добрия пример е инициатива на #URBN.dir.bg - платформата на Dir.bg, ориентирана към младите градски хора и тяхното динамично време.

Нашите гости са толкова различни, че ако ги бяхме търсили по този показател, нямаше да се справим по-добре. Всеки от тях има своя талант и уникален житейски път. Всеки от тях е мъж, след чиято история бихте възкликнали "Той е Човекът!". Всеки от тях има забележителни постижения в това, което прави, и има свой собствен отговор на въпроса "Какво е успехът и как се постига?". Очакваме да го споделят пред нашата публика и пред водещия Деян Веселинов, който ще има отговорната задача да ни разкрие непознати детайли за постиженията на нашите лектори на успеха, защото вярваме, че добрите примери са заразителни.

КУПИ БИЛЕТ

Специални гости на събитието ще бъдат Свилен и Жоро от "Остава". За събитието избрахме късметлийската дата 13-и през мъжкия месец ноември. Мястото е City Stage.

Генерални спонсори на конференцията "He`s the MAN" са Дънди Прешъс Металс", А1 и "Филип Морис България". Партньори на събитието са Nescafe Dolce Gusto и Chivas Regal.

Март 2019 г. На премиерата на филма "Формулата на Тео" на режисьора Николай Василев в Дома на киното. Филмът обиколи България и пожъна огромен успех (Снимка: BulFoto)

Ето какво сподели пред наш репортер знаменитият учител-физик:

- Г-н Теодосиев, какво е за вас успехът? Какво е нужно, според вас, за да постигнеш успех в дадена област?
- Успехът, това е човек да пренесе "кошничката" си благополучно, с даровете които е получил по наследство, и по възможност да добави нещо в тази "кошничка" и да я предаде на следващото поколение. Това е успехът.

Аз не мога да се оплача - имал съм великолепно наследство - великолепни родители и великолепни учители.

Теодосий Теодосиев /Снимка: Личен архив на режисьора на филма "Формулата на Тео" - Николай Василев/

- Все пак трябва човек да има някакви качества, за да реализира успех...
- Нужен е характер, нужно е възпитание. Защото успешната личност е тази, която е способна да пожертва нещо от себе си, за да "спечели" нещо по-сериозно. А неуспешната личност пропилява всичко. Ще дам един пример: По време на Римската империя робите са имали възможност да се откупват. Който е трудолюбив, пестелив и не е пияница, за няколко години може да събере пари и да се освободи. Но ако е един консуматор, който каквото изкара моментално го изхарчва, такъв човек остава роб до гроб.

Свободата си има цена. Дон Кихот е казал: "Свободата, Санчо, е на върха на копието". Така че трябва да държим "копието" изправено и да успяваме по този начин да устоим на изкушенията и да си вървим по Пътя към поставената цел. Има много изкушения и те стават все повече.

Съвременният човек е много изкушен, защото са много изкушенията в съвремието ни. Силната личност се познава по това, че тя е способна да се откаже от тях. Шопенхауер, този уж човеконенавистник, преди кажи-речи 200 години е казал: "В наше време много се усили потокът на сивата литература. И културният човек се познава не по това какво чете, а по това какво отказва да чете". Значи по онази "храна", която отказваме да консумираме, се познава силната личност. Тя е, която ще изпълни своята мисия и ще пренесе своята "кошничка".

Снимка: BulFoto

- Какъв съвет бихте дали на младите, които тръгват по вашия път, по вашия пример?
- На първо място, да не се задоволяват на дребно. Защото има големи и малки удоволствия. И който налита на малките удоволствия, изтърва големите. Също както в библейската притча за онзи брат, който продава първородството си за една паница леща.

Има големи неща, които си струват усилието, и радостта от постигането им е несравнима с "паница леща".

- Ежедневието ли е "паницата леща"?
- Това е консуматорското общество, което живее на дребно. Човек, за да може да консумира истински и пълноценно, трябва да умее да се въздържа достатъчно дълго време, за да може да изпита радостта от нещо с космически мащаб.

Март 2019 г. На премиерата на филма "Формулата на Тео" в Дома на киното. Режисьорът Николай Василев представи екипа на филма пред пълната зала с почитатели, настоящи и бивши ученици на съвременния будител. Тео сподели, че в настоящата криза на ценности и морал, той си е поставил за цел да спаси спасяемите, не всички, а онези, които подлежат на спасяване - мислещите хора. (Снимка: BulFoto)

Още

Документалният филм "Формулата на Тео" тръгва по света и у нас

Документалният филм "Формулата на Тео" тръгва по света и у нас

- Г-н Теодосиев, вие имате много ученици по целия свят. Разкажете за някои от тях...
- Това е много труден въпрос, защото те са огромен брой тези мои ученици. Рискувам да спомена един, пък да пропусна някой друг. Имам ученици в сферата на много сериозните науки. Такива, като физика Теньо Попминчев, който е един от малкото българи с шанс да получи Нобелова награда по физика. Той е може би специалист №1 в света по лазерно-рентгенови лъчи; Петко Динев, който прави най-съвършените телевизионни камери за космически цели; Христо Илиев от Мюнхенската политехника, който успя да постигне воден лед при стайна температура +16 градуса; един Николай Кърджилов, който успя да направи снимка на неутрони в магнитно поле. Или Иван Танев Иванов, който е професор по физика, който обучава професори по математическа физика. Той бе единственият българин, който беше така да се каже "първи първи" на международна олимпиада. Та много са тези момчета и момичета, които наистина работят на световно ниво. И не са само физици. Има много информатици, архитекти, инженери, лекари...

Това е просто един начин на мислене, който във всяка една област, в която се приложи, дава своите плодотворни резултати. Силовият интелект е начин да се решават трудни интелектуални проблеми.

Снимка: BulFoto

- А смятате ли, че е възможно тези учени, тези големи умове, да се върнат обратно в България?
- Не е задължително да се върнат в България. По-важното е да градят авторитета на България по света, и ние да получим дивиденти от това. Много пъти съм казвал, че е грехота да затворим Райна Кабаиванска да пее в селска кръчма, при условие че може целият свят да я чуе, и по този начин тя да допринесе много повече за авторитета на България и да вдъхнови много повече млади хора да работят по този начин.

Ниe сме част от един глобализиран свят, и след като искаме да получаваме благата на съвременния свят, трябва и ние да допринесем с нещо от "кошничката" си - да дадем нещо от себе си. И ние го правим. С нищо не отстъпваме в това отношение на най-цивилизованите народи.

Теодосий Теодосиев /Снимка: Личен архив/

- А как разбирате един ученик, когато дойде при вас, дали има качества и потенциал да се развива?
- Ами, големите творчески личности са си самодостатъчни. Така че човек, който може да се затвори и да се усамоти, който не изпитва нужда от никакви социални мрежи и денонощни клюкарствания - с две думи човек, който е в състояние да прави жертви. Творческата личност разговаря "сама със себе си", за да постигне някакво свръхпостижение.

За да постигне това е необходимо човек да бъде способен на творческа самота. И като видиш на някоя забава някой да стои навън като изпъден и не танцува, това означава, че този, или тази - става. /смях, б.а./

Снимка: BulFoto

- Има ли такъв критерий като "по-палавото дете е по-будно", или обратното - "послушното е умно"...
- Не, няма такъв критерий. Тези хора, за които аз говоря, са с различни характери, но това което ги обединява е способността им да правят огромни жертви, за да постигнат целта си. Това са целенасочени хора. Хора, които са способни да пожертват удоволствията, за сметка на целта си - да постигнат нещо на световно ниво.

Март 2019 г. На премиерата на филма "Формулата на Тео" на режисьора Николай Василев в Дома на киното. Филмът обиколи България и пожъна огромен успех (Снимка: BulFoto)

Още

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

- Но явно човек трябва да го носи в себе си, а вие да му помогнете да го доизгради?...
- Да, това се гради. Много са важни семейството, семейната среда от най-ранното детство, има и ген. Има хора, които просто са родени с такъв характер. Има характер на успешния човек, има характер на неуспешния човек.

- А вие самият какъв бяхте като малък?
- Самовглъбен. Още в малките класове в библиотека "Искра" в Казанлък не можеше да се намери книга, която да не съм чел. Това означава, че твърде много съм бил съсредоточен в онова, за което не са необходими други хора. Е, като дете се опитах да направя самолет, с който да се отиде на Луната - това са детски фантазии, но в тях се оглеждат някаква ориентация и цел.

- А кога се уверихте, че физиката е вашата наука?
- Много късно стана това, защото първо се бях увлякъл по биология, химия, по изобразително изкуство. Имах се за голям художник и за голям поет /смях, б.а./, и в крайна сметка физиката се оказа едно от многото неща.

Но когато човек се научи да работи сериозно, той с каквото и да се захване, успява в него.

Снимка: Личен архив на режисьора на филма "Формулата на Тео" - Николай Василев

- Имате ли задача, която ви провокира като учен и много бихте искали да я решите?
- Много са тия задачи. Изобщо, нерешените задачи са много. Повече, отколкото са решените задачи. Винаги е било така, и така ще бъде. Защото кръгът на познанието се разширява и човек постоянно търси допирни точки с непознатото. Думата "искам" е най-грешната дума според будистите. Човек, за да бъде щастлив, трябва или всичко да има, или нищо да не иска. И моето скромно желание е да направя възможното.

Невъзможното няма как да го направиш, а възможното можеш да се опиташ да го постигнеш.

- Ако бяхте бог, какво бихте направили, за да улесните живота на хората?
- Ами, това което се получава наготово, човек не го уважава. Тъй че, мисля че Бог много правилно кара хората да уважават нещата, които искат да постигнат. И да изстрадат тези неща, защото ценните, истинските неща, са изстраданите неща.

В този смисъл страданието ни доближава до Твореца. Страданието, като Път на развитие. Без него е невъзможно да се постигне, защото иначе просто ще загубим цената. Ще загубим ориентация за истинската цена на нещата. Стойностните неща имат висока цена.

Радосвет Радев връчва наградата "Мъж на годината" 2014 на Теодосий Теодосиев (Снимка: BulFoto)

- Къде стои идеята за Бог в това, което правите?
- Това, което ни сродява с Твореца, е творчеството. Това ни прави "роднини" с Твореца. И като емоция то е най-върховното, което човек може да изживее. То си струва и затова се плаща.

- Има теория, че Бог е физика и математика?
- Аз пък мисля, че е и изобразително изкуство, и поезия, и музика, и още много други велики неща. В много неща се намира Творецът с главна буква.

Всяко вдъхновено творчество ни прави роднини с Господ.

Снимка: Личен архив на режисьора на филма "Формулата на Тео" - Николай Василев

- Кое е най-голямото откритие в областа на физиката до днес, според вас?
- Трудно е да се каже. Много големи открития има. Например, /Свети/ Никола Тесла е мечтаел да освободи хората от тежък физически труд, и е успял да го направи. Станал е благодетел на човечеството. Милиарди хора по света днес държат в ръцете си разни неща, които ги имат благодарение на това, че разполагаме с електроенергия. /Свети/ Майкъл Фарадей, /Свети/ Исак Нютон, /Свети/ Хенри Форд - това са светци на човечеството, с техните постижения в науката. Хора, които са направили много за цивилизацията. 

Някои открития днес изглеждат "лесни", но има една максима: "Няма нищо по-лесно от това, което е било открито преди малко". Непрекъснато се откриват нови неща и това е едно приключение без край. Хубаво е да участваме в една такава "приказка без край".

Теодосий Теодосиев/ Колаж: Юлиян Илиев

Интервю на Еми МАРИЯНСКА

Още

Кой е твоят човек?

Кой е твоят човек?

Още

Насимо - бягащият срещу клишетата романтик

Насимо - бягащият срещу клишетата романтик

Още

Ники Станоев – мъжки мъж, чичак и универсален боец

Ники Станоев – мъжки мъж, чичак и универсален боец

Още

Доц. Станимир Сираков: Правим най-доброто, но винаги има и един отгоре, който решава

Доц. Станимир Сираков: Правим най-доброто, но винаги има и един отгоре, който решава

Още

Готвачът-пътешественик Филип Захариев: Рецептата за щастие е най-голямата тайна

Готвачът-пътешественик Филип Захариев: Рецептата за щастие е най-голямата тайна

Още

Стойчо Младенов: Успехът има висока цена - пропуснах раждането на синовете и внучките ми заради футбола

Стойчо Младенов: Успехът има висока цена - пропуснах раждането на синовете и внучките ми заради футбола

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анна Пампулова и неповторимият финес на балета

Балетна гала на световния ден на балета, посветена на 30-годишния творчески път Анна Пампулова на 29 април 2024 г., 19.00, Държавна опера Варна

Това, което е над нотите

Маестро Григор Паликаров пред Виолета Тончева за 150-годишнината от създаването на Верди Реквием

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници