Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кирил Манолов: Ако си честен към музиката, хората го оценяват

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Кирил Манолов: Ако си честен към музиката, хората го оценяват

Блестящият ни баритон ще представи дебютния си албум "Tutto Verdi" на 24 юни в зала „България“ под палката на маестро Павел Балев и със специален гост примата Красимира Стоянова

Кирил Манолов (Снимка: Ати Петрова/БНР)

Блестящият баритон Кирил Манолов ще представи дебютния си албум "Tutto Virdi" с концерт с участието на Симфоничния оркестър и Смесения хор на Българското национално радио на 24 юни, събота, от 19.00 часа в зала "България".

КУПИ БИЛЕТ

На диригентския пулт ще е маестро Павел Балев, а специален гост ще бъде световноизвестното сопрано Красимира Стоянова. Едни от най-емблематичните български оперни творци ще изпълнят най-популярните Вердиеви арии.

Представяме ви Карил Манолов малко преди дългоочакваното събитие пред предаването "Allegro Vivace" на програма "Хоризонт":

Кирил Манолов (Снимка: БНР)

Още

TUTTO VERDI с Кирил Манолов, Павел Балев и Красимира Стоянова

TUTTO VERDI с Кирил Манолов, Павел Балев и Красимира Стоянова

- Изключително събитие очаква публиката в събота, 24 юни, в зала "България". Ще представите Вашия първи компактдиск, събрал само музика от Джузепе Верди. Там е Вашата голяма сила. Каква е подготовката и вълнението за концерта?
- Емоцията за мен е много голяма! Защото ариите, които са включени в албума, са моите бойни коне. Това са дванайсет Вердиеви арии от партиите, с които съм работил и работя в България и по света. Това са ариите, които съм пял най-много. Има части от двете големи арии на Фалстаф - от тях тръгна въобще идеята за този диск. Има арии от "Риголето" и "Макбет". Ще има арии на Атила и Яго.

Всъщност този диск е по идея на маестро Павел Балев, който каза:

"Ти защо не направиш един чисто Вердиев диск?"

И аз се замислих: Хм, само Верди, голямо предизвикателство... Защото Верди е върхът в баритоновото пеене. Верди създава баритона като централна партия в оперите си. Преди него баритонът е бил поддържащ образ, а Джузепе Верди го извежда напред и го прави протагонист в голяма част от оперите си. Вижте "Набуко", "Симон Боканегра", "Риголето", "Фалстаф"...

В коронната му роля на Фалстаф в Пловдив (Снимка: Личен архив)

Още

"Най-добрият Фалстаф на нашето време" - баритонът Кирил Манолов: Нашата работа трябва да е страст

"Най-добрият Фалстаф на нашето време" - баритонът Кирил Манолов

- Изваждаме Фалстаф пред скоби. За Вас Рикардо Мути казва, че сте най-добрият Фалстаф на нашето време. От останалите партии кои са Ви най-близки до сърцето?
- Аз винаги пея Верди с огромен респект и почит към всичко, което е написал - и в това отношение съм възпитаник на маестро Мути. Всяка Вердиева опера е като Библия - не може да я променяш. Каквото е написал композиторът, е закон!

Даже в едно свое писмо Верди пише:

"Искам да има само един създател на опера. И никой друг да не си позволява да променя и дописва това, което съм написал аз." Затова винаги пристъпвам към Вердиеви роли с изключителен респект към партитурата. Мисля, че това е правилният път и правилният вариант да се изпълнява Верди, защото няма нужда да допълваш един гений.

- Много важна част от този концерт и този албум е партньорството с Красимира Стоянова. Невероятно щастие е да видим заедно на една сцена и в един запис двама големи български артисти.
- Преди всичко съм много благодарен на Краси, че тя намери време да бъде мой гост в промоцията на компактдиска в събота. Преди това с нея ще направим запис в Първо студио на БНР на дуета от операта "Луиза Милер" от Верди, който не знам някой в България да е изпълнявал.

"Луиза Милер" е поставяна някога, много отдавна в Софийска опера.

Музиката ѝ е изключително красива, но не е играна много, защото изисква сложен за намиране и сработване състав. Идеята да запишем този дует е на Краси, а в събота ще го изпеем на живо в зала "България". Благодарен съм ѝ, че се съгласи да вдигне още нивото на този концерт, който сам по себе си ще е изключителен! Мисля, че в България скоро не е правено нещо подобно.

2019 г. Кирил Манолов в "Симон Боканегра" от Верди. Постановка на Държавна опера Варна, диригент Николета Конти, режисьор Деян Прошев (Снимка: Росен Донев)

Купи билет

- Как си партнирате със Симфоничния оркестър и Смесения хор на националното радио? И с маестро Павел Балев, с когото отдавна работите?
- С маестро Павел Балев сме на първо място приятели, въпреки че не се познаваме отдавна. Срещнахме се на проекта "Фалстаф" на Пловдивската опера преди пандемията. И от тогава сме неразделни, където и да сме по света. Чуваме се, коментираме, разговаряме. Мислим на една честота, което е много рядко.

Рядко хора на изкуството мислят по толкова сходен начин за правенето на опера и правенето на музика въобще. Благодарен съм на съдбата, че ме срещна с него и че имам възможността да контактувам с този изключителен музикант, човек и приятел.

Още

Маестро Павел Балев: Не съм срещал досега публика, която да може да бъде излъгана и Слава Богу, че е така!

Маестро Павел Балев: Не съм срещал досега публика, която да може да бъде излъгана и Слава Богу, че е така!

- Вие бяхте единственият солист в заключителния му концерт като главен диригент на Филхармонията в Баден-Баден миналото лято.
- Беше един колосален концерт пред 10-15 хиляди души на откритата сцена в парка на Баден-Баден. Толкова много хора да слушат опера на едно място отдавна не съм виждал. И то, забележете, да слушат италианска опера! Изпях една единствена френска ария от "Кармен", всичко останало беше италианска опера.

И цялата публика слушаше два часа и половина в захлас музика, която е далеч от тяхната опера и техния вкус. Просто изключително изпълнение на оркестъра на Баден-Баден и маестро Павел Балев!

С Павел Балев и Филхармонията на Баден-Баден (Снимка: Личен архив)

Тогава му казах:

"Маестро, ти си извел този оркестър до изключително висока класа!" Пял съм с много големи оркестри. Но такъв звук, такъв щрих рядко се чува! И това важи за всички оркестри, които работят с Павел Балев в България и по света - неговата поява с вдигането на палката е гаранция за качество, което рядко се среща!

За съжаление, много рядко виждаме Павел Балев в България, защото има страшно много ангажименти по света. Но намери време да е част от записването на диска и концерта в събота. Затова му благодаря от сърце за всичко!

Снимка: Личен архив на Кирил Манолов

Купи билет

- Комфортно ли работите с Радиооркестъра и Смесения хор на БНР?
- Музикантската душа е нещо специално. Разбирам колко трудна е ситуацията. Пари няма, заплатите са малки. И това намалява желанието за работа. Но когато музикантската душа вижда, че нещо става красиво, започва да свири по начин, който сигурно и самите тях изненадва. Изключително съм благодарен на колегите, че направихме тези записи по този начин.

Днес Павел ми каза: "Кики, знаеш ли, че колкото повече слушам този запис, толкова повече чувам, че такъв добър запис не съм правил до сега с Радиооркестъра." Надявам се да имаме и бъдещи проекти заедно.

Още

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е "Музикант на годината"

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е "Музикант на годината"

- В петък е церемонията "Музикант на годината 2022". Вие спечелихте приза "Музикант на годината 2019". Как оценявате това признание от дистанцията на времето?
- Аз не съм от много награждаваните артисти. А тази награда дойде в момент, когато всичко беше спряло. Тази награда се определя от публиката и наистина показва обичта на хората към теб.

Показва, че публиката те харесва по определен начин. И това страшно стопля артиста и дава увереност, че вървиш по път, който е правилен и в посока, която е правилна. И че, ако продължаваш да работиш, бидейки верен на композитора и честен към музиката, хората го оценяват.

2019 г. Кирил Манолов с наградата "Музикант на годината" (Снимка: Ати Петрова/БНР)

Винаги си личи, когато публиката каже: "Този е добър" и "Този става". Много съм щастлив, че съм част от избраните за носители на тази награда, защото дава сила и увереност в това, което правиш.

Класическите музиканти не сме в първите редици, други жанрове в днешно време са напред. Дори да са малко, тези, които ни оценяват, ни дават сили да вървим напред. Затова заповядайте в събота в зала "България". Ще дадем най-доброто от себе си: аз, Краси Стоянова и Павел Балев заедно с Оркестъра и Хора на БНР с прекрасната музика на Джузепе Верди!

Интервю на Татяна Иванова за предаването "Allegro Vivace" на програма "Хоризонт"

Още

Големият ни баритон Кирил Манолов получи "Златен пръстен на София"

Големият ни баритон Кирил Манолов получи "Златен пръстен на София"

Още

Премиера на "Фалстаф" с Кирил Манолов открива сезона в Опера Пловдив

Премиера на "Фалстаф" с Кирил Манолов открива сезона в Опера Пловдив

Още

Оперната прима Красимира Стоянова: Да имаш нужда от красотата

Оперната прима Красимира Стоянова: Да имаш нужда от красотата

Още

Оперната прима Красимира Стоянова:  У нас нещата затъват все по-дълбоко, без мисъл за бъдещето

Оперната прима Красимира Стоянова: У нас нещата затъват все по-дълбоко, без мисъл за бъдещето

Още

"Аида" с Кирил Манолов в Михайловски театър в Санкт Петербург

"Аида" с Кирил Манолов в Михайловски театър в Санкт Петербург

Още

„Макбет“ от Верди с Александрина Пендачанска и Кирил Манолов в Софийската опера

„Макбет“ от Верди с Александрина Пендачанска и Кирил Манолов в Софийската опера

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят

Клара Фюри: Харесва ми, когато драматургията възниква случайно

"Понякога когато думите не достигат, аз танцувам с изпълнителите и те танцуват за мен и така намираме думите, с които да облечем нещата, които правим!", разкрива известната хореографка

Десислава Терзиева: Целта ми е да отпразнувам необикновеното!

"Приемам факта, че докато някои неща се губят в превода, други се появяват от пукнатините", споделя българо-американската художничка, която представя своята нова изложба "между другото" в Sarieva/Gallery

Столина Добрева: Фестивал АЛЕГРА се превърна в семейство за нас

Директорът на Националното музикално училище Любомир Пипков за предизвикателствата на музикалното образование, успехите на децата и силата на приемствеността в музиката

Васил Василев: Театърът е изкуство, което трябва да следва пулса на живота

Печелим световни режисьори с професионализъм, страхотни актьори и добра атмосфера, конкуренцията между творците повишава качеството на продукта

Мария Абрашева: Фестивал Алегра е кауза на духа

"Разнообразната програма с интересни акценти и необичайни тандеми на сцена ще провокира отново меломаните да запазят в календарите дните, в които столицата ще вибрира на честотата на вечната класика" споделя една от създателките на фестивала