Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Макбет“ от Верди с Александрина Пендачанска и Кирил Манолов в Софийската опера

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

„Макбет“ от Верди с Александрина Пендачанска и Кирил Манолов в Софийската опера

На 30 май и на 2 юни почитателите на Верди ще се срещнат с изкуството на прочутите певци, в концертно изпълнение. Спектакълът се посвещава на 80-годишнината от рождението на прочутата оперна певица Гена Димитрова.

Александрина Пендачанска (Източник: Национална опера и балет)

На 30 май и на 2 юни почитателите на Верди ще се срещнат с изкуството на прочутите певци Александрина Пендачанска - сопрано и Кирил Манолов - баритон, на сцената на Софийската опера в "Макбет", концертно изпълнение.

Спектакълът се посвещава на 80-годишнината от рождението на прочутата оперна певица Гена Димитрова. В тази творба си дават среща два гения - Верди и Шекспир.

Тенорът Кирил Манолов (Източник: Национална опера и балет)

Купи билетТрагедиите на Шекспир вдъхновяват непрекъснато Верди. Сюжетът на "Макбет" се развива в Шотландия през XI век. Владетели, рицари, придворни, вещици, видения владеят сценичното пространство. Те са обгърнати с мистика и реалност, водени от страстта за власт. Исторически факт от живота на шотландския владетел Макбет, вълнува двамата титани Верди и Шекспир.

Личната драма на Макбет буди размисъл и днес. Нормално ли е един човек да е ръководен и обсебен само от мисълта за убийство с цел - власт? Бесовете, които са в основата на образа на Макбет и на съпругата му лейди Макбет са в основата на сценичната концепция - израз на нашите човешки амбиции и намерения.

Александрина Пендачанска (Източник: Национална опера и балет)

Купи билетБесовете са рожби на мрака, на най-потайните кътчета на нашата объркана човешка душа. Тези страсти непрекъснато се променят на фона на бойното поле, гробище, гора, зала на крале и др. Накрая Макбет разбира в предсмъртния си час истината за своя изгубен живот.

Лейди Макбет ще бъде възхитителното сопрано Александрина Пендачанска, а в ролята на Макбет ще се превъплъти популярният баритона Кирил Манолов. Гостуващият диригент на операта "Макбет" на 30 май и на 2 юни ще бъде знаменитият маестро Оливър фон Дадони. Не пропускайте на 30 май и на 2 юни на сцената на първия ни оперен театър прочутата драма "Макбет".

Още

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

Още

Александрина Пендачанска: Няма как светът да заживее без култура и изкуство

Александрина Пендачанска: Няма как светът да заживее без култура и изкуство

Още

Големият ни баритон Кирил Манолов получи "Златен пръстен на София"

Големият ни баритон Кирил Манолов получи "Златен пръстен на София"

Още

"Най-добрият Фалстаф на нашето време" - баритонът Кирил Манолов: Нашата работа трябва да е страст

"Най-добрият Фалстаф на нашето време" - баритонът Кирил Манолов

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Мащабен спектакъл на "Корсар" очаква почитателите на балета в понеделник

Впечатляващ е постановъчният екип на най-новото заглавие на Бургаската опера: режисурата е на Галина Калчева, сценографията - на Иван Токаджиев

Cavalera приближават България!

Ще слушаме Cavalera на 15 юли 2024 г., в топ лятната локация - клуб "Маймунарника" в Борисовата градина, София.

Любо Киров започна "Ново турне 2024" с голям концерт в Плевен

Шоу на световно ниво, визуални ефекти и вълнуващата музика на Любо Киров завладяха най-голямата лятна сцена в родния му град

Всеки ще открие своето заглавие на фестивала "Сцена на кръстопът" през есента

Акцентите в новото издание на театралния фестивал в Пловдив са вълнуващи и за най-изисканите почитатели на "изкуството на мига"

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

България и Македония се обединяват в театрално представление

Мартина Троанска с номинация ИКАР 2024 за главна женска роля и Марин Джишев от Северна Македония застават заедно, един до друг на 16 юли от 19 ч. в зала 2 на "Топлоцентрала", за да потърсят чрез изкуството общ език