Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

МНОГО ЕЗИЦИ ОТ СЦЕНАТА

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

Художник играе "Дневникът на един луд" - Световен театър в София 1 - 10 юни 2017

"Ужасената душа: Макбет" - зрелищна версия на Шекспировата трагедия със средствата на китайския традиционен театър "пекинска опера"

Шест театрални събития от различни краища на света - Сингапур, Китай, Унгария, Франция, Испания и САЩ, представя 11-ото издание на "Световен театър в София" (1-10 юни), съобщават организаторите.

Програмата залага на жанровото разнообразие - кървавата трагедия на Шекспир "Макбет" със средствата на китайския традиционен театър, наричан "пекинска опера", "Дневникът на един луд" от Гогол във виртуозен моноспектакъл на актьор, който е едновременно художник и музикант, съвременен танц от Азия и Франция, наситено с драматизъм фламенко, кино на живо. . .

Представленията са от 1 до 10 юни на няколко столични сцени, със субтитри на български и английски език.

Началото е в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс, със "Софтмашина: Рианто & Сурджит" - Рианто (Индонезия) и Сурджит (Индия) представят свои лични истории през азиатски традиционни и съвременни танцови техники. Сингапурският режисьор и визуален артист Чой Ка Фаи, който от години живее в Берлин, замисля проекта като експедиция из историята и настоящето на танца в Азия. Представлението идва у нас след успешно участие на престижни световни сцени и фестивали.

Унгарският актьор Тамаш Керестеш е и автор на експресивната сценография, и изпълнител на живо на звуковата картина в моноспектакъла си "Дневникът на един луд" от Гогол. На 2 юни в Сатиричния театър може да се види оригиналната постановка на Виктор Бодо - един от най-нашумелите европейски режисьори, който през 2016 г. прибавя към колекцията си от отличия и Европейската театрална награда "Нови театрални реалности".

На 3 юни в Народния театър "Иван Вазов" е "Ужасената душа: Макбет" - зрелищна версия на Шекспировата трагедия със средствата на китайския традиционен театър "пекинска опера" - съчетание на драматична актьорска игра, виртуозни акробатични и музикални изпълнения, ярки и пищни маски и костюми, стилизирана хореография. "Пекинската опера" е обявена от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Двама американски кинематографисти - самоукият аниматор Брент Грийн и номинираният за "Оскар" документалист Сам Грийн са създателите на "Кино на живо" - в Столичния куклен театър на 7 юни. В необичайния спектакъл режисьорите представят на сцената оригинални истории и кадри от свои филми заедно с малък оркестър, в опит да върнат позагубена днес магия на киното като колективно преживяване.

Хореографката Ан Нгуен интерпретира популярни за съвременната градска култура танци като брейкданс, попинг и хип-хоп в съчетание с динамичния ритъм на перкусии в продукцията от Франция "Автаркия (. . .) В търсене на самодостатъчност" - на 8 юни в Театър "Азарян".

"Desplante" - знак, който танцьорът на фламенко дава на музикантите за смяна на ритъма, е заглавието на виртуозния солоспектакъл на Едуардо Гереро, носител на наградата на публиката от фестивала за фламенко в Херес, Испания. С него завършва фестивалът на 10 юни в Сатиричния театър.

Фестивалът Световен театър е от 1 до 10 юни с подгряващ спектакъл Паметта на огъня на мим-формация Жар-театър на 30 май от 21:00 около Ротондата Св. Георги

Организатор е фондацията "Виа Фест", с подкрепата на Столичната община, Министерството на културата, в партньорство с чуждестранни културни институти и посолства, фондациите "Америка за България" и "Арт офис".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Да живееш с изкуството: Среща на опита и страстта в колекционирането

Международният колекционер Кристиан Каспар Шварм ви очаква на безплатен уъркшоп, който е кулминацията от пролетните събития на "Форум Колекционери" 2021

Гледайте "Джоконда" от Амилкаре Понкиели с незабравимата Гена Димитрова

Софийската опера отбелязва 80 години от рождението на незабравимата Гена Димитрова

"Де е България?" - литература между глобално и локално

Дигиталното събитие ще се проведе на 22 и 23 април и е организирано от Национален център за книгата - НДК

Денят на унгарската поезия ще бъде отбелязан на 11 април в София

Денят на унгарската поезия се празнува в Унгария от 1964 г. на рождената дата на поета Атила Йожеф (1905-1937)

Талантливият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на Софийската филхармония на 8 април

Той ще замести френския виртуоз Огюстен Дюме, който не успя да пристигне в страната ни заради симптоми на коронавирус