Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Министърът на културата: Силните думи на Ботев звучат истински, защото са подкрепени с дела

ПАМЕТ БЪЛГАРСКА

Министърът на културата: Силните думи на Ботев звучат истински, защото са подкрепени с дела

Министерството на културата възстановява награда на името на видния български поет и революционер

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

"Силните думи на Христо Ботев звучат така истински и общочовешки, защото са подкрепени с дела. Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания, с които изобилства и днешният ни ден".

Думите на министъра на културата проф. Велислав Минеков са част от поздравителния адрес, връчен днес на кмета на Калофер от заместник-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов, който участва в честванията, в Калофер, съобщават от Министерството на културата (МК).

Проф. Велислав Минеков (Снимка: BulFoto)

Още

Честваме 175 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев

Честваме 175 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев

"Вярвам, че в историята ни има редица значими събития, които само на пръв поглед изглеждат случайни. И едно от тях е появата на Ботев. Знаменателен е фактът, че според летоброенето по нов стил той идва на този свят на Богоявление, а по стар стил - на 25 декември - Рождество Христово.

Две дати, събрали копнежите за независимост на поколения българи. Дати, свързани силно с Вярата в българското Възраждане и спасение! Вяра от ума и сърцето, за която Ботев по-късно ще напише "Моята молитва", се казва още в поздравителния адрес.

Бургас също почете 175 години от рождението на гениалния български поет, публицист и революционер Христо Ботев (Снимка: BulFoto)

"Ето, че на 6 януари 2023 година отново обръщаме с благодарност поглед назад във времето. Извървяваме мислено онзи опасен път, по който от Козлодуй до Околчица минават Ботевите четници. Пред подвига им с гордост днес се прекланя цяла България.

Преклонение, което ни сплотява в нация, в народ с надежда и с устрем за развитие и достойнство. Робеспиер е казал, че за отечеството не е направено достатъчно, ако не е направено всичко. А вече над век делото на Ботев и легендарният му революционен път разгарят пламък в сърцата на поколения българи и ни напомнят настойчиво що е дълг и Родина", пише в поздравителния адрес на министъра на културата.

Той припомня, че МК ще връчва награда на името на Христо Ботев - за поезия и публицистика.

"Убеден съм, че тази награда ще ни насърчи да следваме Ботевия пример заедно и да помним, че свободата и справедливостта се отвоюват всеки ден от всеки един от нас", смята проф. Минеков.

Христо Ботев (Източник: Министерство на културата)

МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ВЪЗСТАНОВЯВА НАГРАДА ЗА ПОЕЗИЯ И ПУБЛИЦИСТИКА НА ИМЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

Министерството на културата възстановява награда на името на видния български поет и революционер Христо Ботев, съобщиха днес от Пресцентъра на ведомството.

Още

Мистерията около Ботевата смърт

Мистерията около Ботевата смърт

За целта екипът на културното ведомство разработи предложение за учредяването на специална награда за поезия и публицистика на името на Ботев, каквато досега не е била връчвана. Години наред е присъждана Ботева награда от Община Враца, но тя е била регионална и не отговаря на статута, авторитета и значението, което националният ни гений, като обединяваща фигура и консенсусна личност, има за българското общество и за националната ни идентичност.

Учредяването на наградата за поезия и публицистика на името на Христо Ботев е предвидено с изменение на Наредба № 2 от 11.04.2007 г. на министъра на културата за награждаването на български културни дейци за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на културата.

В първия работен ден на 2023 БНБ пусна в обращение възпоменателната монета "175 години от рождението на Христо Ботев" от серията "Българско възраждане". Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 лева (Снимка: BulFoto)

Още

144 години от слизането на Ботевите четници на Козлодуийския бряг

144 години от слизането на Ботевите четници на Козлодуийския бряг

Министерството на културата предлага наградата "Христо Ботев" за поезия и публицистика да се връчва веднъж на две години от министъра на културата. Кандидатурите ще бъдат разглеждани от експертна комисия, включваща представители на: Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Софийския университет "Св. Кл. Охридски", Националния литературен музей и Националния музей "Хр. Ботев" в гр. Калофер.

Новоучредената награда "Христо Ботев" ще се връчва в две категории: "Значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия" и "Високи творчески резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика за изминалия период".

На 5 януари 2023 г. валидираха пощенска марка с лика на Христо Ботев (Снимка: BulFoto)

Още

Директорът на Историческия музей в Пловдив: Ботев е национален културно-героически мит

Директорът на Историческия музей в Пловдив: Ботев е национален културно-героически мит

Предложението, което е подложено на обществено обсъждане, е за изготвянето на специална статуетка или плакет, които да се връчват, а паричното изражение на наградата да бъде в размер на 20 000 лева. Носители на отличието могат да бъдат поети със значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия, както и поети и публицисти, постигнали високи резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика.

Целта е тази награда е не само да се учреди, но и да се превърне в най-авторитетното отличие за поезия и публицистика у нас и в заслужено признание на талантливи хора за верността им към делото и идеалите на Ботев.

Проектът на наредба и мотивите към него са публикувани за обществена консултация на интернет страницата на Министерството на културата (https://mc.government.bg/page.php?p=141&s=998&sp=999&t=0&z=0) и на Портала за обществени консултации със срок за предложения и становища 30 дни.

Още

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

В миналото българска литературна награда, наименувана на видния български поет Христо Ботев, е учредена с Указ № 1695 на Държавния съвет на Народна република България от 1972 година. Присъждала се е на поети и публицисти за принос в световната литература, като е била връчвана на всеки 5 години до 1986 г.

След като през 1991 година не е връчвана, традицията е била възстановена за известно време и наградата се е присъждала със същата честота (на 5 години) от Общинския съвет на Община Враца от 1996 година. Последно и по изключение наградата е присъдена през 2008 година във връзка със смъртта на Александър Солженицин.

Още

"Моята молитва" на Ботев - химн на правдата и честта

"Моята молитва" на Ботев - химн на правдата и честта

Още

Докоснете се до оригиналното тефтерче на Ботев

Докоснете се до оригиналното тефтерче на Ботев

Още

Актуалният Ботев

Актуалният Ботев

Още

Обичаха го и го презираха: Как описват Ботев великите му съвременници

Обичаха го и го презираха: Как описват Ботев великите му съвременници

Още

Как Захарий дари България с Ботев

Как Захарий дари България с Ботев

Още

Христо Ботев бил влюбен в майката на Сава Огнянов, а пък Сава - в дъщерята на Ботев Иванка?

Христо Ботев бил влюбен в майката на Сава Огнянов, а пък Сава - в дъщерята на Ботев Иванка?

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети