Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Христо Ботев бил влюбен в майката на Сава Огнянов, а пък Сава - в дъщерята на Ботев Иванка?

БЪЛГАРСКИ ИМЕНА-ИКОНИ

Христо Ботев бил влюбен в майката на Сава Огнянов, а пък Сава - в дъщерята на Ботев Иванка?

И двамата се разминали с голямата си любов

Христо Ботев

Сава Огнянов е емблематично име в родното театрално изкуство. На негово име е кръстен Русенският драматичен театър. Дебютът му като актьор обаче е на софийска сцена - в театър "Сълза и смях", през 1902 г. По-късно работи в Народния театър и гастролира в различни страни по света.

Сава Огнянов е от знаменит род. Баща му - Петър Огнянов Чакмака бил председател на Кюстендженската българска община. Брат му - Александър Огнянов - виден политик. По майчина линия роднини са му големите меценати Христо и Евлоги Георгиеви. Сава Огнянов завършва първо архитектура в Мюнхен, но от дете се увлича по театъра и му отдава живота си.

Сава Огнянов в пиесата "Нора" на Ибсен

Той е един от най-големите ни театрали - това е всеизвестен факт, но малцина знаят, че съдбата му е душевно свързана с тази на легендарния ни поет и революционер Христо Ботев. Сава Огнянов обожавал поезията на Ботев, а пък Ботев посветил едни от най-хубавите си стихотворение на майката на Сава - Мария /Мина/.

Христо Ботев

Навремето не било тайна, че някога, преди красивата Мина да се омъжи за богат котелски търговец, между двамата имало младежка задявка. На Мина Ботев посвещава стихотворенията си "До моето първо либе", "Пристанала" и "Ней", чиято сюжетна линия е повече от откровен знак за чувствата на поета към още неомъжената Мина.

Мария /Мина/ Горанова

Сава Огнянов обичал да рецитира тия стихотворения с особено вдъхновение и патос - нежната младежка интрига между майка му и поета не била тайна за него. Животът на Мария с бащата на Сава - Петър Огнянов, бил охолен, но тъжен. Говори се, че младата жена била омъжена насила за богаташа и че до края на дните си скърбяла за Христо Ботев.

Сава Огнянов пък, като студент харесал Ботевата дъщеря Иванка. Тя също не останала равнодушна. Двамата си разменяли любовни писма, докато Сава Огнянов следва в Германия. По-късно, когато той вече играе в София, девойката не пропускала премиера с негово участие и веднъж му подарила книга на баща си с посвещение.

Иванка Ботева

Майка й Венета обаче не одобрявала това увлечение. Според някои - от ревност - заради слуховете, че майката на Иванка е голямата любов на Христо Ботев. По волята на властната си майка, Иванка Ботева се омъжва през 1906 г. за д-р Стоян Христов и двамата заминават за Женева.

Сватбената снимка на Иванка Ботева

Иванка Ботева се заразява там от рядка инфекция и умира млада, бременна с първото им дете. Така съдбата за кратко "кръстосва" с любовни стрели двата рода, но после ги разделя. Както се разминали пътищата на Ботев и Мария, така се случило и със Сава и Иванка. Писмата на Иванка до Сава Огнянов дълго били съхранявани в личния му архив, пазен от дъщеря му Жозефина, но той бил унищожен при бомбардировките над София през 1944 г.

Венета (в средата) със сина си Димитър и дъщеря си Иванка

Интересно е как се развива в личен план историята на Сава Огнянов след Иванка. Неговата дъщеря Жозефина Савова Огнянова носи малкото име на майка си Жозефина, жената за която Сава Огнянов се жени. Тя е дъщеря на чешкия режисьор Йозеф Шмаха. Когато Сава я вижда за пръв път в живота си, Жозефина Шмаха е едва на 13, а той - на 30. Влюбва се от пръв поглед в сладката тийнеджърка. Въпреки разликата в годините, между двамата пламва любов, която се разгаря след като семейство Шмаха се пренася да живее в София. Йозеф Шмаха бил поканен лично от министъра на просвещението Иван Шишманов, да работи в Народния театър в българската столица.

По онова време сега познатата ни сграда на Народния театър е още в строеж, а представленията се изнасяли в "Славянска беседа". Йозеф Шмаха имал затруднения с българския, а Сава Огнянов знаел перфектно немски, та по тази причина често се налагало да превежда това-онова на чеха и гостувал в дома му. По този начин имал възможност и по-често да вижда Жозефина. Когато родителите й забелязали, че и тя е увлечена по 17 години по-възрастния българин, много се изплашили, че дъщеря им може да остане в "дивата" София. За да разделят двамата влюбени, пращат Жозефина на гости при семейни приятели във Варна. Да, обаче въпросните приятели са семейството на адвокат Мутафов, чиято съпруга била... роднина на Сава Огнянов. Така, вместо да разделят влюбените, Мутафови спомогнали връзката им да се заздрави, и цялата история завършва с хепи енд пред олтара през 1908 г., когато Жозефина става законна съпруга на Сава Огнянов.

Сава Огнянов и съпругата му Жозефина

Двамата са много щастливи и стават една от най-обсъжданите светски двойки в стара София. Сава и Жозефина не се разделят, тя го придружава навсякъде при пътуванията му в Европа. Родителите на Жозефина се примиряват с брака, но умират един след друг около Първата световна война, без да дочакат първата си внучка. Първородната си дъщеря Сава Огнянов кръщава на любимата си съпруга - Жозефина. Второто им дете е син - Петър, който загива още като 2-годишно момченце. Това съсипва семейната идилия. От мъка Сава и Жозефина почват взаимно да се обвиняват и скандалите стават почти постоянна атмосфера в дома им. Постепенно се раздалечават един от друг, като търсят удовлетворение в работата на сцената. Жозефина развива певческа кариера и постига феноменален успех през 1918 г., в главната роля в "Царицата на чардаша" от Имре Калман.

"Мъжете пият шампанско от обувката й!", възкликва един критик, но Сава Огнянов вече дори не можел да ревнува жена си. През 1920 г. заминава за Италия без нея. Скоро след това двамата решават да се разведат. По онова време дъщеря им Жозефина е едва на 6, и остава при майка си. След години, когато родителите й отново решават да се съберат, баща й Сава Огнянов умира. Това се случва на 22 март 1933 г. Жозефина Огнянова остава да живее в България и ревностно съхранява личния архив на баща си, докато не го унищожават бомбите над София по време на Втората световна война. Заедно с него завинаги изчезват и писмата до Сава Огнянов от Иванка Ботева.

Еми МАРИЯНСКА

  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Владимир Димитров–Майстора: Опустошението на еснафщината убива хората на изкуството

"Аз съм човек на природата. И знам, че всичко в природата си върви по свои закони. Раждаш се, растеш, цъфтиш, остаряваш, умираш. Това е така просто и естествено, както си тече реката." - из разговори на Михаил Тополав с големия творец

БНТ представя документалната поредица „Махалото на прехода“

Гледайте в три поредни епизода – на 29 юни, 6 юли и 13 юли – от 21:00 ч. по БНТ 1

Друсайте, друсайте, като изпусна паницата, ще има да ви текат лигите в опозиция...

Крайни хора сме ние! Щенията, борбите, чувствата и крайностите в политическия ни живот не са от днес и от вчера, а се коренят дълбоко в народопсихологията на българина

50 години от първото посещение на Фидел Кастро в България

През 1972 г. той посещава София, Ямбол, Сливен, Пловдив, Варна, Русе, Царево, играе баскетбол с отбора на ЦСКА в София и е посрещнат не само от политически лидери, но и от обикновените хора

Нов прочит на един стар филм за жертвения смисъл на охридското злато

Уникални кадри от архива на фотографа Иван Григоров, от снимачната площадка на филма "Спасението" на режисьора Борислав Пунчев

Свети петък с вдъхновение за самопожертвувание в нашите помишления и действия

"Нека се надяваме, че скоро ще имат възможност народните водачи да проявят свободно своите грижи за окончателното излекуване на нашия народ от недъзите на партизанството и че ще проявят оная любов едни към други, каквато Исус е проявил дори към своите палачи в днешния ден, когато са го разпнали между двама разбойника."