Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

За някои героят Ботев е "терорист", а поетът Ботев - "фройдист"

Христо Ботев (Колаж: Юлиян Илиев)

"Познанията за Христо Ботев у мнозина наши сънародници започват с това, че е роден на Коледа, минават през най-известните му стихотворения, маркират превземането на "Радецки" и завършват с куршума в челото на връх Вола в Балкана - казва на едно честване Ася Николова от Националния музей "Христо Ботев" в Калофер. - Масово известни са предимно клишетата за Ботев, създадени от Иван Вазов и Захари Стоянов", продължава тя.

Портрет на Христо Ботев, заснет в Букурещ от Бабет Енгел, около 1868 г. (Снимка: "Изгубената България")

Още

Как Захарий дари България с Ботев

Как Захарий дари България с Ботев

Съдейки по стиховете му, Христо Ботев е истински титан на мисълта - преди почти век и половина е описал толкова точно не само народопсихологията ни, но и битието ни, че е трудно да повярваме, че написаното е от един толкова млад мъж. Прозренията на поета са толкова безпощадно верни, че от само себе си говорят за още нещо - че най-вероятно нещо в нас е причина за онова, което ни се случва в исторически план?!?

Историци и до днес спорят около описанието на смъртта на Ботев - художествена измислица ли е тя? Примерно, дали когато четниците се сбогуват с него, някой споменава за куршум в челото му? - Не, нито един, категорични са изследователите на Ботевото дело.

Кървава и пробита ли е била картата, която османците изземат от Никола Обретенов? - Не се знае, изчезнала е.

Митовете и легендите, обаче, около живота и смъртта на Ботев така са се "бетонирали" в съзнанието ни, че днес е трудно да приемем друга истина, освен тази, на която са ни учили в училище.

Паметникът на лобното място на Христо Ботев в местността “Околчица”, 30-те години на ХХ век (Снимка: "Изгубената България")

А знаете ли, че Ботев май не е бил роден в Калофер, а в село Осен? Така е написал самият Ботев в очерка си "Примери от турско правосъдие" /1871 г./: "Такива чувства изпитах, като влизах и в родното си село Осен, до Враца..."

Едно е безспорно и факт, от който можем да си създадем "сигурен" образ на Ботев - творчеството му.

Първото му стихотворение - "Майце си", излиза в Славейковия вестник "Гайда". Подписва го като Христофор Петков?!?

Едва по-късно дори любовните си стихотворения, като "Ней", "Пристанала" и "До моето първо либе" и др., ще подписва с името Христо Ботев.

Как е изглеждал физически? - Портретът му стои във всяко училище, а пък има сведения, че като повечето хайдути е имал дълга коса?...И е с такава в една скица на художника Петър Морозов от 1867 г.

Портрет на Христо Ботев и братята му: Стефан, Боян и Кирил Ботеви, 1876 г. (Снимка: "Изгубената България")

Още

Актуалният Ботев

Актуалният Ботев

Има ли противоречия и в досега известното за революционната му дейност? Знае се, че през есента на 1867 г. Христо Ботев пристига в Румъния. Там се запознава с Любен Каравелов, Хаджи Димитър, Панайот Хитов и Филип Тотю. Работи в печатница и списва вестниците на Добри Войников и Любен Каравелов. По-късно, и своите.

В паметната 1868 година, когато Хаджи Димитър и Стефан Караджа преминават Дунава, Ботев пише "На прощаване" и се включва в четата на Желю воевода. Тя обаче се разтуря, след като арестуват воеводата й.

Ботев се премества в Букурещ. Според някои историци е бил арестуван и хвърлен в затвора не заради политическите си идеи, а заради... фалшифициране на пари. Според сведенията, извършва криминалното престъпление, за да подсигури пари за дейността на бъдещата си чета?!?

По-късно много пъти, че и до днес, ще се разисква и по въпроса, може ли Ботев да бъде считан за терорист? - Действията му на "Радецки" като по "дефиниция" съответствали на определението за тероризъм - Ботев заплашва с оръжие капитан на кораб и отклонява курса му!?!

Подмененият с петолъчка през 1947 г. паметник на лобното място на Христо Ботев в местността “Околчица”, 50-те години на ХХ век (Снимка: "Изгубената България")

Не са "благоприлични" и някои факти от живота му в личен план: Когато се запознава с Венета, тя не е разведена със съпруга си. По-късно се премества да живее при Ботев, без църковен брак с него. През пролетта на 1876 г. се ражда дъщеря им Иванка. Месец след раждането на детето, Ботев напуска дома си и става четник.

Животът на Ботев има толкова много и различни ракурси, че пуританите винаги ще  открият някои "неморални сюжетни линии" в него. 

"Белите петна" в биографията му създават възможност за най-различни трактовки, някои от които са чиста спекулация.

Какви са фактите: Ботев става воевода след конфликта си с Каравелов и неуспешната си мисия в Русия за събиране на пари за въстанието през 1875 г. Напуска Българския централен революционен комитет /БРЦК/. Според историци, започва да подготвя четата, като първо осигурява финанси с търговска сделка - продажбата на купени на кредит... пъстърма и лой. С получените от продажбата им 13 000 златни франка се закупува оръжие от Белгия, което е складирано на тайно място в Бекет, Румъния.

Още

Докоснете се до оригиналното тефтерче на Ботев

Докоснете се до оригиналното тефтерче на Ботев

Това оръжие ще изиграе важна роля в по-нататъшната му съдба?...

Никола Обретенов и Георги Апостолов, помощници на врачанския апостол Стоян Заимов, решават да сформират въстаническа чета, която да въоръжат с част от белгийските пушки. След като Панайот Хитов и Филип Тотю отказват да поведат четата, Христо Ботев заявява, че той ще й стане воевода.

Превземането на "Радецки" изглежда безумие в очите на мнозина. Днес има дори такива, които наричат Ботев "камикадзе"?...От гледна точка на логиката, че няма начин умен човек като него да не е съзнавал, че отива на гибел!...

Навярно Ботев е знаел това, че идеята му да освободи със 198 четника поробена България, е утопия?!? Всъщност е разчитал единствено на примера - искал е призивът му за помощ, да бъде последван - "европейските образовани народи и правителства" да ги подкрепят. 

Козлодуй също не е случайно избрано място. Там реката прави толкова голям завой, че корабът се вижда чак когато вече почти стига до брега, а в онзи момент наблизо нямало турски гарнизон.

Въстаниците слизат на козлодуйския бряг, целуват родната земя и се заклеват да се борят до последен дъх за освобождението й. Дотук всичко е както го знаем от училище - от учебниците и илюстрациите в тях.

Тържествата при откриването на паметника на Христо Ботев - в присъствието на Н.В. Княз Фердинанд и министър-председателя Стефан Стамболов, централния площад във Враца, 27 май 1890 г. Старият паметник е бил демонтиран през 1955 г.

Но дълго време се премълчаваше разочарованието на Ботев от това, че от българите в оня край, освен даскал Младен Павлов, никой друг не ги е последвал. Оказва се, че липсва и оръжието от онази търговска завера. Ботев е бесен, заканва се, че ще потърси виновниците за всичко това...

На една научна конференция, един преподавател от ВТУ - проф. Иван Стоянов, хвърли бомбата, че Ботев е бил убит от своите, именно защото се заканил, че ще търси истината за лошата организация и липсващото оръжие. 

"Погубен е от свои заради изчезналите пари от Врачанския комитет - твърди Стоянов. - Ботев започва да търси истината. За да бъде тя потулена, той е застрелян от четник или четници, имащи отношение към кражбата."

Това може да е само предположение, но не по-малко шокиращи са доказаните факти: В Козлодуй, вместо да помогнат на четниците, селяните им искат пари за каруците, които им трябват. Мъжете в Борован се скриват, към четата се присъединява само един!... При Милин камък четниците са гладни и жадни, а се налага да се бият, нападнати от черкези, башибозук и редовна армия. Оцелелите, изтощени до смърт, водят битка и във Врачанския Балкан...

Гладни, жадни, полумъртви и разочаровани, четниците на Ботев продължават да го следват до смъртта му...

Но няма точни сведения как е загинал самият той!?!

В разказите на свидетелите има много противоречия, но историците приемат условно, че Ботев е загинал от вражески куршум. Съдбата на останалите четници е следната: загиват 94, други 26 са заточени, двама умират в затворите, 76 дочакват свободата на България. Останалите живи, обаче, дълго време мълчат. Някои отричат свидетелствата си...По този начин никога не се разкрива с категорична достоверност истината за гибелта на Ботев. 

След Освобождението има много опити да се установи точното лобно място на поета-революционер. Оказва се, че и то е условно прието, главно по показанията на главния свидетел - Никола Обретенов.

Няма сигурни данни и къде е погребан Ботев. След безброй спорове за мястото,  му е издигнат паметник на връх Околчица, но къде е истинският гроб на Ботев, не се знае и до днес. Походите до Околчица в чест на Ботев, които се провеждат по традиция и днес, де факто затвърждават една... условност.

Паметникът на Христо Ботев на площада във Враца (открит в 1890 г. от Цар Фердинанд и Стефан Стамболов, сега - преместен и прибран в музея-Враца), началото на ХХ век. (Снимка: "Изгубената България")

Митовете и легендите не съпровождат само биографията на Ботев, но и неговото творчество. Някои литературоведи се взират в лексиката на стиховете му и го определят като "фройдист", защото повечето съществителни имена от женски род като "сабя френгия", били носители на "афинитет", докато тези от мъжки род като "чорбаджия изедник", издавали ненавистта му към поробителя?!?

И така образът на Ботев постоянно е предмет на мистификации от всякакъв характер. За хубаво или за лошо, обаче, дори нашенската подозрителност, не е оспорила най-главното - личността му на уникален поет и патриот.

Колаж: Юлиян Илиев

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска