Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

За някои героят Ботев е "терорист", а поетът Ботев - "фройдист"

Христо Ботев (Колаж: Юлиян Илиев)

"Познанията за Христо Ботев у мнозина наши сънародници започват с това, че е роден на Коледа, минават през най-известните му стихотворения, маркират превземането на "Радецки" и завършват с куршума в челото на връх Вола в Балкана - казва на едно честване Ася Николова от Националния музей "Христо Ботев" в Калофер. - Масово известни са предимно клишетата за Ботев, създадени от Иван Вазов и Захари Стоянов", продължава тя.

Портрет на Христо Ботев, заснет в Букурещ от Бабет Енгел, около 1868 г. (Снимка: "Изгубената България")

Още

Как Захарий дари България с Ботев

Как Захарий дари България с Ботев

Съдейки по стиховете му, Христо Ботев е истински титан на мисълта - преди почти век и половина е описал толкова точно не само народопсихологията ни, но и битието ни, че е трудно да повярваме, че написаното е от един толкова млад мъж. Прозренията на поета са толкова безпощадно верни, че от само себе си говорят за още нещо - че най-вероятно нещо в нас е причина за онова, което ни се случва в исторически план?!?

Историци и до днес спорят около описанието на смъртта на Ботев - художествена измислица ли е тя? Примерно, дали когато четниците се сбогуват с него, някой споменава за куршум в челото му? - Не, нито един, категорични са изследователите на Ботевото дело.

Кървава и пробита ли е била картата, която османците изземат от Никола Обретенов? - Не се знае, изчезнала е.

Митовете и легендите, обаче, около живота и смъртта на Ботев така са се "бетонирали" в съзнанието ни, че днес е трудно да приемем друга истина, освен тази, на която са ни учили в училище.

Паметникът на лобното място на Христо Ботев в местността “Околчица”, 30-те години на ХХ век (Снимка: "Изгубената България")

А знаете ли, че Ботев май не е бил роден в Калофер, а в село Осен? Така е написал самият Ботев в очерка си "Примери от турско правосъдие" /1871 г./: "Такива чувства изпитах, като влизах и в родното си село Осен, до Враца..."

Едно е безспорно и факт, от който можем да си създадем "сигурен" образ на Ботев - творчеството му.

Първото му стихотворение - "Майце си", излиза в Славейковия вестник "Гайда". Подписва го като Христофор Петков?!?

Едва по-късно дори любовните си стихотворения, като "Ней", "Пристанала" и "До моето първо либе" и др., ще подписва с името Христо Ботев.

Как е изглеждал физически? - Портретът му стои във всяко училище, а пък има сведения, че като повечето хайдути е имал дълга коса?...И е с такава в една скица на художника Петър Морозов от 1867 г.

Портрет на Христо Ботев и братята му: Стефан, Боян и Кирил Ботеви, 1876 г. (Снимка: "Изгубената България")

Още

Актуалният Ботев

Актуалният Ботев

Има ли противоречия и в досега известното за революционната му дейност? Знае се, че през есента на 1867 г. Христо Ботев пристига в Румъния. Там се запознава с Любен Каравелов, Хаджи Димитър, Панайот Хитов и Филип Тотю. Работи в печатница и списва вестниците на Добри Войников и Любен Каравелов. По-късно, и своите.

В паметната 1868 година, когато Хаджи Димитър и Стефан Караджа преминават Дунава, Ботев пише "На прощаване" и се включва в четата на Желю воевода. Тя обаче се разтуря, след като арестуват воеводата й.

Ботев се премества в Букурещ. Според някои историци е бил арестуван и хвърлен в затвора не заради политическите си идеи, а заради... фалшифициране на пари. Според сведенията, извършва криминалното престъпление, за да подсигури пари за дейността на бъдещата си чета?!?

По-късно много пъти, че и до днес, ще се разисква и по въпроса, може ли Ботев да бъде считан за терорист? - Действията му на "Радецки" като по "дефиниция" съответствали на определението за тероризъм - Ботев заплашва с оръжие капитан на кораб и отклонява курса му!?!

Подмененият с петолъчка през 1947 г. паметник на лобното място на Христо Ботев в местността “Околчица”, 50-те години на ХХ век (Снимка: "Изгубената България")

Не са "благоприлични" и някои факти от живота му в личен план: Когато се запознава с Венета, тя не е разведена със съпруга си. По-късно се премества да живее при Ботев, без църковен брак с него. През пролетта на 1876 г. се ражда дъщеря им Иванка. Месец след раждането на детето, Ботев напуска дома си и става четник.

Животът на Ботев има толкова много и различни ракурси, че пуританите винаги ще  открият някои "неморални сюжетни линии" в него. 

"Белите петна" в биографията му създават възможност за най-различни трактовки, някои от които са чиста спекулация.

Какви са фактите: Ботев става воевода след конфликта си с Каравелов и неуспешната си мисия в Русия за събиране на пари за въстанието през 1875 г. Напуска Българския централен революционен комитет /БРЦК/. Според историци, започва да подготвя четата, като първо осигурява финанси с търговска сделка - продажбата на купени на кредит... пъстърма и лой. С получените от продажбата им 13 000 златни франка се закупува оръжие от Белгия, което е складирано на тайно място в Бекет, Румъния.

Още

Докоснете се до оригиналното тефтерче на Ботев

Докоснете се до оригиналното тефтерче на Ботев

Това оръжие ще изиграе важна роля в по-нататъшната му съдба?...

Никола Обретенов и Георги Апостолов, помощници на врачанския апостол Стоян Заимов, решават да сформират въстаническа чета, която да въоръжат с част от белгийските пушки. След като Панайот Хитов и Филип Тотю отказват да поведат четата, Христо Ботев заявява, че той ще й стане воевода.

Превземането на "Радецки" изглежда безумие в очите на мнозина. Днес има дори такива, които наричат Ботев "камикадзе"?...От гледна точка на логиката, че няма начин умен човек като него да не е съзнавал, че отива на гибел!...

Навярно Ботев е знаел това, че идеята му да освободи със 198 четника поробена България, е утопия?!? Всъщност е разчитал единствено на примера - искал е призивът му за помощ, да бъде последван - "европейските образовани народи и правителства" да ги подкрепят. 

Козлодуй също не е случайно избрано място. Там реката прави толкова голям завой, че корабът се вижда чак когато вече почти стига до брега, а в онзи момент наблизо нямало турски гарнизон.

Въстаниците слизат на козлодуйския бряг, целуват родната земя и се заклеват да се борят до последен дъх за освобождението й. Дотук всичко е както го знаем от училище - от учебниците и илюстрациите в тях.

Тържествата при откриването на паметника на Христо Ботев - в присъствието на Н.В. Княз Фердинанд и министър-председателя Стефан Стамболов, централния площад във Враца, 27 май 1890 г. Старият паметник е бил демонтиран през 1955 г.

Но дълго време се премълчаваше разочарованието на Ботев от това, че от българите в оня край, освен даскал Младен Павлов, никой друг не ги е последвал. Оказва се, че липсва и оръжието от онази търговска завера. Ботев е бесен, заканва се, че ще потърси виновниците за всичко това...

На една научна конференция, един преподавател от ВТУ - проф. Иван Стоянов, хвърли бомбата, че Ботев е бил убит от своите, именно защото се заканил, че ще търси истината за лошата организация и липсващото оръжие. 

"Погубен е от свои заради изчезналите пари от Врачанския комитет - твърди Стоянов. - Ботев започва да търси истината. За да бъде тя потулена, той е застрелян от четник или четници, имащи отношение към кражбата."

Това може да е само предположение, но не по-малко шокиращи са доказаните факти: В Козлодуй, вместо да помогнат на четниците, селяните им искат пари за каруците, които им трябват. Мъжете в Борован се скриват, към четата се присъединява само един!... При Милин камък четниците са гладни и жадни, а се налага да се бият, нападнати от черкези, башибозук и редовна армия. Оцелелите, изтощени до смърт, водят битка и във Врачанския Балкан...

Гладни, жадни, полумъртви и разочаровани, четниците на Ботев продължават да го следват до смъртта му...

Но няма точни сведения как е загинал самият той!?!

В разказите на свидетелите има много противоречия, но историците приемат условно, че Ботев е загинал от вражески куршум. Съдбата на останалите четници е следната: загиват 94, други 26 са заточени, двама умират в затворите, 76 дочакват свободата на България. Останалите живи, обаче, дълго време мълчат. Някои отричат свидетелствата си...По този начин никога не се разкрива с категорична достоверност истината за гибелта на Ботев. 

След Освобождението има много опити да се установи точното лобно място на поета-революционер. Оказва се, че и то е условно прието, главно по показанията на главния свидетел - Никола Обретенов.

Няма сигурни данни и къде е погребан Ботев. След безброй спорове за мястото,  му е издигнат паметник на връх Околчица, но къде е истинският гроб на Ботев, не се знае и до днес. Походите до Околчица в чест на Ботев, които се провеждат по традиция и днес, де факто затвърждават една... условност.

Паметникът на Христо Ботев на площада във Враца (открит в 1890 г. от Цар Фердинанд и Стефан Стамболов, сега - преместен и прибран в музея-Враца), началото на ХХ век. (Снимка: "Изгубената България")

Митовете и легендите не съпровождат само биографията на Ботев, но и неговото творчество. Някои литературоведи се взират в лексиката на стиховете му и го определят като "фройдист", защото повечето съществителни имена от женски род като "сабя френгия", били носители на "афинитет", докато тези от мъжки род като "чорбаджия изедник", издавали ненавистта му към поробителя?!?

И така образът на Ботев постоянно е предмет на мистификации от всякакъв характер. За хубаво или за лошо, обаче, дори нашенската подозрителност, не е оспорила най-главното - личността му на уникален поет и патриот.

Колаж: Юлиян Илиев

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите