Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гориво: Кой отпразнува 10-годишнината на "ЛУКойл" в руското посолство

В ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

Гориво: Кой отпразнува 10-годишнината на "ЛУКойл" в руското посолство

Снимки от архива на фотографа Иван Григоров

26 септември 2001 г. Коктейл в Руското посолство по повод 10-годишнината на "ЛУКойл". Вляво - тогавашният американски посланик Ричард Майлс и Симеон Сакскобургготски, зад тях - Алекперов и Златев / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На 26-и септември през 2001-ва година през деня край София се открива поредната бензиностанция на "ЛУКойл", а за вечерта, по повод 10-годишнината на петролната компания, пред "Александър Невски" е заплануван 50-минутен концерт на открито на руската Бритни Спиърс - певицата Алсу.

Концертът не се състоява, защото над столицата руква проливен дъжд, но пък на сухо, в руското посолство се провежда тържествен коктейл с подбрани гости, посрещани лично от босовете на компанията от руска и българска страна - Вагит Алекперов, заместникът му Ралиф Сафин и Валентин Златев.

Левон Хампарцумян, Валентин Златев и Вагит Алекперов / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Вижте снимки от архива на фотографа Иван Григоров от знаменитото парти.

По онова време вицепремиер на България и министър на икономиката в коалиционното правителство НДСВ-ДПС е Николай Василев. Междувременно на горния юбилей, той участва в среща на съвместна група за бизнес-партньорство между България и "ЛУКойл", с основна цел - подобряване на двустранните отношения между правителството и руския нефтен гигант.

Вагит Алекперов и Валентин Златев, в разговор с Георги Първанов / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"Надяваме се атаките срещу Америка да не засегнат цените на петрола в България", коментира на онази среща, състояла се преди 21 години, Николай Василев. И днес, две десетилетия по-късно, ние като че ли сме отново в някакво дежа вю, или в някакъв негов огледален образ, малко "обърнат" от геополитическата обстановка в света, но все така актуален.

Красимир Гергов - на коктейла / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"Не се планират промени в ценовата политика на "ЛУКойл", казва по онова време Вагит Алекперов. Тогава, в 2001-ва той казва още, че най-реалистичната цена за барел петрол на световните пазари е между 23 и 26 долара.

За справка, в момента средната световна цена за барел е 105 долара, като варира между 108 и 110 долара. Статистика на цените на петрола в момента показва, че в "русофилска България" горивото в бензиностанциите е по-скъпо, отколкото в "русофобска Румъния" и в "русофобска Полша". Цената се изравнява от отстъпката от 25 стотинки, но тя пък не е за всички. 

Вагит Алекперов и заместникът му Ралиф Сафин / в средата/ приемат поздравления / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Малко история: Публичното акционерно дружество "ЛУКойл" е започнало дейност в Република България като най-голямото по мощност нефтопреработващо предприятие на Балканския полуостров. Инвестира повече от 3 млрд долара в икономиката на България.

С днешна дата от опозицията на последното правителство - т.е. от бившите правителства твърдят, че точно такава сума "изтичала" от държавата ежегодно. Търсят вина в посредниците за търговия и си приписват заслугата, че някога са отказали услугите на немски посредник с "Газпром".

Вагит Алекперов и Валентин Златев, в разговор с Йордан Соколов / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Още

Захари Карабашлиев: И в политиката, и в изкуството най-важна е истината

Захари Карабашлиев: И в политиката, и в изкуството най-важна е истината

Според някои политкоректни наблюдатели, съществуването на компании като "ЛУКойл" не се отнася само до горивото, а обслужва политически цели. Цитат: "Създадена е благоприятна почва за разпространението на руското враждебно влияние върху бизнеса и политиката в България". Според привържениците на тази теза крупният руски бизнес успешно установил тесни връзки с местните политици, с цел да прокара своите интереси и да засили зависимостта на България от руския енергиен сектор, както и да задържи корумпираните политици на постове във властта.

Вагит Алекперов, зад него - заместникът му - Ралиф Сафин / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Дали това е вярно, или просто си търсим ввиновник за постоянните си провали, няма кой да ни отговори, при липсата на работеща прокуратура и антикорупционна институция. С днешна дата някакъв сигнал бил стигнал до ВКП, но какво ще стане по-нататък, един Господ знае. Тоест, знае се...

Цветя и подаръци за юбилея на компанията / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Нека обаче, да се върнем и по-назад във времето - след края на Втората световна война, и след нея. По време на социализма между България и Русия се установяват твърди икономически връзки. Съветският съюз ни осигурява нефт и газ, а купува почти всички произвеждани в България потребителски стоки. Някога произвеждахме това-онова.

Коктейлните маси са готови / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Още

Строежът на ловешкия "мост за никъде" през 1986-а от архива на фотографа Иван Григоров

Строежът на ловешкия "мост за никъде" през 1986-а от архива на фотографа Иван Григоров

Факт, че българската икономика е била напълно зависима от СССР, но пък е имала и спокойствието да не мисли за утрешния ден, надявайки се на силен приятел зад гърба си. Отделно за това спомагат културните връзки, които се определят от фактори като историческите събития като Освобождението през 1878-а, езиковата близост, близките приятелски отношения между двата народа и пр. Тенденцията на русофилство е заложена в народопсихологията на българина и съвсем правилно един устат политолог казва, че русофилството не ни е "пуснало и без да ни държи "в плен".

Вилхелм Краус поздравява Вагит Алекперов / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

След разпада на СССР, България остава икономически зависима от Русия - особено в енергийната сфера. Както и преди, Русия представлява главен търговски партньор на България в областта на нефта и природния газ - 90% от доставките на газ у нас постъпват от Руската федерация. Руската държавна компания "Росатом" доставя ядрено гориво за българската АЕЦ.

Полицейският бос Васил Василев поздравява Алекперов / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Руската петролна компания "ЛУКойл" притежава българския нефтопреработващ завод "Нефтохим", най-големия на Балканите и широка мрежа от стотици бензиностанции. Последното я подрежда и сред един от най-големите работодатели у нас.

Вагит Алекперов и руският посланик Титов / вляво от него/, Сафин - зад тях, посрещат гости / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Първоначално всичко се възприема само откъм положителната му страна, докато в един момент започва да "боде" в очите на някои политици и те лепват на "ЛУКойл" прозвището "държавата "ЛУКойл". И да, в много отношения, компанията се оказва наистина държава в държавата, за която в много отношения не важи българското законодателство.

Обилните трапези очакват гостите на коктейла / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Още

Време за размисъл с "Книгата за политиката"

Време за размисъл с "Книгата за политиката"

Но горните разсъждения и лутането на нашите политици ту в едната, ту в другата географска посока, до такава степен обърка българите, че те за кратко са в една "главна тема", докато им сервират следващата. Може да се каже, обаче, че "ЛУКойл" остана главна тема за целия период на Прехода. Стотици публикации обсъждат и до днес, как "Нефтохим"-ът е бил купен на ниска цена. Екс президентът Петър Стоянов се оправдаваше, че това е било "чисто политическо решение", взето от тогавашния премиер Иван Костов. Самият Костов мълчеше.

Огромен персонал се грижи, трапезите да са в постоянна бойна готовност за гостите /Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Многократно е обсъждана и фигурата на Валентин Златев. Определено за бившето лице на българския "Лукойл" се говори и до днес, че то е играло голяма роля в политическия живот на страната. Според някои Златев е "поддържал в баланс конкуренцията между БСП и ГЕРБ", а според други - самият той е балансирал между двете партии.

Симеон Сакскобургготски, посрещнат лично от руския посланик Владимир Титов / Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Факт, че "ЛУКойл" изиграва важна роля и за политическата кариера на самия Бойко Борисов. Днес той "пропуска" тази част от биографията си, но фактите са си факти: През 2001-ва - годината на 10-годишнината, "ЛУКойл", компанията подписва договор за охрана с "ИПОН", основана от Бойко Борисов. През 2009-а се заговори, че предизборната кампания на Борисов е била платена от "ЛУКойл". Той не отрече. Скромно отбеляза, че "от 20 години били приятели със Златев", а приятелството не е противозаконно, нали?!...

Пищни блюда се редуват постоянно по масите / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Още

Денят, в който "стигнахме американците", и те - нас

Денят, в който "стигнахме американците", и те - нас

През годините срещу компанията са водени много разследвания по подозрения в монопол и корупция, но нито веднъж не са й предявявани каквито и да било обвинения. Изданието "Биволъ" се беше заинатило в проверките на нефтеното пристанище Росенец, което нарече "руски анклав", защото там "митниците липсват". След проверка за измерване на количествата нефт, постъпващи в складовете и излизащи от тях през 2011-а се оказа, че подобна система не е установена на тръбопроводите на рафинерията и компанията беше лишена от лиценза си.

Но да си припомним най-любопитното от разследването на "Биволъ": как опитите на държавата да си събере налозите от компанията, тогава са били провалени от тогавашния посланик на САЩ в София Джеймс Уорлик. Покрай "ровичкането" българите смаяни научиха от разследващите журналисти, че през 2001-2003-та година Уорлик е бил генерален консул в посолството на САЩ в Москва.

Олимпи Кътев / в гръб/, Симеон Сакскобургготски, Владимир Титов и Камен Влахов / с белия костюм/Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Та, когато "лошите" от "Биволъ" взеха да разчепкват нещата и да питат за данъците на "ЛУКойл" и се стигна до отнемане на лиценза на компанията, познайте кой им е върнал този лиценз?! - Ами, същият Уорлик! Американският посланик! След това темата задълго не се повдига. Какво ли би казал за това днес Байдън?...

Юбилейното тържество е повече от щедро / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

През 2016-а Джеймс Уорлик започва работа в руската юридическа фирма "Егоров, Путинский, Афанасиев и партньори". Кантората била основана, казват, от Николай Егоров - състудент на президента Владимир Путин.

Е, кажете, как да проумее такива сложни колизии един обикновен човек?! - Нормално, изправен пред такива парадоксални новини, обикновеният човек си казва: "То, сигурно не е вярно. Те, журналистите лъжат".

Вагит Алекперов и Валентин Златев посрещат Йордан Соколов / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

През 2017-а имаше нов скандал, свързан отново с данъците. От "ЛУКойл" твърдяха, че са платили над 32 млрд. лева данъци, а други хора твърдяха, че по официални данни парите били едва...151 млн.лева. Става въпрос за данък печалба. Отново бе подновена темата за укриване на печалби, с подозрението, че компанията използва България за незаконен износ на петрол в ЕС, изнася пари в офшорки и обслужва частни интереси на влиятелни лица.

Изобилие от храни по трапезите / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

През 2011-а Валентин Златев присъства на срещата в Москва на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Мария Косева с представители на "Росатом", по въпроса за проекта за строителството на АЕЦ "Белене". Самата Косева обяви тогава, че "останала изненадана" от присъствието му?...

Вагит Алекперов, Васил Василев, Симеон Сакскобургготски и крайният вдясно - посланик Титов, на тържеството / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

В медиите се заговори за близка "офшорна" връзка между Ахмед Доган и Валентин Златев. През 2019-а Златев е уволнен от поста си. Причината, която бе хвърлена на медиите бе, че в Русия не били доволни от "изтичането на печалби".

А, така! Ами, то и държавата ни се оплакваше от същото, та човек се чуди, накъде всъщност са "изтичали" тия печалби, щом като нито са отивали в Русия, нито са оставали в България?!?

Вагит Алекперов и Валентин Златев приемат поздравления и подаръци за юбилея на компанията / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Борисов, който в продължение на много години подкрепяше проекта "Южен поток", изведнъж стана негов противник и излезе с категорична позиция за ЕС. Това доста зачуди мнозина, но докато учудените се чудеха, БСП така "кривна" по темата, че измести предишното чудене.

В крайна сметка мнозина си направиха извода, че когато на обиграните български политици им се налага да избират между ЕС-САЩ и Москва, България макар и с неохота, избира евроатлантизма.

Евгения Живкова и Вагит Алекперов, в разговор / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Неформалният говорител на ГЕРБ Тома Биков скочи срещу БСП: "Спряхте Южен поток, сега и доставките от "Нефтохим" - страхувам се да не обявите война на Русия". Борислав Гуцанов от БСП го опроверга с: "Не е вярно, че сме спрели Южен поток", и по този начин двете основни политически сили ни върнаха отново в началната точка на един разговор от преди десетилетия.

Йоан Костадинов поздравява Алекперов и Златев за юбилея, с подарък / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

А обикновеният човек се чуди ли чуди, какво става? Добре ли си спомня, кой какво е говорил през годините?... И докато паметта му се обърква, в ума му съвсем изветряват спомените. И всичко се прочиства оттам, като влезе в бензиностанция да си зареди гориво, и види цената му.

Симеон Сакскобургготски и посланик Владимир Титов, в разговор с Благовест Сендов / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Още

Интелектуалците и политиката в "Безотговорният разум" на Марк Лила (откъс)

Интелектуалците и политиката в "Безотговорният разум" на Марк Лила (откъс)

В парламента, както обикновено, продължават да разсъждават за негово "добро" с "дебати", разбирай - махленски караници. Хрумна им на народните избраници да създадат Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до производителя на горива "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и Проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, управлението и дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и действията, предприети от държавата.

Вагит Алекперов, в разговор със Симеон Сакскобургготски и посланик Владимир Титов / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Още

Китодар Тодоров е психиатър, който влиза в политиката в новия филм "Жълт олеандър"

Китодар Тодоров е психиатър, който влиза в политиката в новия филм "Жълт олеандър"

Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска да се изготви парламентарно решение, с което да задължи Министерския съвет да постави таван на горивата от 2.70 лв. Мартин Димитров от ДБ пък я контрира саркастично, защо сега са поискали такава комисия. Рамадан Аталай закова всички с фразата: "Защо не довършихте двата блока в Белене, макар че в ДПС сме против ядрената енергетика. Сега щяхме да имаме още енергия излишна. Служебното правителство на Плевнелиев спря Южен поток. Той беше необходим и за Европа. Газовият хъб щеше да е в България, а сега е в Гърция".

И така, "дебати" до безкрай... Нашите депутати много обичат дебати. Такава е "римата" на дългото ни постдемократично "стихотворение".

Цветя за юбилея / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Едно нещо е ясно - че много вода, водка и гориво са изтекли от онази 2001-ва в руското посолство. Днес никой не смее да отиде нито на парти, нито на закуска там, за да не го обявят за шпионин. Но пък гръмко се чу, че сега закуските се преместили в американското посолство...

А на българина така му е писнало от тези задкулисни "закуски", че иска единствено да научи от двуличните си политици: "Ще има ли гориво зимата, и на каква цена?"

Еми МАРИЯНСКА

Още

Политиката, чиновниците и "забравеният" Талев

Политиката, чиновниците и "забравеният" Талев

Още

Производителят на "Джим Бийм" продава бизнеса си в Русия

Производителят на "Джим Бийм" продава бизнеса си в Русия

Още

КЕВР и "Булгаргаз" пак оставиха бизнеса без цена на газа

КЕВР и "Булгаргаз" пак оставиха бизнеса без цена на газа

Още

Втори ден бизнесът пита каква е цената на природния газ

Втори ден бизнесът пита каква е цената на природния газ

Коментирай 32

Календар

Препоръчваме ви

Един ден с Гена Димитрова през 1988-а

Снимки на Иван Григоров от урок на знаменитата певица в Софийската опера

За възродения народ и пътя му към светли бъднини (галерия)

Снимките на родЕния репортер Иван ГРИГОРОВ от далечната 1973 ни напомнят за миналото, което на едни носи носталгия, а на други - нищо, защото не помнят "онова" време...

Бърза помощ ще има и хеликоптер.., само че в Прага преди 36 години

Докато в България "Болница на края на града" събира мало и голямо пред малкия екран, фоторепортерът Иван Григоров ни води в истинската "Бърза помощ" на столицата на тогавашна Чехословакия

Употребен и забравен

37 години от оня 1 април 1986, когато обективът на Иван Григоров улови завръщането на Сергей Антонов у дома след 1222 дни в италиански затвор

В края на март 1984 г. - една друга Варшава, една друга Полша, един друг свят

Поглед към живота на Стария град със снимките на Иван Григоров

Анджей Вайда: Светът е тежко болен

Снимки на Иван Григоров от срещата на Анджей Вайда със Стефан Данаилов, Наум Шопов, Васил Михайлов и трупата на Театъра на народната армия на българска сцена през 1978-а