Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Молиер: Съмненията са по-жестоки и от най-неприятните истини

ВЕЛИКИТЕ СВЕТОВНИ ДРАМАТУРЗИ

Молиер: Съмненията са по-жестоки и от най-неприятните истини

Във Франция и отвъд днес духат 400 свещи за големия французин

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

"Писането е като проституцията. В началото го правиш от любов, след това за няколко приятели, а накрая - за пари", шеговито ни предизвиква Жан-Батѝст Поклѐн с артистично име Молиер.

Той е велик френски драматург, режисьор и актьор, майстор на сатиричната комедия. Смятан е за душата на "комедѝ франсез", която съчетава елементи на италианската "комедия дел арте" с изящността и чувствителността на френския хумор.

Сатирата на Молиер често е обект на критиката на моралистите и най-вече на Римокатолическата църква заради неговите атаки срещу религиозните лицемери и двуличници. Някои от творбите му дори са били забранени от църквата.

Неговите пиеси са преведени на всички основни езици и се изпълняват в Comédie-Française по-често от тези на всеки друг драматург днес.

Френският език често е наричан "езика на Молиер".

Около 1666 г., френски драматург и актьор Молиер (Жан-Батист Поклен, 1622 - 1673) (Снимка: Getty Images)

Тази година светът чества 400 години от рождението на големия французин.

Жан-Батист Поклен е роден в Париж на 13 януари или 14 януари 1622 г. като първороден син в семейството на Мари Кресе и Жан Поклен.

Още

Герои на Молиер дефилират пред Народния театър в първия ден на лятото

Герои на Молиер дефилират пред Народния театър в първия ден на лятото

Баща му произхожда от род на търговци-тапицери, заможни потомствени буржоа, чието влияние стига дотам, че бащата на Молиер купува титлата "придворен тапицер" и я завещава на сина си. Титлата изисква само 3 месеца работа и 1200 ливри първоначална цена, като осигурява 300 ливри на година на притежателя си.

Завършва Клермонския колеж (1640) и заминава за Орлеан, за да следва право. Напуска училището след 2 години и работи като юрист. След кратка и неособено успешна адвокатска кариера основава с група млади хора, любители на сцената, и с 630 ливри, свой театър през 1643 година, който нарича "Блестящият театър" (L'Illustre Théâtre). Става директор на трупа, но след двегодишни усилия театърът приключва с дългове (основно от наем) през 1645 г., за които Молиер престоява в затвора 24 часа, откъдето го спасява или баща му, или любовникът на член от трупата (тази подробност остава неизяснена).

Около 1650 г. Жан Батист Молиер (1622 - 1673), френският драматург и актьор от Хопууд (Снимка: Getty Images)

По това време той заменя фамилното си име от Поклен на Молиер, най-вероятно за да спести срама на баща си.

Молиер не се отчайва и с няколко от останалите артисти сформират нова трупа и се присъединяват към пътуващ провинциален театър. В продължение на 13 години (1645-1658) пътува из Франция, водейки несигурния живот на странстващ артист. Така той се среща с десетки различни хора, които обезсмъртява в комедиите си. През това време пише за нуждите на трупата първите си оригинални пиеси, повечето от които не са се запазили. Съхранени са само "Ревността на Барбуйе" (La jalousie du Barbouillé) и "Летящият лекар" (Le médécin volant), но не може да се докаже със сигурност, че те са създадени от Молиер.

Embed from Getty Images

През 1650 г. той става директор на пътуващия театър. Постепенно той се утвърждава, славата му се разнася из цяла Франция. През 1658 г. трупата се установява в Париж. Артистите на Молиер получават разрешение да изнесат спектакъл в караулната зала на двореца Лувър в присъствието на краля и неговия брат.

Молиер представя комедията си "Влюбеният доктор" и успехът надминава всички очаквания, а трупата получава разрешението да играе на сцената на придворния театър "Пти Бурбон" до 1661 г., след което се мести в Пале Роял.

Embed from Getty Images

Молиер остава там до смъртта си.

Така започват най-плодотворните 15 години от живота на Молиер, когато той разгръща напълно гениалния си драматургичен и актьорски талант и оставя трайни следи не само в историята на френския, но и на европейския театър.

Молиер е едновременно автор-драматург, режисьор и актьор. Първоначално е покровителстван от брата на Луи XIV, а от 1665 г. е и кралски комедиограф с благоразположението на Луи XIV. След като последният се възкачва на престола, Молиер е осигурен с 2000 ливри годишна заплата, а комедиите му намират много добър прием в Париж.

Между 1658 и 1673 г. Молиер създава най-хубавите се комедии. Първата от тях е "Смешните преструвани", следват "Сганарел, или мнимият рогоносец", написана през 1660 г., "Училище за мъже" (1661), "Училище за жени", "Критика на Училище за жени" (1663), "Тартюф" (1664), "Брак по неволя" (1664) и "Дон Жуан" (1665).

Още

Нов прочит на "Тартюф" в Благоевград

Нов прочит на "Тартюф" в Благоевград

По-късно написва и определяната за най-мрачна комедия "Мизантроп", "По неволя доктор" (1666) г., "Жорж Данден" (1668) и "Скъперникът" (1668). Молиер има и жанрови експерименти - комедии балет - "Господин дьо Пурсоняк", написана през 1669 г. и "Великолепните влюбени", написана през 1670 г.

Ако в своите ранни комедии Молиер провежда линията на социална сатира много внимателно и то главно при второстепенни персонажи, то в своите зрели произведения се цели директно във върхушката на феодално-аристократичното общество в лицето на привилегированите класи - дворянството и духовенството, като създава образи на лицемери и развратници в папски раса̀ и с напудрени перуки. По време на парижкия си период Жан-Батист Поклен написва 31 пиеси, които се играят на сцената на Пале Роял.

Embed from Getty Images

В личния си живот Молиер е не особено щастлив. Бракът му с Арманд Бежар не върви добре. Някои автори свързват този факт с мотивите за ревност и изневяра в неговите пиеси. Той има връзка с Мадлен Бежар (сестра или майка на Арманда, за това има спор в литературознанието), която умира през 1672 година. Преживява тежко раздялата, а неговата влошила се болест я прави още по-тежка.

Молиер страда от туберкулоза, от която най-вероятно се заразява по време на престоя си в затвора за неизплатени дългове.

1 септември 2004 г. Сцена от спектакъла "Скъперникът" на Молиер в Драматичния театър на Сидни (Снимка: Getty Images)

Неговото последно изпълнение на сцената става легендарно. Вече много болен, на 17 февруари 1673 г., при представянето на последната му комедия "Мнимият болен", в която играе ролята на Арган, му прилошава, започва да кашля кръв и припада на сцената.

След кратка почивка по негово настояване и с огромно усилие на волята, той се връща на сцената, но след спускане на завесата силите му го напускат и той припада отново.

Пренесен е вкъщи, където получава още по-силен от предишния кръвоизлив и след няколко часа умира на 51 години, в разцвета на творческите си сили.

Embed from Getty Images

Католическото духовенство, което Молиер така силно ненавижда и така талантливо осмива, отказва да даде разрешение за погребението му. Освен това по френските закони от онова време не е разрешено актьори да бъдат погребвани на свещената земя на гробището.

Арманд - съпругата на Молиер, търси съдействието на краля. Той разрешава погребението да се извърши, но без каквато и да е служба и късно вечерта. Заравят го през нощта зад гробищната стена, където по принцип са погребвани само самоубийците и некръстените деца. След ковчега на великия писател вървят много негови почитатели, сред тях Лафонтен, Боало, колегите му от театъра и много други, които разсмива приживе в театъра.

Посетител разглежда гроба на френския писател Жан-Батист Молиер в Cimetierre du Pere Lachaise на 29 ноември 2011 г. в Париж, Франция (Снимка: Getty Images)

Още

Спектакълът "Тартюф" на Театъра в Благоевград за първи път в София

Спектакълът "Тартюф" на Театъра в Благоевград за първи път в София

След Великата френска революция властта изразява почитта си към Молиер, като тленните му останки са пренесени в гробището на манастир, а през 1817 г. тържествено са пренесени в парижкото гробище Пер Лашез в близост до гроба на Лафонтен.

Авторката Марта Белинджър посочва, че: (Молиер) е обвиняван, че няма последователен, органичен стил, че използва неправилна граматика, че смесва метафорите си и използва ненужни думи. Всичко това е вярно донякъде, но са дреболии в сравнение с богатството на характерите, които изобразява, с блясъка на остроумието и с находчивостта на неговия стил.

Embed from Getty Images

Молиер се смята за създател на съвременната френска комедия. Много думи или фрази, използвани в пиесите на Молиер, все още се използват в съвременния френски.

Молиер играе малка роля в романа на Александър Дюма "Виконтът от Бражелон", в който се вижда как се вдъхновява от мускетаря Портос за централния си герой в Le Bourgeois Gentilhomme.

1 септември 2004 г. Актьорите Брет Стилър (Клианте), Джон Гаден (Харпагон) и Идън Фалк (Валере) изпълняват фотосесия за "Скъперникът" на Молиер в Драматичния театър на Сидни, Австралия (Снимка: Getty Images)

Още

Галин Стоев: Пропуснах срещата си с Изабел Юпер в "Комеди франсез"

Галин Стоев: Пропуснах срещата си с Изабел Юпер в "Комеди франсез"

Руският писател Михаил Булгаков написва биография-почит към Молиер, озаглавена Животът на г-н дьо Молиер. Написана е през 1932-1933 г. и е публикувана за първи път през 1962 г.

Френският филм от 1978 г., озаглавен просто "Молиер", режисиран от Ариан Мнушкин и с участието на Филип Кобер, представя пълната му биография. Бори се за "Златна палма" в Кан през 1978 г.

Embed from Getty Images

Филмът от 2000 г. Le Roi Danse ("Кралят танцува"), в който Молиер е изигран от Чеки Карио, показва сътрудничеството му с Жан-Батист Люли, както и неговата болест и смърт на сцената.

Френският филм от 2007 г. "Молиер" е създаден по-свободно по живота на Молиер, с участието на Ромен Дюрис, Фабрис Лучини и Лудивин Сание.

"От всички безумия най-голямото е да се опитваш да направиш света по-добро място", изповяда големият сърцевед.

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Представяме ви избрани цитати от великия Молиер:

"Колкото по-голямо е изпитанието, толкова повече слава носи преодоляването му".

"Завистниците умират, но завистта — никога".

"Умираме само веднъж, а за толкова дълго време".

"Който е спечелил време, той е спечелил всичко".

 "Почти всички умират от лекарствата, а не от болестите си".

Embed from Getty Images

"Хората нямат против да са лоши. Но за нищо на света не искат да са за посмешище".

"Съмненията са по-жестоки и от най-неприятните истини".

"Задължение на комедията е да поправя човека, като го забавлява".

"Хората могат да превърнат в престъпление и най-невинното занятие".

"Ако говориш така, че да те разбират, винаги говориш добре".

"Човек трябва да яде, за да живее, а не да живее, за да яде".

"Вярно е, че раят забранява някои удоволствия, но обикновено може да се направи компромис".

"От всички шумове, познати на човечеството, операта е най-скъпият".

Embed from Getty Images

Във Франция и отвъд духат днес 400 свещи за Молиер

400 години и нито една бръчка: Юбилейната година на Молиер започва днес във Франция и в други страни, за да отдаде почит към най-известния и популярен френски драматург, предаде Франс прес.

Кръстен на 15 януари 1622 г. (вероятно роден ден или два по-рано), Молиер, чието истинско име е Жан-Батист Поклен, и до ден днешен остава емблематична фигура за френската култура, подобно на Шекспир в англоезичния свят.

Тържествата ще се състоят на места, белязали кариерата му като директор на трупа и драматург, и по-специално в "Дома на Молиер" - театър Комеди Франсез в Париж, появил се на бял свят седем години след смъртта му през 1673 г.

Трупата ще играе ексклузивно пиеси на Молиер до юли, започвайки днес с "Тартюф".

Embed from Getty Images

И както на всеки 15 януари, след представлението ще бъде отдадена почит към драматурга: на сцената тържествено се поставя бюст на Молиер, цялата трупа го приветства и всеки рецитира реплики от пиесите му. Сред най-известните сред тях са "Мнимият болен", "Скъперникът", "Буржоата благородник", "Мизантроп", "Дон Жуан", "Училище за жени", "Училище за мъже".

"Имам приятелски отношения с него", казва Доминик Блан, една от най-уважаваните актриси в трупата. Театърът Комеди Франсез, разположен близо до Пале Роял и Лувъра, е "закотвен" в квартала, където Молиер живее и умира. "Въздухът е пропит с него", допълва Блан с усмивка.

Във Версай, където Молиер се радва на покровителството на крал Луи XIV, пред когото изнася премиери на най-емблематичните си произведения, няколко от тях ще бъдат играни отново в оригиналния им вид: "комедии-балети", създадени съвместно с композитора Люли.

В града, който организира "Месец на Молиер" всяко лято, през май ще бъде издигната статуя, дело на художника Ксавие Вейан, а от днес отваря врати изложба "Молиер, фабриката за национална слава".

Друга статуя ще бъде открита днес в Пезенас, между Безие и Монпелие, където Молиер отсяда няколко пъти в началото на кариерата си.

В Националния сценичен център за костюми в Мулен изложбата "Молиер в костюми" се очаква в края на май и ще продължи до началото на ноември.

Други изложби са планирани през септември в Комеди Франсез и в Парижката опера ("Молиер в музиката").

Много конференции ще бъдат посветени на драматурга, във Франция и по света - от Сорбоната в Париж до Йейлския университет в САЩ, според сайта moliere2022.org.

Различни прояви и постановки на пиеси са планирани в Белгия, Швейцария и дори в американския град Канзас.

В петък беше публикуван "Атлас Молиер", обединяващ 150 карти и компютърни графики за живота, работата и епохата на именития френски драматург. 

Още

Лафонтен - веселият илюстратор на тъмните човешки нрави

Лафонтен - веселият илюстратор на тъмните човешки нрави

Още

С "комедия дел арте" Плевенският драматично-куклен театър гостува на сцената на Народния

С "комедия дел арте" Плевенският драматично-куклен театър гостува на сцената на Народния

Още

Най-популярните рисунки по Пушкин и Булгаков са на художничка, която умира на 17

Най-популярните рисунки по Пушкин и Булгаков са на художничка, която умира на 17

Още

"Комеди франсез" адаптира филма "Фани и Александър" на Ингмар Бергман

"Комеди франсез" адаптира филма "Фани и Александър" на Ингмар Бергман

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Семейно неразбирателство докарва до самоубийство сина на автора на "Сърце"

115 години от смъртта на италианския писател Едмондо де Амичис

Комунистът Серджо Д'Анджело и ЦРУ направили световноизвестен романа "Доктор Живаго"

Западната пропаганда пуснала на Световното изложение книгата на Пастернак безплатно на щанда на Ватикана