Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Холивуд го открива в кабарето, където пеел за едно кафе

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА ДОБРОТО СТАРО КИНО

Холивуд го открива в кабарето, където пеел за едно кафе

135 години от рождението на Морис Шевалие

София Лорен с френския певец Морис Шевалие и Begum Om Habibeh Aga Khan при постановка на „Кармен“ в Държавната опера във Виена, Австрия, 30 юни 1959 г. / Снимка: Getty Images

Днес снимките му изглеждат старомодно на фона на новата киноиндустрия, но той остава легенда за три поколения французи и световна легенда на киното.

Става дума за известния в миналото певец и киноактьор Морис Шевалие, чието истинско име е Морис-Едуар-Сен-Леон. На 12-и септември тази година се навършиха 135 години от неговото рождение.

Френският актьор и певец Морис Шевалие (1888 - 1972), 11 септември 1963 г. / Снимка: Getty Images

Роден е през 1888-а година в Париж. И като галантен парижанин с мелодичен глас и чаровна визия, става желан прототип на елегантния французин в американското кино през 30-те години на миналия век.

Холивуд го превръща в световна звезда.

Морис Шевалие (1888 - 1972) дует с американската певица Джуди Гарланд, придружена от Феликс Паке, в дома на Шевалие в Марн-ла-Кокет, Париж, Франция, 28 септември 1960 г. / Снимка: Getty Images

Още

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

Ще се изненадате, но преди звездната си кариера в Меката на киното, Шевалие работи като фермер и цирков акробат. След като претърпява един неприятен инцидент, вече не може да работи като акробат и се пробва като кабаретен певец. Именно като такъв е забелязан от френското кино и се снима в няколко комедии, някои от които са режисирани от великия Макс Линдер.

Морис Шевалие, ок. 1913 г. / Снимка: Getty Images

Още

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Морис Шевалие има толкова интересен живот, че човек се чуди кога и как е бил едно, или друго - толкова много са житейските му "роли". Примерно, като пехотинец от френската армия е участвал в битки по време на Първата световна война. Ранен попада в германски плен и лежи две години във военнопленнически лагер. Именно там научава добре английски.

След години, вече известен, по време на Втората световна война, отива като артист в същия лагер, за да повдигне духа на войниците с песните и шегите си.

Френският актьор и певец Морис Шевалие (1888 - 1972) посещава лагер за военнопленници в Германия, за да изнесе представление пред затворниците по време на Втората световна война, 16 февруари 1942 г. Самият той е бил затворник в същия лагер по време на Първата световна война / Снимка: Getty Images

Още

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Като много други легенди на ранното кино, "говорящите филми" се превръщат в изкусително предизвикателство за Шевалие. През 1928-а година е поканен да замине за Америка, за да се снима във филма "Love Parade", в който партньорка му е оперетната актриса Жанет Макдоналд. Морис се влюбва в нея, но тя го отхвърля заради бъдещия си съпруг.

29 февруари 1951 г.: Актьорите Морис Шевалие (1888 - 1972) и Джой Никълс присъстват на шоу в нощен клуб в Лондон /Снимка: Getty Images

Разглезеният от жените Шевалие не може да преглътне този провал и малко интригантски започва да хули Жанет. Въпреки това между двамата скоро след това настъпва примирие и те заснемат заедно три филма. Последният - "Love Me Tonight" (1932) бил оценен като много успешен.

Морис Шевалие, ок. 1944 г. / Снимка: Getty Images

През 1930-а година Шевалие е номиниран за "Оскар" за най-добра мъжка роля за две роли, но самата статуетка ще получи доста по-късно.

Още

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

В края на 30-те години Морис Шевалие се завръща в Европа, където участва в няколко френски и един английски филм. Втората световна война прекъсва кариерата му, защото във Франция бил обвинен в сътрудничество с нацистите. Впоследствие бива напълно реабилитиран, но това, макар и за известен период от време, се отразява зле на името му.

Френският актьор и певец Морис Шевалие (1888 - 1972) посещава лагер за военнопленници в Германия, за да изнесе представление пред затворниците по време на Втората световна война, 16 февруари 1942 г. Самият той е бил затворник в същия лагер по време на Първата световна война / Снимка: Getty Images

Една от най-добрите роли на Шевалие е във филм на прочутия Рене Клер - "Мълчанието е злато" (1947).

Още

Любимката на Салвадор Дали била във война с Коко Шанел

Любимката на Салвадор Дали била във война с Коко Шанел

През 50-те години Шевалие отново се завръща в Холивуд. Снима се във филма с огромен касов успех - "Жижи" (1958) на Винсънт Минели, бащата на бъдещата звезда Лайза Минели. В този филм Шевалие изпълнява хита "Thank Heaven for Little Girls", и "I Remember it Well". Същата година получава и почетен "Оскар" за цялостен принос към световното филмово изкуство.

Френският актьор, кабаретен певец и артист Морис Шевалие (1888 - 1972) в Лондон за прощалното си турне, Обединеното кралство, 12 февруари 1968 г. / Снимка: Getty Images

Морис Шевалие се снима в десетки филми до 1967-а, сред които много нашумелите навремето "Канкан" (1960), "Фани" (1961), "Децата на капитан Грант" и др.

През 1970-а изпява заглавната песен в анимационния филм на Дисни "Aristocats". Това е и последната му работа в киното. Умира на 1-ви януари 1972-ра година в родния си Париж.

Френският актьор и певец Морис Шевалие (1888 - 1972) в Ла Лук, дома му в Марн-ла-Кокет, Франция, на 83-ия си рожден ден, 12 септември 1971 г. / Снимка: Getty Images

Във Франция всички го свързват с песента "Thank Heaven for Little Girls" ("Благодаря на небето за малките момичета"). Жените го обожавали още когато бил звездата на Folies-Bergere, а когато става филмова звезда, се превръща в техен идол.

И само като си помисли човек, откъде е тръгнал...

Ок. 1903 г. Морис Шевалие (1889 - 1972) на френска промоционална картичка с послание, написано към публиката / Снимка: Getty Images

Още

Авторът на "Легенди за страстта" ослепял с едното око още като дете

Авторът на "Легенди за страстта" ослепял с едното око още като дете

Морис бил дете на художник и майсторка на дантели, и най-малкото от трите момчета в семейството. За жалост, бащата станал непоправим алкохолик и семейството страдало от постоянен недоимък. Когато бащата изоставя семейството си, момчетата били принудени отрано да си търсят работа. Морис работел като чирак на дърводелец, електротехник и печатар. Когато се пробва на сцена, дори не искал да му плащат - просто търсел шанс за реализация и издръжка. Случвало се да пее срещу чаша с кафе.

На лондонското летище в Лондон, Англия, 19 ноември 1962 г. Шевалие е в Лондон, за да присъства на премиерата на своя нов филм, „В търсене на корабокрушенците“ / Снимка: Getty Images

Постепенно се нагажда към вкуса на публиката - пуска шеги, усвоява пантомимата и добавя хумористични анонси към песните си. Така се ражда кабаретният актьор Морис Шевалие.

Още

В романтиката на френското кино от 70-те

В романтиката на френското кино от 70-те

Упоритостта му и чутовната му находчивост, го превръщат в успешен млад мъж - красив, талантлив и богат. Жените го преследвали и бройката на фенките му растяла, право пропорционално на известността му. През 1927-а година се жени за младата танцьорка Ивон Вале, с която имал 5-годишна връзка преди това, но бракът им се оказал несполучлив и завършил с развод.

Морис Шевалие (1888 - 1972) със съпругата си, актрисата Ивон Вале (1899 - 1996) в Лондон, 1930 г. / Снимка: Getty Images

Шевалие се жени повторно десет години по-късно за еврейската актриса Нита Рая, но и този му брак не издържал дълго. Както вече отбелязахме, Шевалие бил любимец на жените, а и той не бил равнодушен към тях, така че браковете му били априори обречени.

1935: Френският актьор и певец Морис Шевалие (1888-1972) играе ролята на барон Касини във „Фоли Бержер“ / Снимка: Getty Images

Още

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

До края си той остава бонвиван, който привлича женското внимание със стилна елегантност и "собствена модна марка" - сламена шапка и бастун. Някои се шегуват, че първата му роля в киното иносказателно е във филм със заглавието "Прекалено лековерен" (1908). Зареждат се филмите "Парад на любовта", "Веселата вдовица", "Сто години любов", "Следобедна любов", и все такива заглавия, които "подхождат" на образа му в обществото.

Френските актьори Лесли Карон и Морис Шевалие се наслаждават на чаша шампанско в бара на Boulogne Studios в Париж, Франция, след заснемането на последната сцена за филма „Фани“, 25 август 1960 г. / Снимка: Getty Images

"До края си остана чаровен шегаджия и женкар", казва в прав текст един от биографите му. Шансоните, които е изпял, и днес се "въртят" във Франция и Америка.

Може да се каже, че Шевалие напълно отговаря на етикета "пеещ комик", когото французите просто не могат да забравят.

Шевалие се е превърнал в представите ми в нещо като символ на доброто старо време и доброто френско кино. Онова, от което струи позитивизъм и искрен смях. Все неща, които толкова много ни липсват в момента. На всички хора по света, не само на французите...

Морис Шевалие, ок. 1925 г. / Снимка: Getty Images

"С усмивката, шегите и галантния поклон на артисти като Морис Шевалие безвъзвратно си е отишло едно златно време, което никога няма да се върне!...", въздишат живите му почитатели.

Рене Клер (1898 - 1981), френският филмов режисьор с Морис Шевалие / Снимка: Getty Images

Морис Шевалие - афоризми

"Хората са най-гръмогласни, когато искат тишина."

"Когато хората говорят, времето си отива. Когато времето говори, си отиват хората."

"Аз имам само два недостатък. Лоша памет и... имаше още нещо!"

Морис Шевалие (1888 - 1972) с актрисата Хейли Милс, неговата колежка в приключенския филм на Уолт Дисни „В търсене на корабокрушенците“ в Pinewood Studios, Обединеното кралство, 10 август 1961 г. / Снимка: Getty Images

"Когато признаваш реалността, не се опитвай да я оправдаваш."

"Слабият винаги прави път на силния и само най-силният прави път на всички."

"Ако искам да бъда свободен, трябва да ли да се освободя и от това си желание?"

"Животът е толкова щедър, че човек винаги ще намери къде да се наяде до насита."

Шегаджийска снимка "И аз имам същата шапка" / Снимка: Getty Images

"Ако главата и сърцето не работят разделени, значи си наясно със самия себе си."

"Не всичко можеш сам да избереш в живота, някои неща избират теб."

"Не търси поводи, така или иначе причините са предостатъчно."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Луи дьо Фюнес - размисъл за тъжната сянка на смеха

Луи дьо Фюнес - размисъл за тъжната сянка на смеха

Още

Легендата на френското кино Даниел Дарийо почина на 100-годишна възраст

Легендата на френското кино Даниел Дарийо почина на 100-годишна възраст

Още

Луи дьо Фюнес извън екрана бил скъперник и темерут?

Луи дьо Фюнес извън екрана бил скъперник и темерут?

Още

Френското кино се завръща с акцент върху филмите, правени от жени

Френското кино се завръща с акцент върху филмите, правени от жени

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Андреа Бочели - зрящият глас на планетата

65 години от рождението на уникалния тенор

Кралят на психологическия трилър Джеръми Айрънс на 75

Дори гласът му има кариера за милиони

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Изпращаме един от най-талантливите си художници

Тургенев напуска Русия заради жена

140 години от смъртта на класика