Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Холивуд го открива в кабарето, където пеел за едно кафе

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА ДОБРОТО СТАРО КИНО

Холивуд го открива в кабарето, където пеел за едно кафе

135 години от рождението на Морис Шевалие

София Лорен с френския певец Морис Шевалие и Begum Om Habibeh Aga Khan при постановка на „Кармен“ в Държавната опера във Виена, Австрия, 30 юни 1959 г. / Снимка: Getty Images

Днес снимките му изглеждат старомодно на фона на новата киноиндустрия, но той остава легенда за три поколения французи и световна легенда на киното.

Става дума за известния в миналото певец и киноактьор Морис Шевалие, чието истинско име е Морис-Едуар-Сен-Леон. На 12-и септември тази година се навършиха 135 години от неговото рождение.

Френският актьор и певец Морис Шевалие (1888 - 1972), 11 септември 1963 г. / Снимка: Getty Images

Роден е през 1888-а година в Париж. И като галантен парижанин с мелодичен глас и чаровна визия, става желан прототип на елегантния французин в американското кино през 30-те години на миналия век.

Холивуд го превръща в световна звезда.

Морис Шевалие (1888 - 1972) дует с американската певица Джуди Гарланд, придружена от Феликс Паке, в дома на Шевалие в Марн-ла-Кокет, Париж, Франция, 28 септември 1960 г. / Снимка: Getty Images

Още

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

Ще се изненадате, но преди звездната си кариера в Меката на киното, Шевалие работи като фермер и цирков акробат. След като претърпява един неприятен инцидент, вече не може да работи като акробат и се пробва като кабаретен певец. Именно като такъв е забелязан от френското кино и се снима в няколко комедии, някои от които са режисирани от великия Макс Линдер.

Морис Шевалие, ок. 1913 г. / Снимка: Getty Images

Още

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Морис Шевалие има толкова интересен живот, че човек се чуди кога и как е бил едно, или друго - толкова много са житейските му "роли". Примерно, като пехотинец от френската армия е участвал в битки по време на Първата световна война. Ранен попада в германски плен и лежи две години във военнопленнически лагер. Именно там научава добре английски.

След години, вече известен, по време на Втората световна война, отива като артист в същия лагер, за да повдигне духа на войниците с песните и шегите си.

Френският актьор и певец Морис Шевалие (1888 - 1972) посещава лагер за военнопленници в Германия, за да изнесе представление пред затворниците по време на Втората световна война, 16 февруари 1942 г. Самият той е бил затворник в същия лагер по време на Първата световна война / Снимка: Getty Images

Още

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Като много други легенди на ранното кино, "говорящите филми" се превръщат в изкусително предизвикателство за Шевалие. През 1928-а година е поканен да замине за Америка, за да се снима във филма "Love Parade", в който партньорка му е оперетната актриса Жанет Макдоналд. Морис се влюбва в нея, но тя го отхвърля заради бъдещия си съпруг.

29 февруари 1951 г.: Актьорите Морис Шевалие (1888 - 1972) и Джой Никълс присъстват на шоу в нощен клуб в Лондон /Снимка: Getty Images

Разглезеният от жените Шевалие не може да преглътне този провал и малко интригантски започва да хули Жанет. Въпреки това между двамата скоро след това настъпва примирие и те заснемат заедно три филма. Последният - "Love Me Tonight" (1932) бил оценен като много успешен.

Морис Шевалие, ок. 1944 г. / Снимка: Getty Images

През 1930-а година Шевалие е номиниран за "Оскар" за най-добра мъжка роля за две роли, но самата статуетка ще получи доста по-късно.

Още

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

В края на 30-те години Морис Шевалие се завръща в Европа, където участва в няколко френски и един английски филм. Втората световна война прекъсва кариерата му, защото във Франция бил обвинен в сътрудничество с нацистите. Впоследствие бива напълно реабилитиран, но това, макар и за известен период от време, се отразява зле на името му.

Френският актьор и певец Морис Шевалие (1888 - 1972) посещава лагер за военнопленници в Германия, за да изнесе представление пред затворниците по време на Втората световна война, 16 февруари 1942 г. Самият той е бил затворник в същия лагер по време на Първата световна война / Снимка: Getty Images

Една от най-добрите роли на Шевалие е във филм на прочутия Рене Клер - "Мълчанието е злато" (1947).

Още

Любимката на Салвадор Дали била във война с Коко Шанел

Любимката на Салвадор Дали била във война с Коко Шанел

През 50-те години Шевалие отново се завръща в Холивуд. Снима се във филма с огромен касов успех - "Жижи" (1958) на Винсънт Минели, бащата на бъдещата звезда Лайза Минели. В този филм Шевалие изпълнява хита "Thank Heaven for Little Girls", и "I Remember it Well". Същата година получава и почетен "Оскар" за цялостен принос към световното филмово изкуство.

Френският актьор, кабаретен певец и артист Морис Шевалие (1888 - 1972) в Лондон за прощалното си турне, Обединеното кралство, 12 февруари 1968 г. / Снимка: Getty Images

Морис Шевалие се снима в десетки филми до 1967-а, сред които много нашумелите навремето "Канкан" (1960), "Фани" (1961), "Децата на капитан Грант" и др.

През 1970-а изпява заглавната песен в анимационния филм на Дисни "Aristocats". Това е и последната му работа в киното. Умира на 1-ви януари 1972-ра година в родния си Париж.

Френският актьор и певец Морис Шевалие (1888 - 1972) в Ла Лук, дома му в Марн-ла-Кокет, Франция, на 83-ия си рожден ден, 12 септември 1971 г. / Снимка: Getty Images

Във Франция всички го свързват с песента "Thank Heaven for Little Girls" ("Благодаря на небето за малките момичета"). Жените го обожавали още когато бил звездата на Folies-Bergere, а когато става филмова звезда, се превръща в техен идол.

И само като си помисли човек, откъде е тръгнал...

Ок. 1903 г. Морис Шевалие (1889 - 1972) на френска промоционална картичка с послание, написано към публиката / Снимка: Getty Images

Още

Авторът на "Легенди за страстта" ослепял с едното око още като дете

Авторът на "Легенди за страстта" ослепял с едното око още като дете

Морис бил дете на художник и майсторка на дантели, и най-малкото от трите момчета в семейството. За жалост, бащата станал непоправим алкохолик и семейството страдало от постоянен недоимък. Когато бащата изоставя семейството си, момчетата били принудени отрано да си търсят работа. Морис работел като чирак на дърводелец, електротехник и печатар. Когато се пробва на сцена, дори не искал да му плащат - просто търсел шанс за реализация и издръжка. Случвало се да пее срещу чаша с кафе.

На лондонското летище в Лондон, Англия, 19 ноември 1962 г. Шевалие е в Лондон, за да присъства на премиерата на своя нов филм, „В търсене на корабокрушенците“ / Снимка: Getty Images

Постепенно се нагажда към вкуса на публиката - пуска шеги, усвоява пантомимата и добавя хумористични анонси към песните си. Така се ражда кабаретният актьор Морис Шевалие.

Още

В романтиката на френското кино от 70-те

В романтиката на френското кино от 70-те

Упоритостта му и чутовната му находчивост, го превръщат в успешен млад мъж - красив, талантлив и богат. Жените го преследвали и бройката на фенките му растяла, право пропорционално на известността му. През 1927-а година се жени за младата танцьорка Ивон Вале, с която имал 5-годишна връзка преди това, но бракът им се оказал несполучлив и завършил с развод.

Морис Шевалие (1888 - 1972) със съпругата си, актрисата Ивон Вале (1899 - 1996) в Лондон, 1930 г. / Снимка: Getty Images

Шевалие се жени повторно десет години по-късно за еврейската актриса Нита Рая, но и този му брак не издържал дълго. Както вече отбелязахме, Шевалие бил любимец на жените, а и той не бил равнодушен към тях, така че браковете му били априори обречени.

1935: Френският актьор и певец Морис Шевалие (1888-1972) играе ролята на барон Касини във „Фоли Бержер“ / Снимка: Getty Images

Още

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

До края си той остава бонвиван, който привлича женското внимание със стилна елегантност и "собствена модна марка" - сламена шапка и бастун. Някои се шегуват, че първата му роля в киното иносказателно е във филм със заглавието "Прекалено лековерен" (1908). Зареждат се филмите "Парад на любовта", "Веселата вдовица", "Сто години любов", "Следобедна любов", и все такива заглавия, които "подхождат" на образа му в обществото.

Френските актьори Лесли Карон и Морис Шевалие се наслаждават на чаша шампанско в бара на Boulogne Studios в Париж, Франция, след заснемането на последната сцена за филма „Фани“, 25 август 1960 г. / Снимка: Getty Images

"До края си остана чаровен шегаджия и женкар", казва в прав текст един от биографите му. Шансоните, които е изпял, и днес се "въртят" във Франция и Америка.

Може да се каже, че Шевалие напълно отговаря на етикета "пеещ комик", когото французите просто не могат да забравят.

Шевалие се е превърнал в представите ми в нещо като символ на доброто старо време и доброто френско кино. Онова, от което струи позитивизъм и искрен смях. Все неща, които толкова много ни липсват в момента. На всички хора по света, не само на французите...

Морис Шевалие, ок. 1925 г. / Снимка: Getty Images

"С усмивката, шегите и галантния поклон на артисти като Морис Шевалие безвъзвратно си е отишло едно златно време, което никога няма да се върне!...", въздишат живите му почитатели.

Рене Клер (1898 - 1981), френският филмов режисьор с Морис Шевалие / Снимка: Getty Images

Морис Шевалие - афоризми

"Хората са най-гръмогласни, когато искат тишина."

"Когато хората говорят, времето си отива. Когато времето говори, си отиват хората."

"Аз имам само два недостатък. Лоша памет и... имаше още нещо!"

Морис Шевалие (1888 - 1972) с актрисата Хейли Милс, неговата колежка в приключенския филм на Уолт Дисни „В търсене на корабокрушенците“ в Pinewood Studios, Обединеното кралство, 10 август 1961 г. / Снимка: Getty Images

"Когато признаваш реалността, не се опитвай да я оправдаваш."

"Слабият винаги прави път на силния и само най-силният прави път на всички."

"Ако искам да бъда свободен, трябва да ли да се освободя и от това си желание?"

"Животът е толкова щедър, че човек винаги ще намери къде да се наяде до насита."

Шегаджийска снимка "И аз имам същата шапка" / Снимка: Getty Images

"Ако главата и сърцето не работят разделени, значи си наясно със самия себе си."

"Не всичко можеш сам да избереш в живота, някои неща избират теб."

"Не търси поводи, така или иначе причините са предостатъчно."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Луи дьо Фюнес - размисъл за тъжната сянка на смеха

Луи дьо Фюнес - размисъл за тъжната сянка на смеха

Още

Легендата на френското кино Даниел Дарийо почина на 100-годишна възраст

Легендата на френското кино Даниел Дарийо почина на 100-годишна възраст

Още

Луи дьо Фюнес извън екрана бил скъперник и темерут?

Луи дьо Фюнес извън екрана бил скъперник и темерут?

Още

Френското кино се завръща с акцент върху филмите, правени от жени

Френското кино се завръща с акцент върху филмите, правени от жени

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сметана оглушава напълно и умира след психичен срив

200 години от рождението и 140 години от смъртта на автора на операта "Продадена невеста"

Джаз легендата Дюк Елингтън дарил свой концерт на Съветската армия

Музикантът е носител на 11 "Грами" и е награждаван лично от двама американски президенти

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието