Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Авторът на "Легенди за страстта" ослепял с едното око още като дете

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА

Авторът на "Легенди за страстта" ослепял с едното око още като дете

85 години от рождението на Джим Харисън

Кадър от филма "Легенди за страстта" (Legends of the Fall) на режисьора Едуард Зуик, по сценарий на Сюзън Шилидей и Уилям Уитлиф - екранизация на едноименната творба на Джим Харисън / Снимка: Getty Images

В съвременния ни свят се случва една голяма несправедливост - големи писатели стават по-популярни едва когато творбите им се филмират и рекламата чрез интернет обхване големи масиви от хора.

Общо взето това се случи и с голям автор като американския писател Джим Харисън, който остави на човечеството 30 книги и пишеше еднакво добре в различни жанрове на литературата, но го направи известен едноименният филм по историческата му сага "Легенди за страстта" (букв. прев. "Легенди за есента", както е заглавието на третата новела от трилогията).

Embed from Getty Images

Сагата "Легенди за есента", както е оригиналното заглавие, се състои от три новели - "Отмъщението", "Човекът, който се отказа от името си" и "Легенди за есента", и разказва за живота на земеделеца от американския щат Монтана - полковник Уилям Лъдлоу, и тримата му синове. Всеки от героите е личност със свои индивидуални ценности - братята са ярко контрастиращи по характер личности. Книгата обхваща периода от преди Първата световна война до средата на 20-и век и е всепризната като световен бестселър.

"Легенди за страстта" е написана през 1979-а година, а филмът се появи през 1994-та. Харисън участва в работата по сценария, а филмът бе номиниран в три категории за "Оскар". В него участваха едни от най-големите съвременни филмови звезди: Брад Пит, Антъни Хопкинс и Ейдън Куин. Режисьор на филма е Едуард Зуик, а филмът спечели наградата на Академията за операторско майсторство през 1995-а година.

Други филми, на които Джим Харисън е сценарист, или съавтор са: "Cold Feet" (1989), с Кийт Карадайн, Том Уейтс и Рип Торн; "Отмъщението" (1990), с участието на Кевин Костнър и др. За работата си по сценария на "Wolf" (1994, с Джак Никълсън в главната роля ) Харисън и съавторът му - Уесли Стрик, са наградени с приза "Сатурн" за най-добър сценарий.

Самият Харисън се появява в кадър по време на седмия сезон на сериала на CNN "Anthony Bourdain", излъчен през май 2016-а година, след смъртта на писателя.

Embed from Getty Images

Харисън почина на 78-годишна възраст, на върха на славата си от инфаркт на 26-и март 2016-а година.

"Америка загуби един от големите си писатели, а ние загубихме член на семейството си. Творчеството му ще го надживее", написа в Twitter издателството по повод кончината на писателя

Джим Харисън е роден на 11-и декември 1937-а година като Джеймс Харисън в Грейлинг, Мичиган, САЩ. Навършиха се 85 години от неговото рождение.

Embed from Getty Images

Завършил е Държавния университет в Мичиган през 1964-та година. Има един брак - с Линда Кинг Харисън, починала година преди него, и две дъщери - Джейми и Анна.

Детството на малкия Джим преминава в семейството на земеделски агент и домакиня, запалена читателка на романи. Семейството е многодетно - Джим е второто дете след брат си Джон, а след него се раждат по-малките им братя и сестри - Джудит, Мери и Дейвид.

Embed from Getty Images

Един инцидент ослепява Джим и той остава до края на живота си сляп с едното око. Това го травмира до такава степен като малък, че написва една поема, която започва така: "Лявото ми око е сляпо и тича като врабче в орбитата..."

Следващият голям трагичен инцидент се случва, когато е на 24: На 21-ви ноември 1962-ра година в автомобилна катастрофа загиват баща му и по-малката му сестра Джудит. Всичко преживяно, тъгата и упованието, което търси в писането, младият Джим Харисън излива в поетични строфи. Любимите му поети са Артър Рембо и Уолт Уитман. На по-късен етап - Рене Шар и руският поет Сергей Есенин. Вдъхновен от Есенин, написва поредица от поеми в проза "Писма до Йесенин" (1973).

Embed from Getty Images

Самият Харисън осъзнавал, че поезията му не е така позната и желана като прозата, но несъмнено той е не по-малко добър поет, отколкото романист. В едно интервю той казва, че поезията му означава най-много за него. В същото време е автор и на сериозна научна литература, на детска литература и мемоари. Многостранно надарена личност с интереси в различни области на живота, Харисън умееше да "вижда" и да отрази същественото до детайла, както и да внуши идея по един необикновен начин.

Embed from Getty Images

Още

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

Джим Харисън е изключително активен през целия си живот. Истински образец за работохолик. Той пише сценарии, рецензии на книги, публикува дори есета за храна, пътуване и спорт. Според критиците, а и според него самия, е най-добър в есето. Веднъж дори се пошегувал, че е "майсторът на есето на Америка". Звучи самохвално, но всъщност не е - според много литературоведи е точно така.

Как става писател? - Това се случва, когато вече е женен за Линда, двамата имат две дъщери и Джим преподава като асистент по английски език в университета Стоуни Брук. Един ден решава, че това е губене на време, което го откъсва от писането, и напуска работата си, за да пише.

Embed from Getty Images

Харисън разказва, че е станал романист, след като паднал от скала по време на лов на птици. Получил травма и трябвало да лежи вкъщи. Негов приятел му предлага да напише роман. Така се ражда "Wolf: A False Memoir" (1971) - историята на човек, който търси следи от вълк в пустинята на Северен Мичиган.

Embed from Getty Images

Окуражен от приятели, Харисън написва втори роман - "A Good Day to Die" (1973), който развива тезата за упадъка на американските екологични системи. Появява се и първият му "сексуален" роман - "Farmer" (1976) - разказ за селски учител и фермер, който се опитва да преодолее смъртта на майка си, като едновременно с това се преборва с емоционалните проблеми на мъжете в средна възраст. 

Embed from Getty Images

Писането се оказва занаят, който довежда Харисън до финансов крах. Актьорът Джак Никълсън, близък приятел на писателя, му изпраща 30 000 долара, за да се чувства спокоен за семейството си и да пише. Първите новели на Харисън под заглавието "Legends of the Fall" (букв. прев. "Легенди за есента") са публикувани през 1979-а година и всъщност в голяма степен, благодарение и на Джак Никълсън. "Легенди за есента" ("Legends of the Fall", 1979) е първият комерсиален успех на Джим Харисън.

Сагата е преведена на много езици, дори на китайски.

"Написах "Legends of the Fall" за девет дни и когато я препрочетох, трябваше да променя само една дума.

Нямаше процес на преразглеждане. Никакъв.", разказва писателят за раждането на сагата.

Още

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

След "Legends of the Fall" Харисън ще напише още седем сборника с новели: "The Woman Lit by Fireflies" (1990), "Julip" (1994), "The Beast God Forgot to Invent" (2000), "The Summer He Didn't Die" (2005), "The Farmer's Daughter" (2009), "The River Swimmer" (2013) и "The Ancient Minstrel" (2016). Последният назован излиза малко преди смъртта на Харисън през март 2016-а.

Ще бъде несправедливо да отбележим успеха на "Легенди за страстта", без да споменем, че един от най-известните му романи е "Dalva" (1988) - историята на една жена, която търси сина си, след като го е дала за осиновяване. Героинята Далва произхожда от рода на човек, оцелял по време на Гражданската война и записвал в дневник всички събития по унищожаването на индианците от равнините. Този роман е "история на духа" на Небраска.

Embed from Getty Images

Твроби на Джим Харисън са публикувани в "The New Yorker", "Esquire", "Sports Illustrated", "Rolling Stone", "Outside", "Playboy", "Men's Journal"," The New York Times Book Review" и др. Той публикува няколко сборника с новели, два от които са екранизирани - "Отмъщението" (1990) и "Легенди за страстта"(буквален превод "Легенди за есента", 1994).

Embed from Getty Images

Още

Вижте любимия ресторант на Хемингуей

Вижте любимия ресторант на Хемингуей

Джим Харисън бе носител на много награди: стипендии на Националната академия на изкуствата (1967, 1968 и 1969), стипендия на Гугенхайм (1969-70), наградата "Духът на Запада" от Асоциацията на книжарите в планините и равнините, наградата Марк Твен за изключителен принос към литературата на Средния запад (1990) и др. През 2007-а година писателят бе въведен в Американската академия за изкуства и литература. На церемонията се изказа кратко с:

"Мечтата, че мога да напиша добро стихотворение, добър роман или дори добър филм, погълна живота ми."

Embed from Getty Images

Още

Американският сценарист и режисьор Дъглас Макграт почина от инфаркт на 64-годишна възраст

Американският сценарист и режисьор Дъглас Макграт почина от инфаркт

Най-плодотворният период в творчеството на Джим Харисън е след 60-ата му годишнина до смъртта му. В този период той издава 12 романа, 6 тома поезия, мемоарите си "Off to the Side и The Raw and the Cooked: Adventures of a Roving Gourmand", много есета и др. Около Милениума публикува два от най-амбициозните си романи - "Истинският север" (2004) и неговото продължение "Завръщане на Земята" (2007), в които разказва за едно миньорско семейство, в което проблемите произхождат от алкохолизма и моралното безразсъдство на бащата. Мъжът е пострадал от войната и това е променило характера му. Синът се опитва да изкупи вините на баща си, но в крайна сметка се примирява с обстоятелствата.

Embed from Getty Images

Джим Харисън е автор и на два детективски романа в комедиен стил. И в двата главен герой е детектив Съндърсън.

През цялото време, докато твори, писателят пътува и в различни периоди живее в Патагония, Аризона , Ливингстън, Монтана и Гранд Маре, Мичиган. Увличал се по дзен будизма и го практикувал, за да запази "главата си от излитане", както обичал да се шегува. Харисън посвещава 57 стихотворения "After Ikkyū" (1996) на дзен монаха Ikkyū.

Днес, след смъртта на писателя, научаваме много за него от интервютата му в периода между 1976-а и 1999-та година, събрани в книгата "Разговори с Джим Харисън", публикувана от "University Press of Mississippi".

Еми МАРИЯНСКА

Още

Почина американският художник Чък Клоуз

Почина американският художник Чък Клоуз

Още

Почина американският актьор Гавин Маклауд

Почина американският актьор Гавин Маклауд

Още

Почина американският поет Лоурънс Фърлингети

Почина американският поет Лоурънс Фърлингети

Още

Почина американският писател и футуролог Джон Нейсбит

Почина американският писател и футуролог Джон Нейсбит

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие

Тя е била лице на корица повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов

Силви Вартан напуска сцената като идол на няколко поколения

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок

Прошка за вечно влюбения Робърт Бърнс

265 години от рождението на поета