ЗНАМЕНИТИ ХОРА И МЕСТА
Вижте любимия ресторант на Хемингуей
Говори се, че в него някога мил чинии... младият Франциско Гойя
Редактор : / 7342 Прочита 0 Коментара
Наздравица с Хемингуей. Писателят се чувствал в ресторанта като у дома си...В Европа има много ресторанти с вековна история, но безспорно най-известният от тях е "Sobrino de Botín", намиращ се в самия център на Мадрид. Заради невероятната си 3-вековна история, ресторантът е записан в Книгата на Гинес, а повечето го наричат "ресторанта на Хемингуей". "Sobrino de Botín" бил любимото място на писателя в Мадрид.
Мястото съхранява легенди на 3 века
Историята на ресторанта започва от 18-и век, когато от провинцията в Мадрид пристига семейство Ботин. Жан Ботин и съпругата му, в продължение на две години мизерствали в испанската столица, търсейки си добра работа.
Жан бил готвач по професия и след като не намерил нищо подходящо, с което да си изкарва прехраната, накрая решил сам да си осигури работата, която търси.
Двамата със съпругата му взели под наем сграда, която преди това била хан, ремонтирали първия етаж и го превърнали в механа, която кръстили "Casa Botin".
Голямата каменна пещ, която изградили вътре, е запазена до ден-днешен.
Работата в механата потръгнала добре и скоро Ботин я превърнали в уютна гостилница.
След смъртта на съпрузите Ботин, гостилницата била поета от племенника им - Кандидо, който променил името й с "Casa Botín на Sobrino de Botín".
Работещите в ресторанта през 1887 г.
Според слуховете, известно време там работил като мияч на съдовете начеващият млад художник Франциско Гойя?..
В началото на 20-и век собственици на ресторанта станали семейство Гонсалес.
От самото си откриване през 1725 г. до днес, това заведение никога не затворило врати - даже и във военно време.
За работещите в ресторанта е чест да са част от легендата "Sobrino de Botin"
Когато бил в Мадрид, Ърнест Хемингуей прекарвал часове в ресторанта. Както е известно, той обичал да описва в книгите си любимите си места. И ето какво откриваме за "Sobrino de Botín" в романа му "И изгрява слънце" /1926 г./:
"Обядвахме в ресторант "Ботин", на втория етаж. Това е един от най-хубавите ресторанти в света. Ядохме печено прасенце и пихме "риоха алта"...
Хемингуей обичал да се усамотява в някой ъгъл на ресторанта, да наблюдава хората и да пише.
А веднъж решил да блесне с кулинарните си способности и помолил сам да приготви паеля.
След няколко часа в кухнята, най-накрая капитулирал с думите: "По-добре занапред да се посветя на литературата!.."
Днес "Sobrino de Botín" заема и четирите етажа на сградата и е един от най-търсените ресторанти в Мадрид. Старата сграда е реновирана, като е запазен както външния й вид, така и атмосферата й от някога.
Интериорът е максимално съхранен
Най-невероятното е, че една от пещите в ресторанта била съхранена и работи безотказно вече 3 века! Огънят в нея се поддържал постоянно.
Ресторант "Sobrino de Botin", Мадрид
"Sobrino de Botín" е легендарно място, в което диша духът на Хемингуей и на други знаменити личности.
Историите, свързани с вековния ресторант, привлича посетители от цял свят.
Между тях нерядко има и млади начинаещи писатели, поети и художници, които седнали в някой ъгъл, вероятно си фантазират как някога там е седял старият Хемингуей...
Еми МАРИЯНСКА