Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Провален коледен бал едва не влошава отношенията между България и Русия преди 111 години

СУЕТА

Провален коледен бал едва не влошава отношенията между България и Русия преди 111 години

Дни наред куриозната случка се обсъжда разгорещено из светските и дипломатическите среди

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Годината е 1908-ма, три месеца след обявяването независимостта на България - събитие, което накърнява редица чужди интереси. Една на пръв поглед незначителна случка с участието на семейството на руския посланик, Царят и Царицата на България, родното офицерство и една придворна дама е на косъм да предизвика международен скандал.

Женското благотворително дружество "Евдокия" носи името на българската княгиня Евдокия и е под нейното покровителство. В управителния съвет влизат видни столични дами - съпруги на министри, дипломати, общественички. Към 1908 г. председателка на дружеството е съпругата на руския посланик в България, г-жа Олга Сементовска-Курило - една високообразована жена, много учтива, радваща се на общи симпатии в столичните висши обществени кръгове.

Дмитрий Сементовски-Курило - посланик на Русия в България (1907-1911)

Всяка година през месец декември дружеството организира годишен бал, който се счита за един от най-представителните и добре уредени балове в София, където се стича елитът на столицата и държавата. За бала в края на 1908 г. настоятелството на благотворителната организация полага големи усилия и старание. Предварително председателката моли г-жа Мария Петрова-Чомакова, придворна дама на Нейно Величество Царица Елеонора, да попита кога да се устрои балът и да покани Техни Величества да го удостоят с присъствието си.

Още

Изгубената България: Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта

Изгубената България: Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта

Царят и царицата определят първия ден на Коледа, 25 декември, за бала. Г-жа Сементовска-Курило се заема с организацията и с нейно съдействие руската Императрица Александра Фьодоровна изпраща като подарък за бала скъпоценни вази и други предмети, които да се използват за благотворителна лотария. Ден-два преди бала г-жа Сементовска-Курило среща г-жа Петрова-Чомакова и я пита поканени ли са Техни Величества и ще дойдат ли на бала.

- Всичко е уредено! - отговаря придворната дама, което успокоява председателката на дружеството.

Настъпва денят на бала. Всички приготовления вървят трескаво. Дипломатическият корпус, офицери, чиновници, граждани бързат да се приготвят. Около 18 часа обаче, г-жа Сементовска-Курило среща Страшимир Добрович, началник на тайния кабинет на Цар Фердинанд, и го пита ще присъстват ли довечера Техни Величества. Г-н Добрович отговаря, че няма да отидат на бала, тъй като не са поканени по надлежния ред. Сементовска-Курило се смутила сериозно - тя е сигурна, че поканата е направена.

Вечерта салонът на Офицерския клуб се изпълва отрано с гости. Между тях са министър-председателят Александър Малинов и министърът на търговията и земеделието Андрей Ляпчев. Всички очакват Царя, защото никой не знае за станалото. Междувременно офицерите получават заповед - едни по телефона, други пред входа на клуба, да се връщат и да не присъстват на бала, защото Царицата не била поканена.

Още

Изгубената България: Деветоюнският преврат в снимки

Изгубената България: Деветоюнският преврат в снимки

Настъпва голям смут. Г-н Дмитрий Сементовски-Курило и жена му са страшно изненадани. Те възприемат отсъствието на царското семейство като демонстрация срещу тях и като реванш за 6 декември с.г. (Никулден), когато в руския параклис на легацията по време на молебен в чест на Император Николай II, името на Цар Фердинанд не е споменато.

Австро-унгарският дипломатически агент граф Йохан Дъглас Търн-Валсасина схваща работата като политически разрив между България и Русия. Мнозина тържествуват. Между г-н Сементовски-Курило и Александър Малинов става живо обяснение. Към 23 часа г-н Добрович се явява на бала и донася парична помощ от 500 лева, предоставени от Техни Величества за благотворителната дейност на дружеството.

Н.В. Цар Фердинанд и Н.В. Царица Елеонора, 1908 г.

Дни наред след бала случката се обсъжда разгорещено из светските и дипломатическите среди, търсят се обяснения, причини. Едни казват, че Царят и Царицата не са били поканени, защото г-н и г-жа Сементовски-Курило искали да избегнат неприятността да ги титулуват "Величество", защото новото положение на България - независимо царство - не е припознато от Великите сили. Други смятат, че ако покана не е била направена, виновно е цялото настоятелство на дружество "Евдокия", а не само председателката му. Трети осъждат разпореждането на военния министър генерал Данаил Николаев за неотиването на офицерите. Четвърти уверяват, че не генералът, а неговият син, поручик Николаев, щом чува, че Царицата няма да присъства на бала, предава това на коменданта на София генерал Стефан Тошев, и го съветва да заповяда въздържаност у офицерите. Някои възприемат неотиването им като бойкот срещу руския посланик и изобщо срещу руската дипломация.

Още

Изгубената България: Когато бабите и дядовците ни са били деца

Изгубената България: Когато бабите и дядовците ни са били деца

Във всички светски салони се обсъжда инцидентът и неговите евентуални последици, които могат да доведат до нежелателно охлаждане на и без това недобрите отношения между София и Петербург. И всичко това благодарение на едно вероятно най-обикновено недоразумение при отправяне на поканата, която според дворцовите кръгове е трябвало да се направи официално, чрез депутация от страна на дружеството.

Дмитрий Сементовски-Курило решава да подаде оставка от поста си на дипломатически агент на Русия. Съпругата му пък поисква аудиенция от Царя и Царицата, на която прави разяснения по случката и те я уверяват, че са обърнали слабо внимание на въпроса за етикецията при поканата и не са обидени.

Въпреки това, настоятелството на дружеството взима решение също да подаде оставка. На заседание, свикано от управителния съвет в крайна сметка се стига до заключението, че г-жа Сементовска-Курило и членките на настоятелството са действали правилно и коректно, и нямат вина. Оставката не е приета, единодушно им се гласува вот на доверие.

Още

Изгубената България: Последните дни на Алеко Константинов

Изгубената България: Последните дни на Алеко Константинов

Положението на г-жа Мария Петрова-Чомакова е разклатено, вследствие на подозренията, че именно тя е причина за недоразуменията между Царицата и дружеството. В дворцовите кръгове се предполага, че тя ще напусне Двореца и ще бъде заместена от г-жа Султана Рачо Петрова.

След оневиняването на дружеството обаче остава въпросът кому е бил нужен този инцидент и защо е бил създаден той. Този въпрос е от голяма важност, защото излага дворцовите кръгове и офицерството, което по заповед на началството демонстрира против бала. Всички излизат прави, освен офицерството!

Офицерският клуб в София, около 1910 г.   

Така и не се изяснява докрай кой точно дава заповедта на военните да не присъстват. Знае се само, че е предадена от името на Двореца. Като извинение към Русия българското правителството обмисля да наложи наказания или да смъмри генералите Данаилов и Тошев. Дипломатическите и политическите кръгове мислят, че целта била да се оскърби руския дипломат и да бъде принуден да напусне България. Така няма да има кой да докладва на руското правителство за политическите събития у нас и за новите австрофилски ветрове.

От своя страна дипломатическият корпус, обиден от постъпката на офицерите на бала, на който присъстват всички дипломати, взима решение да не посещава Офицерския клуб и да не присъства на офицерските забави и мероприятия. Така българското офицерство се оказва най-потърпевшо, намесено в политически игри и използвано за оръдие на нечии лични борби.

Още

Минало несвършено: Между мъките има и веселие

Минало несвършено: Между мъките има и веселие

Като политическо следствие на случилото се, се отбелязва обстоятелството, че турското правителство отлага повикването на Андрей Ляпчев за преговори, за да види какъв ще бъде изходът от новите руско-български отношения. На тези преговори трябва да се уредят спорните въпроси между България и Турция и да се признае независимостта на нашата страна. А именно Русия, преди злополучния бал, поема инициативата да посредничи между двете страни, за да се изгладят съществуващите конфликти.

Постепенно нещата утихват, инцидентът е позабравен. Руският посланик Дмитрий Сементовски-Курило остава на поста си до 13 януари 1911 г., когато умира в София след тежко боледуване. Изпратен е с големи почести, на заупокойната молитва в руската легация присъстват и Техни Величества Фердинанд и Елеонора.

Снимки: "Изгубената България"

Още

От "Изгубената България" с любов (галерия)

От "Изгубената България" с любов (галерия)

Още

Изгубената България:  Първият звънец в усмивки от старите ленти

Изгубената България: Първият звънец в усмивки от старите ленти

Още

Върви, народе възродени! През обектива на времето в "Изгубената България"

Върви, народе възродени! През обектива на времето в "Изгубената България"

 

Още

Изгубената България: А някога празнувахме деня на Кирил и Методий в Солун (галерия)

Изгубената България: А някога празнувахме деня на Кирил и Методий в Солун (галерия)

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Владимир Димитров–Майстора: Опустошението на еснафщината убива хората на изкуството

"Аз съм човек на природата. И знам, че всичко в природата си върви по свои закони. Раждаш се, растеш, цъфтиш, остаряваш, умираш. Това е така просто и естествено, както си тече реката." - из разговори на Михаил Тополав с големия творец

Друсайте, друсайте, като изпусна паницата, ще има да ви текат лигите в опозиция...

Крайни хора сме ние! Щенията, борбите, чувствата и крайностите в политическия ни живот не са от днес и от вчера, а се коренят дълбоко в народопсихологията на българина

Как се е отбелязвал празникът на светите братя Кирил и Методий някога в Македония?

Нека запазим спомените за славните времена и с тях ободрим идните поколения за величието на българския род!

Като развихрена стихия, българските войски летяха от победа на победа (снимки)

В деня за почит и преклонение пред подвизите, храброста и достойнството на българската армия, ви разказваме за геройството на един обикновен войник, редник Иван П. Илиев

Свети петък с вдъхновение за самопожертвувание в нашите помишления и действия

"Нека се надяваме, че скоро ще имат възможност народните водачи да проявят свободно своите грижи за окончателното излекуване на нашия народ от недъзите на партизанството и че ще проявят оная любов едни към други, каквато Исус е проявил дори към своите палачи в днешния ден, когато са го разпнали между двама разбойника."

Руско-турската освободителна война в снимки

Празнуваме 144 години от Освобождението на България