Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Минало несвършено: Къси роклички и тънки чорапчета в студовете

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Минало несвършено: Къси роклички и тънки чорапчета в студовете

"Хипнотизаторската власт на модата, която в основата си покрива наклона на съзнателен и подсъзнателен еротизъм, оголва телата и отгоре надолу и отдолу нагоре, даже тогава, когато това не търпи абсолютно никаква критика и отива в разрез с най-обикновените и безхитростни схващания", пише д-р Горанов през 1927 г.

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

В своята поредица "Минало несвършено" Impressio продължава да ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето. Думи, които не бива да бъдат забравяни.

Днес ви предлагаме публикация от 1927 година за модата и здравето на младежите:

Никоя досега сериозна медицинска или друга област с научно доказана мисъл, не е излязла да оповести, препоръча или докаже необходимостта, значението или ползата от късите роклички с тънки чорапчета. Тръгнало е на надпреварване по оголване отгоре надолу и отдолу нагоре и... още половин крачка напред, модерният дамски свят, подчинен безкритично и безразсъдно на омайната мода, ще се запита: какво още остава да покриваме и пазим по тялото си?

Модната власт е внушителна. Тя има хипнотизаторски свойства да обхваща умовете на хората, да се вмъква в тяхната немотия, да пренебрегва спретнатото, прибраното, скромното, да примами еротичните тежнения, да затвърдява циничните похвати, да отчуждава младите от брака, да прогласява свободната и бездетна любов, да посребрява чуждите фабрики и да позлатява "измишльотините" на лукса и шика от някой модерен, па ако ще и да бъде кабаретен източник.

Модно облечена млада дама, заснета в характерен интериор за 20-те години на ХХ век

Още

Минало несвършено: Наставления и съвети за семейно щастие отпреди столетие

Минало несвършено: Наставления и съвети за семейно щастие отпреди столетие

Хипнотизаторската власт на модата, която в основата си покрива наклона на съзнателен и подсъзнателен еротизъм, оголва телата и отгоре надолу и отдолу нагоре, даже тогава, когато това не търпи абсолютно никаква критика и отива в разрез с най-обикновените и безхитростни схващания.

В Чикаго и Ангора десетки хора вече замръзнаха. У нас паднаха снегове, дойдоха студове. Дърво и камък от студ се пукаха. В две гимназии се явиха ученици с измръзнали подкожушени ръце и уши, но... погледнете безразсъдството на модата! Тя не мърда: къси фустанчета, дори над коленете, чорапки от сито правени, шия, гърло и отвор за показ на гърдите; от стъпалната става, кажи го до въртелите, студ до -20 градуса се лепи, нос посинял, плешки подигнати, на врат насядат, гръбнаци изкривени, рамене свити, дробове притискат, едва се диша, а модата не шава... Снага се гърчи, пъшка - модата търпи!

Снимка за спомен на елегантно облечена млада дама в Борисовата градина през зимата, София 1936 г.

Погледнете дребосъка. Момиченца от отделенията, от първите класове, па ако щете и по-нагоре вземете, роклички над коленца; спират се на улицата, приказват: прегърбени, превити, пречупени от мраз по краката, тъпче дребосъчето с едно краче, удря с другото, ситнѝ, от студ играе, в корема привито, мехур притиска, като че още момент-друг, от мраз ще прокапе, а модата стиска! Модерното облекло е кацнало пакостно върху здравето на децата ни.

"Держи голову в холоду, ноги в тепле" казват опитните руси, които за векове безброй жертви са дали от студове.

Снимка за спомен на няколко момичета в характерни за 20-те години на ХХ век рокли, неизвестно къде

Още

Минало несвършено: Мъгли и мръсен въздух мъчат софиянци и преди 80 години

Минало несвършено: Мъгли и мръсен въздух мъчат софиянци и преди 80 години

Спирам двама младежи. Добри дебели туристически вълнени чорапи на дебел кравай завили под колената, а самите колена с по 3-4 пръста нагоре и надолу оголени! У единия студът прежулил коляното в тъмно ален цвят - положително измръзване от първа степен. При толкова добри чорапи, имаш замръзване в колената, не сещаш ли студ, момче?

Момчето мотае главата, хабер няма бъдещият страдалец; претръпнало горкото момче, последствията от студа даже не усеща, като данък от злините на модата при големи студове. Момчето е убедено, вероятно и родителите, че тяхното чедо ще се кали, юнак ще стане... Фактическо и жалко заблуждение.

Модно облечени млади дами със своите кавалери, София, Борисовата градина, 1929 г.

Още

Трифонясване: Мисли и недомислия (галерия)

Трифонясване: Мисли и недомислия (галерия)

На студ с къси фустанчета, тънки чорапчета, оголени коленца, досега още никой не е надвил безнаказано. Това войните го доказаха с особена яснота, и то с хора печени, жилави, хора, които бяха изработили чрез упорити маршове, здрава твърда мускулатура в краката; и такива хора пострадаха от студовете и сега с месеци и години охкат, пъшкат, работата си оставят, пари харчат, по бани вечно се влачат, данъци големи на изстудяването плащат.

Елегантно облечена млада дама с автомобил Щаер тип XII (Steyr typ XII Phaeton), около 1928 г.

Още

Минало несвършено: "Оти на софийския герб има изографисано женско?"

Минало несвършено: "Оти на софийския герб има изографисано женско?"

Многочислени и разнообразни са последствията от измръзванията и от изстудяванията, били те от въздействията на бурни и остри студове, или на по-слаби и продължителни: остри и хронически ревматизми, ужасни и безпокойни неврити, разни видове парестезии, които отговарят на мъглите, на ветровете, на промяната на времето, въртят, безпокоят, ту денем, ту нощем; регулаторната способност на съдово-разширителите и съдово-съкратителите, се повреждат в своите функции, периферичното съкращаване в кожата насилствено се видоизменя, а последното влияе върху кръвообръщението на вътрешните органи, появява се хроничната студенина и невъзможност да се сгреят до такава степен, че страдащите стават със студени крака от леглото си сутрин; температурата на крайщниците напомня тези на земноводните и влечугите, появяват се разни видове невралгии, мускулни заболявания, костни заболявания и ред други последствия, за които не е тука място да се изреждат, но всичко това модата не признава и е възседнала по най-нахален начин върху разума, науката и здравето на подрастващите поколения.

Млада жена в елегантна рокля, 1928 г.

Пожалете здравето на децата, пренебрегнете суетното и безразсъдното в модата оголване. Обличайте поне през студовете рожбите си!

Д-р Ив. П. Горанов,
в-к "Мир", 26 декември 1927 г.

Студиен портрет на четири елегантно облечени млади дами, Пловдив 1933 г.

Абитуриенти от Първа софийска мъжка гимназия, май 1930 г.

Снимки: "Изгубената България"

Още

От "Изгубената България" с любов (галерия)

От "Изгубената България" с любов (галерия)

Още

Минало несвършено: 140 години нашата полиция ни пази

Минало несвършено: 140 години нашата полиция ни пази

Още

Изгубеният Несебър - един от най-старите градове в Европа

Изгубеният Несебър - един от най-старите градове в Европа

Още

Изгубената България: Когато бабите и дядовците ни са били деца

Изгубената България: Когато бабите и дядовците ни са били деца

Още

Ретро и кокетно: Възкресение в старите пощенски картички

Ретро и кокетно: Възкресение в старите пощенски картички

Още

Преди 90 години Люба Йоцова става първата Мис България

Преди 90 години Люба Йоцова става първата Мис България

 

 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Руско-турската освободителна война в снимки

Празнуваме 144 години от Освобождението на България

Децата я носят и очите им все по небето шарят

Недейте забравя да подарите мартеници на близките си. Но искрено, топло.

Народни поверия и обичаи около Божич

За българските обичаи, съпътстващи отбелязването на Рождество Христово разказва известният етнограф и фолклорист Христо Вакарелски през 1937 г.

В предколедна София преди 80 години

За празничната суматоха по столичните улици, за шумната глъчка, шарените сергии, колоритните търговци и суетата дни преди Рождество