Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Минало несвършено: Къси роклички и тънки чорапчета в студовете

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Минало несвършено: Къси роклички и тънки чорапчета в студовете

"Хипнотизаторската власт на модата, която в основата си покрива наклона на съзнателен и подсъзнателен еротизъм, оголва телата и отгоре надолу и отдолу нагоре, даже тогава, когато това не търпи абсолютно никаква критика и отива в разрез с най-обикновените и безхитростни схващания", пише д-р Горанов през 1927 г.

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

В своята поредица "Минало несвършено" Impressio продължава да ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето. Думи, които не бива да бъдат забравяни.

Днес ви предлагаме публикация от 1927 година за модата и здравето на младежите:

Никоя досега сериозна медицинска или друга област с научно доказана мисъл, не е излязла да оповести, препоръча или докаже необходимостта, значението или ползата от късите роклички с тънки чорапчета. Тръгнало е на надпреварване по оголване отгоре надолу и отдолу нагоре и... още половин крачка напред, модерният дамски свят, подчинен безкритично и безразсъдно на омайната мода, ще се запита: какво още остава да покриваме и пазим по тялото си?

Модната власт е внушителна. Тя има хипнотизаторски свойства да обхваща умовете на хората, да се вмъква в тяхната немотия, да пренебрегва спретнатото, прибраното, скромното, да примами еротичните тежнения, да затвърдява циничните похвати, да отчуждава младите от брака, да прогласява свободната и бездетна любов, да посребрява чуждите фабрики и да позлатява "измишльотините" на лукса и шика от някой модерен, па ако ще и да бъде кабаретен източник.

Модно облечена млада дама, заснета в характерен интериор за 20-те години на ХХ век

Още

Минало несвършено: Наставления и съвети за семейно щастие отпреди столетие

Минало несвършено: Наставления и съвети за семейно щастие отпреди столетие

Хипнотизаторската власт на модата, която в основата си покрива наклона на съзнателен и подсъзнателен еротизъм, оголва телата и отгоре надолу и отдолу нагоре, даже тогава, когато това не търпи абсолютно никаква критика и отива в разрез с най-обикновените и безхитростни схващания.

В Чикаго и Ангора десетки хора вече замръзнаха. У нас паднаха снегове, дойдоха студове. Дърво и камък от студ се пукаха. В две гимназии се явиха ученици с измръзнали подкожушени ръце и уши, но... погледнете безразсъдството на модата! Тя не мърда: къси фустанчета, дори над коленете, чорапки от сито правени, шия, гърло и отвор за показ на гърдите; от стъпалната става, кажи го до въртелите, студ до -20 градуса се лепи, нос посинял, плешки подигнати, на врат насядат, гръбнаци изкривени, рамене свити, дробове притискат, едва се диша, а модата не шава... Снага се гърчи, пъшка - модата търпи!

Снимка за спомен на елегантно облечена млада дама в Борисовата градина през зимата, София 1936 г.

Погледнете дребосъка. Момиченца от отделенията, от първите класове, па ако щете и по-нагоре вземете, роклички над коленца; спират се на улицата, приказват: прегърбени, превити, пречупени от мраз по краката, тъпче дребосъчето с едно краче, удря с другото, ситнѝ, от студ играе, в корема привито, мехур притиска, като че още момент-друг, от мраз ще прокапе, а модата стиска! Модерното облекло е кацнало пакостно върху здравето на децата ни.

"Держи голову в холоду, ноги в тепле" казват опитните руси, които за векове безброй жертви са дали от студове.

Снимка за спомен на няколко момичета в характерни за 20-те години на ХХ век рокли, неизвестно къде

Още

Минало несвършено: Мъгли и мръсен въздух мъчат софиянци и преди 80 години

Минало несвършено: Мъгли и мръсен въздух мъчат софиянци и преди 80 години

Спирам двама младежи. Добри дебели туристически вълнени чорапи на дебел кравай завили под колената, а самите колена с по 3-4 пръста нагоре и надолу оголени! У единия студът прежулил коляното в тъмно ален цвят - положително измръзване от първа степен. При толкова добри чорапи, имаш замръзване в колената, не сещаш ли студ, момче?

Момчето мотае главата, хабер няма бъдещият страдалец; претръпнало горкото момче, последствията от студа даже не усеща, като данък от злините на модата при големи студове. Момчето е убедено, вероятно и родителите, че тяхното чедо ще се кали, юнак ще стане... Фактическо и жалко заблуждение.

Модно облечени млади дами със своите кавалери, София, Борисовата градина, 1929 г.

Още

Трифонясване: Мисли и недомислия (галерия)

Трифонясване: Мисли и недомислия (галерия)

На студ с къси фустанчета, тънки чорапчета, оголени коленца, досега още никой не е надвил безнаказано. Това войните го доказаха с особена яснота, и то с хора печени, жилави, хора, които бяха изработили чрез упорити маршове, здрава твърда мускулатура в краката; и такива хора пострадаха от студовете и сега с месеци и години охкат, пъшкат, работата си оставят, пари харчат, по бани вечно се влачат, данъци големи на изстудяването плащат.

Елегантно облечена млада дама с автомобил Щаер тип XII (Steyr typ XII Phaeton), около 1928 г.

Още

Минало несвършено: "Оти на софийския герб има изографисано женско?"

Минало несвършено: "Оти на софийския герб има изографисано женско?"

Многочислени и разнообразни са последствията от измръзванията и от изстудяванията, били те от въздействията на бурни и остри студове, или на по-слаби и продължителни: остри и хронически ревматизми, ужасни и безпокойни неврити, разни видове парестезии, които отговарят на мъглите, на ветровете, на промяната на времето, въртят, безпокоят, ту денем, ту нощем; регулаторната способност на съдово-разширителите и съдово-съкратителите, се повреждат в своите функции, периферичното съкращаване в кожата насилствено се видоизменя, а последното влияе върху кръвообръщението на вътрешните органи, появява се хроничната студенина и невъзможност да се сгреят до такава степен, че страдащите стават със студени крака от леглото си сутрин; температурата на крайщниците напомня тези на земноводните и влечугите, появяват се разни видове невралгии, мускулни заболявания, костни заболявания и ред други последствия, за които не е тука място да се изреждат, но всичко това модата не признава и е възседнала по най-нахален начин върху разума, науката и здравето на подрастващите поколения.

Млада жена в елегантна рокля, 1928 г.

Пожалете здравето на децата, пренебрегнете суетното и безразсъдното в модата оголване. Обличайте поне през студовете рожбите си!

Д-р Ив. П. Горанов,
в-к "Мир", 26 декември 1927 г.

Студиен портрет на четири елегантно облечени млади дами, Пловдив 1933 г.

Абитуриенти от Първа софийска мъжка гимназия, май 1930 г.

Снимки: "Изгубената България"

Още

От "Изгубената България" с любов (галерия)

От "Изгубената България" с любов (галерия)

Още

Минало несвършено: 140 години нашата полиция ни пази

Минало несвършено: 140 години нашата полиция ни пази

Още

Изгубеният Несебър - един от най-старите градове в Европа

Изгубеният Несебър - един от най-старите градове в Европа

Още

Изгубената България: Когато бабите и дядовците ни са били деца

Изгубената България: Когато бабите и дядовците ни са били деца

Още

Ретро и кокетно: Възкресение в старите пощенски картички

Ретро и кокетно: Възкресение в старите пощенски картички

Още

Преди 90 години Люба Йоцова става първата Мис България

Преди 90 години Люба Йоцова става първата Мис България

 

 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Унизеният човек у българина негодува, роптае. И затова търси Бога, дири човека – дори и в звяра

Горко на тия личности, които са родени в копнеж, които чуват в своята самотност шум от крилата на надежди и мечти, към които е обърнат погледът на цял народ! Те са не само мъченици на своя дълг, но и на страха да не бъде изгубена вярата в тях.

Цанко Дюстабанов: Бесилката не е позорна за мене!

На 15 юни се навършват 145 години от смъртта на габровския революционер, просветител и обществен деец

Аз един Бачо Киро съм... Правдата си да диря излязох, въжето на врата си сам метнах!

На 28 май се навършиха 145 години от смъртта на Бачо Киро, както с уважение и почит е наричан от всички даскал Киро Петров - един от дейните участници в Априлското въстание

На гроба на свети Кирил в спомени от миналото

Историята ни разказва как, защо и при какви обстоятелства пристигнал във Вечния град бащата на нашата писменост

Победоносче, великомъчениче Георгие, моли Христа Бога да спаси душите ни!

Светата ни църква величае благословената и блажена памет на Св. Великомъченик Георги Победоносец като освободител на пленените, защитник на бедните, врач на болните и поборник за царете