Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездите на музикалния театър с онлайн откровения и откъси от любими спектакли

МУЗИКАЛНИЯТ ТЕАТЪР ОТВРЪЩА НА ВИРУСА

Звездите на музикалния театър с онлайн откровения и откъси от любими спектакли

За новата инициатива и какви са надеждите и очакванията в този труден момент за театъра, разказва директорът на институцията Марияна Арсенова

Празник на оперетата и мюзикъла (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски")

"Ех, майко, майчице, щастлив/а съм..... и по време на карантина!" е надсловът на документалната поредица. С усмивка и намигане, както е в жанра на оперетата и мюзикъла, Музикалният театър ще продължи да общува със своята публика, макар и през интернет.

От тази седмица започва онлайн поредица, в която популярните лица на Музикалния театър ще споделят забавни откровения, заснети от тях в домашни условия.

Те ще могат да бъдат гледани на сайта на театъра musictheatre.bg и на неговата Фейсбук страница. В тези видеа ще бъдат включени и откъси от хитови спектакли на Музикалния театър, съобщават от институцията.

Първото представяне в онлайн поредицата ще бъде на младата солистка Илона Иванова. Следващият, който ще приеме предизвикателството да се разкрие пред публиката в домашни условия по време на карантина, е утвърденият солист на театъра Александър Мутафчийски.

В същото време зрителите ще могат да задават въпроси на любимите си звезди във Фейсбук.

За инициативата и какви са надеждите и очакванията в този труден момент за театъра разказва Марияна Арсенова - директор на Националния музикален театър "Стефан Македонски":

Марияна Арсенова - директор на Националния музикален театър "Стефан Македонски"

- Как Музикалният театъра "отвръща на вируса"?
- Решихме, че след като не можем да направим достояние в интернет пространството нашите хитови спектакли, които публиката иска да гледа като "Фантомът на операта", "Цигулар на покрива", "Булевардът на залеза", защото са с изключително сложни авторски права - да започнем тази онлайн поредица. Така ще се опитаме да открехнем "театралната завеса" към живота на нашите артистите.

Публиката ги познава в повечето случаи от ролите им на сцената, но за нея остава скрито колко трудно всъщност се прави нашето изкуство.

Идеята ни е да открехнем завесата към личността на тези хора, благодарение на които нашите спектакли имат своя блестящ облик.

Айзенщайн - Владимир Грудков, Розалинда - Илина Михайлова на бала на на Принц Орловски от "Прилепът" (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски")

- Как ще открехнете завесата към тези артисти?
- Те ще представят себе си, ще разказват какво е за тях театъра, как се чувстват в момента и какви са били надеждите им за новия сезон.

Как артистите преживяват този катаклизъм, сполетял ни в момент, когато театърът беше в изключителен подем. Как тези богати на емоции души, които обикновено са с изключително екстровертни характери, се чувстват сега, когато са далеч от публиката. Това ще е една полудокументална онлайн поредица не само за звездите, но и за работещите в другите творчески колективи на театъра.

Така ние ще се опитаме да приближим публиката до същността на хората, които правят това изкуство и в същото време да запазим необходимата дистанция, с която да поддържаме интереса на публиката към нашия театър.

Силва - Лилия Илиева и балетът в "Царицата на чардаша" на Музикалния театър (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски")

- Какво се случва в момента в Музикалния театър?
- В момента в сградата е само поддържката на театъра, администрацията работи дистанционно. Повечето служители са в платен отпуск. Всеки път като отида в театъра - просто ме боли сърцето! Толкова е пуст и студен /парното е спряно, всички режийни разходи са сведени до минимум/.

Театърът в момента е едно тъжно място с опустялата зрителна зала, с тъмната сцена, с несвойствената абсолютна тишина. На сцената самотно пустее част от декора на недоизиграния спектакъл "Фантомът на операта".

В кулоарите е пусто и студено и просто ми се иска духовете на театъра, фантомите, които витаят в него, да помогнат и възможно най-бързо да се възцарят отново смеха, щастието, веселието, красотата, любовта - емоциите, които нашите спектакли предават на публиката.

Един театър никога не трябва да изглежда по този начин, както е сега!

Артистите на концерта "Влез в моя сън" на Музикалния театър (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски")

- Може ли да се прогнозира какви ще са финансовите загуби за театъра и очаквате ли подкрепа от държавата? Има ли гаранции за заплатите на работещите в театъра?
- Както всички културни институти в областта на сценичните изкуства, така и нашият театър е на делегиран бюджет. По време на карантината, естествено, няма постъпления от продадени билети и е ясно отсега, че предвидените приходи няма да бъдат изпълнени.

Но моето лично мнение е, че най-важното е да сме живи и здрави, да оцелеем, защото всичко, което се прави е от хората и за хората. Има неща,които не зависят от нас. Аз съм абсолютно сигурна, че държавата няма да ни забрави. Никой не може да предвиди докога ще продължи този природен бич, за да може да се направят някакви разчети.

Всички ние искаме бързи и ясни гаранции. Иска ми се и на мен да дам на хората такава гаранция, но към момента е невъзможно. Напоследък все по-често се сещам за онази мъдрост "Човек предполага, Господ разполага".

Има такива моменти, в които сякаш природата ти размахва пръст и казва - "Не си само "Аз", не си само "Дай". В тази ситуация ни е необходимо повече смирение и повече вяра в Бог.

Сцена от "Цигулар на покрива" (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски")

- Възможно ли е през лятото, ако дотогава всичко отмине, да се предприемат летни турнета на театъра, един вид удължаване на сезона, за да се компенсира затварянето на залите през това най-активно време на годината?
- Много е хубаво да има летни турнета, но ако публиката не желае толкова бързо да се върне след карантината и да напълни един салон със 700 места или на открито? Нека постепенно се избистрят нещата и като се отприщят - не само аз, но и колегите от другите театри ще намерим начин бързо да завъртим колелото.

Ето, ние на 9-ти април трябваше да имаме премиера на оперетата от Имре Калман "Принцесата на цирка" с включени циркови атракциони и акробатични изпълнения от нашите артисти. Доведохме нещата до етап, в който на голяма сцена трябваше да се качат да репетират всичките артисти, хора, балета, които участват в спектакъла.

Работата по него е на такова ниво, че премиерата може да се състои до две седмици след падането на карантината. Но дали до две седмици ще успеем да напълним салона с публика?

Наздравицата от мюзикъла "Прилепът" на Щраус (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски")

- Какво ще пожелаете на зрителите в този момент, в който хората имат нужда в голяма степен от духовна подкрепа?
- Нека да бъдем живи и здрави,нека да бъдем търпеливи.Нека, доколкото можем, да направим своите изводи за това, че в този живот не всичко е пари, не всичко е бързане.

Пожелавам на моите колеги да обърнат внимание на хората около себе си. На тези безкрайно търпеливи до нас хора, с които съжителстваме, които понасят нашите отсъствия и търпят всеотдайността ни към професията. На всички хора пожелавам от сърце да са живи и здрави.

Пожелавам, когато добият увереност в насъщния, когато не се притесняват за оцеляването си и когато душите им усетят глад за нещо повече от това с какво ще нахранят и облекат себе си и децата си - да знаят, че Музикалният театър ще ги чака с най-жизнерадостните, най-красивите и най-пищни спектакли, които само на наша сцена могат да гледат!

Такава е и идеята на нашата онлайн инициатива да представяме артистите на театъра пред публиката - докато отново се срещнем и споделим емоцията на живия спектакъл!

До нови срещи!

Последвайте Националния музикален театър "Стефан Македонски":

WEBSITE | FACEBOOK | YOUTUBE

Още

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Още

150 хиляди зрители на седем заглавия на SOFIA OPERA PEARLS STREAMS

150 хиляди зрители на седем заглавия на SOFIA OPERA PEARLS STREAMS

Още

Запис на цигулковия виртуоз Шломо Минц в поредицата "Музика за всички"

Запис на цигулковия виртуоз Шломо Минц в поредицата "Музика за всички"

Още

София Филм Фест продължава с онлайн дневника си

София Филм Фест продължава с онлайн дневника си

Още

Гледайте онлайн "Квартет" на Явор Гърдев и "Сфумато"

Гледайте онлайн "Квартет" на Явор Гърдев и "Сфумато"

Още

Нов театър - НДК  започва април с онлайн постановките "Амадеус" и "Антихрист"

Нов театър - НДК започва април с онлайн постановките "Амадеус" и "Антихрист"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

Почитателите на киното в италианската столица очаровани от 100 минутната си среща с българския духовен учител

Камий Тома: Oбичам музиканти, които горят на сцената и почти умират за всяка нота

Френската виолончелистка Камий Тома подхожда с почти религиозна отдаденост към концертите си, ето какво сподели тя пред Impressio

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

Директорът на Софийската опера отбелязва днес 75-ата си годишнина

Световноизвестният режисьор Тран Ан Хунг: Готвенето е като да правиш любов

Тран Ан Хунг спечели наградата за режисура на кинофестивала в Кан за най-новия си филм "Страсти в кухнята" с Жулиет Бинош

Миранда Фернандес и фламенкото като начин на живот

Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио със специалното участие на танцьорката Марина Валперсин в София Лайв Клуб на 15 септември от 20:00 ч. и ще представят новия й проект "88-М", посветен на жените във фламенкото

Прешъс Уилсън: ,,One way ticket“ ме направи звезда

Звездата на диско музиката обещава изненади за феновете на 17 ноември в София