Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нов театър - НДК започва април с онлайн постановките "Амадеус" и "Антихрист"

ИЗКУСТВОТО ОНЛАЙН

Нов театър - НДК започва април с онлайн постановките "Амадеус" и "Антихрист"

Гледайте ги на 3 и 4 април от 20.30 часа

Очаквайте онлайн излъчванията на Нов Театър - НДК през месец април. Екипът започва с "Амадеус" на Питър Шафър и "Антихрист" по Емилияна Станев.

Амадеус

На 03.04.2020 от 20.30 часа ТУК

по П.Шафър, М. Форман, Моцарт
Сценична адаптация - Бойко Илиев
Режисьор - Бойко Илиев

Сцена от "Амадеус", реж. Бойко Илиев (Снимка: Нов театър - НДК)

Сценография - Владо Шишков
Костюми - Цветанка Петкова Стойнова
Музика - В. А. Моцарт
Участват: Георги Кадурин, Иван Юруков, Веселин Калановски, Мариус Донкин, Мариана Миланова

"Приятели мои, явно, между мен и хората действително съществува някаква бездна! Аз имам само един чифт уши и нищо друго - просто така съм създаден! Ето, например, в Моцартовата погребална музика аз чувам присъствието на бога и точно от тридесет и четвъртия до четиридесет и четвъртия такт. За повечето хора Той не съществува , те не го чуват.

Всички около мен се вълнуват от големи дела, за човешките права! А аз мога да се развълнувам само от няколко тона, от няколко изсвирени ноти. Другите се борят за свободата на човечеството, а моята мечта е робството: да бъда обсебен, да бъда на разположение, дори да бъда изтощен единствено и само от музиката, от абсолютната музика. Но точно от това бях лишен, и то по всички линии. Е, щом е така, на мен ми е все едно! Щом не мога да бъда Моцарт, не желая да бъда нищо друго!..."

Монолог на Салиери /Питър Шафър/

Антихрист
По Емилиян Станев

На 04.04.2020 от 20.30 часа ТУК

Драматизация и режисура Бойко Илиев
Актьори Елена Петрова, Веселин Калановски, Ники Сотиров, и Любомир Ковачев
Продукция Нов Театър НДК

Драматизацията на "Антихрист" от Емилиян Станев си е своего рода "лудост", но бих казал "задължителна лудост".

В едно време на глобализация "Поучително житие на грешника и смешника Теофил за митарствата на душата му", така нарича в началото своя роман авторът, звучи изключително съвременно, тъй като с отварянето на границите "митарствата на душите ни", като че ли набират нова сила.

Сцена от "Антихрист", реж. Бойко Илиев (Снимка: Нов театър - НДК)

Този СПЕКТАКЪЛ - ПРИКАЗКА сякаш се ражда от пепелищата на варварството и издига глас през времето, като към горчивината на мъдростта се прибавя сладостта на спомена. И мъдрият Теофил, и наивният Еньо, които са едно, са все от корена на Тодор Самоход, царския зограф. Но Еньо е младостта с най-дълбоките и сили и с най-пищните и лъжливи знаци.

Предопределено е Еньо да чуе клепалата и рева на Янтра, да види отблясъците на кубетата на църквата и прозорците на дворците, да прозре ръждивата красота, в която живеят хората и която долавят само всепроникващите очички на детската душа.

Предопределено е Еньо да се влюби в царската дъщеря, да срещне цар Иван-Александър и да види рода му, да обикне таворската светлина, т.е. светлината на извисената духовност и на лъжливата религия, и да премине през много лични житейски патила, за да бъде преследван от онова, което довчера е обичал. И предопределено е Теофил, обезобразения грешник и смешник - т.е. късният Еньо, да разкаже за себе си, да се види като малко поточе, разливало в житейски събития, в срещи, в човешка обич и омраза.

Някъде у Теофил, отминат и отречен, заглъхва тихият и богобоязлив юноша, който е писал любовни стихове за царската дъщеря. А остава другият човек - да се бори със себе си, да извисява себе си и със себе си и времето. Намерил е разрешението едва накрая - когато оголва меча и замахва срещу турчина поробител, дошъл с организираността си, с фанатизма си, с дивачеството си, за да сложи край на издълбоко избухналото духовно развитие на нашия живот. Такава е основната философска и изобразителна идея на драматизацията.

Той ни поднася заедно с приключенията на Еньо по време на падането на Търновград и някои горчиви истини за народностната ни характерология. Подсказва ни творческата ни мъдрост, диалектиката на самопознанието ни, с което сме могли да се утвърждаваме и да се самоотричаме.

 Очаквайте на онлайн платформата през април "Поручик Бенц" и други спектакли.

Още

Сфумато започва онлайн с Апокриф

Сфумато започва онлайн с Апокриф

Още

"Зимна приказка" е следващият спектакъл на Сфумато в Интернет днес

"Зимна приказка" е следващият спектакъл на Сфумато в Интернет днес

Още

Гледайте онлайн "Квартет" на Явор Гърдев и "Сфумато"

Гледайте онлайн "Квартет" на Явор Гърдев и "Сфумато"

Още

Юбилеен спектакъл на "Антихрист" в Нов Театър НДК

Юбилеен спектакъл на "Антихрист" в Нов Театър НДК

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Вълшебната флейта" - музика в устата на Бога

Предпремиерата на спектакъла е на 23 и 24 април 2021, 19.00, Държавна опера Варна, а премиерата - на 22 юни 2021, 21 ч., Опера в Летния театър

От понеделник културните събития ще се провеждат на 50 процента от капацитета на помещенията

От Министерство на културата уточняват, че става въпрос са фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство

"Бележките под линия" на Мария, Ана, Илиана, Вяра, Параскева и Ирина

Катя Петрова режисира една изключителна "женска пиеса" на Мирела Иванова с премиера на 17 и 18 април в Народния театър

Премиерата на операта "Парсифал" във Виенската опера премина без зрители

Видеоверсия на спектакъла ще могат да гледат от 18-и април в интернет зрители от цял свят